Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature αποκάλυψε ισχυρά γονιδιωματικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη ρύπανση του αέρα ως πιθανό σημαντικό παράγοντα πίσω από την αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI), που αποτελεί μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).

"Παρατηρούμε αυτή την προβληματική τάση όπου οι μη καπνιστές εμφανίζουν όλο και περισσότερο καρκίνο του πνεύμονα, αλλά δεν καταλαβαίναμε το γιατί", δήλωσε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Ludmil Alexandrov, καθηγητής βιοτεχνολογίας και κυτταρικής και μοριακής ιατρικής στο UC San Diego. "Η έρευνά μας δείχνει ότι η ρύπανση του αέρα συνδέεται ισχυρά με τους ίδιους τύπους μεταλλάξεων DNA που συνήθως συσχετίζουμε με το κάπνισμα."

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε όγκους πνεύμονα από 871 μη καπνιστές που ζούσαν σε 28 περιοχές με διαφορετικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αφρική, Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιώντας αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος, οι ερευνητές εντόπισαν διακριτά πρότυπα μεταλλάξεων DNA—γνωστά ως μεταλλακτικές υπογραφές—που λειτουργούν σαν μοριακά αποτυπώματα προηγούμενων εκθέσεων.

Συνδυάζοντας αυτά τα γονιδιωματικά δεδομένα με εκτιμήσεις ρύπανσης βασισμένες σε δορυφορικές και επίγειες μετρήσεις λεπτών σωματιδίων, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη μακροχρόνια έκθεση των ατόμων στη ρύπανση του αέρα. Διαπίστωσαν ότι οι μη καπνιστές που ζούσαν σε πιο μολυσμένα περιβάλλοντα είχαν σημαντικά περισσότερες μεταλλάξεις στους όγκους των πνευμόνων τους, ιδιαίτερα μεταλλάξεις οδηγούς—που προωθούν άμεσα την ανάπτυξη καρκίνου.

"Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ρύπανση του αέρα συνδέεται με αύξηση των σωματικών μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπίπτουν σε γνωστές μεταλλακτικές υπογραφές που αποδίδονται στο κάπνισμα καπνού και τη γήρανση", δήλωσε ο Marcos Díaz-Gay, συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Σε αντίθεση, οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρή γενετική συσχέτιση με το παθητικό κάπνισμα. Οι όγκοι των πνευμόνων των μη καπνιστών που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα έδειξαν μόνο μια μικρή αύξηση στις μεταλλάξεις, αλλά χωρίς διακριτές μεταλλακτικές υπογραφές. "Εάν υπάρχει μεταλλαξιογόνος επίδραση του παθητικού καπνίσματος, μπορεί να είναι πολύ αδύναμη για να την ανιχνεύσουν τα τρέχοντα εργαλεία μας", εξήγησε ο Tongwu Zhang, συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι ερευνητές εντόπισαν έναν άλλο περιβαλλοντικό κίνδυνο: το αριστολοχικό οξύ, ένα καρκινογόνο που βρίσκεται σε ορισμένα παραδοσιακά κινεζικά βότανα. Μια συγκεκριμένη μεταλλακτική υπογραφή συνδεδεμένη με το αριστολοχικό οξύ βρέθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μη καπνιστών από την Ταϊβάν.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, η ομάδα εντόπισε μια νέα μεταλλακτική υπογραφή που εμφανίζεται στους καρκίνους του πνεύμονα των περισσότερων μη καπνιστών αλλά απουσιάζει στους καπνιστές. Η αιτία της παραμένει άγνωστη. "Τη βλέπουμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε αυτή τη μελέτη, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι την προκαλεί", δήλωσε ο Alexandrov.

Στο μέλλον, οι ερευνητές επεκτείνουν τη μελέτη τους για να συμπεριλάβουν περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μη καπνιστών από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και περισσότερες περιοχές της Αφρικής. Επίσης, εστιάζουν την προσοχή τους σε άλλους πιθανούς κινδύνους, όπως τη χρήση μαριχουάνας και ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ καπνό.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

να ζεις να περπατάς και να αναπνέεις σε ένα περιβάλλον που κάθε μέρα χιλιάδες αυτοκίνητα καίνε ορυκτά καύσιμα, τι κακό θα συμβει? 

  • Like 11
  • Thanks 1
  • Haha 3
Δημοσ.

Τζιμάνια οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, όταν ήρθα παρθένος οργανισμός πριν δεκαετίες να δουλέψω στην Αθήνα για μήνες έβγαζε η μύτη μου αίμα,ρε λές να ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση;.

  • Like 6
  • Haha 4
Δημοσ.

Είναι τόσες πολλές οι αιτίες (γενετική προδιάθεση, άγχος, μόλυνση στα πάντα, κακή διατροφή και κακές συνήθειες, ραδόνιο, αμίαντος κτλ) που το παράξενο είναι να καταφέρουμε να βρούμε κάποιον υγιή. Όχι το αντίθετο. 

  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεγάλη έρευνα αυτή όντως..  Η ατμόσφαιρικη ρύπανση βλάπτει.. Πέφτω απ τα σύννεφα, ποιος να το περίμενε ποτέ. Τς τς τς.. 

Σε άλλα νέα, αν σε χτυπήσει σφαίρα στο κεφάλι, έρευνα απέδειξε οτι μπορεί και να πεθάνεις.. 

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 1
  • Haha 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, chek2fire είπε

να ζεις να περπατάς και να αναπνέεις σε ένα περιβάλλον που κάθε μέρα χιλιάδες αυτοκίνητα καίνε ορυκτά καύσιμα, τι κακό θα συμβει? 

Το σημείο κλειδί είναι οι συγκεντρώσεις που υπάρχουν αυτοί οι ρυποι. 

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγώ που νόμιζα ότι εντελώς τυχαία οι κυβερνήσεις τα έριχναν στην ατομική ευθύνη των καπνιστών για να μην την ρίξουν στην μόλυνση και στα γιγαντιαία φουγάρα των εργοστασίων όπως και με τα πλαστικά καλαμάκια, που σώθηκε ο πλανήτης από τότε που τα κάναμε χάρτινα...

Κοίτα να δεις εντυπωσιακό...

Εννοείται πως το κάπνισμα επιβαρύνει αλλά αυτοί πάνε να μας χαζεψουν τελείως 

 

Κατά τα άλλα ο Δημόκριτος έχει κατά επανάληψη προειδοποιήσει για συγκεντρώσεις πάνω από το επιτρεπτό όριο σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά τώρα ποιος ασχολείται 

Επεξ/σία από Cleas77
  • Like 2
Δημοσ.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για την επιστήμη, άλλο είναι το  ανακαλύπτω, άλλο το υποθέτω, άλλο το εντοπίζω και άλλο το τεκμηριώνω…

  • Like 8
  • Thanks 2
Δημοσ.

Παλιά είναι τα νέα... Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσω της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ανακοίνωσε 17 Οκτωβρίου 2013 ως την ημερομηνία κατά την οποία το εξωτερικό περιβαλλοντικό μόλυνσης αναγνωρίστηκε επίσημα ως καρκινογόνο ομάδας 1 για τον άνθρωπο — δηλαδή στον ίδιο βαθμό καρκινογόνου όπως ο καρκίνος του πνεύμονα από το κάπνισμα .

  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α ρε τεραστιε Χαρρυ Κλυνν, ποσο μπροστα ήσουν!

Απο τη δεκαετια του 80:

 

Επεξ/σία από mountains1
  • Like 4
Δημοσ.

Με το που βγαινω απο την καθε μολυσμενη κωλοπολη ανοιγουν τα ρουθουνια μου και αναπνεω σαν ανθρωπος με το που φτανω παλι μεσα μου ερχετε μια βρωμα και πουφ αυτο ηταν εκλεισαν παλι.
Εχε χαρη που εδω ειναι ολα/ολοι και καθομαι ακομα εδω, διαφορετικα θα ειχα φυγει επαρχια χρονια τωρα.

  • Like 1
Δημοσ.

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις πάντως το έχουν μειώσει πάρα πολύ το πρόβλημα (τουλάχιστον Παρίσι, Λονδίνο και Πράγα), φυτεύοντας έναν σκασμό δέντρα και φυτά μέσα στη πόλη, και έχοντας η υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ειδικά Παρίσι, παίζει να υπάρχουν πιο πολλά ηλεκτρικά στο κέντρο, απ' ότι συμβατικά. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για φόρτιση..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...