Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
52 minutes ago, cmaniac said:

Έχεις κάποιο θερμόμετρο/υγρασιόμετρο στο δωμάτιο του, ώστε να δούμε εάν υπάρχει κάποια συνθήκη που να σχετίζεται;

Δεν ξέρω τι έχουν κάνει, αλλά ακούγεται αρκετά λάθος by design.

Ιδανικά απ'ευθείας γραμμή απ τον πίνακα και βάζεις κάποιον μετρητή πίνακα, αλλιώς μια schuko με ένα shelly, φτάνει.

Αυτό με την απευθείας γραμμή πώς γίνεται έτσι χονδρικά? Δεν μπαίνει κανονικά το κλιματιστικό σε πρίζα? 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Metalman9 είπε

Αυτό με την απευθείας γραμμή πώς γίνεται έτσι χονδρικά? Δεν μπαίνει κανονικά το κλιματιστικό σε πρίζα? 

Φεύγει γραμμή απο την ασφάλεια του πίνακα μέχρι το κλιματιστικό χωρις να παρεμβάλλεται τίποτα. Στην περίπτωση σου δεν ξέρω τι εχουν κάνει. Μπορεί να ειναι και έτσι, μπορεί και όχι. Δεν ξέρω τι ρόλο έχουν βάλει να παίζει αυτός ο διακόπτης.

8 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

Να βοηθήσει σε τι; Στο να βλέπεις στο σκοτάδι όταν θα περπατάς τη νύχτα; Ισως.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, MARIOSNURSE είπε

https://www.skroutz.gr/s/21246257/Well-Voltage-Protector-Monoprizo-Asfaleias-20230-005.html?product_id=248765090&sponsored=listing#reviews 

Επιτηρει και την ταση με delay στην επαναφορα. Εαν εχεις τριφασικη παροχη κοιτα για εναν επιτηρητη τασης με απωλεια ουδετερου για το ηλ πινακα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, cmaniac είπε

Έχεις κάποιο θερμόμετρο/υγρασιόμετρο στο δωμάτιο του, ώστε να δούμε εάν υπάρχει κάποια συνθήκη που να σχετίζεται;

[...]

Μόνο κάτι σαν αυτό που υπαινίσσεσαι μπορεί να συμβαίνει και σε συνδυασμό πάντα με τον προγραμματισμό του κλιματιστικού και την σωστή χρήση του. Στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν γίνονται θαύματα, "ξαφνικά και από το πουθενά".

Επεξ/σία από filipN
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Metalman9 είπε

Το κλιματιστικο καλο ειναι να μην ειναι σε γραμμη μαζι με αλλες πριζες/συσκευες. 

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, filipN είπε

Μόνο κάτι σαν αυτό που υπαινίσσεσαι μπορεί να συμβαίνει και σε συνδυασμό πάντα με τον προγραμματισμό του κλιματιστικού και την σωστή χρήση του. Στην επιστήμη και την τεχνολογία δεν γίνονται θαύματα, "ξαφνικά και από το πουθενά".

Μπορεί να επηρεάζουν παράγοντες πιο δύσκολα μετρησιμοι, όμως.

Πχ μπορεί να είναι η εξωτερική θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το κλιματιστικό, μπορεί να είναι η θερμοκρασία του στοιχείου, που αυτά αν δεν έχεις καλωδιώσει το μηχάνημα δεν θα μπορέσεις να τα βρεις.

Πάντως με βάση τη λογική, το μηχάνημα αυτό θα έπρεπε να κατέβαζε τόσο την κατανάλωση αν ήταν βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψει υγρασία, άρα συνθήκες υψηλής απόδοσης και χαμηλού φορτίου (δηλαδή χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία και ισορροπημένος εσωτερικός χώρος) με βάση τις τιμές που διαβάζει στα θερμόμετρα, ή, εάν έχει υγρασιομετρο ωστε να αντιληφθεί το σημείο δρόσου και να πράξει αναλόγως.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, cmaniac είπε

Μπορεί να επηρεάζουν παράγοντες πιο δύσκολα μετρησιμοι, όμως.

Πχ μπορεί να είναι η εξωτερική θερμοκρασία που αντιλαμβάνεται το κλιματιστικό, μπορεί να είναι η θερμοκρασία του στοιχείου, που αυτά αν δεν έχεις καλωδιώσει το μηχάνημα δεν θα μπορέσεις να τα βρεις.

Πάντως με βάση τη λογική, το μηχάνημα αυτό θα έπρεπε να κατέβαζε τόσο την κατανάλωση αν ήταν βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψει υγρασία, άρα συνθήκες υψηλής απόδοσης και χαμηλού φορτίου (δηλαδή χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία και ισορροπημένος εσωτερικός χώρος) με βάση τις τιμές που διαβάζει στα θερμόμετρα, ή, εάν έχει υγρασιομετρο ωστε να αντιληφθεί το σημείο δρόσου και να πράξει αναλόγως.

Ένα απλό θερμόμετρο έχω μόνο. Έχετε να προτείνετε κάποιο θερμόμετρο/υγρασιόμετρο ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/8/2025 στις 7:22 ΜΜ, cmaniac είπε

Πολύ εύκολα το λέτε το οκ.

24kBTU κλιματιστικό χωρίς να αναφέρει το inrush current και από τα specs να λέει ότι θέλει 20A breaker, θα το σκεφτόμουν.

Σπερα guys ... για Toyotomi Gosai 24αρι τι αποψη εχουμε ?! ( δεν ειναι για μενα - δεν κανω τετοια λαθη .... πλεον ) Ελαχιστο pipe length 5m ή βολευεται και με 3 - σαν κινεζικο φασον της gree ?! 

Επεξ/σία από mdkamael
Δημοσ.
Στις 26/7/2025 στις 4:40 ΜΜ, Pan_K είπε

Αυτό που προτείνεις πιθανότατα θα εξαλείψει τα on/off, αλλά θα ανεβάσει πολύ την κατανάλωση και θα μειώσει την απόδοση. Νομίζω ότι έχει να κάνει με προστασίες που ενεργοποιούνται στο συγκεκριμένο μηχάνημα που δεν επιτρέπουν την μείωση των στροφών του συμπιεστή πέραν από ένα ορισμένο σημείο όταν οι εξωτερικές είναι πολύ ψηλές. Αλλά οι δοκιμές που θα κάνει θα μας δείξουν πολλά.

Αυτό. Αλλιώς εγκαθιστάς ένα Shelly pm mini 3gen στον πίνακα, που σηκώνει 16Α.

Καλησπέρα,

Αυτό το μοντέλο της Shelly που αναφέρεις χωράει σε όλα τα ηλεκτρολογικά κουτιά που υπάρχουν πίσω από πρίζες και διακόπτες?

Σκέφτομαι για απομακρυσμένο έλεγχο και "smart" καταστάσεις.

Από όσο γνωρίζω υπάρχουν και κάποια κουτιά που είναι πιο ρηχά και πιθανόν ο χώρος για την εγκατάσταση να είναι περιορισμένος.

Αν δεν χωράει σε αυτά τα ρηχά κουτιά, υπάρχει πιο μικρή συσκευή ως διακόπτης/ μετρητής κατανάλωσης WiFi ?

Έχω την αίσθηση ότι στο σπίτι έχω κάποια κουτιά ρηχά και δεν θα ήθελα με τίποτα να ανοίξω μερεμετια για να μεγαλώσω το βάθος τους. 

Μπορεί να συνδεθεί βέβαια και στην άκρη του καλωδίου ενός κλιματιστικού ή φωτιστικού, αλλά μάλλον είναι μια πιο πρόχειρη κατάσταση και όχι εφικτή για όλες τις συσκευές.

Ως τώρα οι μόνες συσκευές μέτρησης που έχουν εγκατασταθεί είναι 2 sonoff ράγας, αλλά πλέον ο διαθέσιμος χώρος στον ηλεκτρολογικό πίνακα είναι ελάχιστος.

Χρειάζομαι κάτι πιο πασπαρτου και όσο συμμαζεμενο γίνεται.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, verlemakos είπε

Καλησπέρα,

Αυτό το μοντέλο της Shelly που αναφέρεις χωράει σε όλα τα ηλεκτρολογικά κουτιά που υπάρχουν πίσω από πρίζες και διακόπτες?

Από όσο γνωρίζω υπάρχουν και κάποια κουτιά που είναι πιο ρηχά και πιθανόν ο χώρος για την εγκατάσταση να είναι περιορισμένος.

Αν δεν χωράει σε αυτά τα ρηχά κουτιά, υπάρχει πιο μικρή συσκευή ως διακόπτης/ μετρητής κατανάλωσης WiFi ?

Έχω την αίσθηση ότι στο σπίτι έχω κάποια κουτιά ρηχά και δεν θα ήθελα με τίποτα να ανοίξω μερεμετια για να μεγαλώσω το βάθος τους. 

Μπορεί να συνδεθεί βέβαια και στην άκρη του καλωδίου ενός κλιματιστικού ή φωτιστικού, αλλά μάλλον είναι μια πιο πρόχειρη κατάσταση και όχι εφικτή για όλες τις συσκευές.

Ως τώρα οι μόνες συσκευές μέτρησης που έχουν εγκατασταθεί είναι 2 sonoff ράγας, αλλά πλέον ο διαθέσιμος χώρος στον ηλεκτρολογικό πίνακα είναι ελάχιστος.

Το shelly pro οχι σεν χωραει σε κουτια διακοπτων. Ειναι ραγουλικο και μπαινει μονο σε πινακα. Το shelly 1pm μινι καθως και το 1pm χωρις mini. Ολα τα κουτια διακλαδωσης και διακοπτων συνηθως εχουν το ιδιο βαθος. Δεν θα χρειαστει να σκαψεις. Ισως ομως αν εχει πολυ καλωδιο να χρειαστει να τα τακτοποιησεις. Οταν λες απομακρυσμενο ελεγχο και σμαρτ καταστασεις τι ακριβως θελεις να κανεις; 

Επεξ/σία από kaklikos
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, verlemakos είπε

Καλησπέρα,

Το Shelly pm mini gen3 μπορείς να το εγκαταστήσεις και στον πίνακα. Πιάνει πολύ λίγο χώρο σε περίπτωση που δεν έχεις διαθέσιμο για μετρητή ράγας. Οπότε μπορείς να δοκιμάσεις πρώτα αν χωράει πίσω από την πρίζα και αν όχι τον τοποθετείς στον πίνακα. Εγώ τους περισσότερους τους έχω βάλει μέσα στο κυτίο που συνδέεται τη τροφοδοσία στην εξωτερική μονάδα των κλιματιστικών μου. Μέχρι 18.000 Btu έχω συνδέσει έτσι. Δεν επηρεάζεις τίποτε από την εσωτερική συνδεσμολογία του κλιματιστικού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει η φάση μέσα από το Shelly (άρα αποσύνδεση του καφέ καλωδίου από την υποδοχή του κλιματιστικού και σύνδεση με την θέση L του Shelly και επιπλέον ένα άλλο καφέ καλώδιο που θα συνδέει την θέση O του Shelly με την θέση μου ήταν συνδεδεμένο πριν το καφέ καλώδιο). Έπειτα κάνεις γέφυρα στην θέση N του κλιματιστικού (δηλαδή συνδέεις άλλο ένα μπλε καλώδιο στην θέση που καταλήγει το μπλε καλώδιο της τροφοδοσίας και την άλλη άκρη του καλωδίου στην θέση Ν). Με αυτόν τον τρόπο δεν κόβεις το καλώδιο τροφοδοσίας, ενώ το Shelly παραμένει προστατευμένο μέσα στο κυτίο του κλιματιστικού. Εγώ στην θέση σου θα ζήταγα να το εγκαταστήσει ένας ηλεκτρολόγος πάντως και να σου πει την γνώμη του, που φυσικά υπερισχύει της δικής μου. 

8 ώρες πριν, vdeseris είπε

Ένα απλό θερμόμετρο έχω μόνο. Έχετε να προτείνετε κάποιο θερμόμετρο/υγρασιόμετρο ?

Xiaomi temperature and humidity monitor 2.

Επεξ/σία από Pan_K
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντως δεν θα ήθελα να έχω κάτι που μπορεί να αρπάξει, έστω και με μικρή πιθανότητα όπως το sonoff μου, μέσα στην μερικών εκατοντάδων ευρώ εξωτερική μονάδα. Θα το έβαζα σε ηλεκτρολογικό κουτί (αδιάβροχο, άκαυστο, με στυπιοθλίπτες, IP68) εκτός της μονάδας. 

Επεξ/σία από liakjim

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...