Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Microsoft αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αποδίδει καλύτερα από τους ανθρώπους γιατρούς σε πολύπλοκες διαγνώσεις υγείας, δημιουργώντας ένα "μονοπάτι προς την ιατρική υπερνοημοσύνη".

Η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, την οποία διευθύνει ο Βρετανός πρωτοπόρος της τεχνολογίας, Mustafa Suleyman, έχει αναπτύξει ένα σύστημα που μιμείται μια ομάδα ειδικών ιατρών που αντιμετωπίζουν "διαγνωστικά περίπλοκες και διανοητικά απαιτητικές" περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη Microsoft, όταν συνδυάστηκε με το προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης o3 της OpenAI, η προσέγγισή της "έλυσε" περισσότερες από οκτώ στις 10 μελέτες περιπτώσεων που επιλέχθηκαν ειδικά για τη διαγνωστική πρόκληση. Όταν αυτές οι μελέτες περιπτώσεων δοκιμάστηκαν σε ασκούμενους γιατρούς – που δεν είχαν πρόσβαση σε συναδέλφους, εγχειρίδια ή chatbots – το ποσοστό ακρίβειας ήταν δύο στις 10.

Η Microsoft ανέφερε επίσης ότι αποτελεί φθηνότερη επιλογή από τη χρήση ανθρώπων γιατρών επειδή είναι πιο αποτελεσματική στην παραγγελία εξετάσεων.

Παρά την επισήμανση των πιθανών εξοικονομήσεων κόστους από την έρευνά της, η Microsoft υποβάθμισε τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώσει τους ρόλους των γιατρών αντί να τους αντικαταστήσει.

"Οι κλινικοί τους ρόλοι είναι πολύ ευρύτεροι από την απλή διάγνωση. Χρειάζεται να πλοηγηθούν στην ασάφεια και να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σχεδιασμένη να κάνει", έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση ιστολογίου ανακοινώνοντας την έρευνα, η οποία υποβάλλεται για αξιολόγηση από ομότιμους.

Ωστόσο, η χρήση του συνθήματος "μονοπάτι προς την ιατρική υπερνοημοσύνη" εγείρει την προοπτική ριζικής αλλαγής στην αγορά υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ η γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) αναφέρεται σε συστήματα που αντιστοιχούν στις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες σε οποιαδήποτε δεδομένη εργασία, η υπερνοημοσύνη είναι ένας εξίσου θεωρητικός όρος που αναφέρεται σε ένα σύστημα που υπερβαίνει την ανθρώπινη διανοητική απόδοση σε όλους τους τομείς.

Ο Suleyman, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI, δήλωσε στον Guardian ότι το σύστημα θα λειτουργεί τέλεια μέσα στην επόμενη δεκαετία. "Είναι αρκετά σαφές ότι είμαστε σε μια πορεία όπου αυτά τα συστήματα θα εκτελούν ενέργειες σχεδόν χωρίς σφάλματα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Θα είναι ένα τεράστιο βάρος που θα φύγει από τους ώμους όλων των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο", είπε.

Η νέα προσέγγιση της Microsoft χρησιμοποιεί περίπλοκες μελέτες περιπτώσεων από το New England Journal of Medicine (NEJM). Η ομάδα του Suleyman μετέτρεψε περισσότερες από 300 από αυτές τις μελέτες σε "διαδραστικές προκλήσεις περιπτώσεων" που χρησιμοποίησε για να δοκιμάσει την προσέγγισή της.

Η Microsoft στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα ειδικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τύπου πράκτορα (agent) που ονομάζεται "διαγνωστικός ενορχηστρωτής" για να συνεργαστεί με ένα δεδομένο μοντέλο σχετικά με το ποιες εξετάσεις να παραγγείλει και ποια μπορεί να είναι η διάγνωση. Ο ενορχηστρωτής ουσιαστικά μιμείται μια ομάδα γιατρών, η οποία στη συνέχεια καταλήγει στη διάγνωση.

Η Microsoft αναγνώρισε πάντως ότι το μοντέλο της δεν είναι έτοιμο για κλινική χρήση. Απαιτείται περαιτέρω δοκιμή του "ενορχηστρωτή" της για να αξιολογηθεί η απόδοσή του σε πιο κοινά συμπτώματα, για παράδειγμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΚΑΤΑ ΦΩΝΗ κοιτα να δεις 

Το ανέκδοτο απο τα βαθιά 90s έγινε πραγματικότητα 😄

ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

-Κάποιος τύπος βλέπει έναν φίλο του στον δρόμο και του λέει:

>>>"Α'στα είμαι χάλια. Έχω φοβερούς πόνους στον αγκώνα μου.
Δεν ξέρω τι είναι. Πρέπει επειγόντως να δω έναν γιατρό."

> > >"Φίλε μου έχω νέα για σένα. Στο φαρμακείο στην γωνία έχει ένα
μηχάνημα  τρομερό. Με ένα μικρό δείγμα ούρων, μπορεί να σου διαγνώσει οτιδήποτε.  Αλλωστε τι έχεις να χάσεις, 10 δολάρια στοιχίζει όλο κι όλο."

>>>-"Φίλε  μου τι έχω να χάσω. Θα πάω."

"Πάει σπίτι λοιπόν, γεμίζει ένα ουροδοχείο με λίγα ούρα και μια και δυο  πάει στο φαρμακείο με το θαυματουργό μηχάνημα. Ρίχνει στην υποδοχή τα ούρα του, βάζει και ένα 10χίλιαρο στην υποδοχή και περιμένει.
> > > Σε ένα λεπτό το μηχάνημα αρχίζει να κάνει θορύβους, λαμπάκια αρχίζουν
να αναβοσβήνουν και τελικά βγαίνει ένα χαρτάκι που λέει:
>>>- "Πάσχεις από tennis elbow, ασθένεια των τενιστών. Θα πρέπει να ξεκουράσεις το χέρι σου, να κάνεις θερμά λουτρά, να αποφύγεις το σήκωμα
 βαριών αντικειμένων. Σε δύο εβδομάδες θα είσαι καλύτερα."
> > > - Το ίδιο βράδυ, ο φίλος μας δεν μπορούσε να χωνέψει τις δυνατότητες αυτού του μηχανήματος και πως είναι δυνατόν να κάνει τόσο ακριβή διάγνωση. Σκεπτόταν πόσο προχωράει η επιστήμη και αν είναι δυνατόν να κοροϊδέψει το μηχάνημα.

>>>- Παίρνει λοιπόν λίγο νερό βρύσης, λίγο αίμα από τον σκύλο του, ούρα από την γυναίκα του και την κόρη  του και τέλος βαράει και μια μαλακία, τα ανακατεύει καλά και πάει στο μηχάνημα.  Βάζει το δείγμα στην υποδοχή, πετάει και ένα 10δόλαρο και περιμένει.

>>>- Σε ένα λεπτό το μηχάνημα αρχίζει να κάνει θορύβους, λαμπάκια αναβοσβήνουν και τελικά  βγαίνει  ένα χαρτάκι που του λέει:

>>>- "Το νερό της βρύσης σου είναι πολύ σκληρό. Πάρε αποσκληρυντικό.

Ο σκύλος σου πάσχει από αποβιταμίνωση. Δώστου βιταμίνες.
 Η κόρη σου παίρνει ναρκωτικά. Βρες κλινική αποτοξίνωσης. Η γυναίκα σου
είναι έγκυος. Δίδυμα κορίτσια. Δεν είναι δικά σου. Βρες δικηγόρο.

Και συ αν δεν σταματήσεις να βαράς μαλακία, ο αγκώνας σου δεν θα γίνει ποτέ καλά."
> > > >

Επεξ/σία από Errik
  • Like 2
  • Haha 24
Δημοσ.

μετα την υπερ-νοημοσύνη τι;

αντι αυτα τα hyped ονοματα δεν τα χωριζουνε καλυτερα σε γενιες;

ή δεν αρεσει στους επενδυτες;

• Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.cnbc.com/2025/03/26/bill-gates-on-ai-humans-wont-be-needed-for-most-things.html

Within 10 years, AI will replace many doctors and teachers

Τα ιατρικά ΑΙ θα είναι σαν τα ανθρώπινα, που αν ρωτήσεις 5 γιατρούς θα σου βγάλουν 6 διαφορετικές διαγνώσεις;

Επεξ/σία από nzeppos
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ντάξει αν πας να ρωτήσεις 2-3 γιατρούς για το ίδιο πρόβλημα, συνήθως θα πάρεις 2-3 διαφορετικές απαντήσεις. Στη καλύτερη 2 μόνο.

Γενικά κάθε γιατρός απαντάει σύμφωνα με τη γνώμη και την εμπειρία του. Οπότε το να βγει το Α.Ι. καλύτερο, ειδικά με τα χρόνια, λογικό μου φαίνεται.

Μπορούν απλά να το συμβουλεύονται οι γιατροί, για ποιο σωστές διαγνώσεις όμως.. Να μια νέα υπηρεσία της Microsoft.

Επεξ/σία από Alani13
  • Like 5
Δημοσ.

Όσο καλά και να λειτουργήσει, πάντα ένας ιατρός θα κάνει την τελική διάγωνση για νομικούς λόγος. Δεν πρόκειται καμία εταιρεία τεχνολογίας να πάρει την ευθύνη σε περίπτωση λάθους, γι αυτό λένε και "σχεδόν χωρίς σφάλματα". Από την άλλη, δεν ξέρω κατά πόσο θα νιώσει ένας ιατρός άνετα να βασιστεί σε ένα τέτοιο σύστημα, ενώ ξέρει ότι αν κάτι πάει λάθος, αυτός θα φταίει. Πιστεύω απλά θα το χρησιμοποιούν για να βλέπουν αν η διάγνωση που λέει ταιριάζει με τη δική τους, και αν όχι, θα το ψάχνουν παραπάνω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Microsoft αποκαλύπτει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνά τους γιατρούς στις διαγνώσεις

Ναι οκ. Δεν ξεπερναει ομως τους γιατρους τους INSOMNIA> γατάκια στην Microsoft. Πόσα έχετε να μαθετε. Στο Insomnia εχεις πλήρη διάγνωση σε ενα ποστ και χωρις να αναφερεις καν τα συμπτωματα.

Επεξ/σία από poulinos
  • Like 2
Δημοσ.

Μέχρι να βγει έρευνα που ο ίδιος ο ασθενής θα έχει αξιολογηθεί τόσο από γιατρό όσο και από ΑΙ μετά και να έχουν εξαχθει ποσοστό σφάλματος, λέμε παραμύθια.

Δημοσ.

αν θυμαμαι καλα, αυτα τα πειραματα με διαγνωσεις τα ειχε ξεκινησει ηδη η google προ κορονοιού.

τα γατακια της ms τωρα ξυπνησανε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...