Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Microsoft ξεκινά να αφαιρεί παλιούς οδηγούς (drivers) από το Windows Update, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χρήστες που βασίζονται σε παλαιότερους υπολογιστές.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πραγματοποιεί αυτή την αλλαγή για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας, αλλά το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι η διακοπή λειτουργίας hardware για όσους χρησιμοποιούν παλιές περιφερειακές συσκευές ή custom υπολογιστές.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανακοινώθηκε σε μια blog ανάρτηση, αποτελεί μέρος του νέου προγράμματος εκκαθάρισης της Microsoft. Το πρώτο κύμα στοχεύει παλιούς drivers που έχουν ήδη νεότερες εκδόσεις διαθέσιμες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η Microsoft δεν προειδοποιεί μεμονωμένους χρήστες σχετικά με το ποιοι drivers θα καταργηθούν. Εάν η συσκευή σας χρειάζεται έναν από αυτούς τους "σε αποσύρση" οδηγούς, το Windows Update απλά θα σταματήσει να τον προσφέρει.

Η Microsoft αναφέρεται σε αυτή τη διαδικασία ως "λήξη" ενός driver, που σημαίνει την αφαίρεση των αντιστοιχίσεών του ώστε το Windows Update να μην τον διανέμει πλέον. Μόλις συμβεί αυτό, μόνο ο συνεργάτης hardware που τον δημοσίευσε μπορεί να τον επαναφέρει. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: η Microsoft ενδέχεται να απαιτήσει μια αιτιολόγηση πριν επιτρέψει την επαναδημοσίευση. Και αν ο συνεργάτης δεν ανταποκριθεί εντός έξι μηνών, ο driver διαγράφεται οριστικά.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εφιαλτικό σενάριο για όσους χρησιμοποιούν παλαιότερο hardware. Ειδικά σε εταιρικά περιβάλλοντα που εξαρτώνται από παλαιότερο εξοπλισμό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικό. Και σύμφωνα με τη Microsoft, αυτό δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Η εταιρεία ετοιμάζεται να επαναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία τακτικά, αφαιρώντας περισσότερους οδηγούς με την πάροδο του χρόνου. 

Η Microsoft αναφέρει ότι θα ειδοποιεί τους συνεργάτες της κάθε φορά, αλλά οι απλοί χρήστες είναι απίθανο να λάβουν οποιουδήποτε είδους ειδοποίηση αφού όλα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Και ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη μείωση των προβλημάτων συμβατότητας, η πραγματικότητα είναι ότι διακόπτει την υποστήριξη για πολλές παλαιότερες συσκευές στο όνομα του εκσυγχρονισμού.

Για προγραμματιστές ή κατασκευαστές hardware, η Microsoft προτρέπει να αποσύρουν προληπτικά παλιούς οδηγούς πριν αναλάβει η ίδια να το κάνει για αυτούς. Όμως για τους απλούς χρήστες που θέλουν απλώς να λειτουργεί ο εκτυπωτής ή η webcam τους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ανεξήγητες αποτυχίες μετά από ενημέρωση των Windows. Με άλλα λόγια, συσκευές που λειτουργούσαν κανονικά μπορεί απλά να σταματήσουν να λειτουργούν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για αυτο παντα φυλαμε ενα backup των driver μας καλου κακου.. αν νομιζει παντως οτι αυτο αρκει να μας σπρωξει σε νεο hardware πλαναται

• Like 15
Δημοσ.

Από το Linux να μην αφαιρεθούν για κάμποσα χρόνια ακόμα και στα παπάκια μας για τα windoze.

• Like 3
  • Confused 1
  • Haha 2
Δημοσ.

Το καλύτερο θα ήταν να είχε 2 εκδόσεις. Μια έκδοση windows compatibility, που θα μπορεί να την εγκαθιστά οποίος τη χρειάζεται, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο βέβαιως, και μια windows modern που θα είναι απαλλαγμένη από βαρίδια. Η πρώτη μάλιστα θα μπορουσε να είναι με προαιρετικό tpm κτλ

• Like 13
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ πιστεύω αυτές οι αποφάσεις είναι με τις πλάτες και των κατασκευαστων. Δεν πιστεύω ότι το αποφασίζει μόνη της η Microsoft 

• Like 7
Δημοσ.

Υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικά driver update agents, το καλύτερο και με μεγάλο community είναι το SDI https://sdi-tool.org/

Έχω τοπικά κατεβάσει όλη την βιβλιοθήκη σε NAS και με 1 κλικ κάνω εύκολα την δουλειά μου όσα PC και να μου έρθουν. Φυσικά έχω και δικές μου βιβλιοθήκες σε hardware που ήδη έχω, δεν εξαρτώμαι από σύννεφα και windows update.

• Like 11
  • Thanks 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά κάνει τα pc ειδικά στις εταιρίες πρέπει να αναβαθμίζονται για λόγους ασφαλείας.
Δε γίνεται το μανάβικο να τρέχει pc 20 ετίας.

Επεξ/σία από Alani13
  • Like 2
  • Haha 5
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Pokemon640 είπε

Υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικά driver update agents, το καλύτερο και με μεγάλο community είναι το SDI https://sdi-tool.org/

Έχω τοπικά κατεβάσει όλη την βιβλιοθήκη σε NAS και με 1 κλικ κάνω εύκολα την δουλειά μου όσα PC και να μου έρθουν. Φυσικά έχω και δικές μου βιβλιοθήκες σε hardware που ήδη έχω, δεν εξαρτώμαι από σύννεφα και windows update.

Επειδή βλέπω ότι το full είναι 44gb , σε περίπτωση update τι γίνεται? Χρειάζεται να ξανακατέβει όλο?

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, Retromaniac said:

Το καλύτερο θα ήταν να είχε 2 εκδόσεις. Μια έκδοση windows compatibility, που θα μπορεί να την εγκαθιστά οποίος τη χρειάζεται, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο βέβαιως, και μια windows modern που θα είναι απαλλαγμένη από βαρίδια. Η πρώτη μάλιστα θα μπορουσε να είναι με προαιρετικό tpm κτλ

και το κόστος συντήρησης του που ειναι τερατώδες ποιος θα τα πληρώνει?

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 minutes ago, VasKag said:

Επειδή βλέπω ότι το full είναι 44gb , σε περίπτωση update τι γίνεται? Χρειάζεται να ξανακατέβει όλο?

όχι, κατεβαίνει απλά το "part" που προστέθηκε. Η και ενημερώνεται το παλιό torrent αν το είχες κατεβάσει όλο από torrent.

Υ.Γ. Ούτως η άλλως torrent αρχείο έχουν για λόγους ευκολίας.

Επεξ/σία από Pokemon640
  • Like 3
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Black Demis είπε

και το κόστος συντήρησης του που ειναι τερατώδες ποιος θα τα πληρώνει?

Κόστος συντήρησης για ποιο πράγμα; Τα ίδια τα 11 θα είναι χωρίς να αφαιρέσουν τους drivers

• Like 2
Δημοσ.
Στις 21/6/2025 στις 12:48 ΜΜ, nchatz είπε

Ειδικά σε εταιρικά περιβάλλοντα που εξαρτώνται από παλαιότερο εξοπλισμό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντικό.

Σωστή παρατήρηση.

• Like 2
Δημοσ.
2 hours ago, cr77 said:

Από το Linux να μην αφαιρεθούν για κάμποσα χρόνια ακόμα και στα παπάκια μας για τα windoze.

δεν προκειται, τρεις ανθρωποι εχουν linux, δεν επιβαρυνουν καθολου. 😋

• Like 1
  • Haha 11
Δημοσ.

Η Microsoft κάνει όλα όσα χρειάζονται για να την εγκαταλείψουν οι χρήστες των Windows και να μεταβούν στο οικοσύστημα του Linux! …...για να γλυτώσουν από την εταιρία που ομοιάζει με ψηφιακό καρκίνο!!!

• Like 8

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...