Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλά μηχανήματα για την εποχή τους και φυσικά ξεχώρισαν, αλλά αδυνατώ να καταλάβω τί μπορεί να κάνει η Commodore σήμερα. Δεν λέω, υπάρχουν αρκετοί νοσταλγοί εκείνης της εποχής που συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτά τα μηχανήματα, αλλά αντικειμενικά, είναι κατώτερα και απο ένα κινητό iPhone πρώτης γενιάς.

Είχα κι εγώ Commodore 64 και στα πλαίσια της νοσταλγίας, κατέβασα emulator και έπαιξα μερικά απο τα παιχνίδια που έπαιζα εκείνη την εποχή. Καλό ήταν για όσο κράτησε, αλλά με κούρασε πολύ σύντομα.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αγαπητοί φίλοι, 

Ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ να διαβάζω τέτοια άρθρα. Άρθρα δηλαδή που αναφέρονται στην αναβίωση παλαιών θρυλικών "παικτών" του χώρου της πληροφορικής, τόσο στο χώρο του υλικού, όσο και του λογισμικού. 
Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα πριν από καμιά δεκαριά χρόνια (αν θυμάμαι καλά) για την ίδρυση της εταιρείας ΑEon, η οποία παράγει υπολογιστές με επεξεργαστή PowerPC τους οποίους ονομάζει Next Generation Amiga. 
Οι υπολογιστές αυτοί τρέχουν μια σχετικά πρόσφατη έκδοση του AmigaOS (την έκδοση 4 ή 4.1) και γενικά αυτό που επιχειρείται είναι η μεταφορά της φιλοσοφίας της τότε Amiga στο σύγχρονο hardware. 
 Σήμερα στο AmigaOS 4/4.1 υπάρχει τόσο λογισμικό εξομοίωσης ώστε να τρέχουν τα παλιά παιχνίδια, όσο και αρκετό λογισμικό για σύγχρονες ανάγκες όπως επεξεργαστές κειμένου, λογιστικά φύλλα, προγράμματα για πολυμέσα, γλώσσες προγραμματισμού και πολλά άλλα. 
 Δυστυχώς όμως οι υπολογιστές αυτοί απευθύνονται σε πολύ εξειδικευμένο και ολιγάριθμο κοινο νοσταλγών του Amiga brand name, δεν έχουν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και είναι ειλικρινά πανάκριβοι, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από 2 έως 3 χιλιάρικα σε Ευρώ ή καμιά φορά και περισσότερο. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στο ότι σήμερα πλέον οι επεξεργαστες PowerPC είναι αρκετά δυσεύρετοι, ενώ προφανώς το ίδιο συμβαίνει και με την αντίστοιχη μητρική. 
 Εκείνο που θα ήθελα να κάνει η νέα Commodore εφόσον επανιδρυθεί όπως διαδίδεται, είναι να συνεργαστεί με την AEon και την Ολλανδική Hyperion -που κατέχει τα δικαιώματα του λειτουργικού AmigaOS- με στόχο να δοθεί νέα πνοή στους υπολογιστές που χαρακτηρίζονται ως Next Gen Amiga. 
 Πιστεύω ότι κατ' αρχήν η νέα Commodore θα πρέπει να μεταφέρει το λειτουργικό σε Intel ή ARM επεξεργαστές, ώστε να γίνει γνωστότερο στο ευρύ κοινό, αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται σήμερα σε όσα συστήματα βασίζονται σε PowerPC. Αν γίνει κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι θα υπάρξει αρκετά μεγάλος αριθμός από ενθουσιώδεις προγραμματιστές που θα θελήσουν να εργαστούν για τη μεταφορά σύγχρονου λογισμικού στους Next Gen Amiga. 

Σας ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις όλων σας, 

Ο Άσπρος Γάτος

Επεξ/σία από White_Cat
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, k_w_t said:

Μια κονσολα με πληκτρολογιο σε μεγεθος παλιας Amiga 500 και 2 joysticks τυπου PACMAN και παιχνιδια remastered σε γραφικα εγω θα την τσιμπαγα ανετα παντως....

Το τι παιχνιδι εχω γραψει απο τα βιβλια του Κλειδαριθμου δεν λεγεται....

https://retrogames.biz/products/thea500-mini/

https://amigakit.amiga.store/a600gs-p-91329.html?currency=EUR&aksid=oqdqta08pr409t5291sq55mgbh

τετοια υπαρχουν ηδη.

Επεξ/σία από amigagr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, uniquegr said:

Καλά μηχανήματα για την εποχή τους και φυσικά ξεχώρισαν, αλλά αδυνατώ να καταλάβω τί μπορεί να κάνει η Commodore σήμερα. Δεν λέω, υπάρχουν αρκετοί νοσταλγοί εκείνης της εποχής που συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτά τα μηχανήματα, αλλά αντικειμενικά, είναι κατώτερα και απο ένα κινητό iPhone πρώτης γενιάς.

Είχα κι εγώ Commodore 64 και στα πλαίσια της νοσταλγίας, κατέβασα emulator και έπαιξα μερικά απο τα παιχνίδια που έπαιζα εκείνη την εποχή. Καλό ήταν για όσο κράτησε, αλλά με κούρασε πολύ σύντομα.

Εγω έχω φτιάξει μέχρι και τα μηχανήματα, απο χαρτόνι εκτύπωμενο, και τα έχω ντεκόρ στο υπνοδωμάτιο, λόγω της νοσταλγίας γι αυτα τα μηχανήματα. Έχω και οδηγίες στο βίντεο, download link όποιος θέλει να τα εκτυπώσει. Συν emulator με βίντεο για κάθε game κλπ, κλάσεις καλύτερο απο καθε μοντέλο που φτιαχτηκε, τύπου 1/2 κλπ. 

Αλλά μέχρι εκεί. Να πληρώσεις για να αγοράσεις σήμερα μια amiga, τη να την κάνεις? Χώρο πιάνει άδικα. Μετά μερικές μέρες θα βαρεθείς και θα ψάχνεις χώρο στο πατάρι. 

Ουτε θα αγόραζα ενα μοντέρνο pc με βασικό κίνητρο αν γράφει commodore. Βασικά και καρφί δε μου καίγεται αν το γράφει. Αλλο εκείνοι οι υπολογιστές που στην εποχή τους ήταν καταπληκτικα μηχανήματα, πάνω στα οποία φάγαμε τα παιδικά μας χρονιά, και άλλο κάτι τέτοιο. 

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 3
Δημοσ.
2 hours ago, k_w_t said:

Το τι παιχνιδι εχω γραψει απο τα βιβλια του Κλειδαριθμου δεν λεγεται....

Καλά και απο περιοδικά το τι ΒASIC είχα γράψει δεν λέγεται...

• Like 4
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, amigagr είπε

To πρωτο το εχω δει και δεν με ενθουσιασε.....

Το δευτερο κατι παραπανω φαινεται να αξιζει...

Το θεμα ειναι ομως να γινουν Remaster οι παλιοι τιτλοι...

Να βελτιωσουν γραφικα και ηχο πχ σε Shadow of the Beast... χωρις να πειραξουν το gameplay..

Δημοσ.

Ξυπνά τις καλύτερες home computing αναμνήσεις!

Theo Devil και ξερό ψωμί. Σχεδόν κάθε Σάββατο στην Στουρνάρη ραντεβού για πειρατικές κασέτες με ένα σπάρο παιχνίδια.

(Αλήθεια, από σας εκείνης της εποχής παίζατε κανένα παιχνίδι που να μην είχατε ιδέα το τι κάνεις;)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, spiros2000 είπε

πωωωω τι ωραια χρονια τοτε !!!!! διαμαχη amiga 500 vs atari st   amstrad 6128 vs commodore 128 !!!!!!!!!!!

Η μαχη ηταν Amiga VS Atari ST .

Ο 6128 ειχε ξεπεραστει εαν και δοκιμασε με τον 6128+ να επανελθει αλλα λιγοι και ακριβοι οι τιτλοι σε cartridge 

amstrad_6128p_1.jpg

Επεξ/σία από k_w_t
  • Like 5
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ ευτυχώς πρόλαβα και πήρα ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Α1200 από το amiga forever όσο είχε ακόμη στοκ.

Έχω και μία Α500 1mb.

Έχω και κάρτα που μπαίνει στη 1200 και βάζεις CF και γράφω σε δισκέττες ότι παιχνίδια θέλω και παίζω original φάση τελείως.

Φυσικά όλα αυτά σε CRT tv.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 4
Δημοσ.

Δημοτικό ... είχα πάρει έναν Amstrad CPC 128 color !!!!

Ξεροστάλιαζα βλέποντας την AMIGA 500 

Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα 😁

• Like 2
Δημοσ.

Εβλεπες Amiga και παθαινες ανατριχιλα!

Θα ηθελα να δω μια νεα amiga με ενα νεο amiga os, που να τα σπαει στα γραφικα, οπως και τοτε.

• Like 6
Δημοσ.

Μακαρι ολα τα μακαρι να βγαλουν μια AMIGA 500-600-1200, αγορα D1 και ας εχουν και 1500Ε και μονο η επιστροφη της νοσταλγιας εκεινης της υπεροχης δεκαετιας και των ΑΠΙΣΤΕΥΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ που απολαμβανω να παιζω ακομα και σημερα μεσα απο τη 500mini που ειναι υπερ αρκετη για να δωσω τα ευρω μου χωρις ιχνος δισταγμου!!!!

• Like 3
Δημοσ.

Θυμάμαι τον θυμό μου, όταν αποφάσισαν να παρατήσουν το AmigaOS για να βάλουν είτε linux είτε AROS ή κάτι. Όλα αυτά στα τελειώματα. 

Προσωπικά, θεωρώ πως η Commodore θα μπορούσε να πετύχει όπως έκανε η Apple. Θα μπορούσε να πετύχει από τότε, αν δεν ήταν εκείνος ο άθλιος ο CEO.

Τέσπα, πίσω στο σήμερα, ας πάρουν off-the-shelf hardware με μερικά δικά τους καλούδια, ας δουλέψουν σε ένα σύγχρονο OS και κυρίως ας ΜΗΝ αντιγράψουν τις κακές πρακτικές της apple (propientary parts ακόμη και σε common hardware).

Το software είναι το παν. Για παράδειγμα όλοι βγάζουν NAS. Ποιος όμως έχει το UI και την υποστήριξη της Synology?

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω και βγει μια νέα Amiga , γιατί να μην την αγοράσει κάποιος που θέλει κάτι διαφορετικό; Ειδικά σε εποχές που η Microsoft απαξιώνει τα Windows με τις καταναγκαστικές cloud διασυνδέσεις και όλοι ψάχνονται με το linux. Ας βάλουν κανένα ψιλοεξωτικό hardware (΄κανα Threadripper) και θα γίνει χαμός λέμε!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικά έχω στημένα και λειτουργικά τόσο αμιγκα και c64 όσο και άμστραντ και σπέκτρουμ σε δικό τους χώρο και τα τιμάω όποτε και αν βρίσκω χρόνο έστω και λίγο! Τους έχω και δικές τους crt τηλεοράσεις παρακαλώ... Προφανώς λοιπόν και έχω παρακολουθήσει από το yt την όλη διαδικασία αλλά και την πορεία του συγκεκριμένου εδώ και χρόνια!  Είναι όμορφο και νοσταλγικό να βλέπεις ανθρώπους που ξεπήδησαν από την ρετροκοινότητα να επενδύουν σε κάτι τέτοιο με τόσο πάθος! Είναι εύλογα βέβαια και τα ερωτήματα εκείνων που διερωτώνται γιατί να το πράξει κανείς αλλά το ίδιο διερωτούνται και όσοι φίλοι και γνωστοί έχουν δει τον ρετροχώρο που φιλοξενώ τα παραπάνω μηχανήματα! Νοσταλγία το λένε και είναι αγχολυτική όταν την χρησιμοποιείς σωστά, όχι για να ζήσεις στο παρελθόν χάνοντας το παρόν,  αλλά για να χαλαρώσεις με εικόνες και ήχους που σε γυρίζουν έστω και για λίγα λεπτά σε χαλαρότερες εποχές! Όλοι έχουμε έγνοιες, επαγγελματικές και οικογένεια που μας έχει ανάγκη οπότε οτιδήποτε μας χαλαρώνει και μας κάνει να χαμογελάμε είναι ευπρόσδεκτο! Αν λοιπόν η συγκεκριμένη επένδυση ξυπνήσει το ίδιο και σε κάποιους άλλους της γενιάς μας ή συντηρήσει τη φλόγα σε εμάς ή την δημιουργήσει σε νέους, παράγοντας νέα ανταλλακτικά, νεα περιφερειακά, νέες ιδέες πάνω στα αγαπημένα μηχανήματα ή ακόμα και πράγματα που δεν έχω σκεφτεί, γιατί να την δω αρνητικά ή επιφυλακτικά; Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι υπομονή να δούμε τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα το υλοποιήσουν! 

Επεξ/σία από spyros.s
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...