Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενισχύουν τα δικά τους συστήματα συλλογής δεδομένων για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, ανταποκρινόμενες στις περικοπές που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε επιστημονικά προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει να επεκτείνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατήρησης και Δεδομένων Θαλάσσιου Περιβάλλοντος μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να καλύψει κενά που δημιουργούνται από τις αμερικανικές περικοπές. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αντικατάσταση υπηρεσιών που βασίζονταν σε δεδομένα από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι ενεργειακές βιομηχανίες. Οι αλλαγές έρχονται ως απάντηση στις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προωθήσει σημαντικές μειώσεις προϋπολογισμών σε οργανισμούς όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σε συνεντεύξεις με το Reuters, αξιωματούχοι από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάρτηση από αμερικανικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και τον σχεδιασμό υποδομών. Για παράδειγμα, το Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο βασίζεται σε αμερικανικά σύνολα δεδομένων για τη μέτρηση πάγου στην Αρκτική και θερμοκρασιών θαλάσσιας επιφάνειας. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κλιματικής Έρευνας του Ινστιτούτου, Adrian Lema, τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για προειδοποιήσεις καιρικών κινδύνων, οι οποίες προστατεύουν κοινότητες και σώζουν ζωές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει περικοπές 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της NOAA για το 2026, που αντιστοιχούν στο 27% του συνολικού ποσού, με μείωση του προσωπικού κατά 20%. Οι προτεινόμενες αλλαγές οδηγούν στην κατάργηση του Γραφείου Ωκεάνιων και Ατμοσφαιρικών Ερευνών, το οποίο διαχειρίζεται συστήματα όπως το Argo, ένα δίκτυο πλωτήρων που παρακολουθεί ωκεάνιους δείκτες και φαινόμενα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η Ευρώπη εξετάζει την αύξηση της χρηματοδότησής της στο πρόγραμμα Argo, όπου οι ΗΠΑ καλύπτουν το 57% των ετήσιων εξόδων των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ΕΕ συνεισφέρει το 23%.

Αξιωματούχοι από χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Σουηδία περιέγραψαν κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση δεδομένων υγείας και κλίματος. Η υπουργός Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νορβηγίας, Sigrun Aasland, ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει 2 εκατομμύρια δολάρια για την αποθήκευση αμερικανικών δεδομένων. Παρόμοια, η Δανή υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστήμης, Christina Egelund, δήλωσε ότι ξεκίνησαν λήψεις ιστορικών δεδομένων από τον Φεβρουάριο, προετοιμάζοντας εναλλακτικές πηγές.

Η κατάσταση πάντως θυμίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ σε θέματα άμυνας, όπου η αμερικανική ηγεσία έχει δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης, σύμφωνα με την Katrin Boehning-Gaese, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz στη Γερμανία. Ευρωπαίοι επιστήμονες αναγνωρίζουν τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια έρευνα, αλλά προειδοποιούν για κινδύνους όταν αυτή η ηγεσία αμφισβητείται.

Στη Σουηδία, η υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Maria Nilsson εξέφρασε σοκ για την έκταση των αλλαγών, χαρακτηρίζοντάς τις χειρότερες από ό,τι αναμενόταν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρες έχουν ξεκινήσει επανεξέταση της εξάρτησής τους από αμερικανικές βάσεις δεδομένων, ενώ επιστήμονες συμμετέχουν σε δράσεις "αντάρτικης αρχειοθέτησης" για τη διάσωση δεδομένων που κινδυνεύουν να χαθούν.

Ο Frank Oliver Gloeckner, επικεφαλής του ψηφιακού αρχείου PANGAEA στη Γερμανία, ανέφερε ότι έχουν λάβει επείγοντα αιτήματα από Αμερικανούς συναδέλφους για αποθήκευση δεδομένων. Η Denice Ross, ανώτερη ερευνήτρια στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, υπογράμμισε την ανάγκη κυβερνητικής υποστήριξης για τη συντήρηση βάσεων δεδομένων, καθώς ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν περιορισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην ενίσχυση του Παγκόσμιου Συστήματος Παρατήρησης Ωκεανών, το οποίο υποστηρίζει υπηρεσίες πλοήγησης και πρόβλεψης καταιγίδων, καθώς οι περικοπές απειλούν τη λειτουργία του. Βιομηχανίες όπως οι ασφάλειες χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για μοντέλα κινδύνων, ενώ η ενέργεια τα εκμεταλλεύεται για αξιολόγηση υπεράκτιων έργων.

Ο Craig McLean, συνταξιούχος στέλεχος της NOAA μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κινήσεις ως ιστορική ρήξη με την αμερικανική κυριαρχία στην ωκεανογραφία, όπου οι ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει πάνω από το μισό των παγκόσμιων μετρήσεων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η NOAA ανακοίνωσε την κατάργηση 20 συνόλων δεδομένων σχετικών με σεισμούς και θαλάσσια επιστήμη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Οι ΗΠΑ πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Πολύ προσπάθεια για να φορολογηθεί το κάθε τι στην Ευρώπη.

 

Για αυτό και πεθαίνει σιγα σιγά.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 5
  • Haha 1
Δημοσ.

"Οι αλλαγές έρχονται ως απάντηση στις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προωθήσει σημαντικές μειώσεις προϋπολογισμών σε οργανισμούς όπως η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)"

Ε ναι αφού το όρθιο τετράποδο πιστεύει ότι η κλιματική αλλάγή είναι ψέμα.

climate-change-never-1817999bda.jpg

  • Like 6
  • Thanks 3
  • Confused 1
  • Haha 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, nick_corobos είπε

Οι ΗΠΑ πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πολύ προσπάθεια για να φορολογηθεί το κάθε τι στην Ευρώπη.

Για αυτό και πεθαίνει σιγα σιγά.

Οι ΗΠΑ πάνε κατά διαόλου στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά κλπ.

Το μόνο καλό που έκανε ο Trump είναι που μάζεψε τη wokeίλα που είχε ξεφύγει.

Πιστεύω μετά τον Trump θα έχουν ύφεση. Όσο είναι πρόεδρος θα το κρύψει με κάθε τρόπο αλλά μετά θα σκάσει.

  • Like 3
  • Confused 2
  • Haha 4
Δημοσ.

Ωστόσο η προστασία των θαλασσών είναι τεράστιο έργο αλλά επειδή εδώ μιλάμε για θαλάσσια πάρκα φαίνεται ότι ΔΕΝ υπάρχει πουθενά ευρωπαϊκό σχέδιο για προστασία της βιοποικιλότητας 

Δημοσ.
21 ώρες πριν, cpc464 είπε

Ε ναι αφού το όρθιο τετράποδο πιστεύει ότι η κλιματική αλλάγή είναι ψέμα.

Ο άνθρωπος αυτός θα πάει την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω.

Trump once hailed mRNA vaccines as a ‘medical miracle.’ Now RFK Jr. is halting advancement

https://www.axios.com/2025/08/06/mrna-vaccines-funding-trump-kennedy

Αναφορά σε κείμενο

Moderna has mRNA vaccines in various levels of development to fend against RSV, HIV, Lyme disease, Mpox, several cancers and cystic fibrosis.

Αναρωτιέμαι πότε θα καλέσει και σε κάψιμο βιβλίων.

Δημοσ.
21 ώρες πριν, Silverage είπε

Οι ΗΠΑ πάνε κατά διαόλου στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά κλπ.

Το μόνο καλό που έκανε ο Trump είναι που μάζεψε τη wokeίλα που είχε ξεφύγει.

Πιστεύω μετά τον Trump θα έχουν ύφεση. Όσο είναι πρόεδρος θα το κρύψει με κάθε τρόπο αλλά μετά θα σκάσει.

Η κάθετη πτώση έγινε με τον γερο Μπάιντεν.

 

  • Haha 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, nick_corobos είπε

Η κάθετη πτώση έγινε με τον γερο Μπάιντεν.

 

Ξεκίνησε λόγο Trump που μέσα σε ένα τρίμηνο στην αρχή του covid έκοψε 3 τρισεκατομμύρια δολλάρια και μετά συνέχισε ο Μπάιντεν (που εντωμεταξύ έχουν 3 έτη διαφορά στην ηλικία οπότε και οι δύο κωλόγεροι είναι).

Και τώρα ήρθε ξανά δεύτερη φορά να τα αποτελειώσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...