fanboy Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου Μόλις τώρα, SabotazNic είπε Μαλλον δεν διαβασες ολο το αρθρο -> Δεν εχει σημασια αν τα ποσοστα λενε 60 αντι για 70, ή αν μενει ωρα σε ενα συγκεκριμενο νουμερο. Η μπαταρια απο γεματη σε αδεια, τοσο κραταει Θα δούμε ίσως στρώσει με πατσακι 1
tsol46 Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, Thresh είπε Κι οι IPS/VA/TN ανήκουν στις LCD-TFT btw. 😛 Αν δεις γράφει για 844:1 contrast που δεν είναι καθόλου παράξενο για IPS Panel. ΤΝ είναι το πάνελ, εγώ μέτρησα λίγο κάτω από 700:1, με πιστοποιημένο σπεκτρόμετρο, υπόψιν. Αλλά και το 844:1 να πάρω ως το πραγματικό και αν ήθελα να υποθέσω ότι ανήκει στα φθηνά IPS με κάτω από 1000:1, οι γωνίες θέασης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Επεξ/σία 13 Ιουνίου από tsol46
Super Moderators Thresh Δημοσ. 13 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 13 Ιουνίου 5 minutes ago, tsol46 said: ΤΝ είναι το πάνελ, εγώ μέτρησα λίγο κάτω από 700:1, με πιστοποιημένο σπεκτρόμετρο, υπόψιν. Αλλά και το 844:1 να πάρω ως το πραγματικό και αν ήθελα να υποθέσω ότι ανήκει στα φθηνά IPS με κάτω από 1000:1, οι γνωνίες θέασης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. "Ονομαστικό" typical 1000:1 έχει η οθόνη μου αλλά αν δεις μετά το edit το πινακάκι που έβαλα στο προηγούμενό μου post στην πραγματικότητα δεν τα πλησιάζει καν. Συνηθες φαινόμενο σε όλα τα παλιότερα IPS Panels.
tsol46 Δημοσ. 13 Ιουνίου Δημοσ. 13 Ιουνίου Μόλις τώρα, Thresh είπε "Ονομαστικό" typical 1000:1 έχει η οθόνη μου αλλά αν δεις μετά το edit το πινακάκι που έβαλα στο προηγούμενό μου post στην πραγματικότητα δεν τα πιάνει ποτέ. Συνήθες φαινόμενο σε όλα τα παλιότερα IPS Panels. Τα παλιά και φθηνά IPS panel βγάζουν κάτω από 1000:1. Αλλα έχουν εξαιρετικές γωνίες θέασης. Η Nintendo χρησιμοποίησε TN panel με γνώμονα την σταθερότητα σε χρόνους απόκρισης και την απουσία ghosting. Ορθώς έπραξε, με γνώμονα βέβαια να βάλει πιο πολλά χρήματα στην τσέπη της διότι αυτά τα πετυχαίνεις με TN panel των 15 δολαρίων από temu. Mπορούσε να πετύχει τις ίδιες επιδόσεις με ακριβό και καλό IPS, δεν το έβαλε όμως. Δηλαδή, υποβάθμιση από OLED, σε οτι φθηνότερο υπάρχει σε 7-8 ίντσες LCD πάνελ εκεί έξω. Και διαβάζω "καλό contrast και χρώματα που ξεπετάγονται από την οθόνη" από χρήστες του switch 2, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ και το OLED, και θέλω να κάνω ρωγμή με λάκτισμα στο VA 34αρι του πισιού μου.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 14 Ιουνίου 5 minutes ago, tsol46 said: Mπορούσε να πετύχει τις ίδιες επιδόσεις με ακριβό και καλό IPS, δεν το έβαλε όμως. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει βάλει ακριβό IPS με mini-LED κιόλας, αλλά για κάποιο λόγo δεν πιστεύω ότι έβαλε TN, απλά φτηνό όπως είπες IPS. Tέσπα, όταν σκάσουν τα reviews από μεγάλα γνωστά sites, θα το ξέρουμε με σιγουριά. 1
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 2 λεπτά πριν, Thresh είπε Σίγουρα θα μπορούσε να έχει βάλει ακριβό IPS με mini-LED κιόλας, αλλά για κάποιο λόγo δεν πιστεύω ότι έβαλε TN, απλά φτηνό όπως είπες IPS. Tέσπα, όταν σκάσουν τα reviews από μεγάλα γνωστά sites, θα το ξέρουμε με σιγουριά. βρε συ, ποια reviews?Γυρίζεις το switch 2 μοίρες και το contrast γίνεται 50:1. Tι να τα κάνεις τα reviews???Να σου πούνε ότι ανακαλύφθηκε IPS με μηδενικές γωνίες θέασης? Ξαπλωμένος δεν παίζεις λέμε, μόνο σε στάση αγάλματος με το switch κάθετο στα μάτια σου. Δεν μπορούσε να βάλει φθηνό IPS, και να ήθελε, θα είχε τρομερό πρόβλημα με τα response times και full motion blur. Η επιλογή της ήταν ή ΤΝ από το καλάθι της λαικής, ή καλό ακριβό IPS (καλά για mini-led ούτε να το συζητάμε, έβαζε OLED κατευθείαν που είναι πιο φθηνή) που θα περιόριζε όμως το κέρδος της σημαντικά. Επέλεξε το πρώτο, και εγώ στην θέση της αυτό θα έκανα, δεν την κατηγορώ για την επιλογή της, απλά δεν μπορώ να διαβάζω φαινόμενα placebo με εκθειασμούς της οθόνης κ.τ.λ, μου σηκώνεται η τρίχα. Αγαπάμε Nintendo, day one αγοράζουμε τις κονσόλες της, αγαπάμε Mario Metroid κ.τ.λ, άλλα ρε παιδιά, να έχουμε λιγάκι αντικειμενικότερη ματιά. Είναι υποβάθμιση η οθόνη του switch 2 σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά?Ναι, υποβαθμισάρα, οχι απλά υποβάθμιση. Είναι υποβάθμιση η μπαταρία του?Ναι, τρελή υποβάθμιση. Βασικά αν βάζαμε αυτό το TN πάνελ στο OLED switch, θα έχανε αυτομάτως πάνω από το 30% της αυτονομίας του.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 14 Ιουνίου Super Moderators Δημοσ. 14 Ιουνίου 2 hours ago, tsol46 said: βρε συ, ποια reviews?Γυρίζεις το switch 2 μοίρες και το contrast γίνεται 50:1. Tι να τα κάνεις τα reviews???Να σου πούνε ότι ανακαλύφθηκε IPS με μηδενικές γωνίες θέασης? Ξαπλωμένος δεν παίζεις λέμε, μόνο σε στάση αγάλματος με το switch κάθετο στα μάτια σου. Αγαπάμε Nintendo, day one αγοράζουμε τις κονσόλες της, αγαπάμε Mario Metroid κ.τ.λ, άλλα ρε παιδιά, να έχουμε λιγάκι αντικειμενικότερη ματιά. Μιας και δεν αγαπάω Nintendo, ούτε αγοράζω τις κονσόλες της, ίσως λόγω αφέλειας να της δίνω benefit of the doubt πως δεν θα είναι τόσο γύφτισσα να βάλει TN Panel. 😛 2 1
Gavoux4 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου Για να αρχίσουμε να τα μαζεύουμε όλα μαζί να δούμε πόσο καλή επιλογή έκαναν όλοι αυτοί που αγόρασαν αυτή τη φοβερή κονσόλα. Στην ουσία πήραν: 1. Χειρότερη οθόνη από την προηγούμενη κονσόλα της ίδιας εταιρίες 2. Χειρότερη Μπαταρία 3. Καλύτερες επιδώσεις από το Switch 1 αλλά υποδεέστερες ακόμη και από το αδύναμο πλέον Steam Deck Oled 4. Ελάχιστα νέα παιχνίδια (προς το παρόν) 5. Περισσότερη χωρητικότητα μεν (256GB) σε σχέση με το Switch 1, αλλά λίγη σε σχέση με τον ανταγωνισμό Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι έκαναν μια εξαιρετική αγορά και μπράβο τους. Κερδίζουν επάξια τον τίτλο των fanboys 1 3
DimosMcLaren Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου Συγχαρητήρια σε όσους πήραν την κονσόλα να την χαρούν! Για τα υπόλοιπα που γράφονται έχω να πω ότι η εταιρεία τα σκατωσε! Έβαλε πάνω από όλα το κερδος και παρουσίασε μια κονσόλα κατώτερη των προσδοκιών για να μεγιστοποιήσει το κέρδος. Από τη μια έχουμε καινοτόμα χαρακτηριστικά και από την άλλη υποβάθμιση βασικών στοιχείων ... Κατάντησε χειρότερη από τη Sony με την απληστία της... Κρίμα.
Jts Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, SabotazNic είπε Η αναλυση οριακα δεν παιζει ρολο, ισως 1-2% μεταξυ 720 και 1080. Ξαναλεω, ΔΕΝ ειναι διπλασια σε μεγεθος. Και στην τελικη, η ιδια η κονσολα ειναι μεγαλυτερη. Οποτε γιατι οχι και μεγαλυτερη μπαταρια. Μειωση σχεδον 50% ειναι πολυ. (Υπαρχουν αληθεια πουθενα οι χωρητικοτητες των μπαταριων τους?) Edit: Με μεγαλυτερη μπαταρια και εχει αυτα τα αποτελεσματα: Είναι χαμηλή όντως, αλλά έχει και καλύτερα γραφικά, αυξημένο frame rate, οθόνη και ανάλυση. Η αύξηση της αποδοτικότητας στα νέα τσιπ, όπως φαίνεται και στις κάρτες γραφικών για pc, δεν αρκεί πλέον. Μόνο οι νέες τεχνολογίες στις μπαταρίες θα μας σώσουν. Και μόνο από το 39vs60w στους φορτιστές καταλαβαίνεις ότι το 2 είναι πιο ενεργοβόρο. Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Jts
Razgriz Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 19 ώρες πριν, Gavoux4 είπε Στο φινάλε το Switch 2 σου δίνει κύρος και prestige μην τα θέλεις και όλα δικά σου. Τι εννοείς φίλε μου ?
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, tsol46 είπε βρε συ, ποια reviews?Γυρίζεις το switch 2 μοίρες και το contrast γίνεται 50:1. Tι να τα κάνεις τα reviews???Να σου πούνε ότι ανακαλύφθηκε IPS με μηδενικές γωνίες θέασης? Ξαπλωμένος δεν παίζεις λέμε, μόνο σε στάση αγάλματος με το switch κάθετο στα μάτια σου. Δεν μπορούσε να βάλει φθηνό IPS, και να ήθελε, θα είχε τρομερό πρόβλημα με τα response times και full motion blur. Η επιλογή της ήταν ή ΤΝ από το καλάθι της λαικής, ή καλό ακριβό IPS (καλά για mini-led ούτε να το συζητάμε, έβαζε OLED κατευθείαν που είναι πιο φθηνή) που θα περιόριζε όμως το κέρδος της σημαντικά. Επέλεξε το πρώτο, και εγώ στην θέση της αυτό θα έκανα, δεν την κατηγορώ για την επιλογή της, απλά δεν μπορώ να διαβάζω φαινόμενα placebo με εκθειασμούς της οθόνης κ.τ.λ, μου σηκώνεται η τρίχα. Αγαπάμε Nintendo, day one αγοράζουμε τις κονσόλες της, αγαπάμε Mario Metroid κ.τ.λ, άλλα ρε παιδιά, να έχουμε λιγάκι αντικειμενικότερη ματιά. Είναι υποβάθμιση η οθόνη του switch 2 σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά?Ναι, υποβαθμισάρα, οχι απλά υποβάθμιση. Είναι υποβάθμιση η μπαταρία του?Ναι, τρελή υποβάθμιση. Βασικά αν βάζαμε αυτό το TN πάνελ στο OLED switch, θα έχανε αυτομάτως πάνω από το 30% της αυτονομίας του. Να πω κι εγώ τι βρήκα μετά από λίγο ψάξιμο, γιατί βλέπω έχει ανοίξει κουβέντα γύρω από το panel του Switch 2 και παίζει αρκετή σύγχυση. Όλες οι αξιόπιστες πηγές (Notebookcheck, TechSpot, Gizmodo κ.ά.) αναφέρουν ότι η οθόνη είναι IPS LCD, όχι TN. Το contrast (~844:1) είναι χαμηλό μεν, αλλά συνηθισμένο για φθηνά IPS panels. Επίσης, τα reviews κάνουν λόγο για καλές γωνίες θέασης, κάτι που δύσκολα θα συνένβαινε σε TN. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τη Nintendo, προφανώς το πάνελ είναι downgrade σε σχέση με το OLED Switch, ειδικά στα μαύρα, στο HDR και στη γενική ζωντάνια. Αλλά το να λέμε με βεβαιότητα ότι έβαλαν TN χωρίς επίσημο teardown ή μετρήσεις, είναι λίγο αυθαίρετο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως έβαλαν φθηνό IPS, με έμφαση σε χαμηλό input lag και σταθερότητα, κόβοντας από φωτεινότητα και αντίθεση για να κρατηθεί το κόστος. Η λογική λέει ότι μία TN οθόνη 7,9” δεν μπορεί να υποστηρίξει: ευρείες γωνίες θέασης, πλούσια χρώματα, HDR10, ικανοποιητικό contrast και ταυτόχρονα 120Hz και ταιρίαζει και με τα αποτελέσματα που βρήκα από πηγές. Οπότε ναι, η οθόνη δεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν είναι TN, τουλάχιστον με βάση όσα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας. Πηγές: https://www.notebookcheck.net/Nintendo-Switch-2-display-subject-to-harsh-criticism-in-initial-analysis.1031166.0.html#:~:text=With these brightness and contrast,result in a much sharper https://gizmodo.com/the-nintendo-switch-2-is-finally-here-2000583138#:~:text=sequel to 2017’s Nintendo Switch,There are https://www.techspot.com/news/107391-nintendo-switch-2-official-79-120fps-display-4k.html#:~:text=The Nintendo Switch 2 is,rate technology and HDR support Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog 2
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 41 λεπτά πριν, Tlykog είπε Να πω κι εγώ τι βρήκα μετά από λίγο ψάξιμο, γιατί βλέπω έχει ανοίξει κουβέντα γύρω από το panel του Switch 2 και παίζει αρκετή σύγχυση. Όλες οι αξιόπιστες πηγές (Notebookcheck, TechSpot, Gizmodo κ.ά.) αναφέρουν ότι η οθόνη είναι IPS LCD, όχι TN. Το contrast (~844:1) είναι χαμηλό μεν, αλλά συνηθισμένο για φθηνά IPS panels. Επίσης, τα reviews κάνουν λόγο για καλές γωνίες θέασης, κάτι που δύσκολα θα συνένβαινε σε TN. Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τη Nintendo, προφανώς το πάνελ είναι downgrade σε σχέση με το OLED Switch, ειδικά στα μαύρα, στο HDR και στη γενική ζωντάνια. Αλλά το να λέμε με βεβαιότητα ότι έβαλαν TN χωρίς επίσημο teardown ή μετρήσεις, είναι λίγο αυθαίρετο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως έβαλαν φθηνό IPS, με έμφαση σε χαμηλό input lag και σταθερότητα, κόβοντας από φωτεινότητα και αντίθεση για να κρατηθεί το κόστος. Η λογική λέει ότι μία TN οθόνη 7,9” δεν μπορεί να υποστηρίξει: ευρείες γωνίες θέασης, πλούσια χρώματα, HDR10, ικανοποιητικό contrast και ταυτόχρονα 120Hz και ταιρίαζει και με τα αποτελέσματα που βρήκα από πηγές. Οπότε ναι, η οθόνη δεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν είναι TN, τουλάχιστον με βάση όσα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας. Πηγές: https://www.notebookcheck.net/Nintendo-Switch-2-display-subject-to-harsh-criticism-in-initial-analysis.1031166.0.html#:~:text=With these brightness and contrast,result in a much sharper https://gizmodo.com/the-nintendo-switch-2-is-finally-here-2000583138#:~:text=sequel to 2017’s Nintendo Switch,There are https://www.techspot.com/news/107391-nintendo-switch-2-official-79-120fps-display-4k.html#:~:text=The Nintendo Switch 2 is,rate technology and HDR support οκ, γύρνα σε παρακαλώ πολύ το switch σου 5-6 μοίρες και πες μου τι βλέπεις. Αν αυτό που βλέπεις περιμένεις να σου πούνε οι reviewers οτι είναι IPS και οχι ΤΝ, οκ, πάω πάσο. Δεν είναι θέμα κόστους (φθηνό IPS = γρήγορο ΤΝ σε τιμή). Είναι θέμα καθαρά οτι το ΤΝ έχει καλύτερους και ποιο σταθερούς βασικά χρόνους απόκρισης σε ολόκληρη την κλίμακα του γκρι με μηδενικό ghosting, σημαντικότατο για gaming. Για να πιάσεις τις ίδιες επιδόσεις με IPS στα 120hz, θα πρέπει αυτό το IPS να κάνει 5 φορές πάνω σε κόστος αγοράς. Aλλά, ας πούμε οτι η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS και οχι ΤΝ και έχω άδικο, ποια η διαφορά? Θα θυμίσω έτσι ακαδημαικά οτι το iphone 5 του 2012, 13 χρόνια πίσω δηλαδή, φορούσε IPS πάνελ με 500 nits φωτεινότητα και 800:1 contrast. Nα θυμίσω επίσης ότι όλα τα retro handhelds με 150 και 200$ κόστος, χρησιμοποιούν OLED οθονάρες και οι 500nits IPS έχουν παραμείνει μόνο σε αυτά που κοστίζουν 40-50$. Πλούσια χρώματα η οθόνη του switch 2 ούτε στα όνειρα της, απλά σε ότι οθόνη να βάλεις mario cart και αν διαθέτεις και λίγο ενθουσιασμό λόγο της αγοράς την νέας σου κονσόλας, τα βλέπεις όλα 100% του bt.2020 ενώ στην πράξη το πάνελ δεν πιάνει ούτε rec.709. Eπίσης το να μιλάμε για HDR σε μια οθόνη με contrast 700:1 και περίπου 400 nits peak brightness, είναι το λιγότερο αστείο, για να μην πω γελοίο. Να σου θυμίσω ότι οριακά βλέπεις ικανοποιητικό HDR σε iphone 16 pro max με OLED οθόνη που έχει άπειρο contrast και πενταπλάσιο peak brightness. Βέβαια οτι συζητάμε εδώ είναι εντελώς ανούσιο, διαβάζω στις ομάδες στο fb διθυραμβικά σχόλια από τους κατόχους της κονσόλας για την οθόνη του, οπότε μάλλον η Nintnedo πέτυχε τον σκοπό της οτι πάνελ και να έβαλε στο switch. Υπάρχει τέτοια πώρωση που θα πέσουν να σε φάνε αν τολμήσεις και πεις τα αυτονόητα για την οθόνη του switch 2. 3
Gavoux4 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 51 λεπτά πριν, tsol46 είπε οκ, γύρνα σε παρακαλώ πολύ το switch σου 5-6 μοίρες και πες μου τι βλέπεις. Αν αυτό που βλέπεις περιμένεις να σου πούνε οι reviewers οτι είναι IPS και οχι ΤΝ, οκ, πάω πάσο. Δεν είναι θέμα κόστους (φθηνό IPS = γρήγορο ΤΝ σε τιμή). Είναι θέμα καθαρά οτι το ΤΝ έχει καλύτερους και ποιο σταθερούς βασικά χρόνους απόκρισης σε ολόκληρη την κλίμακα του γκρι με μηδενικό ghosting, σημαντικότατο για gaming. Για να πιάσεις τις ίδιες επιδόσεις με IPS στα 120hz, θα πρέπει αυτό το IPS να κάνει 5 φορές πάνω σε κόστος αγοράς. Aλλά, ας πούμε οτι η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS και οχι ΤΝ και έχω άδικο, ποια η διαφορά? Θα θυμίσω έτσι ακαδημαικά οτι το iphone 5 του 2012, 13 χρόνια πίσω δηλαδή, φορούσε IPS πάνελ με 500 nits φωτεινότητα και 800:1 contrast. Nα θυμίσω επίσης ότι όλα τα retro handhelds με 150 και 200$ κόστος, χρησιμοποιούν OLED οθονάρες και οι 500nits IPS έχουν παραμείνει μόνο σε αυτά που κοστίζουν 40-50$. Πλούσια χρώματα η οθόνη του switch 2 ούτε στα όνειρα της, απλά σε ότι οθόνη να βάλεις mario cart και αν διαθέτεις και λίγο ενθουσιασμό λόγο της αγοράς την νέας σου κονσόλας, τα βλέπεις όλα 100% του bt.2020 ενώ στην πράξη το πάνελ δεν πιάνει ούτε rec.709. Eπίσης το να μιλάμε για HDR σε μια οθόνη με contrast 700:1 και περίπου 400 nits peak brightness, είναι το λιγότερο αστείο, για να μην πω γελοίο. Να σου θυμίσω ότι οριακά βλέπεις ικανοποιητικό HDR σε iphone 16 pro max με OLED οθόνη που έχει άπειρο contrast και πενταπλάσιο peak brightness. Βέβαια οτι συζητάμε εδώ είναι εντελώς ανούσιο, διαβάζω στις ομάδες στο fb διθυραμβικά σχόλια από τους κατόχους της κονσόλας για την οθόνη του, οπότε μάλλον η Nintnedo πέτυχε τον σκοπό της οτι πάνελ και να έβαλε στο switch. Υπάρχει τέτοια πώρωση που θα πέσουν να σε φάνε αν τολμήσεις και πεις τα αυτονόητα για την οθόνη του switch 2. Γενικά υπάρχει πόρωση αν λες τα αυτονόητα γιατί η αλήθεια πάντα πονάει Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Gavoux4
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, tsol46 είπε οκ, γύρνα σε παρακαλώ πολύ το switch σου 5-6 μοίρες και πες μου τι βλέπεις. Αν αυτό που βλέπεις περιμένεις να σου πούνε οι reviewers οτι είναι IPS και οχι ΤΝ, οκ, πάω πάσο. Δεν είναι θέμα κόστους (φθηνό IPS = γρήγορο ΤΝ σε τιμή). Είναι θέμα καθαρά οτι το ΤΝ έχει καλύτερους και ποιο σταθερούς βασικά χρόνους απόκρισης σε ολόκληρη την κλίμακα του γκρι με μηδενικό ghosting, σημαντικότατο για gaming. Για να πιάσεις τις ίδιες επιδόσεις με IPS στα 120hz, θα πρέπει αυτό το IPS να κάνει 5 φορές πάνω σε κόστος αγοράς. Aλλά, ας πούμε οτι η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS και οχι ΤΝ και έχω άδικο, ποια η διαφορά? Θα θυμίσω έτσι ακαδημαικά οτι το iphone 5 του 2012, 13 χρόνια πίσω δηλαδή, φορούσε IPS πάνελ με 500 nits φωτεινότητα και 800:1 contrast. Nα θυμίσω επίσης ότι όλα τα retro handhelds με 150 και 200$ κόστος, χρησιμοποιούν OLED οθονάρες και οι 500nits IPS έχουν παραμείνει μόνο σε αυτά που κοστίζουν 40-50$. Πλούσια χρώματα η οθόνη του switch 2 ούτε στα όνειρα της, απλά σε ότι οθόνη να βάλεις mario cart και αν διαθέτεις και λίγο ενθουσιασμό λόγο της αγοράς την νέας σου κονσόλας, τα βλέπεις όλα 100% του bt.2020 ενώ στην πράξη το πάνελ δεν πιάνει ούτε rec.709. Eπίσης το να μιλάμε για HDR σε μια οθόνη με contrast 700:1 και περίπου 400 nits peak brightness, είναι το λιγότερο αστείο, για να μην πω γελοίο. Να σου θυμίσω ότι οριακά βλέπεις ικανοποιητικό HDR σε iphone 16 pro max με OLED οθόνη που έχει άπειρο contrast και πενταπλάσιο peak brightness. Βέβαια οτι συζητάμε εδώ είναι εντελώς ανούσιο, διαβάζω στις ομάδες στο fb διθυραμβικά σχόλια από τους κατόχους της κονσόλας για την οθόνη του, οπότε μάλλον η Nintnedo πέτυχε τον σκοπό της οτι πάνελ και να έβαλε στο switch. Υπάρχει τέτοια πώρωση που θα πέσουν να σε φάνε αν τολμήσεις και πεις τα αυτονόητα για την οθόνη του switch 2. Καταλαβαίνω τι λες, και δεν αμφισβητώ ότι έχεις προσωπική εμπειρία με τη συσκευή. Απλώς προσπαθώ να κρατήσουμε τη συζήτηση σε επίπεδο δεδομένων. Δεν χρειάζεται να το γείρω εγώ το Switch: υπάρχουν βίντεο που δείχνουν την οθόνη υπό γωνία και δεν επιβεβαιώνεται η κλασική συμπεριφορά TN (ξεθώριασμα, αλλοίωση χρωμάτων κ.λπ.). Άρα εδώ δεν μιλάμε για προσωπική εντύπωση, αλλά για καταγεγραμμένο οπτικό υλικό που μπορεί να δει ο καθένας. Επίσης, συμφωνώ ότι ένα TN έχει σταθερούς και χαμηλούς χρόνους απόκρισης, που είναι ιδανικοί για gaming. Αυτό που πιστεύω είναι ότι για να έχεις OLED ή mini LED πάνελ με VRR, 120Hz, FHD, χαμηλό latency και καλό contrast σε 8 ίντσες, θα χρειαζόταν custom panel με πολύ υψηλότερο κόστος, κάτι που δεν έχουμε δει να διατίθεται μαζικά. Οπότε λογικά η Nintendo πήγε σε ένα φθηνό IPS, όχι σε κάτι high-end, αλλά και όχι TN. Για τα retro handhelds, διαφωνώ επίσης: δεν έχουν το ίδιο επίπεδο hardware, ούτε το software support του Switch 2. Βάζουν OLED οθόνες (και αυτό πολύ σπάνια σε τιμές 150-200€ που αναφέρεις), ναι, αλλά κόβουν από επιδόσεις, VRR, ρυθμό ανανέωσης, λειτουργικό και υποστήριξη από developers. Εκεί κυριαρχούν και σε αυτά οι IPS με υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Δεν είναι συγκρίσιμες προσεγγίσεις σε καμία περίπτωση όμως. Το iphone, που αναφέρεις, είχε μια ips, υψηλης ποιότητας για την εποχη του, σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή του Switch 2 (βάσει ισοτιμίας) και χωρίς 120Hz, VRR κτλ. Τέλος, σε σχέση με το HDR, όπως προανέφερα: HDR σε LCD χωρίς local dimming απλά δεν είναι σοβαρό. Με φωτεινότητα ~400 nits και contrast ~700–840:1 δεν υπάρχει καν η τεχνική βάση για ουσιαστική HDR εμπειρία, άρα όντως, ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο ως marketing label. Ακόμα και σε υψηλότερα nits πχ 1000 πάλι (πέρα από την κατανάλωση μπαταρίας) μία IPS, ότι ποιότητα και αν έχει, θα δυσκολευτεί σοβαρά να αποδώσει αξιοπρεπώς HDR περιεχόμενο και ακόμα και τότε θα υπολείπεται σοβαρά από μία πχ mini led (IPS ή VA) ή OLED οθόνη. Οπότε ναι, η οθόνη του Switch 2 δεν εντυπωσιάζει, και είναι downgrade από το OLED. Αλλά να χαρακτηρίζεται TN με βεβαιότητα χωρίς τεχνική μέτρηση ή teardown, απλώς επειδή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, νομίζω αδικεί τη συζήτηση. 51 λεπτά πριν, Gavoux4 είπε Γενικά υπάρχει πόρωση αν λες τα αυτονόητα γιατί η αλήθεια πάντα πονάει Το «όποιος διαφωνεί μαζί μας πονάει» δεν είναι επιχείρημα, είναι απλώς ένας τρόπος να κλείσει η κουβέντα χωρίς να απαντηθεί τίποτα. Αν κάτι είναι όντως αυτονόητο, στέκεται και μόνο του, με επιχειρήματα και δεδομένα, όχι με ετικέτες. Η δική μου θέση δεν βασίζεται ούτε σε fanboyσμούς ούτε σε πόρωση. Αντίθετα, προσπαθώ να δω το θέμα ψύχραιμα και στη βάση όσων είναι μετρήσιμα. Δεν έχω Switch, ούτε σκοπεύω να πάρω, γιατί προσωπικά προτιμώ σταθερές κονσόλες με περισσότερη δύναμη από τα 3,1 TFlops του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή δεν μου αρέσει μια συσκευή, θα αγνοήσω τα πραγματικά δεδομένα για να την υποβαθμίσω. Αν κάποιος έχει άλλα στοιχεία, ή teardown που δείχνει κάτι διαφορετικό, ευχαρίστως να τα δούμε. Μέχρι τότε, καλό είναι να διατηρούμε τη συζήτηση στο επίπεδο της λογικής και όχι στο "ποιος αντέχει την αλήθεια". Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα