Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση μηδενικών χρεώσεων για τους πελάτες των τραπεζών που χρησιμοποιούν ΑΤΜ, ακόμη και μέσω τρίτων παρόχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε στη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία που θα ρυθμίζει συνολικά το πλαίσιο των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές, με στόχο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη προς τον πολίτη.

«Ήρθα να πάρω τον λόγο για ένα ζήτημα που δικαίως προκάλεσε αντιδράσεις: τις αδικαιολόγητες χρεώσεις σε ΑΤΜ τρίτων παρόχων, μετά την πώληση μηχανημάτων από τράπεζα σε ιδιώτη», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή κρίθηκε απαράδεκτη τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση περιλαμβάνει επτά συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα κατοχυρωθεί νομικά η μηδενική χρέωση για πελάτες που χρησιμοποιούν ΑΤΜ της δικής τους τράπεζας.

Παράλληλα, καταργούνται οι διατραπεζικές χρεώσεις μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, που μέχρι σήμερα έφταναν έως και 1,5 ευρώ. Για συναλλαγές που περιλαμβάνουν τρίτους παρόχους ή ξένες τράπεζες, ορίζεται εθνικό ανώτατο όριο προμήθειας στα 1,5 ευρώ.

Ένα σημαντικό μέτρο αφορά την εξομοίωση των τρίτων παρόχων με τις τράπεζες. Όπως ανακοινώθηκε, όταν μια τράπεζα συνεργάζεται με τρίτο πάροχο, αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους πελάτες της τράπεζας ως δικούς του, δηλαδή χωρίς χρεώσεις.

Επιπλέον, σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, η ήδη ισχύουσα μηδενική χρέωση επεκτείνεται και στους τρίτους παρόχους, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων σε τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς επιπλέον κόστος.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η υπηρεσία ερωτήματος υπολοίπου θα παρέχεται δωρεάν, ακόμα και σε μηχανήματα τρίτων παρόχων. Όσον αφορά τα εμβάσματα, θα ισχύει κοινή χρέωση 0,5 ευρώ τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους τρίτους παρόχους.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την κοινωνική ευθύνη των τραπεζικών υπηρεσιών. Βασικός στόχος, όπως τόνισε, είναι η προστασία των πολιτών και η εξάλειψη φαινομένων καταχρηστικής τιμολόγησης στον τραπεζικό τομέα.

Με τις επτά αυτές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και να διασφαλίσει ότι οι τραπεζικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη διαφάνεια και μικρότερο κόστος για τους πολίτες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Μια φορά για πολιτικές συζητήσεις ρίχνατε ban. Δεν περίμενα να το πω αλλά έχω αναπολήσει αυτές τις εποχές με τα άρθρα που βλέπω. 

  • Like 11
  • Haha 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Θετικό δείχνει ελπίζω να μην υπάρχει κάνα παραθυράκι.

Μπορεί ναι. Μπορεί και όχι.

8 λεπτά πριν, nchatz είπε

θα κατοχυρωθεί νομικά η μηδενική χρέωση για πελάτες που χρησιμοποιούν ΑΤΜ της δικής τους τράπεζας.

 

  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

"Όσον αφορά τα εμβάσματα, θα ισχύει κοινή χρέωση 0,5 ευρώ τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους τρίτους παρόχους."

Τι εννοουν με εμβασμα? Καθε φορα που μπαινουν χρηματα σε λογαριασμο μας θα εχει χρεωση 0,50? 

Δημοσ.

Το κραξιμο που ριξαμε ορισμενοι επιασε τοπο.

Οσοι γραφανε οτι δε θα γινει τιποτα πηγαν κουβά.

 

Το κακο ειναι οτι το σχόλιο μου σημερα δεν μπορω να το βρω...

Μαλλον σβηστηκε.

 

Συμπερασμα οι διαμαρτυριες πιανουν τοπο και ο λογος σας (μας) εχει δυναμη.

  • Like 18
  • Thanks 3
  • Confused 1
Δημοσ.

Από την αρχή ήταν όλο στημένο πιστεύω αυτό σχετικά με τη Πειραιώς , ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση και να πούμε μετά όλοι μαζί, αχ τι καλή κυβέρνηση έχουμε.. :)

  • Like 22
  • Thanks 4
  • Confused 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, redhotstef είπε

Από την αρχή ήταν όλο στημένο πιστεύω αυτό σχετικά με τη Πειραιώς , ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση και να πούμε μετά όλοι μαζί, αχ τι καλή κυβέρνηση έχουμε.. :)

Αφου η κυβερνηση αυτη εβαλε την γυναικα του προεδρου της τραπεζας πειραιως διευθηντρια του ΕΜΣΤ... Αφου ειναι κολλητιλικια ολα μια σαπιλα γενικα

  • Like 11
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να αποσαφηνίσω ότι χρέωση θα υπάρχει όταν το ATM άλλης τράπεζας από αυτή της κάρτας μας δεν είναι στο σύστημα Δίας. Με άλλα λόγια από τις 4 μεγάλες τράπεζες θα βγάζουμε δωρεάν και με άλλη κάρτα.

Επεξ/σία από Retromaniac
Δημοσ.
48 minutes ago, manolis940 said:

Μια φορά για πολιτικές συζητήσεις ρίχνατε ban. Δεν περίμενα να το πω αλλά έχω αναπολήσει αυτές τις εποχές με τα άρθρα που βλέπω. 

οτι ψηφιστηκε κατι δεν ειναι,πολιτικη συζητηση. τα μισα πολιτικα θεματα που εκλειναν ηταν φαση ταδε vs ταδε και καλα να παθετε που ψηφισατε αυτον και αυτον.  το παρον αρθρο δεν εχει να κανει με το ποιος το υλοποιησε αλλα το τι εγινε σαν γεγονος ή τι θα γινει

Δημοσ.

Δεν φτάνει που έχουν εξαφανίσει τα ποιο πολλά υποκαταστήματα ήθελαν να χρεώνουν για να βγάζουμε τα χρηματά μας τρομάρα τους.

  • Like 8
Δημοσ.

Οπότε όταν θα βγάζουμε λεφτά απο τις 4 συστημικές τράπεζες με οποιαδήποτε κάρτα μίας εκ των τεσσάρων δεν θα έχουμε καμία χρέωση

Αν όμως βγάλουμε λεφτά απο κάποια άλλη εκτός των 4 αυτών τραπεζών θα έχουμε χρέωση μέχρι 1,5 ευρώ. Με εξαίρεση νησιά και χωριά που έχουν ένα ΑΤΜ όπου  δε θα έχουμε χρέωση ούτε και απο τα "άλλα "ΑΤΜ

Ερώτηση υπολοίπου δε θα χρεώνεται καθόλου στα ΑΤΜ των 4 τραπεζών.

Καθόλου άσχημα όμως και πάλι θα πρέπει σιγά σιγά να ανεξαρτητοποιηθούμε απο τα μετρητά. Κι ας έχουμε απλά μια καβάτζα μήπως και συμβεί κάτι στα ηλεκτρονικά 

  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...