Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
19 ώρες πριν, taskon είπε

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. 

Οκ τώρα πρέπει να είναι σωστό. 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.pdf 458.66 kB · 5 downloads

Μάζεψέ τα σε ένα post , ερωτηματολόγιο και απώλειες γιατί έχει χαθεί η μπάλα. 

15 ώρες πριν, dimitris55555 είπε

Είχα ξανά κάνει ένα post και λόγω χρόνου δεν απάντησα άμεσα. Είχα κάνει λάθος τα ανοίγματα όπως είπε ένα παιδί. Τι μου προτείνετε; Έκανα και κάποιες μικροαλλαγές στο παραπάνω κείμενο. Ευχαριστώ ήδη τα παιδιά που απάντησαν, αναμένω για τις καινούργιες προτάσεις σας.

Θερμικές Απώλειες

3849.48Watt

3310.55KCal/h

96.24Watt/m2

82.76KCal/h/m2

Υπολογισμός Θερμικών απωλειών κατοικίας για

Περιοχή:Ροδόπη - Κλιματική ζώνη ΓΑλλαγή
Υψόμετρο Περιοχής:Κάτω από 500 μέτραΑλλαγή
Επιθυμητή Θερμοκρασία:23 ℃Αλλαγή
Έτος Kατασκευής:2005Αλλαγή
Εμβαδό Κατοικίας:40 m2Αλλαγή
Ύψος Ορόφου:2.8 mΑλλαγή
Θέση - Πυκνότητα Δόμησης:Σε πόλη με κτήρια γύρω γύρωΑλλαγή
Μόνωση Τοίχων:Πλημμελής ΜόνωσηΑλλαγή
Βόρεια Πλευρά σε επαφή με:AέραΑλλαγή
Νότια Πλευρά σε επαφή με:AέραΑλλαγή
Ανατολική Πλευρά σε επαφή με:Άλλη κατοικία-διαμέρισμαΑλλαγή
Δυτική Πλευρά σε επαφή με:Άλλη κατοικία-διαμέρισμαΑλλαγή
Δάπεδο σε επαφή με:Άλλη κατοικίαΑλλαγή
Μόνωση Δαπέδου:Πλημελής - 3εκ.Αλλαγή
Οροφή σε επαφή με:Άλλη κατοικίαΑλλαγή
Μόνωση Οροφής:Πλημελής - 3εκ.Αλλαγή
Πόρτες - Μπαλκονόπορτες:2Αλλαγή
Παράθυρα:1Αλλαγή
Τύπος Κουφωμάτων:Μεταλλικά κουφώματαΑλλαγή
Τύπος Τζαμιών:Διπλά τζάμιαΑλλαγή
Συντελεστής Ασφαλείας Υπολογισμών:5%

Παρομοίως, μάζεψέ τα σε ένα post. 

13 ώρες πριν, stelios2609 είπε
  1. Ανώτατο διαθέσιμο ποσό : 500€
  2. Νέα αγορά ή αντικατάσταση παλιού. Στη 2η περίπτωση αναφέρουμε το μοντέλο του παλιού κλιματιστικού και αν ήταν επαρκές / μάλλον οριακό / ανεπαρκές: νέα αγορά
  3. Επιθυμητό κατάστημα ή τύπος καταστήματος (πχ μεγάλη αλυσίδα που συνήθως έχουν αυξημένες τιμές αλλά έχουν ευκολίες πχ τρόπος πληρωμής με δόσεις, ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού , δωρεάν εγκατάσταση κτλ): επιθυμητό όχι απαραίτητο 
  4. Χρήση κλιματιστικού προσδιορίζοντας αν είναι για αποκλειστική ψύξη, θέρμανση ή και τα δύο (πχ 20% ψύξη / 80% θέρμανση): 90% ψύξη / 10% θέρμανση
  5. Συχνότητα χρήσης πχ περιστασιακή πηγή ψύξης ή αποκλειστική πηγή ψύξης και θέρμανσης κτλ: Αποκλειστική πηγή ψυξης, περιστασιακή σε θέρμανση 
  6. Αναφέρουμε αν έχουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης πχ λέβητας πετρελαίου : Ύπαρξη λειτουργικού λέβητα φυσικού αερίου 
  7. Χώρος που θα τοποθετηθεί με προσδιορισμό αν θα είναι ενιαίος πχ σαλονοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, τραπεζαρία κτλ : σαλονι 15τμ σαλόνι που επικοινωνεί με μια πόρτα με υπνοδωμάτιο που χωρίζεται σε δύο χώρους 7τμ και 8 τμ
  8. Τοποθεσία (πόλη και περιοχή αν είναι Αθήνα) , προσδιορίζοντας ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες (αν έχουμε κοντά μετεωρολογικό σταθμό από το https://meteo.gr/Gmap.cfm το λέμε), υψόμετρο και τυχόν ιδιαιτερότητες (πχ πάνω στη θάλασσα, ξηρό κλίμα κτλ): Ντεπώ Θεσσαλονίκης http://penteli.meteo.gr/stations/oropos/ ,  βόρειος προσανατολισμός, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, ζεστό καλοκαίρι, η εξωτερική μονάδα θα είναι εκτεθειμένη στον βοριά.
  9. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Απαραίτητα μεγάλη εγγύηση, επιθυμητό να είναι αθόρυβο.
  10. Απαραίτητα, επιθυμητά και αδιάφορα features πχ wifi, ιονιστής,  μεγάλη εγγύηση, αθόρυβο κτλ: Απαραίτητα μεγάλη εγγύηση, επιθυμητό να είναι αθόρυβο.
  11. Πληροφορίες περί μονώσεων, κουφώματα, ιδιαιτερότητες χώρου, προσανατολισμό, (πχ έντονη ηλιοφάνεια, ψηλοτάβανο, μαγαζί με ανοιχτές πόρτες κτλ): μάλλον χωρις μονώσεις πολυκατοικία του 1977 βόρειος προσανατολισμός, καλά κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια με θερμοδιακοπή.

IMG_20250709_193247.jpg

IMG_20250709_193220.jpg

Εντός μπάτζετ -> https://www.bestprice.gr/item/2158590395/tcl-miracle-iii-12chsdtpg21i-klimatistiko-inverter-12000-btu-aa-me-ionisth-kai-wi-fi.html

(θα πρέπει να μην πας σε παραεισαγωγή)

Προτεινόμενα εκτός μπάτζετ -> https://voyias.gr/climaunit/κλιματιστικό-τοίχου-inverter-12000-btu-fujitsu-σειρά-km-aseh12kmcg-aoeh12kmcg

και https://voyias.gr/climaunit/κλιματιστικό-τοίχου-inverter-13000-btu-toshiba-σειρά-yukai-ras-b13s4kvg-e-ras-13e2avg-e

(προτίμηση στο fujitsu)

• Απαντ. 11,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Pan_K είπε

Εννοείται θα ενημερώσω και με γραφήματα (πριν και μετά).

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που θα κάνεις κατ εμέ. ~7 ψυκτικούς που ρώτησα, όλοι λένε ότι ο ήλιος ΔΕΝ πειράζει καθόλου γιατί αυτά τα μηχανήματα έχουν φτιαχτεί γνωρίζωντας ότι θα φάνε ακτινοβολία ηλίου. Και για να εξακριβώσω αυτό που μου είπαν, σε βόλτες που κάνω τελευταία παρατηρώ γενικά εγκαταστάσεις AC για να δω τι γίνεται και έχω δει πόσα χωρίς 3 μέτρα σωλήνες (δεν ξέρω σε κάθε περίπτωση βέβαια πόσο μήκος υπάρχει από μέσα που δεν φαίνετε),  εκτεθημένα στον ήλιο και το 90% με την κλασσική κοντή βάση με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη απόσταση από τον τοίχο / εμπόδια. Βάζω και στο σκεπτικό μου το πόσο αρνητική είναι με την αντλία κενού και ότι αν δεν το ζητήσει / γνωρίζει ο πελάτης το 70% τον περιπτώσεων δεν παίζει καν να βάλουν απλά θα κάνουν εκδίωξη. Γιατί πάνε τόσο ενάντια στα προβλεπόμενα; παίζει άνετα να είναι για οικονομικούς λόγους γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο με μεγάλη βαρύτητα (να είναι απλά θέμα "η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθιας". Θα μπορούσε, αλλά αλήθεια τώρα;). Αν κάτι πηγαίνει στραβά θα καλείς τον ψυκτικό να στο φτιάξει άρα λευτάκια!

Αναμένω τα αποτελεσμάτα.

Επεξ/σία από XghosT7
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, XghosT7 είπε

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που θα κάνεις κατ εμέ. ~7 ψυκτικούς που ρώτησα, όλοι λένε ότι ο ήλιος ΔΕΝ πειράζει καθόλου γιατί αυτά τα μηχανήματα έχουν φτιαχτεί γνωρίζωντας ότι θα φάνε ακτινοβολία ηλίου. Και για να εξακριβώσω αυτό που μου είπαν, σε βόλτες που κάνω τελευταία παρατηρώ γενικά εγκαταστάσεις AC για να δω τι γίνεται και έχω δει πόσα χωρίς 3 μέτρα σωλήνες (δεν ξέρω σε κάθε περίπτωση βέβαια πόσο μήκος υπάρχει από μέσα που δεν φαίνετε),  εκτεθημένα στον ήλιο και το 90% με την κλασσική κοντή βάση με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη απόσταση από τον τοίχο / εμπόδια. Βάζω και στο σκεπτικό μου το πόσο αρνητική είναι με την αντλία κενού και ότι αν δεν το ζητήσει / γνωρίζει ο πελάτης το 70% τον περιπτώσεων δεν παίζει καν να βάλουν απλά θα κάνουν εκδίωξη. Γιατί πάνε τόσο ενάντια στα προβλεπόμενα; παίζει άνετα να είναι για οικονομικούς λόγους γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο με μεγάλη βαρύτητα (να είναι απλά θέμα "η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθιας". Θα μπορούσε, αλλά αλήθεια τώρα;). Αν κάτι πηγαίνει στραβά θα καλείς τον ψυκτικό να στο φτιάξει άρα λευτάκια!

Αναμένω τα αποτελεσμάτα.

Στα εγχειρίδια εγκατάστασης δεν αναφέρεται θέμα με την έκθεση στον ήλιο παρά μόνο για τον αέρα (να πέφτει από τα πλάγια ή να φτιάχνεται ένα ασπίδιο) και για τα χιόνια (όπου αν υπάρχουν χιονοπτώσεις να ανεβαίνουν πιο ψηλά σε βάση+ασπίδιο από πάνω υπό γωνία που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση του χιονιού). 

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, XghosT7 είπε

Αναμένω τα αποτελεσμάτα.

Η φτήνια τρώει τον παρά.

Οι δωρεάν εγκαταστάσεις που προσφέρονται, έχουν κλειδωμένες τιμές αποζημίωσης για κάθε εγκατάσταση, και για να πάρει ο εργολάβος ψυκτικός το πακέτο εγκαταστάσεων, μάχεται ενάντια στις οικονομικές προσφορές των υπολοίπων ψυκτικών.

Συνεπώς, όλα βασίζονται στις σωστές προδιαγραφές και τον έλεγχο του καταστήματος που συντάσσει τους διαγωνισμούς (ακόμα και ρήτρες).

Εάν το παρακάνουν βέβαια, τότε θα βγει ακριβό όλο αυτό και το κατάστημα θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστικό έναντι του διπλανού που θα σου βάλει μηχάνημα πληρωμένο με 20-30-40 ευρώ φθηνότερα - κι ας χαλάσει, ο Έλληνας έχει κοντή μνήμη και ο τεχνικός μπόλικες δικαιολογίες. Στο μίγμα μπαίνει και ο ογκος δουλειάς που καλούνται να βγάλουν τα συνεργεία που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση με σαφείς κανόνες και ελέγχους, δηλαδή τους αυτονόητους αυτοματισμούς, τότε ο καθένας κάνει ο,τι του κα.. τεβει στο κεφάλι, με θύμα τον καταναλωτη.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, cmaniac είπε

Αν αλλάξεις οπου € σε kWh τότε βγάζει νόημα. Είναι αρκετά πιθανό να κάψεις ετήσια 1000kWh με ένα αποδοτικό κλιματιστικό έναντι 1900 με ενα μέτρια αποδοτικό. Εγώ καταλήγω στις ~800-850, με τον χειμώνα να βάζω και πετρέλαιο στο μίγμα, οπότε αν είχα μόνιμα κλιματισμό εκεί θα κατέληγα, γύρω στις 1000.

Συνεπώς η διαφορά είναι 900kWh, άρα με τα ιδια δεδομένα περίπου 198€ ανα έτος.

Βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αν ξεπερνάς τις 400KWh το μήνα οι ΥΚΩ στο λογαριασμό εκτοξεύονται, έως και +1000% (από 0,006 σε 0,09/KWh) οπότε εκεί το κέρδος είναι πιο γρήγορο. Και εννοείται τις ξεπερνάς το χειμώνα με 3 κλιματιστικά + σπίτι + ηλιακό στο ρεύμα κάθε φορά που δεν έχει νερό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτά τα καλύμματα όπως και αυτό ΕΔΩ προφανώς είναι κατάλληλα για εξοχικά ή χώρους που το κλιματιστικό δεν χρησιμοποιείται. Το υλικό που έχουν αυτά του Πλαισίου θα αυτοκαταστραφούν σίγουρα πολύ σύντομα.  Έχω βάλει σε δύο κλιματιστικά στο εξοχικό  που έχω σε ταράτσα για να το προστατεύω από διάφορα έντομα,  σφήκες κτλ. Αυτά όταν απουσιάζω. Όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά εννοείται τα βγάζω και τα κλιματιστικά βρίσκονται εκτεθειμένα.

Τα κλιματιστικά είναι 20 ετών και ήδη έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί αλλά για είκοσι το πολύ μέρες τον χρόνο που πάω τα κρατάω ακόμα αφού αποδίδουν. Στο διάστημα αυτό έχω αλλάξει καλύμματα δύο φορές. Στην δεκαετία έλιωσαν από την πάνω πλευρά. Άρχιζαν να τρίβονται. Στα καινούργια που πήρα από το praktiker στον χρόνο πάνω διαλύθηκαν τα κορδόνια. Αυτό δεν είναι πρόβλημα έβαλα άλλα κορδόνια που τα δένω..

Για καινούργια μηχανήματα μην φοβάστε τουλάχιστον κατά την διάρκεια λειτουργίας τους. Καλό είναι να μπουν σε χώρο που προστατεύονται πχ. από κάτω από μπαλκόνι.

Τα καινούργια που θα βάλω πάλι έτσι εκτεθειμένα θα τα έχω όσο τα λειτουργώ. Όταν φεύγω θα τα καλύπτω.

Έτσι κάηκε το κλιματιστικό από τις σφήκες οπότε είναι απαραίτητη η προστασία

spacer.png

Επεξ/σία από mr.Vox
  • Sad 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, verlemakos είπε

Με πολύ πρόχειρη αναγωγή, το chat gpt υπολόγισε ότι το ururu το καλοκαίρι θα λειτουργεί στο Dubai και μετά θα ξεχειμωνιάζει στο Oslo. Ακόμα και με αυτήν την συνθήκη, ίσως να μην καταφέρει να καταναλώσει τις kwh που αντιστοιχούν σε 1000+ €.....,,,,,,,,😁

Πάντως το άτιμο το Panasonic έκαψε 102 KWh σε 5 μέρες, ρυθμισμένο στους 24ο...

2 λεπτά πριν, mr.Vox είπε

Αυτά τα καλύμματα όπως και αυτό ΕΔΩ προφανώς είναι κατάλληλα για εξοχικά ή χώρους που το κλιματιστικό δεν χρησιμοποιείται. Το υλικό που έχουν αυτά του Πλαισίου θα αυτοκαταστραφούν σίγουρα πολύ σύντομα.  Έχω βάλει σε δύο κλιματιστικά στο εξοχικό  που έχω σε ταράτσα για να το προστατεύω από διάφορα έντομα,  σφήκες κτλ. Αυτά όταν απουσιάζω. Όταν λειτουργούν τα κλιματιστικά εννοείται τα βγάζω και τα κλιματιστικά βρίσκονται εκτεθειμένα.

Τα κλιματιστικά είναι 20 ετών και ήδη έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί αλλά για είκοσι το πολύ μέρες τον χρόνο που πάω τα κρατάω ακόμα αφού αποδίδουν. Στο διάστημα αυτό έχω αλλάξει καλύμματα δύο φορές. Στην δεκαετία έλιωσαν από την πάνω πλευρά. Άρχιζαν να τρίβονται. Στα καινούργια που πήρα από το praktiker στον χρόνο πάνω διαλύθηκαν τα κορδόνια. Αυτό δεν είναι πρόβλημα έβαλα άλλο.

Για καινούργια μηχανήματα μην φοβάστε τουλάχιστον κατά την διάρκεια λειτουργίας τους. καλό είναι να μπουν σε χώρο που προστατεύονται πχ. από κάτω από μπαλκόνι.

Τα καινούργια που θα βάλω πάλι έτσι εκτεθειμένα θα τα έχω όσο τα λειτουργώ. Όταν φεύγω θα τα καλύπτω.

Έτσι κάηκε το κλιματιστικό από τις σφήκες οπότε είναι απαραίτητη η προστασία

spacer.png

Ρε τις άτιμες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, liakjim είπε

Στα εγχειρίδια εγκατάστασης δεν αναφέρεται θέμα με την έκθεση στον ήλιο παρά μόνο για τον αέρα (να πέφτει από τα πλάγια ή να φτιάχνεται ένα ασπίδιο) και για τα χιόνια (όπου αν υπάρχουν χιονοπτώσεις να ανεβαίνουν πιο ψηλά σε βάση+ασπίδιο από πάνω υπό γωνία που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση του χιονιού). 

Στα εγχειρίδια ή τέλως πάντων στις προδιαγραφές αναφέρεται βέβαια και αυτό, σχετικά με το εγγυημένο εύρος λειτουργίας

image.png.1d88ab698a1b5f0d1feef3db44f91813.png

και αυτό

image.png.9ae3e96bab04b7b459eac290284a676c.png

image.png.d2da31b982513c1416252cf7ff4de575.png

αν και τα Toshiba δεν αναφέρουν την πτώση της επίδοσης ή την αύξηση της κατανάλωσης.

Στα Fujitsu όμως (ASEH09KMCG) φαίνεται ότι με εσωτερική 27 βαθμούς, στους 35 βαθμούς εξωτερική το κλιματιστικό καταναλώνει 650 watt για να αποδόσει 2500 (EER 3,8), ενώ με εξωτερική 46 βαθμούς καταναλώνει 830 watt για να αποδώσει 2130 (EER 2,57). Πτώση απόδοσης 33%. 

image.png.b2bfc2d809dc9b9dd380faa3eb7cc3d1.png

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.

@sap00 , ταλαιπωρήθηκε χθες το erai ε;

image.png.490f33c0e350a40c9d75aa8df8bbc6b2.png

15 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Στα εγχειρίδια ή τέλως πάντων στις προδιαγραφές αναφέρεται βέβαια και αυτό, σχετικά με το εγγυημένο εύρος λειτουργίας

image.png.1d88ab698a1b5f0d1feef3db44f91813.png

και αυτό

image.png.9ae3e96bab04b7b459eac290284a676c.png

image.png.d2da31b982513c1416252cf7ff4de575.png

αν και τα Toshiba δεν αναφέρουν την πτώση της επίδοσης ή την αύξηση της κατανάλωσης.

Στα Fujitsu όμως (ASEH09KMCG) φαίνεται ότι με εσωτερική 27 βαθμούς, στους 35 βαθμούς εξωτερική το κλιματιστικό καταναλώνει 650 watt για να αποδόσει 2500 (EER 3,8), ενώ με εξωτερική 46 βαθμούς καταναλώνει 830 watt για να αποδώσει 2130 (EER 2,57). Πτώση απόδοσης 33%. 

image.png.b2bfc2d809dc9b9dd380faa3eb7cc3d1.png

Θερμοκρασία αέρα. 

• Like 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, tzagaritos είπε

Σε μια από τις συσκευές έχω Bluetooth σε όλες τις υπόλοιπες αναγκαστικά ZigBee λόγο απόστασης

Με το firmware της Xiaomi άλλαζα την μπαταρία στους 8-10 μήνες. Από τότε που έβαλα το ATC firmware, είδα τουλάχιστον 50% αύξηση στην διάρκειάς της.

Αν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης του ΗΑ σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, μία λύση είναι η χρήση  Bluetooth Proxy μέσω ESPHome. Στο ένα σπίτι παίζω στην χειρότερη περίπτωση με RSSI -89dBm και στο άλλο με -87dBm και σε κανένα δεν έχω θέμα σύνδεσης ή απώλεια επικοινωνίας, οπότε δεν χρειάζομαι προς το παρόν proxy. Εν τω μεταξύ πιάνω και μια ζυγαριά γείτονα με σήμα -94dBm.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, liakjim είπε

Θερμοκρασία αέρα. 

Σε θερμοκρασίες αέρα αναφέρομαι κι εγώ. Θερμοκρασία του αέρα σε ένα σημείο που δεν έχει σκιά και είναι σε 15 εκατοστά απόσταση από πυρακτωμένο τούβλο και τσιμέντο. Σε συνθήκες που υπό σκιάν η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί, η θερμοκρασία σε αυτό το σημείο μπορεί να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.

Έχω και συγκεκριμένο παράδειγμα: Λόγω εργασιών αντικατάστασης της σκεπής στο χωριό αφαίρεσαν τον μετεωρολογικό σταθμό που έχω και τον τοποθέτησαν προσωρινά σε ένα σημείο με τσιμέντο, λίγο πιο κάτω από εκεί που το είχα. Ο συγκεκριμένος σταθμός μετρά θερμοκρασία αέρα υπό σκιάν, γιατί έχει τον αισθητήρα μέσα σε ειδικό κλωβό. Η θερμοκρασία που μετρούσε υπό σκιάν  κοντά στο τσιμέντο ήταν 8 βαθμοί πιο πάνω. Φαντάσου τι θα γινόταν αν ο αισθητήρας κρεμόταν απλά από μία κλωστή σε αυτήν την απόσταση από το τσιμέντο, ώστε να πιάνει θερμοκρασία αέρα κάτω από τον ήλιο. Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται να δουλέψουν τα κλιματιστικά που τα έχουμε κρεμασμένα σε πυρακτωμένους τοίχους και ταράτσες χρώματος γκρι. 

Επεξ/σία από Pan_K
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, liakjim είπε

ταλαιπωρήθηκε χθες το erai ε;

Ναι! Το τερμάτισα.. Με 40+ εξωτερική, κατέβασα την ζήτηση από 26 σε 24, για να δω συμπεριφορά. Και είδες το άτιμο? Καταφέρνει για ώρες να μένει σταθερά στην κορυφή (των καταναλώσεων) .  

• Haha 4
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Σε θερμοκρασίες αέρα αναφέρομαι κι εγώ. Θερμοκρασία του αέρα σε ένα σημείο που δεν έχει σκιά και είναι σε 15 εκατοστά απόσταση από πυρακτωμένο τούβλο και τσιμέντο. Σε συνθήκες που υπό σκιάν η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί, η θερμοκρασία σε αυτό το σημείο μπορεί να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.

Έχω και συγκεκριμένο παράδειγμα: Λόγω εργασιών αντικατάστασης της σκεπής στο χωριό αφαίρεσαν τον μετεωρολογικό σταθμό που έχω και τον τοποθέτησαν προσωρινά σε ένα σημείο με τσιμέντο, λίγο πιο κάτω από εκεί που το είχα. Ο συγκεκριμένος σταθμός μετρά θερμοκρασία αέρα υπό σκιάν, γιατί έχει τον αισθητήρα μέσα σε ειδικό κλωβό. Η θερμοκρασία που μετρούσε υπό σκιάν  κοντά στο τσιμέντο ήταν 8 βαθμοί πιο πάνω. Φαντάσου τι θα γινόταν αν ο αισθητήρας κρεμόταν απλά από μία κλωστή σε αυτήν την απόσταση από το τσιμέντο, ώστε να πιάνει θερμοκρασία αέρα κάτω από τον ήλιο. Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται να δουλέψουν τα κλιματιστικά που τα έχουμε κρεμασμένα σε πυρακτωμένους τοίχους και ταράτσες χρώματος γκρι. 

Σχεδον αυτονοητα πραγματα θα ελεγα.

Βεβαια, αν θυμαμαι καλα, εχω διαβασει και αποψεις του στυλ 'αντεχουν, δεν παιζει ιδιαιτερο ρολο που θα μπει η εξωτ.μοναδα' και κατι τετοια...

Επιγραμματικα, ποια θα λεγαμε οτι ειναι τα πλεονεκτηματα λειτουργίας μιας εξωτ.μοναδας, που ειναι τοποθετημενη σε βασεις (οχι στο δαπεδο) και σε σκιερο μερος χωρις απευθειας εκθεση στον ήλιο;

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Pan_K είπε

Η θερμοκρασία του αέρα είναι ίδια. Είτε στη σκιά, είτε στον ήλιο. Δεν κοιτάμε εννοείται περίεργες περιπτώσεις πνιγμένων κλιματιστικών αλλά ένα κλιματιστικό στην ταράτσα θα έχει να ανταλλάξει τον ίδιο αέρα σε σχέση με αυτό που είναι στη σκιά.

Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι αν λόγω ακτινοβολίας διαβάζει υψηλότερη θερμοκρασία και μπει σε περιοχή κάποιας προστασίας. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...