ikaruga24 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 14 ώρες πριν, tsol46 είπε Συγνώμη, και με όλο το θάρρος. Εσύ δεν είσαι που λες τα παρακάτω? Οταν λες το contrast μιας TFT (το πραγματικό on/off contrast της είναι 700:1, όσο τα 4/3 μόνιτορ πρώτης γενιάς πριν από 20 χρόνια δηλαδή) άψογο και βλέπεις νάνο μια οθόνη επειδή είναι 0.9 ίντσες μικρότερη, είσαι σίγουρος ότι οι "ημίτρελοι" είναι οι άλλοι? Για όλους τους ημίτρελους εκεί έξω λοιπόν, ο φίλος βρίσκει "contrast άψογο και χρώματα που σκάνε μπροστά σου", το παρακάτω. Βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Αμα λέω εγώ ότι είστε η ψυχή του πάρτι όπου πάτε και ημίτρελους μετά είμαι κακός. Δε φτάνει που κάνεις αυτό που κάνεις αλλά ταυτόχρονα δεν κατανοείς αυτό που διαβάζεις μέσα στην ίδια πρόταση. Είδες πουθενά να λέω ότι τα μαύρα είναι τα ίδια με την OLED; Μόνο στο μυαλό σου έκανες τέτοια σύνδεση. Κατάφερες και πήρες τις μετρητοίς ότι το "contrast άψογο = ίδιο με της OLED" με δική σου ελευθέρας μορφής μετάφραση. Επίσης, κάτι που γίνεται επίτηδες. Βάζουν φώτο από το Switch 2 με το OLED δίπλα δίπλα αλλά περιέργως οι φωτογραφίες είναι σε πίσα σκοτάδι και υπό γωνία και σε συνδυασμό με την αδυναμία των φωτογραφιών να δείξουν την πραγματική εικόνα αυτού που βλέπεις το Switch 2 δείχνει πολύ χειρότερο από όσο είναι. Τα δικά μου μάτια όμως δεν λένε ψέματα. Η οθόνη είναι πράγματι καταπκληκτική και δεν μου λείπουν τα μαύρα της OLED. Είναι αρκετά καλή για να βγάλεις ολόκληρη τη γενιά χωρίς να θες να πας στο αναπόφεκτο OLED μοντέλο μετά από 2-3 χρόνια. 1 1
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 5 λεπτά πριν, ikaruga24 είπε Αμα λέω εγώ ότι είστε η ψυχή του πάρτι όπου πάτε και ημίτρελους μετά είμαι κακός. Δε φτάνει που κάνεις αυτό που κάνεις αλλά ταυτόχρονα δεν κατανοείς αυτό που διαβάζεις μέσα στην ίδια πρόταση. Είδες πουθενά να λέω ότι τα μαύρα είναι τα ίδια με την OLED; Μόνο στο μυαλό σου έκανες τέτοια σύνδεση. Κατάφερες και πήρες τις μετρητοίς ότι το "contrast άψογο = ίδιο με της OLED" με δική σου ελευθέρας μορφής μετάφραση. Επίσης, κάτι που γίνεται επίτηδες. Βάζουν φώτο από το Switch 2 με το OLED δίπλα δίπλα αλλά περιέργως οι φωτογραφίες είναι σε πίσα σκοτάδι και υπό γωνία και σε συνδυασμό με την αδυναμία των φωτογραφιών να δείξουν την πραγματική εικόνα αυτού που βλέπεις το Switch 2 δείχνει πολύ χειρότερο από όσο είναι. Τα δικά μου μάτια όμως δεν λένε ψέματα. Η οθόνη είναι πράγματι καταπκληκτική και δεν μου λείπουν τα μαύρα της OLED. Είναι αρκετά καλή για να βγάλεις ολόκληρη τη γενιά χωρίς να θες να πας στο αναπόφεκτο OLED μοντέλο μετά από 2-3 χρόνια. Πρόσθεσε και το γεγονός οτι ανεβάζουν και φωτεινότητα για να φαίνονται όσο πιο γκρίζα γίνονται τα μαύρα... Κανείς δεν έγραψε ότι είναι ίδια με την OLED. Παρόμοια σε τεχνικά χαρακτηριστικά έχει και το Rog Ally με υψηλότερη τιμή και δεν άνοιξε ρουθούνι... 2
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 4 λεπτά πριν, ikaruga24 είπε Αμα λέω εγώ ότι είστε η ψυχή του πάρτι όπου πάτε και ημίτρελους μετά είμαι κακός. Δε φτάνει που κάνεις αυτό που κάνεις αλλά ταυτόχρονα δεν κατανοείς αυτό που διαβάζεις μέσα στην ίδια πρόταση. Είδες πουθενά να λέω ότι τα μαύρα είναι τα ίδια με την OLED; Μόνο στο μυαλό σου έκανες τέτοια σύνδεση. Κατάφερες και πήρες τις μετρητοίς ότι το "contrast άψογο = ίδιο με της OLED" με δική σου ελευθέρας μορφής μετάφραση. Επίσης, κάτι που γίνεται επίτηδες. Βάζουν φώτο από το Switch 2 με το OLED δίπλα δίπλα αλλά περιέργως οι φωτογραφίες είναι σε πίσα σκοτάδι και υπό γωνία και σε συνδυασμό με την αδυναμία των φωτογραφιών να δείξουν την πραγματική εικόνα αυτού που βλέπεις το Switch 2 δείχνει πολύ χειρότερο από όσο είναι. Τα δικά μου μάτια όμως δεν λένε ψέματα. Η οθόνη είναι πράγματι καταπκληκτική και δεν μου λείπουν τα μαύρα της OLED. Είναι αρκετά καλή για να βγάλεις ολόκληρη τη γενιά χωρίς να θες να πας στο αναπόφεκτο OLED μοντέλο μετά από 2-3 χρόνια. "άψογο contrast" είπες, και επιμένεις, άνευ περαιτέρω σχολιασμού θεωρώ. Και εγώ για το citroen ami μου μπορώ να πω, άψογη η δύναμη του κινητήρα (8 άλογα βγάζει). Αντε βγάλε νόημα. Οι φωτογραφίες είναι σε πίσσα σκοτάδι χώρο διότι για να πάρεις σωστή έκθεση από μια οθόνη με την φωτογραφική σου, πρέπει να είσαι σε συσκότιση. Η σύγκριση γίνεται σε σωστές συνθήκες, συνθήκες που δεν επηρεάζουν την απόδοση της οθόνης. Η φωτό δεν είναι υπο γωνία, το switch 2 είναι σχεδόν κάθετο προς τον φακό αν πρόσεξες. Δεν θέλεις να δεις φωτό υπο γωνία, ή θέλεις?
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, tsol46 είπε "άψογο contrast" είπες, και επιμένεις, άνευ περαιτέρω σχολιασμού θεωρώ. Και εγώ για το citroen ami μου μπορώ να πω, άψογη η δύναμη του κινητήρα (8 άλογα βγάζει). Αντε βγάλε νόημα. Οι φωτογραφίες είναι σε πίσσα σκοτάδι χώρο διότι για να πάρεις σωστή έκθεση από μια οθόνη με την φωτογραφική σου, πρέπει να είσαι σε συσκότιση. Η σύγκριση γίνεται σε σωστές συνθήκες, συνθήκες που δεν επηρεάζουν την απόδοση της οθόνης. Η φωτό δεν είναι υπο γωνία, το switch 2 είναι σχεδόν κάθετο προς τον φακό αν πρόσεξες. Δεν θέλεις να δεις φωτό υπο γωνία, ή θέλεις? Αυτό δεν είναι οθόνη ΤΝ. Αυτό είναι light bleeding που έχουν σχεδόν όλες οι TFT οθόνες. Ανεξαρτήτως TN, IPS, VA. Εάν είναι πολύ έντονο μπορείς να ζητήσεις αντικατάσταση. Σε μια LG που είχα πάρει για τον υπολογιστή το πρόβλημα ήταν έντονο και μου την άλλαξαν. Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα και με το Steam Deck, που αποδεδειγμένα έχει IPS. Το πρόβλημα δε φαίνεται έντονα παρά μόνο σε πολύ σκούρο ή μαύρο χρώμα. Μπορεί να διορθωθεί αν δοκιμάσεις να το πιάσεις από τα διαγώνια άκρα και να το λυγίσεις ελαφρώς (απαλά). Στο Steam deck διορθώθηκε με αυτό τον τρόπο. Όχι τελείως, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 6 λεπτά πριν, Tlykog είπε Πρόσθεσε και το γεγονός οτι ανεβάζουν και φωτεινότητα για να φαίνονται όσο πιο γκρίζα γίνονται τα μαύρα... Κανείς δεν έγραψε ότι είναι ίδια με την OLED. Παρόμοια σε τεχνικά χαρακτηριστικά έχει και το Rog Ally με υψηλότερη τιμή και δεν άνοιξε ρουθούνι... σαφώς, ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης στο 10% και μετά με photoshop να αυξήσεις τα highlights μόνο ώστε να φαίνεται και φωτεινή και με μαύρα τούμπανο. Αυτή είναι η σωστή φωτογράφιση της οθόνης του switch 2. Δεν έχω Rog Ally, δεν το πήρα ποτέ για να έχω άποψη, συγνώμη που εκφέρω άποψη μόνο για ότι εχω αγοράσει και μου ανήκει. 1 λεπτό πριν, Tlykog είπε Αυτό δεν είναι οθόνη ΤΝ. Αυτό είναι light bleeding που έχουν σχεδόν όλες οι TFT οθόνες. Ανεξαρτήτως TN, IPS, VA. Εάν είναι πολύ έντονο μπορείς να ζητήσεις αντικατάσταση. Ακριβώς το ίδιο θέμα είχα και με το Steam Deck, που αποδεδειγμένα έχει IPS. Μπορεί να διορθωθεί αν δοκιμάσεις να το πιάσεις από τα διαφώνια άκρα και να το κουνήσεις λυγίσεις ελαφρώς (απαλά). Στο Steam deck διορθώθηκε με αυτό τον τρόπο. Όχι τελείως, αλλά σε μεγάλο βαθμό. δεν ανέβασα την φωτό για το light bleeding, αυτό είναι ανεπαίσθητο και αναμενόμενο. Το "άψογο contrast" το βλέπεις ή να ανεβάζω και βίντεο σε s-log3?
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, tsol46 είπε σαφώς, ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης στο 10% και μετά με photoshop να αυξήσεις τα highlights μόνο ώστε να φαίνεται και φωτεινή και με μαύρα τούμπανο. Αυτή είναι η σωστή φωτογράφιση της οθόνης του switch 2. Δεν έχω Rog Ally, δεν το πήρα ποτέ για να έχω άποψη, συγνώμη που εκφέρω άποψη μόνο για ότι εχω αγοράσει και μου ανήκει. Κανένας δεν υποτίμησε τη γνώμη σου, αλλά το πως αντιλαμβανόμαστε ένα θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα μάτια σου, αλλά και με την εμπειρία και τη γνώση σου πάνω σε ένα θέμα. Είναι προφανές ότι έχει κάποια υποτυπώδη γνώση πάνω σε οθόνες, αλλά όχι όση χρειάζεται εδώ. Δεν το γράφω για να σε υποτιμήσω σε καμία περίπτωση. Το ξεκαθαρίζω για να μη παρεξηγηθώ. Το γράφω καλοπροαίρετα. Δε σε γνωρίζω προσωπικά και προσπαθώ απλά να κάνω ένα εποικοδομητικό διάλογο. Τίποτα παραπάνω. Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 1 λεπτό πριν, Tlykog είπε Κανένας δεν υποτίμησε τη γνώμη σου, αλλά το πως αντιλαμβανόμαστε ένα θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με τα μάτια σου, αλλά και με την εμπειρία και τη γνώση σου πάνω σε ένα θέμα. Είναι προφανές ότι έχει κάποια υποτυπώδη γνώση πάνω σε οθόνες, αλλά όχι όση χρειάζεται εδώ. Δεν το γράφω για να σε υποτιμήσω σε καμία περίπτωση. Το ξεκαθαρίζω για να μη παρεξηγηθώ. oκ , δεκτό, ίσως να μην έχω την εμπειρία και την γνώση να κρίνω σωστά την απόδοση μιας οθόνης και να κάνω λάθος. Ισως να έχεις και δίκιο φίλε μου. 1
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, tsol46 είπε oκ , δεκτό, ίσως να μην έχω την εμπειρία και την γνώση να κρίνω σωστά την απόδοση μιας οθόνης και να κάνω λάθος. Ισως να έχεις και δίκιο φίλε μου. Το εκτιμώ πολύ αυτό που λες και πραγματικά σε τιμά. Όλοι μαθαίνουμε πράγματα στην πορεία, κι εγώ το ίδιο. Χαίρομαι ακόμα κι όταν έχω άδικο, γιατί τότε έχω και πρακτικό κέρδος, μαθαίνοντας κάτι που δεν ήξερα. Στην τελική δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο, αρκεί που η κουβέντα γίνεται με καλή πρόθεση. Και γι' αυτό σου μιλάω με σεβασμό από την αρχή. Μακάρι να ήταν έτσι όλα τα threads. Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα με τις οθόνες, αξίζει να το ψάξεις: έχει πολύ ψωμί, ειδικά όταν δεις πώς παίζουν ρόλο όλες οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αν πάλι απλώς θες να απολαμβάνεις τη συσκευή σου χωρίς να το αναλύεις, κι αυτό μια χαρά είναι. Στο τέλος της ημέρας, το βασικό είναι να σε καλύπτει αυτό που βλέπεις. Καλή συνέχεια, φίλε μου. 13 λεπτά πριν, tsol46 είπε δεν ανέβασα την φωτό για το light bleeding, αυτό είναι ανεπαίσθητο και αναμενόμενο. Το "άψογο contrast" το βλέπεις ή να ανεβάζω και βίντεο σε s-log3? Το contrast είναι το αναμενόμενο για IPS LCD, λόγω της ίδιας της τεχνολογίας του panel. Το μειωμένο contrast εμφανίζεται κυρίως σε μαύρο ή πολύ σκούρα χρώματα σε κανονική χρήση, σε πολύ μεγάλο μέρος του περιεχομένου, δεν είναι καν εμφανές. Αν σε ενοχλεί σε βαθμό που σου χαλάει την εμπειρία, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Προσωπικά έχω φτάσει στο σημείο να μην χρησιμοποιώ οθόνες χωρίς OLED ή IPS με mini LED, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Η επιλογή αυτής της οθόνης στο Switch 2 προφανώς έγινε για να κρατηθεί το κόστος σε λογικά επίπεδα. Είναι μια τυπική IPS: όχι high-end, αλλά ούτε και φτηνιάρικη. Έχει τις τεχνολογίες της (όπως VRR και 120Hz) και έχει και τις αδυναμίες της, όπως το γνωστό light bleeding. Το contrast στις IPS είναι εξ ορισμού μέτριο. Οι VA έχουν καλύτερο, αλλά δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για gaming λόγω πιο αργών χρόνων απόκρισης. Αν η Nintendo ήθελε OLED με VRR, 120Hz, FHD, χαμηλό latency και καλό contrast στις 8 ίντσες, θα έπρεπε να κατασκευάσει ειδικό panel, κάτι που θα ανέβαζε πολύ το κόστος. Στην τιμή που κυκλοφορεί το Switch 2, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνολικά πιο ισορροπημένη φορητή κονσόλα. Αν κάποιος βρει στα περίπου 500 ευρώ φορητή κονσόλα καινούρια με OLED, VRR, 120Hz, GPU στα 3,1 TFlops και σοβαρό οικοσύστημα με υποστήριξη περίπου δεκαετίας, εγώ του την κάνω δώρο. Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog 1
NickTG Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 3 hours ago, tsol46 said: Nα θυμίσω επίσης ότι όλα τα retro handhelds με 150 και 200$ κόστος, χρησιμοποιούν OLED οθονάρες Είναι οθοναρες 8 ιντσών μαζί με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του Switch? Γιατί αλλιώς τι νόημα έχει να μας το θυμίσεις?
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 1 ώρα πριν, Tlykog είπε Το εκτιμώ πολύ αυτό που λες και πραγματικά σε τιμά. Όλοι μαθαίνουμε πράγματα στην πορεία, κι εγώ το ίδιο. Χαίρομαι ακόμα κι όταν έχω άδικο, γιατί τότε έχω και πρακτικό κέρδος, μαθαίνοντας κάτι που δεν ήξερα. Στην τελική δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο, αρκεί που η κουβέντα γίνεται με καλή πρόθεση. Και γι' αυτό σου μιλάω με σεβασμό από την αρχή. Μακάρι να ήταν έτσι όλα τα threads. Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα με τις οθόνες, αξίζει να το ψάξεις: έχει πολύ ψωμί, ειδικά όταν δεις πώς παίζουν ρόλο όλες οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αν πάλι απλώς θες να απολαμβάνεις τη συσκευή σου χωρίς να το αναλύεις, κι αυτό μια χαρά είναι. Στο τέλος της ημέρας, το βασικό είναι να σε καλύπτει αυτό που βλέπεις. Καλή συνέχεια, φίλε μου. Το contrast είναι το αναμενόμενο για IPS LCD, λόγω της ίδιας της τεχνολογίας του panel. Το μειωμένο contrast εμφανίζεται κυρίως σε μαύρο ή πολύ σκούρα χρώματα σε κανονική χρήση, σε πολύ μεγάλο μέρος του περιεχομένου, δεν είναι καν εμφανές. Αν σε ενοχλεί σε βαθμό που σου χαλάει την εμπειρία, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Προσωπικά έχω φτάσει στο σημείο να μην χρησιμοποιώ οθόνες χωρίς OLED ή IPS με mini LED, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Η επιλογή αυτής της οθόνης στο Switch 2 προφανώς έγινε για να κρατηθεί το κόστος σε λογικά επίπεδα. Είναι μια τυπική IPS: όχι high-end, αλλά ούτε και φτηνιάρικη. Έχει τις τεχνολογίες της (όπως VRR και 120Hz) και έχει και τις αδυναμίες της, όπως το γνωστό light bleeding. Το contrast στις IPS είναι εξ ορισμού μέτριο. Οι VA έχουν καλύτερο, αλλά δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για gaming λόγω πιο αργών χρόνων απόκρισης. Αν η Nintendo ήθελε OLED με VRR, 120Hz, FHD, χαμηλό latency και καλό contrast στις 8 ίντσες, θα έπρεπε να κατασκευάσει ειδικό panel, κάτι που θα ανέβαζε πολύ το κόστος. Στην τιμή που κυκλοφορεί το Switch 2, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνολικά πιο ισορροπημένη φορητή κονσόλα. Αν κάποιος βρει στα περίπου 500 ευρώ φορητή κονσόλα καινούρια με OLED, VRR, 120Hz, GPU στα 3,1 TFlops και σοβαρό οικοσύστημα με υποστήριξη περίπου δεκαετίας, εγώ του την κάνω δώρο. Το VRR, τα 120hz είναι στάχτη στα μάτια όπως και το HDR. Φωτεινότητα contrast και χρώματα μας ενδιαφέρουν και ας παίζει το παιχνίδι κλειδωμένο στα 60hz. Oταν βγάζεις μια καινούργια κονσόλα προς αντικατάστασης της παλιάς, δεν μπορείς να υποβαθμίζεις χαρακτηριστικά όπως οθόνη και μπαταρία στον βωμό του κόστους. Ποιο κόστος?Ας το πούλαγε 550, 600, σιγά τα ωά, δεν θα πουλούσε? Και η Νintendo το κάνει, γιατί μπορεί, οκ. Μα είναι δυνατόν να βγαίνουμε εμείς οι καταναλωτές και να λέμε άψογο contrast και θεσπέσια χρώματα, δηλαδή ευχαριστούμε Nintendo, αντί να την κράζουμε για μία τόσο σημαντική υποβάθμιση?Υπάρχει κάποιος σήμερα που μπορεί να πάει σε κινητό με LCD οθόνη? Για εμένα είναι αδιανόητο να βγάζεις κονσόλα εν έτη 2025 με LCD οθόνη, πραγματικά αδιανόητο. Πρώτον για θέμα ποιότητας της εικόνας, και δεύτερο για θέμα κατανάλωσης, φορητή είναι η κονσόλα.
Jts Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 3 ώρες πριν, tsol46 είπε Το VRR, τα 120hz είναι στάχτη στα μάτια όπως και το HDR. Φωτεινότητα contrast και χρώματα μας ενδιαφέρουν και ας παίζει το παιχνίδι κλειδωμένο στα 60hz. Oταν βγάζεις μια καινούργια κονσόλα προς αντικατάστασης της παλιάς, δεν μπορείς να υποβαθμίζεις χαρακτηριστικά όπως οθόνη και μπαταρία στον βωμό του κόστους. Ποιο κόστος?Ας το πούλαγε 550, 600, σιγά τα ωά, δεν θα πουλούσε? Και η Νintendo το κάνει, γιατί μπορεί, οκ. Μα είναι δυνατόν να βγαίνουμε εμείς οι καταναλωτές και να λέμε άψογο contrast και θεσπέσια χρώματα, δηλαδή ευχαριστούμε Nintendo, αντί να την κράζουμε για μία τόσο σημαντική υποβάθμιση?Υπάρχει κάποιος σήμερα που μπορεί να πάει σε κινητό με LCD οθόνη? Για εμένα είναι αδιανόητο να βγάζεις κονσόλα εν έτη 2025 με LCD οθόνη, πραγματικά αδιανόητο. Πρώτον για θέμα ποιότητας της εικόνας, και δεύτερο για θέμα κατανάλωσης, φορητή είναι η κονσόλα. Στην πράξη δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά, και αν παίζεις κάτι με πολύ φωτεινά χρώματα είναι χειρότερη η Oled σε αυτό το θέμα. 1
ikaruga24 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 5 ώρες πριν, tsol46 είπε "άψογο contrast" είπες, και επιμένεις, άνευ περαιτέρω σχολιασμού θεωρώ. Και εγώ για το citroen ami μου μπορώ να πω, άψογη η δύναμη του κινητήρα (8 άλογα βγάζει). Αντε βγάλε νόημα. Οι φωτογραφίες είναι σε πίσσα σκοτάδι χώρο διότι για να πάρεις σωστή έκθεση από μια οθόνη με την φωτογραφική σου, πρέπει να είσαι σε συσκότιση. Η σύγκριση γίνεται σε σωστές συνθήκες, συνθήκες που δεν επηρεάζουν την απόδοση της οθόνης. Η φωτό δεν είναι υπο γωνία, το switch 2 είναι σχεδόν κάθετο προς τον φακό αν πρόσεξες. Δεν θέλεις να δεις φωτό υπο γωνία, ή θέλεις? Το πρόβλημα σου είναι απλά παίρνεις τις μετρητοίς τα λεγόμενα και μετά κάνεις κάτι δικά σου κουβάρια στο μυαλό σου. Ας το πάρουμε λίγο να το εξηγήσουμε μπας και βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Για να κάνουμε μια σύγκριση πιο σωστή ας τα βάλουμε ως παρακάτω μιας και καταλαβαίνεις από αυτοκίνητα. Ας πούμε ότι: Α. OLED οθόνη = Lamborghini Murcielago Β. LCD οθόνη = Mazda MX5 Στην πίστα το Α θα έχει μακράν καλύτερη συμπεριφορά, δύναμη, ταχύτητα, γενικά οι "αριθμοί" είναι στο 100. Δεν μπορεί να συγκριθεί το Β. Ελα όμως που τα πράγματα δεν είναι σε πίστα και είναι στον δρόμο. Με την κίνηση σου, με τα φανάρια του, με τις δυσκολίες του οδοστρώματος κτλ. Σε αυτό το σενάριο το Β είναι πολύ ανώτερο από το Α και ταυτόχρονα και πιο διασκεδαστικό. Εξ ου και "άψογο contrast". Προφανώς η "ιπποδύναμη" και η "ροπή" δεν μπορούν να συγκριθούν με την Lambo από το Miata αλλά μιας και η χρήση του αυτοκινήτου προορίζεται για χρήση κάτω από αυτές τις συνθήκες τότε το Miata είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένο για να τα βγάλει πέρα. Ολα έχουν σημασία στο πως δείχνουν σε εσένα μπροστά σου και στο πως το βλέπεις κάτω από gaming συνθήκες live σε απόσταση 30 εκατοστών καρφί. Οχι υπό γωνία, όχι στο 1 μέτρο, όχι κάπου αλλού. Είναι αυτό κατανοητό πλέον ή πρέπει να το κάνω ακόμα πιο λιανά;
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 23 λεπτά πριν, ikaruga24 είπε Α. OLED οθόνη = Lamborghini Murcielago Tesla Β. LCD οθόνη = Mazda MX5 Citroen ami για πες τι έλεγες
Tlykog Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, tsol46 είπε Το VRR, τα 120hz είναι στάχτη στα μάτια όπως και το HDR. Φωτεινότητα contrast και χρώματα μας ενδιαφέρουν και ας παίζει το παιχνίδι κλειδωμένο στα 60hz. Oταν βγάζεις μια καινούργια κονσόλα προς αντικατάστασης της παλιάς, δεν μπορείς να υποβαθμίζεις χαρακτηριστικά όπως οθόνη και μπαταρία στον βωμό του κόστους. Ποιο κόστος?Ας το πούλαγε 550, 600, σιγά τα ωά, δεν θα πουλούσε? Και η Νintendo το κάνει, γιατί μπορεί, οκ. Μα είναι δυνατόν να βγαίνουμε εμείς οι καταναλωτές και να λέμε άψογο contrast και θεσπέσια χρώματα, δηλαδή ευχαριστούμε Nintendo, αντί να την κράζουμε για μία τόσο σημαντική υποβάθμιση?Υπάρχει κάποιος σήμερα που μπορεί να πάει σε κινητό με LCD οθόνη? Για εμένα είναι αδιανόητο να βγάζεις κονσόλα εν έτη 2025 με LCD οθόνη, πραγματικά αδιανόητο. Πρώτον για θέμα ποιότητας της εικόνας, και δεύτερο για θέμα κατανάλωσης, φορητή είναι η κονσόλα. Καταλαβαίνω πώς το βλέπεις, και σε ένα βαθμό συμφωνώ. Αν βγάζεις νέα κονσόλα, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι θα πάει μπροστά σε όλους τους τομεί, όχι να κάνει βήματα πίσω, ειδικά στην οθόνη και τη μπαταρία, που είναι καίρια για τη φορητή εμπειρία. Δεν λέω ότι το VRR και τα 120Hz λύνουν το πρόβλημα ή "σβήνουν" τις αδυναμίες. Απλώς παραθέτω τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Στην τιμή που κυκλοφόρησε, και με αυτά τα specs, η Nintendo φαίνεται να έκανε τη γνωστή της επιλογή: έβαλε τα λεφτά στο SoC και κράτησε χαμηλά την οθόνη. Δεν το θεωρώ σωστό, αλλά το βρίσκω προβλέψιμο, ειδικά αν υποθέσουμε ότι σε μερικά χρόνια θα βγάλει την έκδοση OLED, όπως έκανε και με το πρώτο Switch. Πάντως, εδώ δεν κορόιδεψε κανέναν, καθώς είχε ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι η συσκευή θα έχει LCD. Κι εγώ δεν θα πήγαινα πίσω σε LCD σε κινητό, ούτε θεωρώ την οθόνη του Switch 2 "θεσπέσια". Είναι απλώς μια λειτουργική IPS. Το θέμα δεν είναι ότι κάποιοι λένε καλά λόγια, είναι ότι το προϊόν, λόγω ονόματος και οικοσυστήματος, θα πουλήσει έτσι κι αλλιώς. Ρεαλιστικά, η Nintendo επέλεξε να περιορίσει το κόστος, και η οθόνη ήταν το πιο "εύκολο" σημείο για να το κάνει. Όχι γιατί δεν μπορούσε να βάλει κάτι καλύτερο, αλλά γιατί δεν ήθελε, για να διατηρηθεί το τελικό προϊόν σε μια συγκεκριμένη τιμή. Δεν ήθελε να μπει στην κατηγορία κόστους των υπόλοιπων handhelds, και το πέτυχε. Είναι η φτηνότερη με τέτοιες επιδόσεις και συνολική εμπειρία χρήσης. Το μόνο που προσπαθώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι άλλο το "η Nintendo έβαλε φθηνό IPS ενώ μπορούσε κάτι πολύ καλύτερο", και άλλο το "έβαλε TN" επειδή δεν μας ικανοποιεί η ποιότητα. Το πρώτο το σέβομαι απόλυτα, το δεύτερο είναι τεχνικά αβέβαιο προς το παρόν. Επεξ/σία 14 Ιουνίου από Tlykog
tsol46 Δημοσ. 14 Ιουνίου Δημοσ. 14 Ιουνίου 9 λεπτά πριν, Tlykog είπε Καταλαβαίνω πώς το βλέπεις, και σε ένα βαθμό συμφωνώ. Αν βγάζεις νέα κονσόλα, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι θα πάει μπροστά σε όλους τους τομεί, όχι να κάνει βήματα πίσω, ειδικά στην οθόνη και τη μπαταρία, που είναι καίρια για τη φορητή εμπειρία. Δεν λέω ότι το VRR και τα 120Hz λύνουν το πρόβλημα ή "σβήνουν" τις αδυναμίες. Απλώς παραθέτω τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Στην τιμή που κυκλοφόρησε, και με αυτά τα specs, η Nintendo φαίνεται να έκανε τη γνωστή της επιλογή: έβαλε τα λεφτά στο SoC και κράτησε χαμηλά την οθόνη. Δεν το θεωρώ σωστό, αλλά το βρίσκω προβλέψιμο, ειδικά αν υποθέσουμε ότι σε μερικά χρόνια θα βγάλει την έκδοση OLED, όπως έκανε και με το πρώτο Switch. Πάντως, εδώ δεν κορόιδεψε κανέναν, καθώς είχε ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι η συσκευή θα έχει LCD. Κι εγώ δεν θα πήγαινα πίσω σε LCD σε κινητό, ούτε θεωρώ την οθόνη του Switch 2 "θεσπέσια". Είναι απλώς μια λειτουργική IPS. Το θέμα δεν είναι ότι κάποιοι λένε καλά λόγια, είναι ότι το προϊόν, λόγω ονόματος και οικοσυστήματος, θα πουλήσει έτσι κι αλλιώς. Ρεαλιστικά, η Nintendo επέλεξε να περιορίσει το κόστος, και η οθόνη ήταν το πιο "εύκολο" σημείο για να το κάνει. Όχι γιατί δεν μπορούσε να βάλει κάτι καλύτερο, αλλά γιατί δεν ήθελε, για να διατηρηθεί το τελικό προϊόν σε μια συγκεκριμένη τιμή. Δεν ήθελε να μπει στην κατηγορία κόστους των υπόλοιπων handhelds, και το πέτυχε. Είναι η φτηνότερη με τέτοιες επιδόσεις και συνολική εμπειρία χρήσης. Το μόνο που προσπαθώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι άλλο το "η Nintendo έβαλε φθηνό IPS ενώ μπορούσε κάτι πολύ καλύτερο", και άλλο το "έβαλε TN" επειδή δεν μας ικανοποιεί η ποιότητα. Το πρώτο το σέβομαι απόλυτα, το δεύτερο είναι τεχνικά αβέβαιο προς το παρόν. Φθηνό ips με καλό TN η διαφορά τους είναι μόνο οι γωνίες θέασης. Βασικά μακάρι να έχω δίκιο και να έχει βάλει τουλάχιστον καλό TN που σε πολλούς τομείς υπερτερεί από τα φθηνά IPS. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουμε και εμείς οι pure gamers μη οπαδοί κάποιας εταιρίας που θέλαμε πραγματική αναβάθμιση σε όλους τους τομείς, οχι 2 βήματα μπροστά 3 πίσω. Η οθόνη σε ένα handheld είναι το α και το ω. Nα ξεκαθαρίσω κάτι, δεν είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Μια οθόνη 400 nits με contrast 700:1 στην πιο πολυαναμενόμενη φορητή παιχνιδοκονσόλα που θα πουλήσει εκατομμύρια τεμάχια από εταιρία που δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, εν έτη 2025, όπως και να το δεις είναι ανέκδοτο. Βάζεις την Νintendo στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα handhelds, λάθος. Δεν υπάρχει αυτή η κατηγορία. Καμία άλλη εταιρία με handheld δεν φτιάχνει τα δικά της παιχνίδια, δεν έχει studios να φτιάχνουν παιχνίδια ειδικά για την κονσόλα τους. Μην συγκρίνεις τις τιμές, είναι άτοπο. Το PS5 θα έπρεπε να κοστίζει 1500 ευρώ με αυτό το σκεπτικό. Δεν είναι φθηνό το switch 2 οταν η εταιρία το δίνει σαν μέσο για να παίζεις τα παιχνίδια που βγάζει και από εκεί είναι το κυρίως κέρδος της, είναι ακριβό. Mε άλλα λόγια θα έπρεπε να έχει μπεί στην κατηγορία των υπολοίπων handhelds χωρίς να κοστίζει όσο τα υπόλοιπα handhelds με τα ίδια ή και καλύτερα χαρακτηριστικά. To switch δεν είναι asus rog να περιμένει όλα της τα έσοδα από τις πωλήσεις της συσκευής, αυτό εννοώ, οπότε είναι άτοπο να συγκρίνουμε τις τιμές τους και να λέμε το switch είναι φθηνότερο. Καταλαβαίνεις θεωρώ τι λέω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα