Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο CEO της Tesla, Elon Musk, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του θα χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της Samsung στο Τέιλορ του Τέξας για την παραγωγή των επόμενης γενιάς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης AI6.

Ο Musk δήλωσε ότι θα συμμετάσχει προσωπικά στη διαδικασία για να διασφαλίσει την ομαλή παραγωγή.

Με βάση τον ίδιο τον CEO της Tesla, η Ταϊβανέζικη TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, θα κατασκευάσει τα τσιπ AI5, αρχικά στην Ταϊβάν και στη συνέχεια στο εργοστάσιό της στην Αριζόνα.

Η συμφωνία της Tesla με τη Samsung για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μια σπάνια νίκη για την νοτιοκορεατική εταιρεία, της οποίας το τμήμα foundry εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την TSMC τα τελευταία χρόνια. Η συμφωνία αξίζει 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, και οι μετοχές της Samsung αυξήθηκαν κατά 2,5% στην Κορέα μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Ο Musk επιβεβαίωσε την εξέλιξη στο X και πρόσθεσε ότι η συμφωνία πιθανότατα αξίζει "πολύ περισσότερο από" 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Samsung θα κατασκευάσει τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς της Tesla, ενώ η TSMC θα συνεχίσει με το hardware της τρέχουσας γενιάς. Σχολίασε ακόμα ότι "το ποσό των 16,5 δισ. δολαρίων είναι απλώς το ελάχιστο. Η πραγματική παραγωγή είναι πιθανό να είναι αρκετές φορές υψηλότερη."

Τα τσιπ που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα αυτοκίνητα της Tesla είναι τα τσιπ AI3, και η εταιρεία πιστεύει ότι τα τσιπ AI5 θα είναι οι πιο προηγμένοι επεξεργαστές της, οι οποίοι ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ. Ο Musk μοιράστηκε λεπτομέρειες για αυτά κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακοίνωσης κερδών της Tesla, όπου σχολίασε ότι το τσιπ "ελπίζουμε να βρίσκεται σε μαζική παραγωγή περίπου στο τέλος του επόμενου έτους."

Οι αναβαθμίσεις hardware αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα στα Tesla, καθώς τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν με παλαιότερα τσιπ δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις αναβαθμίσεις της πλατφόρμας υποβοηθούμενης οδήγησης Full Self-Driving (FSD). Τα AI5 τσιπ θεωρούνται απαραίτητα για την αυτόνομη οδήγηση και, σύμφωνα με τον Musk, αυτά τα τσιπ θα κατασκευαστούν από την TSMC της Ταϊβάν.

Επιβεβαιώνοντας την αναφορά του Bloomberg, ο CEO της Tesla δήλωσε ότι η TSMC θα κατασκευάσει αρχικά τα AI5 τσιπ στην Ταϊβάν και στη συνέχεια στην Αριζόνα. Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων τσιπ "μόλις ολοκληρώθηκε", σύμφωνα με τον Musk, με τη Samsung να είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των επεξεργαστών AI4.

Το τσιπ AI5 πιστεύεται ότι θα κατασκευαστεί στην οικογένεια τεχνολογίας διαδικασίας 3 νανομέτρων, με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο υπολογιστής θα μπορούσε να εκτελέσει έως και 2.500 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λιγο μπερδεμένα τα γραφει το άρθρο?  Ξεκινάει οτι η σαμσουνγκ θα φτιάξει τα επόμενης γενιας ΑΙ6. Καπου προς το τέλος λέει οτι είναι υπεύθυνη για τα ΑΙ4.. Η tsmc φτιάχνει τα ΑΙ3 και θα φτιάξει τα ΑΙ5?

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μα καλά αυτές οι δύο εταιρείες υπάρχουν δεν πάνε και οι δύο Tesla & TSMC για κλείσιμο.

Ποιός έχει σήμερα Tesla και ποιός επεξεργαστή TSMC.

Τσίπης τσίπαρε τσίπ σε τζιπ AI5 πέμπτης γενιάς την παρασκευή παρασκευάζοντας τσιπ AI6 έκτης γενιάς της εκτί-μίσης όλων έτσι τώρα η 2,5 τετράκις λειτουργίες το δευτερόλεπτο εκ των οποίων οι 1000 είναι η προσευχή το δι' ευχών των αγίων πατέρων θα γίνονται πιο γρήγορα.

Σημείωση:

Εδώ δεν έχουμε να φάμε αλλά δεν πεινάμε.

Εδώ δεν έχουμε να πιούμε αλλά δεν διψάμε.

Εδώ δεν έχουμε που να κοιμηθούμε αλλά δεν νυστάζουμε.

Ξύλο φάγαμε χορτάσαμε μέχρι να πεινάσουμε και να ξαναφάμε.

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει αλλά δεν πονάει κιόλας.

Επεξ/σία από alexpap
Δημοσ.
1 ώρα πριν, alexpap είπε

Μα καλά αυτές οι δύο εταιρείες υπάρχουν δεν πάνε και οι δύο Tesla & TSMC για κλείσιμο.

Ποιός έχει σήμερα Tesla και ποιός επεξεργαστή TSMC.

Τσίπης τσίπαρε τσίπ σε τζιπ AI5 πέμπτης γενιάς την παρασκευή παρασκευάζοντας τσιπ AI6 έκτης γενιάς της εκτί-μίσης έτσι τώρα η 2,5 τετράκις λειτουργίες το δευτερόλεπτο εκ των οποίων οι 1000 είναι η προσευχή το δι' ευχών των αγίων πατέρων θα γίνονται πιο γρήγορα.

Σημείωση:

Εδώ δεν έχουμε να φάμε αλλά δεν πεινάμε.

Εδώ δεν έχουμε να πιούμε αλλά δεν διψάμε.

Εδώ δεν έχουμε που να κοιμηθούμε αλλά δεν νυστάζουμε.

Ξύλο φάγαμε χορτάσαμε μέχρι να πεινάσουμε και να ξαναφάμε.

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει αλλά δεν πονάει κιόλας.

Έχεις επεξεργαστή μάρκας και όχι κατασκευής TSMC; 

Δεν νομίζω κανείς να έχει πει για την TSMC ότι θα κλείσει μιας και είναι το foundry (για μεγάλο μέρος αν όχι το σύνολο) για τους επεξεργαστές - Soc των Apple, AMD, NVidia, Qualcomm,  Mediatek και Intel.

Όσο για την Tesla (που ίσως έχει γραφτεί ως ακραία άποψη ή χιούμορ) θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τις ΗΠΑ αν έκλεινε. Οπότε θα στηριχθεί όσο δεν παίρνει. Επίσης τόσο μεγάλες εταιρίες δεν κλείνουν έτσι απλά. 

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, dsi44 είπε

επομενης γενιας για αυτους ποσα χρονια πισω απο nvidia εννοουν;  οτι ειναι ακομη στο 2020?

Η αρχιτεκτονική των τσιπ είναι σχετικά τετριμμένη (πίνακες λύνουν ειδικά όσο αφορά AI εφαρμογές)  ουσιαστικά asic είναι 

Η nvidia ειναι κυρίαρχη στην αγορά όχι γιατί κανένας δεν μπορεί να κάνει το ίδιο καλά ή καλύτερα chip (καταρχάς το κάνει ήδη η AMD αυτό ) αλλά το ότι έχει ολόκληρο οικοσύστημα με το cuda τους drivers κτλ καθώς και κάποιες πολύ καλές πατέντες στην μεταφορά δεδομένων (που χρειάζεται αν έχεις 100 GPUs και που καλούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους για να επεξεργαστούν ένα κοινό φορτίο) 

Αλλά ο Έλον δεν θέλει να ανταγωνιστεί την nvidia πχ με το να πλασάρει τα τσιπακια του σαν λύση στα διάφορα επιστημονικά project κτλ οπότε δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο να "φτάσει" την nvidia σε αυτό το κομμάτι (που εκει όντως θα ήθελε χρόνια και ίσως να μην την έφτανε ποτέ γιατί και η nvidia δεν θα κάθεται να περιμένει) 

Θέλει ειδική εφαρμογή με κλειστό δικό του κώδικα που θα κάνει μια δουλειά (ή τεσπα ενα γνωστό σύνολο απο δουλειές) στα αμάξια που κατασκευάζει και αυτό μπορεί να το κάνει σχεδιάζοντας custom/asic τσιπάκια ειδικά για αυτό το σκοπό που κατα συνέπεια θα ειναι και ταχύτερα και οικονομικότερα γιατί δεν θα έχει όλο αυτό το licensing που συνεπάγεται με το αν υιοθετήσει κανείς το οικοσύστημα της nvidia ούτε θα χρειάζεται τα τσιπάκια να έχουν την global συμβατότητα και άχρηστης(για την tesla) δυνατόητες κτλ.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε

Έχεις επεξεργαστή μάρκας και όχι κατασκευής TSMC; 

Δεν νομίζω κανείς να έχει πει για την TSMC ότι θα κλείσει μιας και είναι το foundry (για μεγάλο μέρος αν όχι το σύνολο) για τους επεξεργαστές - Soc των Apple, AMD, NVidia, Qualcomm,  Mediatek και Intel.

Όσο για την Tesla (που ίσως έχει γραφτεί ως ακραία άποψη ή χιούμορ) θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τις ΗΠΑ αν έκλεινε. Οπότε θα στηριχθεί όσο δεν παίρνει. Επίσης τόσο μεγάλες εταιρίες δεν κλείνουν έτσι απλά. 

AMD έχω σε κάρτες γραφικών σε Laptop, Qualcomm έχω, Intel πολυέχω, Nvidia δεν είχα, δεν έχω, και μάλλον δεν θα έχω εκτός από ένα παλιό tablet google nexus που είχα και τώρα δεν έχω.

Τόσο μεγάλη εταιρεία η TSMC και να μην την ξέρω και έχω το 67% των επεξεργαστών της που υποστηρίζει.

Επεξεργαστές φτιάχνει ή το socket γι' αυτούς για διευκρίνισε.

Για την ΗΠΑ γιατί είναι τεράστιο πλήγμα αν δεν πάει καλά η εταιρεία αφού πουλάνε στην Kίνα και ανταγωνίζονται τους Κινέζους σε εμας εδώ τίποτα.

Σημείωση:

Δεν κλείνουν οι εταιρείες τις κλείνουν άλλες εταιρείες λόγω ανταγωνισμού.

1 ώρα πριν, ethereum είπε

εγώ πάντως είδα χθες δυο να φορτίζουν σε πάρκινγκ γνωστού εμπορικού κέντρου

Σε σύνολο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βλέπεις τελευταία γιατί εγώ τα ηλεκτρικά δεν τα ξεχωρίζω από τα συμβατικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, alexpap είπε

AMD έχω σε κάρτες γραφικών σε Laptop, Qualcomm έχω, Intel πολυέχω, Nvidia δεν είχα, δεν έχω, και μάλλον δεν θα έχω εκτός από ένα παλιό tablet google nexus που είχα και τώρα δεν έχω.

Τόσο μεγάλη εταιρεία η TSMC και να μην την ξέρω και έχω το 67% των επεξεργαστών της που υποστηρίζει.

Επεξεργαστές φτιάχνει ή το socket γι' αυτούς για διευκρίνισε.

Για την ΗΠΑ γιατί είναι τεράστιο πλήγμα αν δεν πάει καλά η εταιρεία αφού πουλάνε στην Kίνα και ανταγωνίζονται τους Κινέζους σε εμας εδώ τίποτα.

Σημείωση:

Δεν κλείνουν οι εταιρείες τις κλείνουν άλλες εταιρείες λόγω ανταγωνισμού.

Σε σύνολο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βλέπεις τελευταία γιατί εγώ τα ηλεκτρικά δεν τα ξεχωρίζω από τα συμβατικά.

Για την TSMC η απάντηση είναι σε αυτό που έγραψα. Αν δεν σε πείθει ψάξτο μόνος σου.

Για εταιρείες μεγέθους και στρατηγικής σημασίας σαν την Intel και την Tesla υπάρχει ο όρος Too Big too Fail. Κάτι που είχε συμβεί κάποτε και στην Apple όταν την διέσωσαν. Μπορείς να τα ψάξεις επίσης….

Επεξ/σία από Dimitris_1981
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Dimitris_1981 said:

Για εταιρείες μεγέθους και στρατηγικής σημασίας σαν την Intel και την Tesla υπάρχει ο όρος Too Big too Fail. Κάτι που είχε συμβεί κάποτε και στην Apple όταν την διέσωσαν. Μπορείς να τα ψάξεις επίσης….

Και η ibm , to big to fail ητανε. Η Commodore,  πολυεθνική με γραφεία στους 4 ηπείρους,  μια εποχη που δεν ήταν και πολλές,  το ιδιο. Και η Apple αν δε γύρναγε ο Στιβ, θα βλέπαμε που θα ήτανε.  Κατα 99% θα ειχε αγοράσει το όνομά κάποια κινεζική εταιρεία (ήταν ηδη σε διαπραγματεύσεις αν δε γυρναγε ο Στιβ, ξέρω την ιστορία πολυ καλα). Οτι και η νοκια θα παθαινε (to big to fail και αυτη).

Οχι ότι διαφωνώ σε αυτό που γράφεις,  αλλά τον τελικό λογο τον εχει το χρήμα.  Θα στηριχτουν 1 , 2, 3 , στο τέλος αν δεν γυρίσει η οικονομική εικόνα ολες κλείνουν (εκτός απ τις τράπεζες, αυτες απλά εξαγοράζονται).

Η ιντελ όντως παίρνει μια τεράστια βοήθεια που αλλοι δε θα παιρνανε. Αν δε φτιάξει ουτε τώρα η κατάσταση,  θα θυμισει πολυ εντονα imb..  Εύκολα θα δεις μια τεράστια tsmc με έδρα την Αμερική να την αντικαθιστά. 

Επεξ/σία από oldnew
Δημοσ.
8 ώρες πριν, oldnew είπε

Και η ibm , to big to fail ητανε. Η Commodore,  πολυεθνική με γραφεία στους 4 ηπείρους,  μια εποχη που δεν ήταν και πολλές,  το ιδιο. Και η Apple αν δε γύρναγε ο Στιβ, θα βλέπαμε που θα ήτανε.  Κατα 99% θα ειχε αγοράσει το όνομά κάποια κινεζική εταιρεία (ήταν ηδη σε διαπραγματεύσεις αν δε γυρναγε ο Στιβ, ξέρω την ιστορία πολυ καλα). Οτι και η νοκια θα παθαινε (to big to fail και αυτη).

Οχι ότι διαφωνώ σε αυτό που γράφεις,  αλλά τον τελικό λογο τον εχει το χρήμα.  Θα στηριχτουν 1 , 2, 3 , στο τέλος αν δεν γυρίσει η οικονομική εικόνα ολες κλείνουν (εκτός απ τις τράπεζες, αυτες απλά εξαγοράζονται).

Η ιντελ όντως παίρνει μια τεράστια βοήθεια που αλλοι δε θα παιρνανε. Αν δε φτιάξει ουτε τώρα η κατάσταση,  θα θυμισει πολυ εντονα imb..  Εύκολα θα δεις μια τεράστια tsmc με έδρα την Αμερική να την αντικαθιστά. 

Πρώτον ξέχασες το στρατηγικής σημασίας.

Δεύτερον η IBM και η Nokia δεν έκλεισαν ποτέ. Έχουν αποσυρθεί από την λιανική αλλά κατά τα άλλα είναι ακόμα τεράστιες εταιρίες. Ειδικά η IBM είναι κορυφή ακόμα και σήμερα. Είναι σαν να λες ότι η Sony έκλεισε επειδή έφυγε από τα λάπτοπ. 

Τρίτον ακόμα και εταιρείες σαν την commodore δεν κλείσαν σε μια μέρα. Ακόμα και σήμερα υπάρχει το Brand έστω κι αν δεν μιλάμε για την άλλοτε κραταιά εταιρεία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Dimitris_1981 said:

Πρώτον ξέχασες το στρατηγικής σημασίας.

Δεύτερον η IBM και η Nokia δεν έκλεισαν ποτέ. Έχουν αποσυρθεί από την λιανική αλλά κατά τα άλλα είναι ακόμα τεράστιες εταιρίες. Ειδικά η IBM είναι κορυφή ακόμα και σήμερα. Είναι σαν να λες ότι η Sony έκλεισε επειδή έφυγε από τα λάπτοπ. 

Τρίτον ακόμα και εταιρείες σαν την commodore δεν κλείσαν σε μια μέρα. Ακόμα και σήμερα υπάρχει το Brand έστω κι αν δεν μιλάμε για την άλλοτε κραταιά εταιρεία. 

Οκ δεν κλείσανε αλλα αμα συγκρίνεις πχ την imb τι ήτανε και τι είναι.. Αν γίνει το ίδιο με την ιντελ, τη βλέπω να φτιαχνει τσιπάκια για ραδιόφωνα.. :) Το ίδιο ισχύει για τη νοκια που είναι μια επιχείρηση το 1/1000 της παλαιάς. Αν είναι να γίνει το ίδιο για την ιντελ καλύτερα να κλείσει τελείως. 

Και οι στρατηγικής σημασίας κλείνουν. Ελπίζω να μη το δούμε στην πράξη με την ιντελ γιατί ο ανταγωνισμός χρειάζεται. 

Επεξ/σία από oldnew
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, oldnew είπε

Οκ δεν κλείσανε αλλα αμα συγκρίνεις πχ την imb τι ήτανε και τι είναι.. Αν γίνει το ίδιο με την ιντελ, τη βλέπω να φτιαχνει τσιπάκια για ραδιόφωνα.. :) Το ίδιο ισχύει για τη νοκια που είναι μια επιχείρηση το 1/1000 της παλαιάς. Αν είναι να γίνει το ίδιο για την ιντελ καλύτερα να κλείσει τελείως. 

Και οι στρατηγικής σημασίας κλείνουν. Ελπίζω να μη το δούμε στην πράξη με την ιντελ γιατί ο ανταγωνισμός χρειάζεται. 

Άμα φτάσεις σε σημείο να σε διασώσουν προφανώς δεν θα είσαι όπως πριν εκτός αν πάθεις κάτι τύπου Apple. Θα κάνεις αναδιαρθρώσεις και ενδεχομένως θα εξαγοραστείς ή θα μπουν και άλλοι στο μετοχικό κεφάλαιο. Τώρα τύπου δωράκια όπως φοροαπαλλαγές ή αντίμετρα στον ανταγωνισμό εκτός χώρας ίσως να είναι μες το πρόγραμμα. Αν ο ανταγωνισμός είναι εντός ΗΠΑ δεν τους απασχολεί τόσο πέρα από την ίδια λογική που δεν θες να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές όπως κάποτε το Ντιτρόιτ λόγω General Motors.

Η IBM δεν έφτασε ποτέ σε σημείο διάσωσης. Έχει κερδοφορία.  Επέλεξε να κλείσει τα ζημιογόνα τμήματα και να μην ασχοληθεί άλλο με λιανική. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...