konc Δημοσ. χθες στις 03:05 μμ Δημοσ. χθες στις 03:05 μμ (επεξεργασμένο) Ρώτα ένα συμβολαιογράφο για το ακριβές κόστος 1. διαθήκης 2. γονικής παροχής για την ψιλή κυριότητα. Τα ποσά είναι πολύ συγκεκριμένα και μπορούν να σου βγάλουν το κόστος με ακρίβεια για όλα όσα χρειάζονται. Αν σου λένε πως δεν μπορούν, δεν θέλουν να ασχοληθούν. Ίσως αισθάνονται πως θα το κάνουν τσάμπα και δεν είναι λίγη δουλειά, διευκρίνησε πως θέλεις να οριστεί μια αμοιβή ακόμα και αν δεν προχωρήσετε ώστε να έχεις σωστή, γραπτή εικόνα και όχι στο περίπου. Ο λόγος που στα γράφω αυτά είναι γιατί η γονική παροχή έχει όντως ένα σημαντικό κόστος, υποψιάζομαι όμως πως αν μάθεις το κόστος για να το κληρονομήσεις θα αλλάξεις γνώμη. Επεξ/σία χθες στις 03:08 μμ από konc
haris_216 Δημοσ. χθες στις 03:15 μμ Δημοσ. χθες στις 03:15 μμ (επεξεργασμένο) Επειδή μέχρι τώρα αναλύεται η "φυσική" ροή των πραγμάτων (οι γονείς φεύγουν νωρίτερα από το παιδιά) ίσως ο ts θα πρέπει να επεξεργαστεί και το σενάριο (εννοείται πως δεν θέλω να του το γρουσουζέψω) να τον "κόψει κάνα τρόλεϊ" πριν τη μαμά . Αν σε αυτή την περίπτωση δεν τον νοιάζει τι θα γίνει το σπίτι, όλα οκ. Αν όμως θα ήθελε, ως ο μοναδικός κληρονόμος όπως λέει (που όμως τότε δεν θα υφίσταται), να ορίσει αυτός την τύχη του σπιτιού ίσως θα έπρεπε να το πάρει τώρα πάνω του και να κάνει κι εκείνος τη σχετική διαθήκη. Αλλιώς προφανώς θα καταλήξει σε λοιπούς (μακρινούς;) κληρονόμους (της μαμάς) που, ανάλογα με τις σχέσεις που υπάρχουν, μπορεί να είναι θεμιτό ή και μη Επεξ/σία χθες στις 03:33 μμ από haris_216 1
vagos789 Δημοσ. χθες στις 03:43 μμ Δημοσ. χθες στις 03:43 μμ Πηρα το 1/4 σπιτιου με διαθηκη, κανα χρονο τωρα το παλευουμε (οκ δεν ασχολουμαστε μονο με αυτο,το παμε και λιγο χαλαρα),εντωμεταξυ εχουμε και συμβολαιογραφο στο σοι και ακομα δεν εχουμε τελειωσει,πχ στο κτηματολογιο αλλη διαδικασια με προσωπικο ραντεβου λογω διαθηκης και περιοχης .Οι τακτοποιησεις αυθαιρεσιων κτλ αργα ή γρηγορα θα πρεπει να γινουν,καλυτερα να γινουν οσο υπαρχουν τα νομικα εργαλεια εν ισχυ
thanak96 Δημοσ. χθες στις 04:04 μμ Δημοσ. χθες στις 04:04 μμ Φορολογικά δε μπορώ να απαντήσω, αν και πιθανολογώ ότι φθηνότερο είναι μια μεταβίβαση στο όνομά σου τώρα, από το να πληρώνεις φόρο κληρονομιάς στο μέλλον. Συνολικά σκέψου ότι σε περίπτωση πχ ιδιόχειρης διαθήκης (οι οποίες σε λίγο καιρό θα μας χαιρετίσουν) πρέπει να τη δημοσιεύσεις στο δικαστήριο και μετά με αυτή να πας σε συμβολαιογράφο και να κάνεις αποδοχή και να πληρώσεις φόρο και να κάνεις αλλαγές στο Ε9. Η εναλλακτική από την ιδιόχειρη διαθήκη περιλαμβάνει τη συμβολή συμβολαιογράφου που σίγουρα θα χρεώσει. Όλα αυτά σε μια περίοδο που έχεις χάσει δικό σου άνθρωπο και αυτά είναι πονοκέφαλοι στο κεφάλι σου που θα ήταν προτιμότερο να μην είχες. Επίσης δε βάζω καν ζητήματα όπως το να γίνει μια διαθήκη τυπικά ορθή που αποτυπώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με ορθό τρόπο και είναι ξεκάθαρο ποιος κληρονομεί και τι ή ζητήματα όπως το ότι γνωρίζεις ότι ο άνθρωπος σου κατά το χρόνο θανάτου του δεν έχει άλλα χρέη. Είναι οπωσδήποτε προτιμότερο να γίνει η μεταβίβαση εν ζωή οπότε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη πηγαίνετε στο συμβολαιογράφο και λέτε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και σας κατευθύνει και λύνετε ό,τι τυχόν προβλήματα προκύψουν με νηφαλιότητα.
dimviii Δημοσ. χθες στις 05:35 μμ Δημοσ. χθες στις 05:35 μμ μολις το σκ εγραψα το εξοχικο στον γιο μου. Για αντικειμενικη 32κ και 73τμ πληρωσα για ηλεκτρονικη ταυτοτητα και καποιες λιγες αυθαιρεσιες που τακτοποιηθηκαν(το σπιτι ηταν 73τμ αντι για 79 που ηταν στην αδεια ,με την διαφορα να αφορα αποκλειστικα τα μπαλκονια) 1100 στον πολ μηχανικο και 1000 στην συμβολαιογραφο..Επισης 340 ευρω για τελη κτηματολογιου.
GREGORYMO Δημοσ. χθες στις 08:49 μμ Δημοσ. χθες στις 08:49 μμ Στις 19/7/2025 στις 6:26 ΜΜ, imgema είπε Το σπίτι που μένω είναι της μητέρας μου και μου το έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση. Αλλά τον τελευταίο καιρό μου ζητάει να το πάρω στο όνομά μου. Το θέμα μου είναι ότι αυτήν την στιγμή εμένα δεν με συμφέρει να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω κάποια προνόμια που έχω (επίδομα ΚΕΑ, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ) συν το ότι θα πρέπει να πληρώσω ένα ποσό για την γονική παροχή που αν κρίνω από άλλους που το έχουν κάνει μπορεί να είναι πάνω από 4 χιλιάρικα. Βέβαια τώρα ακούω ότι θα είναι πιο φτηνά γιατί γλιτώνεις κάποιους φόρους αλλά και πάλι το ποσό θα είναι μεγάλο. Έχω ρωτήσει λογιστή και συμβολαιογράφο αλλά δεν ξέρουν μου λένε αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάποιο benefit τώρα στο να πάρω το σπίτι στο όνομά μου, εννοώντας δεν θα αλλάξει κάτι. Πάλι εγώ θα μένω, δεν θα το πουλήσω ούτε θα το νοικιάσω. Ουτε η μητέρα μου θα κερδίσει κάτι πέρα από ένα επίδομα θέρμανσης που δεν το παίρνει τώρα λόγο τεκμηρίων. Ο μόνος λόγος που θέλει να μου το δώσει είναι για να είναι ήσυχη και να μην το έχει άλλο στο κεφάλι της. Να πω ότι είναι ένα σπίτι μεγαλούτσικης αξίας και ξεπερνάει τα 200.000 αντικειμενική. Ρώτησα για διαθήκη και να το πάρω στο όνομά μου όταν έρθει αυτή η ώρα, άλλοι μου λένε ότι δεν πληρώνεις, άλλοι ότι πληρώνεις αλλά λιγότερα και άλλοι περισσότερα οπότε να το πάρω τώρα που μπορώ πριν ακριβύνουν. Λογιστές δεν ξέρουν να μου πουν. Το chaτ GPT δεν ξέρει να μου πει, η απάντηση είναι ουσιαστικά "ανάλογα αυτό και ανάλογα εκείνο μπορεί να σου έρθει πιο φτηνά έτσι αλλά μπορεί και αλλιώς". Τι θα κάνατε στην θέση μου? Δεν θέλω να χάσω το επίδομα και τα προνόμια που έχω και τα λεφτά που έχω τώρα παίζει και να μην φτάνουν καν για την γονική παροχή. Από την άλλη όμως αν είναι τα κληρονομικά να μου έρθουν αργότερα τα διπλάσια ή τριπλάσια λεφτά τότε θα πρέπει να το κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Το θέμα είναι ότι δεν έχω ιδέα από αυτά. Υπάρχει άλλη περιουσία εκτός το σπίτι? Στις 19/7/2025 στις 6:26 ΜΜ, imgema είπε Το σπίτι που μένω είναι της μητέρας μου και μου το έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση. Αλλά τον τελευταίο καιρό μου ζητάει να το πάρω στο όνομά μου. Το θέμα μου είναι ότι αυτήν την στιγμή εμένα δεν με συμφέρει να το κάνω αυτό γιατί θα χάσω κάποια προνόμια που έχω (επίδομα ΚΕΑ, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ) συν το ότι θα πρέπει να πληρώσω ένα ποσό για την γονική παροχή που αν κρίνω από άλλους που το έχουν κάνει μπορεί να είναι πάνω από 4 χιλιάρικα. Βέβαια τώρα ακούω ότι θα είναι πιο φτηνά γιατί γλιτώνεις κάποιους φόρους αλλά και πάλι το ποσό θα είναι μεγάλο. Έχω ρωτήσει λογιστή και συμβολαιογράφο αλλά δεν ξέρουν μου λένε αν δεν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάποιο benefit τώρα στο να πάρω το σπίτι στο όνομά μου, εννοώντας δεν θα αλλάξει κάτι. Πάλι εγώ θα μένω, δεν θα το πουλήσω ούτε θα το νοικιάσω. Ουτε η μητέρα μου θα κερδίσει κάτι πέρα από ένα επίδομα θέρμανσης που δεν το παίρνει τώρα λόγο τεκμηρίων. Ο μόνος λόγος που θέλει να μου το δώσει είναι για να είναι ήσυχη και να μην το έχει άλλο στο κεφάλι της. Να πω ότι είναι ένα σπίτι μεγαλούτσικης αξίας και ξεπερνάει τα 200.000 αντικειμενική. Ρώτησα για διαθήκη και να το πάρω στο όνομά μου όταν έρθει αυτή η ώρα, άλλοι μου λένε ότι δεν πληρώνεις, άλλοι ότι πληρώνεις αλλά λιγότερα και άλλοι περισσότερα οπότε να το πάρω τώρα που μπορώ πριν ακριβύνουν. Λογιστές δεν ξέρουν να μου πουν. Το chaτ GPT δεν ξέρει να μου πει, η απάντηση είναι ουσιαστικά "ανάλογα αυτό και ανάλογα εκείνο μπορεί να σου έρθει πιο φτηνά έτσι αλλά μπορεί και αλλιώς". Τι θα κάνατε στην θέση μου? Δεν θέλω να χάσω το επίδομα και τα προνόμια που έχω και τα λεφτά που έχω τώρα παίζει και να μην φτάνουν καν για την γονική παροχή. Από την άλλη όμως αν είναι τα κληρονομικά να μου έρθουν αργότερα τα διπλάσια ή τριπλάσια λεφτά τότε θα πρέπει να το κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Το θέμα είναι ότι δεν έχω ιδέα από αυτά. Τσιμπας ΚΕΑ αλλά με την σύνταξη τι θα γίνει?
imgema Δημοσ. πριν από 16 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 16 ώρες (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, dimviii είπε μολις το σκ εγραψα το εξοχικο στον γιο μου. Για αντικειμενικη 32κ και 73τμ πληρωσα για ηλεκτρονικη ταυτοτητα και καποιες λιγες αυθαιρεσιες που τακτοποιηθηκαν(το σπιτι ηταν 73τμ αντι για 79 που ηταν στην αδεια ,με την διαφορα να αφορα αποκλειστικα τα μπαλκονια) 1100 στον πολ μηχανικο και 1000 στην συμβολαιογραφο..Επισης 340 ευρω για τελη κτηματολογιου. O Χριστός και η παναγία... Δηλαδή εγώ με 130τμ στην Πευκη τι θα δώσω? Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρήμα? Που πάει το σπίτι? Στον πραγματικό ιδιοκτήτη, δλδ στο κράτος? 9 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Υπάρχει άλλη περιουσία εκτός το σπίτι? Ενα αμάξι που θα πάει για αχρηστία και ενα μισό διαμέρισμα που το άλλο μισό είναι της αδερφής της. Αλλά αυτά δεν με ενδιαφέρουν τόσο να τα έχω... Ισως αν πούλαγα το μισό αυτό κομμάτι να έφταναν τα λεφτά να πληρώσω όλα τα κερατιάτικα? 9 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Τσιμπας ΚΕΑ αλλά με την σύνταξη τι θα γίνει? Οτι και να κάνω δεν προλαβαίνω έτσι κι αλλιώς να μαζέψω ένσημα εκτός αν από τώρα μαζεύω κάθε μέρα μέχρι τα 75. Οπότε ή θα πάρω κάποια ελάχιστη αν υπάρχει ή καθόλου. Δεν ξέρω τι ισχύει. 14 ώρες πριν, thanak96 είπε Φορολογικά δε μπορώ να απαντήσω, αν και πιθανολογώ ότι φθηνότερο είναι μια μεταβίβαση στο όνομά σου τώρα, από το να πληρώνεις φόρο κληρονομιάς στο μέλλον. Σε προηγούμενο ποστ κάποιος είπε ότι δεν πληρώνεις φόρο κληρονομιάς κάτω από 800κ. Τι ισχύει τελικά? Αν και μου φαίνεται απίθανο να ισχύει αυτό, κάπου λάθος θα έκανε ο poster. Τελικά με τα τελευταία post μπερδεύτηκα πιο πολύ από πριν. Επεξ/σία πριν από 16 ώρες από imgema
The_Judas Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δεν πληρώνεις φόρο για μικρή περιουσία όπως ένα απλό σπίτι. Τα κτηματολόγια-συμβολαιογραφικά κλπ δεν τα γλιτώνεις είτε με τον ένα είτε τον άλλο τρόπο. Για μένα καλύτερα να το πάρεις τώρα και να τελειώνεις με το ζήτημα. Μπορεί αύριο να υπάρχει κάποιο κώλυμα κάποιος συγγενής με διεκδίκηση κλπ. Επίσης τα κληρονομικά μπορεί να πάρουν πολλά χρόνια μέχρι να κάνεις αποδοχή. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Την πέρασα 1 φορά... και τώρα πάω για 2η και ξέρω.
konc Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες (επεξεργασμένο) 9 hours ago, imgema said: O Χριστός και η παναγία... Δηλαδή εγώ με 130τμ στην Πευκη τι θα δώσω? Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πόσο θα κοστίσει η γονική παροχή, αλλά η γονική παροχή vs κληρονομιά ώστε να επιλέξεις το μικρότερο. Δεν ξέρω τι περίμενες αλλά ολόκληρο σπίτι δεν θα μπορούσε να κοστίζει όσο πχ η μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου. Δες εδώ για παράδειγμα: https://www.aade.gr/omogeneis-katoikoi-exoterikoy/kefalaio/forologia-klironomion Είσαι στην Α' κατηγορία και θα ζητηθεί 1% για το ποσό από τα 150 μέχρι τα 200Κ, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο δηλαδή, αλλά θα το γλυτώσεις εντελώς στη γονική παροχή. Πολύ περισσότερα θα είναι συμβολαιογράφος + κτηματολόγιο. Επεξ/σία πριν από 6 ώρες από konc
imgema Δημοσ. πριν από 6 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 6 ώρες 6 λεπτά πριν, konc είπε Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πόσο θα κοστίσει η γονική παροχή, αλλά η γονική παροχή vs κληρονομιά ώστε να επιλέξεις το μικρότερο. Δεν ξέρω τι περίμενες αλλά ολόκληρο σπίτι δεν θα μπορούσε να κοστίζει όσο πχ η μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου. Δες εδώ για παράδειγμα: https://www.aade.gr/omogeneis-katoikoi-exoterikoy/kefalaio/forologia-klironomion Δεν μπορω να καταλάβω αυτούς τους πίνακες. Πάει στα 1500 και μετα στα 16.500 ευρω. 1500 τα εχω αλλα 16.500 απλα θα μου πάρουν το σπιτι.
archer100 Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες On 21/07/2025 at 14:29, imgema said: Δεν θα μπει κανεις αλλος στην διαθηκη, τα εχουμε συζητήσει ολα αυτα ηδη. Αλλα αδερφια υπαρχουν;
imgema Δημοσ. πριν από 20 λεπτά Μέλος Δημοσ. πριν από 20 λεπτά 6 ώρες πριν, archer100 είπε Αλλα αδερφια υπαρχουν; Υπάρχει ένα αλλά θα πάρει το σπίτι του πατέρα. Εγώ θα πάρω της μάνας. Ειναι και τα δύο παρόμοιας αξίας, λίγο μεγαλύτερης αυτό που παίρνει ο αδερφός μου αλλά δεν με νοιάζει γιατί αυτό που παίρνω εγώ είναι αυτό που θέλω να μένω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα