Axlmon Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου Ανώτατο στέλεχος της Apple υπεύθυνο για την τεχνητή νοημοσύνη αποχωρεί για τη Meta Platforms, αποτελώντας ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες AI της εταιρείας. Ο Ruoming Pang, διακεκριμένος μηχανικός και διευθυντής υπεύθυνος για την ομάδα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Apple, αποχωρεί για να ενταχθεί στη Meta Platforms, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ο Pang, ο οποίος εντάχθηκε στην Apple από την Alphabet το 2021, είναι η τελευταία σημαντική πρόσληψη για τη νέα ομάδα "υπερνοημοσύνης" της Meta. Για να εξασφαλίσει τον Pang, η Meta προσέφερε ένα πακέτο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανέφεραν οι πηγές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προσλήψεων, προσελκύοντας σημαντικούς ηγέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με υψηλές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των Alexandr Wang της Scale AI, του ιδρυτή startup Daniel Gross και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του GitHub, Nat Friedman. Η Meta έχει επίσης προσλάβει τη Yuanzhi Li, ερευνήτρια από την OpenAI, και τον Anton Bakhtin, ο οποίος εργαζόταν στο Claude στην Anthropic PBC, σύμφωνα με άλλες πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Τον περασμένο μήνα, προσέλαβε επίσης πολλούς ερευνητές από την OpenAI. Στην Apple, ο Pang ηγούνταν μιας ομάδας περίπου 100 ατόμων υπεύθυνων για τα μοντέλα μεγάλης γλωσσικής κλίμακας της εταιρείας, τα οποία υποστηρίζουν το Apple Intelligence και άλλες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της εταιρείας. Τον Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε ότι αυτά τα μοντέλα θα ήταν διαθέσιμα σε προγραμματιστές τρίτων για πρώτη φορά. Ωστόσο, εσωτερικά, η ομάδα μοντέλων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη νέα ηγεσία, η οποία εξετάζει τη χρήση μοντέλων τρίτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την OpenAI ή την Anthropic, ως βάση της νέας έκδοσης της Siri. Οι εσωτερικές αυτές συζητήσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το ηθικό της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η σημαντική αυτή αποχώρηση, η πιο σημαντική στις τάξεις τεχνητής νοημοσύνης της Apple από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να εργάζεται στο Apple Intelligence πριν από μερικά χρόνια, υπογραμμίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό για ταλέντο στον αναδυόμενο τομέα. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Meta προσφέρει στους κορυφαίους μηχανικούς του κόσμου πακέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως — σημαντικά περισσότερα από ό,τι πληρώνει η Apple στους μηχανικούς της που κάνουν παρόμοια εργασία. Η αποχώρηση του Pang θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας σειράς εξόδων από την ομάδα AFM, με αρκετούς μηχανικούς να αναφέρουν σε συναδέλφους τους ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν στο εγγύς μέλλον για τη Meta ή αλλού, σύμφωνα με τις πηγές. Ο Tom Gunter, κορυφαίο στέλεχος στην ομάδα του Pang, αποχώρησε από την Apple τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε το Bloomberg. Με την αποχώρηση του Pang, η ομάδα των AIμοντέλων θα διευθύνεται πλέον από τον Zhifeng Chen. Σε αλλαγή από τη δομή που ίσχυε υπό τον Pang όπου οι περισσότεροι μηχανικοί αναφέρονταν απευθείας σε αυτόν, θα υπάρχει μια νέα οργανωτική διάταξη που περιλαμβάνει πολλαπλούς διευθυντές που θα αναφέρονται στον Chen. Η συνολική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης της Apple καθοδηγείται πλέον κυρίως από τον Craig Federighi, επικεφαλής της μηχανικής λογισμικού της Apple, και τον Mike Rockwell, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της συσκευής Apple Vision Pro και τώρα ηγείται της ομάδας πίσω από τη Siri. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
dumakos Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου Είμαι σίγουρος ότι ρώτησε το chat gpt να του πει για την A.I. της Apple και πήρε την απόφαση του.
cpc464 Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Πάω στοίχημα ότι μόλις άκουσε την προσφορά της meta αρχισε να τραγουδάει "Στόχος είναι τα λεφτά" και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Επεξ/σία 8 Ιουλίου από cpc464 2 4
I'm_busy Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου 41 λεπτά πριν, cpc464 είπε Πάω στοίχημα ότι μόλις άκουσε την προσφορά της meta αρχισε να τραγουδάει "Στόχος είναι τα λεφτά" και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Να κλέψεις τέτοιο χαρτί απ την Apple, για τι λεφτά παίζει να μιλάμε 1
panathatube Δημοσ. 8 Ιουλίου Δημοσ. 8 Ιουλίου (επεξεργασμένο) Insomnia δες το αλλιώς. Με τόση... αποτυχία που έχουν τα μοντέλα ΑΙ της Apple με τον πινγκ πονγκ (ομάδα μοντέλο την έκανες...) μήπως ο Τιμ Κουκ τον ξαπόστειλε στη Meta με αποστολή να σαμποτάρει τον Ζάκερμπεργκ; Επεξ/σία 8 Ιουλίου από panathatube 1 3
nfsmw_gr Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 8 ώρες πριν, panathatube είπε Insomnia δες το αλλιώς. Με τόση... αποτυχία που έχουν τα μοντέλα ΑΙ της Apple με τον πινγκ πονγκ (ομάδα μοντέλο την έκανες...) μήπως ο Τιμ Κουκ τον ξαπόστειλε στη Meta με αποστολή να σαμποτάρει τον Ζάκερμπεργκ; Λελελελελ 😄 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. 9 Ιουλίου Super Moderators Δημοσ. 9 Ιουλίου 8 ώρες πριν, miltos_id είπε Ε δεν τα πήγε και πολύ καλά η Apple τόσο καιρό ! Χάλια σε λέω! 😛
m3ltd0wn Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου Κοίταξα λίγο το scholar του τύπου. Όταν ήταν στην google είχε πολλά papers σε συνέδρια, κυρίως σε mobile εφαρμογές, όχι απαραίτητα ΤΝ. Από την στιγμή που πήγε στην apple έχει μόνο arxiv (αμφιβόλου ποιότητας) και πατέντες. Χωρίς να έχω δει διεξοδικά την δουλειά του αλλά ως ειδικός στον τομέα μπορώ να κρίνω πως ερευνητικά δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός στον τομέα της ΤΝ. Σαν manager ίσως είναι πολύ καλός βέβαια και γι αυτό τον τσίμπησε η meta. Από την άλλη ίσως και να τον ήθελε για τις πατέντες μόνο... 1
filip123go Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 25 minutes ago, m3ltd0wn said: Κοίταξα λίγο το scholar του τύπου. Όταν ήταν στην google είχε πολλά papers σε συνέδρια, κυρίως σε mobile εφαρμογές, όχι απαραίτητα ΤΝ. Από την στιγμή που πήγε στην apple έχει μόνο arxiv (αμφιβόλου ποιότητας) και πατέντες. Χωρίς να έχω δει διεξοδικά την δουλειά του αλλά ως ειδικός στον τομέα μπορώ να κρίνω πως ερευνητικά δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός στον τομέα της ΤΝ. Σαν manager ίσως είναι πολύ καλός βέβαια και γι αυτό τον τσίμπησε η meta. Από την άλλη ίσως και να τον ήθελε για τις πατέντες μόνο... Ναι, γιατί όταν έχεις πραγματική δουλειά με 10.000 disclosures και βιομηχανικά μυστικά, το πρώτο που κάνεις, είναι να δημοσιεύσεις σε papers αυτά που κάνεις μέσα στην εταιρεία..!! 1
Super Moderators paredwse Δημοσ. 9 Ιουλίου Super Moderators Δημοσ. 9 Ιουλίου 28 minutes ago, m3ltd0wn said: Κοίταξα λίγο το scholar του τύπου. Όταν ήταν στην google είχε πολλά papers σε συνέδρια, κυρίως σε mobile εφαρμογές, όχι απαραίτητα ΤΝ. Από την στιγμή που πήγε στην apple έχει μόνο arxiv (αμφιβόλου ποιότητας) και πατέντες. Χωρίς να έχω δει διεξοδικά την δουλειά του αλλά ως ειδικός στον τομέα μπορώ να κρίνω πως ερευνητικά δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός στον τομέα της ΤΝ. Σαν manager ίσως είναι πολύ καλός βέβαια και γι αυτό τον τσίμπησε η meta. Από την άλλη ίσως και να τον ήθελε για τις πατέντες μόνο... Δεν είμαι ειδικός ούτε μπορώ να κρίνω αλλά σκέφτομαι: Η Apple, κατά γενική ομολογία, έχει 'μείνει πίσω' στην ιδιότυπη αυτή 'κούρσα' για το ΑΙ. Ο συγκεκριμένος είναι σε υψηλή θέση ευθύνης στο ΑΙ από το 2021 (τέσσερα χρόνια τώρα!) - άρα και συνυπεύθυνος για ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της καθυστέρησης. Δεν ξέρω λοιπόν τι ακριβώς 'ειδικό βάρος' θα προσθέσει στην Meta. Όσο για τις πατέντες, δεν ξέρω τα συμβόλαια της Apple αλλά τουλάχιστον για όσα αντίστοιχα συμβόλαια έχω γνώση, υπάρχει συγκεκριμένος όρος ότι εργασία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της απασχόλησης στην εταιρεία, λογίζεται ως πνευματικό δικαίωμα της εταιρείας... 4
Tablet Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 2 ώρες πριν, paredwse είπε ...υπάρχει συγκεκριμένος όρος ότι εργασία που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της απασχόλησης στην εταιρεία, λογίζεται ως πνευματικό δικαίωμα της εταιρείας... Επειδη γνωριζω και εγω προσωπικα, ναι ισχυει ετσι ειναι ο ορος, αλλα να 'χαμε να λεγαμε.. αντε να βγαλει ακρη η Apple αν αυτος εφαρμοσει τροποποιημενα ή μη στην meta οτι ειχε disclosure στην Apple.. 1
m3ltd0wn Δημοσ. 9 Ιουλίου Δημοσ. 9 Ιουλίου 9 λεπτά πριν, Tablet είπε Επειδη γνωριζω και εγω προσωπικα, ναι ισχυει ετσι ειναι ο ορος, αλλα να 'χαμε να λεγαμε.. αντε να βγαλει ακρη η Apple αν αυτος εφαρμοσει τροποποιημενα ή μη στην meta οτι ειχε disclosure στην Apple.. έχω γράψει μια πατέντα στην Αμερική. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και το είχε πληρώσει το πανεπιστήμιο (όχι της Αμερικής). Θεωρητικά η πατέντα ανήκει στο πανεπιστήμιο αλλά όντως πρακτικά μπορείς να την εφαρμόσεις τροποποιημένη. Αν και η πατέντα η ίδια συνήθως είναι τόσο γενικά γραμμένη που δουλεύει και προς τις δυο κατευθύνσεις (είτε να την εφαρμόσεις αλλαγμένη, είτε να κυνηγήσεις κάποιον που την εφαρμόζει αλλαγμένη). 2 ώρες πριν, filip123go είπε Ναι, γιατί όταν έχεις πραγματική δουλειά με 10.000 disclosures και βιομηχανικά μυστικά, το πρώτο που κάνεις, είναι να δημοσιεύσεις σε papers αυτά που κάνεις μέσα στην εταιρεία..!! γενικά βοηθάει στο να περάσει η πατέντα το να έχεις δημοσιεύσει την ιδέα σε paper πριν. Να την αποδεικνύεις κάπως δηλαδή. Τώρα αν τα arxiv τους κάνουν δεν μπορώ να πω. Κάποτε όταν το είχα κάνει εγώ δεν υπήρχε το arxiv. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα