Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, CONAN_ είπε

Αν δεν υπαρχει συμβόλαιο σε ισχύ δεν μπορει να γίνει η πωληση. Το σπιτι πρέπει να ειναι αδειο. 

Πηγη;

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, paredwse είπε

Πού το λέει αυτό;

Γιατί γράφονται τέτοιες ανακρίβειες με τόση σιγουριά; 

Πριν 3 μηνες πουλησα ενα σπίτι και επαθα τα ίδια. Δεν μπορει να συνταχθεί συμβόλαιο κτησης για τον νεο ιδιοκτήτη χωρις να υπαρχει ενεργό συμβόλαιο ενοικίασης. Ολα αυτά καταγράφονται στον συμβολαιογράφο. Σε αντίθετη περίπτωση πρεπει να μην μένει κανείς μεσα.

33 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Πηγη;

Και οι δύο δικηγόροι ( ο δικός μου και του αγοραστή ) καθώς επίσης και ο συμβολαιογράφος μου είπαν το ίδιο πράγμα. Αλλωστε σημειώνεται στο συμβόλαιο οτι το διαμέρισμα είναι άδειο ή υπάρχει ενεργό συμβόλαιο μίσθωσης με αριθμο και ημερομηνία λήξης.

Σκεφτέιτε το αλλιώς: πως θα αιτιολογηθεί ένας που μένει μέσα σε ένα σπίτι χωρίς συμβόλαιο και πωλείται. Μπορεί να ειπωθεί το οτιδήποτε, απο κατάληψη μέχρι δεν ξερω και εγω τι....

Η επόμενη περίπτωση να πωληθεί σπίτι με κάτοικο μέσα είναι να μένει ο νυν ιδιοκτήτης, και αυτό καταγράφεται ως "χρυσηδάνειο" στο συμβόλαιο πώλησης με ημερομηνία αποχώρησης του πρώην -πλέον- ιδιοκτήτη. 

Επεξ/σία από CONAN_
  • Like 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Πηγη;

Το σπιτι μου2 ειναι προγραμμα για ιδιοκατοικιση και σωστά πρέπει να είναι αδειο το σπίτι. Αν μπορουσες να αγορασεις ακινητο με το προγραμμα και το αφήσεις στο ενοίκιο τοτε μιλάμε για επένδυση και θα ειχαν πέσει όλοι με τα μουτρα. 

• Like 4
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Grfoxz είπε

Το σπιτι μου2 ειναι προγραμμα για ιδιοκατοικιση και σωστά πρέπει να είναι αδειο το σπίτι. Αν μπορουσες να αγορασεις ακινητο με το προγραμμα και το αφήσεις στο ενοίκιο τοτε μιλάμε για επένδυση και θα ειχαν πέσει όλοι με τα μουτρα. 

Σωστά, διαφορετική περίπτωση αυτή, αλλα κοινος παρονομαστής το άδειο σπιτι. :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Αν δεν υπαρχει συμβόλαιο σε ισχύ δεν μπορει να γίνει η πωληση. Το σπιτι πρέπει να ειναι αδειο. 

Εγω το αγορασα και δεν ηταν αδειο, ηταν καποιος μεσα(γυναικα και παιδια) με ληγμενο συμβολαιο. Ετσι κι αλλιως οποιος δεν εχει συμβολαιο μενει στη ζουλα, ποιος θα ελεγξει αν ειναι αδειο ή γεματο. Δε καταλαβα τι ειπες, υπαρκτο ισχυον συμβολαιο με αδειο σπιτι πως?

2 ώρες πριν, csontheline είπε

Γιατί θα χάσει περισσότερα από τα "χαμένα" ενοίκια.

Θα μπορούσε να προτείνει να δώσει ένα ποσό για την μεταφορική, εφόσον επισπεύσει την μετακόμιση εντός πχ των επόμενων 1-2 μηνών, έτσι ώστε να γλιτώσει άλλα έξοδα που μπορεί να προκύψουν από την αργοπορημένη πώληση.

Γιατι να χασει ενοικια, μεχρι τη στιγμη της πωλησης θα τα παιρνει αυτος, μετα θα πηγαινουν στον επομενο ιδιοκτητη.

Παντως εγω οταν το αγορασα (μια εποχη σαν τη τωρινη, αμεσως μετα τους Ολυμπιακους με τις τιμες να εχουν παει στα υψη) καθολου δε με απασχολησε αν υπαρχει μεσα ενοικιαστης. Και προφανως ουτε τον προηγουμενο ιδιοκτητη.

Επεξ/σία από fitsoulas2024
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Εγω το αγορασα και δεν ηταν αδειο, ηταν καποιος μεσα(γυναικα και παιδια) με ληγμενο συμβολαιο. Ετσι κι αλλιως οποιος δεν εχει συμβολαιο μενει στη ζουλα, ποιος θα ελεγξει αν ειναι αδειο ή γεματο. Δε καταλαβα τι ειπες, υπαρκτο ισχυον συμβολαιο με αδειο σπιτι πως?

Γιατι να χασει ενοικια, μεχρι τη στιγμη της πωλησης θα τα παιρνει αυτος, μετα θα πηγαινουν στον επομενο ιδιοκτητη.

Παντως εγω οταν το αγορασα (μια εποχη σαν τη τωρινη, αμεσως μετα τους Ολυμπιακους με τις τιμες να εχουν παει στα υψη) καθολου δε με απασχολησε αν υπαρχει μεσα ενοικιαστης. Και προφανως ουτε τον προηγουμενο ιδιοκτητη.

Ειπα οτι αν το προς πωληση ακινητο κατοικείται τοτε πρεπει να υπαρχει ενεργό συμβόλαιο το οποιο καταγράφεται. Οπως επίσης καταγράφεται οτι το σπίτι παραδίδεται άδειο, με όλους τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας , και κοινοχρήστων εξοφλημένους. Μερικοί ζητάνε και τα τελευταία αποδεικτικά εξόφλησης.  

Στην δική σου περίπτωση δεν ξερω τι μαγείρεμα έπεσε, αν δεν ειχες πρόβλημα με την νοικαρισσα, ήσουν τυχερός. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Αυτό ακριβώς έγραψες. Και δεν στέκει.

16 λεπτά πριν, CONAN_ είπε

Ειπα οτι αν το προς πωληση ακινητο κατοικείται τοτε πρεπει να υπαρχει ενεργό συμβόλαιο το οποιο καταγράφεται. 

Αυτό το παρέλειψες. Οπότε και αλλάζει όλο το νόημα...

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Σκεφτέιτε το αλλιώς: πως θα αιτιολογηθεί ένας που μένει μέσα σε ένα σπίτι χωρίς συμβόλαιο και πωλείται.

Σιωπηρή αναμίσθωση ας πούμε?

2 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Αλλωστε σημειώνεται στο συμβόλαιο οτι το διαμέρισμα είναι άδειο ή υπάρχει ενεργό συμβόλαιο μίσθωσης με αριθμο και ημερομηνία λήξης.

Δηλαδή όταν ένα συμβόλαιο έχει περάσει την 3ετία και δεν εναντιώνεται κανείς από μισθωτή και εκμισθωτή όποτε γίνεται αορίστου λόγω σιωπηρής αναμίσθωσης παύει να είναι ενεργό? 

Μήπως παύει να είναι ενεργό όταν ο εκμισθωτής καταγγείλει τη μίσθωση αλλά ο μισθωτής παραμένει μέσα ετσιθελικά?

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια και να έχεις εσύ δίκιο.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Δηλαδή όταν ένα συμβόλαιο έχει περάσει την 3ετία και δεν εναντιώνεται κανείς από μισθωτή και εκμισθωτή όποτε γίνεται αορίστου λόγω σιωπηρής αναμίσθωσης παύει να είναι ενεργό? 

Μήπως παύει να είναι ενεργό όταν ο εκμισθωτής καταγγείλει τη μίσθωση αλλά ο μισθωτής παραμένει μέσα ετσιθελικά?

Η αναμίσθωση αφορά μονο την "συνεργασία" ιδιοκτήτη - ενοικιαστή. Στην περίπτωση μας εχουμε αγοραπωλησια. Οποτε ΜΟΝΟ με ενεργό συμβόλαιο εγγραφο (το οποίο κατατίθεται στον συμβολαιογράφο του αγοραστή με ημερομηνία σύνταξης και λύσης ) και απο το taxis δηλωμένο μπορεί να γίνει.  

Πριν 3 μήνες οπως είπα πουλησα και εγω ενα σπίτι και ο αγοραστής περίμενε να φύγει πρωτα η ενοικιάστρια και μετά προχωρήσαμε. Μεταξύ μας είχαμε "σιωπηρη αναμίσθωση" .... Ολα τα παραπάνω σημειώνονται λεπτομερώς στο συμβόλαιο αγορας - κτησης.

Τώρα αν κάποιοι νομικοί πράτουν διαφορετικά δεν το γνωρίζω, είναι όμως ρίσκο γιατι τα μπλεξίματα έρχονται πολυ ευκολα...

18 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Και αυτό να ξέρεις είναι λάθος... πρακτικά χωρίς συμβόλαιο δεν προστατεύεται ο ενοικιαστής κυρίως. Ο ιδιοκτήτης μπορεί ανα πάσα στιγμή να τον πετάξει έξω. Ενω με συμβόλαιο κλειδώνει τα όσα χρόνια συμφωνηθούν. 

(Για να μην παρεξηγηθώ , μιλάω και ως ιδιοκτήτης και ως ενοικιαστής.)  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμενα πάντως ο συνάδελφος - γνωστός μου που είχε πρόβλημα με τον ενοικιαστή που ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα κατά κάποιο τρόπο αναγκάστηκε να μην αναγράψει κάτι μέσα στο συμβόλαιο ότι παραλαμβάνει νοικιασμένο σπίτι,
Αρχικά το είχαν γράψει αλλά δεν το δέχτηκε η τράπεζα, ανεπίσημα του είπαν ότι επειδή θα εισπράττει ενοίκια το πιθανότερο είναι να το θεωρήσουν επενδυτικό σε πρώτη φάση και θα χρειαστεί να περιμένει και να τρέξει για να αποδείξει το αντίθετο και δεν το εγγυώνται ότι θα το αλλάξουν σε στεγαστικό που αιτήθηκε.

Αυτός με τον φόβο της επιπλέον καθυστέρησης που ήδη πιεζόταν χρονικά και ότι ίσως να χάσει και την απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας το συζήτησε και συμφώνησαν όλοι να το αφαιρέσουν. Ούτος η άλλος οι ενοικιαστές θα έφευγαν υποτίθεται αν όχι εκείνες τις μέρες μέσα στον μήνα θα το είχαν αδειάσει...

Οταν τέλειωσαν οι διαδικασίες αγοραπωλησίας και μετά από μερικές μέρες που κάλεσε του ενοικιαστές να δει σε ποια φάση είναι του το είπαν άλλως το έργο...

Τώρα αν αυτό τον βοηθάει και κάνει τη διαδικασία να το αδειάσει πιο εύκολα η τον μπλέκει περισσότερο δεν ξέρω...

Στις 16/6/2025 στις 7:28 ΜΜ, Deu164 είπε

Γενικά το θέμα έχει παραγίνει, παρόμοια περίπτωση την πάτησε συνάδελφος γνωστός μου...
Αγόρασε σπίτι για πρώτη κατοικία που μέσα μένουν ενοικιαστές και τον είχαν διαβεβαιώσει ο μεσίτης ο πωλητής και ο ενοικιαστής ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία 8α έχουν φύγει αν τυχόν του πάρει και κανένα μήνα παραπάνω 8α πληρώσουν το ενοίκιο τους...
Το ακίνητο του άρεσε το ήθελε και τον βόλευε οικονομικά και στο σημείο που βρίσκετε οπότε και το προχώρησε.
Μόλις υπέγραψε του είπαν ότι ο ενοικιαστής δεν έχει πληρώσει τα 2 τελευταία ενοίκια έβγαλε την εγγύηση και ετοιμάζετε να φύγει.
Μόλις επικοινώνησε μαζί του για να δει τι γίνετε του λέει ψάχνω αλλά δε βρίσκω, όταν βρω θα φύγω, ο παλιός ιδιοκτήτης δεν υπάρχει με εσένα δεν έχω κάποιο συμβόλαιό μέχρι να φύγω δε πληρώνω τίποτα αυτό που έχω λήγει σε 4 μήνες και ο νόμος με καλύπτει για άλλους 6....
Του γύρισε και του  γυάλισε το μάτι πλήρωνε ενοίκιο και δόση δάνειου και μέσα στο σπίτι που αγόρασε έμενε κάποιος που όχι μονό τον κορόιδεψε αλλά του το έπαιξε και κάμποσος έψαχνε δικηγόρο τι έκανε τελικά δεν ξέρω...

Επεξ/σία από Deu164
  • Super Moderators
Δημοσ.
7 hours ago, CONAN_ said:

Δεν ισχύει αυτό, μην επιμένεις. Εάν δεν γνώριζεις, μην είσαι τόσο απόλυτος.

Δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις. Κακό είναι να νομίζεις ότι γνωρίζεις και να είσαι βέβαιος για αυτό (ενώ δεν πρέπει να είσαι για τίποτα - ιδίως στα νομικά). 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, spirostolios είπε

Με όλα αυτά καταλαβαίνετε τι εστί πολυνομία η οποια οδηγεί στην ανομία. Ο καθένας γράφει τα προσωπικά του βιώματα ή αυτά που έχει ακούσει αλλά η νομθεσία σχετικά με τις μισθώσεις αλλάζει συχνά, όπως αλλάζουμε παντελόνια και φούστες.  Ότι συμφωνητικό και αν υπογράψεις είναι πιθανό να μην τηρηθεί. Ο Δικηγόρος σου θα προτείνει κάτι θα πληρώσεις και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποβολής του μισθωτή (η οποία δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι σύντομη και ότι θα έχει χαμηλό κόστος).Πρέπει να καταλάβεις ότι μιλάς με έναν άνθρωπο που σου έδινε χρήματα για τις στεγαστικές του ανάγκες. Μίλησε του. Κατέγραψε τα προβλήματα. Εάν γνωρίζεις προσωπικά άλλους εκμισθωτές ρώτα εάν έχουν διαμερίσματα προς διάθεση. Συμπεριφέρσου ανθρώπινα ώστε να διευκολύνεις την διαδικασία. Έχεις στην φαρέτρα σου πολλά όπλα και αυτός είναι αδύναμος επειδή δεν έχει ενεργό μισθωτήριο αλλά έχει προστασία έως ένα βαθμό. Γίνε καλός άνθρωπος και θα δεις να γίνονται και αυτοί που συναναστρέφεσαι είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά. Βάϊα κον ντίος (για όσους πιστεύουν)...

Sorry αλλα ελάχιστα από αυτά που λες στέκουν στην πράξη. Με το καλό μπορείς να τα πας καλά με λίγους ανθρώπους, με τους περισσότερους απλά σε καβαλάει ο άλλος και σε κάνει ότι θέλει χωρίς βελτίωση στην οποια σχέση. Δεν ξέρω τι εμπειρίες εχεις από εκμίσθωσης, αλλα από τον εργασιακό χώρο στο λεω σίγουρα. Άμα δεν βρεις τρόπο να κόψεις την φορα σε κάποιον, τελείωσες. 

12 ώρες πριν, spirostolios είπε

Κοίτα είρωνα, κατα δήλωση σου. Είμαι και ιδιοκτητης ακινήτων αλλά τυγχάνει να είμαι και δικηγόρος και κάτι φεγγάρια εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ στην επαρχία. Αυτά που γράφω είναι τα αποστάγματα της επαγγελματικής και προσωπικής μου εμπειρίας. Εσύ συνέχισε τον δρόμο σου και γράφε σχόλια κενά περιεχομένου και νοήματος.

Εχμ, είσαι δικηγόρος όπως λες. Σχεδόν κανένας ενοικιαστης η μη δεν παίζει να κάνει κόλπα και μαγκιές σε ιδιοκτήτη που είναι δικηγόρος, όπως και γενικοτερα στην ζωή, διότι γνωρίζουν ότι ξέρεις από πρώτο χέρι τις νόμιμες διαδικασίες και άμα χρειαστείς κάτι το κάνεις μόνος σου χωρίς να έχεις το κόστος που θα έδινε ένας άλλος πολίτης σε δικηγόρο για τις αμοιβές κτλ. Πίστεψε με, άμα δεν είχες αυτή την ιδιότητα, θα ήταν και διαφορετικά τα βιώματα που θα είχες. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ.

Απαντάω στους περισσότερους μετά το update.

Η προσπάθεια με το καλό έγινε μετά απο επικοινωνία με δικηγορο που μου ειπε να του μιλησω πρώτα με το καλο και να του πω να αδειασει το σπιτι για να δούμε τις προθέσεις τους.

Μετά από αυτο που έγινε και την γενική άρνηση του μου ειπε οτι μπορουμε να παμε ειτε με το εξώδικο (για τα ενοικια) είτε με την αγωγη για αγωγη κατευθειαν για να φυγει.

Το κακο με το εξωδικο απ οτι μου ειπε ειναι οτι θα ειναι προσεκτικός και δεν θα τα αργει αρα αναγκαστικα θα πρέπει να του κανουμε αγωγη ούτως η αλλως.

Αυτα

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...