Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, ant_ είπε

Ε λογικα ιδιο ειναι η ασπρομαυρη τηλεόραση με μια εγχρωμη με μια ταχυτητα που οι περισσοτεροι δεν θα χρησιμοποιουσουνε ποτε η σχεδον ποτεΕχει πλακα που μερικοι ειναι στο οριο που "θιγονται" για το fiber

Δεν θιγόμαστε για την οπτική ίνα, αλλά για τις ιδεοληψίες μερικών. Δεν γνωρίζω την ηλικία σου, αλλά εγώ ήμουν στην εφηβεία το 1980 που ξεκίνησε η έγχρωμη τηλεόραση και στα 30 το 1992 η κινητή και θυμάμαι πολύ καλά παρόμοιες δηλώσεις των "90% των χρηστών" που αναφέρεις.

Πέρασα πολλά χρόνια με τον χαλκό και ήμουν ευτυχής σαν εσένα να έχω φουλ 50άρι VDSL καθώς ήμουν κοντά στο αστικό κέντρο. Ωστόσο στο χωριόπου είμαι τώρα για διακοπές έχουμε μόνον ADSL 15άρι και 50άρι στο σπίτι του κουνιάδου. Να σου δώσω να μιλήσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας για να δεις πραγματική εμπειρία μεταξύ οπτικής ίνας και χαλκού είτε σε ADSL είτε σε VDSL;

Δημοσ.

Τόσα χρόνια σε αυτό το forum διαβάζω συνέχεια πότε θα βάλουν οπτικές ίνες και θα φύγουμε από τον χαλκό και τώρα που θα το κάνουν υποχρεωτικά γκρινιάζουν γιατί λένε ότι δεν τους χρειάζεται. Μακάρι στην περιοχή που μένω να υπήρχε υποδομή για οπτικές ίνες και να μου έλεγαν μια μέρα ότι πρέπει να μεταβώ σε αυτές υποχρεωτικά.

• Like 5
  • Thanks 2
Δημοσ.
1 hour ago, ant_ said:

Αντικειμενικα για το 90% του κοσμου ειναι αχρηστες τετοιες ταχύτητες.

Έκανα ετηση για οπτικές κυριολεκτικά το ίδιο πρωί που τις κάναμε διαθέσιμες στα καταστήματα για την γειτονιά μου.  Είμαι στη φάση που περιμένουμε να έρθουν να κάνουν της εγκατάσταση στη πολυκατοικία. Ε σε πληροφορω ότι όταν ήρθαν να μετρήσουν και να δουν πως θα κάνουν την εγκατάσταση μαζί με μένα ήταν κ η μισή πολυκατοικία που είναι πλέον συνταξιούχοι και δεν κάνανε τιποτα αλλο από το να ρωτάνε ποτά θα έρθουν επιτελούν να το βάλουν γτ δεν παλεύεται πλέον η φάση με το έως 24 (πραγματικό 8-10) ακόμα και για αυτούς. 

• Like 2
Δημοσ.

4 μελής οικογένεια με 2 τηλεοράσεις να παίζουν Netflix συνέχεια διότι το κάθε παιδί θέλει να δει διαφορετικό παιδικό, gaming εγώ καμία φορά και εννοείται δε κολλάει τίποτα, η γυναίκα να βλέπει βίντεο είτε youtube 2K σε S23 Ultra είτε να σκρολαρει σε tik tok είτε Instagram, με 500αρα Cosmote FTTH και βλέπω στο fritz πολλές φορές να βαράει 200αρια και να παίζει συνέχεια από 80-90 και πάνω. Το ότι βλέπετε 3 άτομα HD με 50αρα δε σημαίνει ότι παίρνεις την ποιότητα που ΠΡΕΠΕΙ να πάρεις. Παίρνεις κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε. Και αν μπορέσεις να δεις γράφημα μέσα στο ρουτερ θα δεις ότι δουλεύει η 50αρα στο 100%. Προσπαθήστε να κάνετε και οι 3 βίντεο κλήση HD με την 50αρα να δεις πως θα φαίνεστε... 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τι λεμε τωρα βρε παιδια; 
Βαζεις 100 σε οπτικη που ειναι ιδια τιμη με 100 σε χαλκο (για οσους βολευονται με τα 50 η διαφορα ειναι 1-2€ τον μηνα) και μετα τσιμπας και κουπονακι που την 100αρα την κανεις στην ιδια τιμη 300 οπτικη.
Ελα παμε γκρινια για το ποσο καλα ημασταν με το εως 24 που συγχρονιζε 10 και ειχε αποσυνδεσεις.
Εγω προτεινω να βαλουν περιστερωνες στα κεντρα και να πηγαινει ενα περιστερι ο τεχνικος στον πελατη που δεν θελει οπτικη ινα "γιατι δεν χρειαζεται την ταχυτητα" η "γιατι εχει ακτινοβολια" 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, safridia είπε

Εγω προτεινω να βαλουν περιστερωνες στα κεντρα και να πηγαινει ενα περιστερι ο τεχνικος στον πελατη που δεν θελει οπτικη ινα "γιατι δεν χρειαζεται την ταχυτητα" η "γιατι εχει ακτινοβολια" 

Με πρόλαβες, ξηλώνω τώρα το BEP (πού να τρέχεις τώρα να αλλάξεις τα προφιλ στα olt)

Επεξ/σία από THe_onE10
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, ant_ είπε

Βέβαια και το 90% του κόσμου ουσιαστικά δεν χρειάζεται τέτοιες ταχύτητες και είναι καλυμμένος με μια 50άρα

Βάλε και το τρύπημα μεσα στο σπιτι για τα καλώδια κλπ

Δεν ξέρω και στο θέμα της παραμετροποιήσεις των router τι γίνεται αν σου κόβουνε πράγματα..

Το πίστευα απο καιρό οτι θα έρθει η ώρα που θα το κάνουν  υποχρεωτικό όχι για λόγους "τεχνολογίας και προόδου " αλλα επειδη ακριβώς η μετάβαση σε fiber χρηστών είναι πολύ μικρότερη απο αυτή που περιμένανε

Πιστεψε με ειναι χαοτικη η διαφορα σταθεροτητας-ποιοτητας + ταχυτητας απο vdsl.Oι σελιδες φορτωνουν ακαριαια σε σχεση με την 100αρα που ειχα.Το σπιτι εσωτερικα θελει μονο μια τρυπα για να μπει η οπτικη.Εξωτερικα ειναι θεμα του συνεργειου το πως θα τις περασει , που θα βαλει κουτια και σωληνες (εβαλα εγω , αλλα εγινε εγκατασταση με αναμονες σε ολο το κτηριο + το διπλα που φαινεται ιδιο κτισμα, οποτε ολοι ειναι ετοιμοι να ενεργοποιηθουν αν το θελησουν).

Παμε τωρα στην σταθεροτητα και ευρος.Περα απο τα 3 κινητα που ειχαμε/εχουμε στο wifi , ενα κλιματιστικο και μια τηλεοραση , εχουμε 3 υπολογιστες ενσυρματα με τον εναν να ειναι σε δικο του ρουτερ με δικο του wifi.Με την 100αρα vdsl υπαρχαν πολλες στιγμες που ο γιος μου παιζοντας roblox ειχε σκαμπανευασματα στη γραμμη και με ρωταγε αν κατεβαζα κατι και "τραβαγα' ολη τη γραμμη ,πραγμα που δε συνεβαινε ποτε.Πλεον μπορει να κατεβαζω αρχειο με 36MB/s (οσο πιανει η 300αρα) επι 2 ωρες και να μην εχει αντιληφθει κανενας το παραμικρο.

Οτα πρωτοεβαλα την 100αρα vdsl εκανα speedtest μεσω λαπτοπ με wifi ακριβως μπροστα απο το ρουτερ και δεν επιασα ποτε πανω απο 70...Πηρα τον παροχο εν αγνοια μου να παραπονεθω γιατι δεν βλεπω 100.Μου ειπαν να συνδεθω με καλωδιο και να δοκιμασω τοτε, εκει ειδα 99+ , οποτε λεω ευχαριστω και γεια σας.

Η φωτο αυτη ειναι απο το ιδιο λαπτοπ εξω απο το σπιτι στα 2 μετρα απο το ρουτερ (το οποιο ειναι απο τα χειροτερα οπως μου ειπε ο αδερφος μου ο οποιος εργαζεται σε συνεργειο που περναει οπτικες).

Οπως λενε και καποιοι για τα αυτοκινητα , οτι μολις πας σε αυτοματο δεν υπαρχει γυρισμος σε χειροκινητο ,για εμενα ετσι ειναι η fiber με την vdsl.

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-08-10 182925.png

Επεξ/σία από leolipop
Δημοσ.
On 09/08/2025 at 14:49, ant_ said:

Με έχουν πάρει και άλλες φορές απο Cosmote για να βάλω οπτική ίνα αλλα δεν με ενδιαφέρει 

Σήμερα άλλαξαν το τροπάριο και μου λένε "είναι υποχρεωτικο"(!)

Εντωμεταξύ δεν έχω δει κανέναν άλλον στην οικοδομή πέρα απο έναν που έβαλε οικειοθελώς πριν μερικά χρόνια Fiber να έχει βάλει

Τι έγινε μονο για εμένα έγινε υποχρεωτικό η με δουλευουνε

Ισχύει κάτι τέτοιο?

θες δεν θες αργα ή γρηγορα θα πας.απλα ξεκαθαρα. ο χαλκος game over αργα ή γρηγορα.το τι βολευει εσενα το αν θα εχει διαφορα 1 με 2 ευρω που δεν θες να πληρωσεις δεν τους ενδιαφερει. οποτε καποια στιγμη η θα βαλεις ινα ή δεν θα εχεις internet. ο χαλκος δεν προκειται να συντηρηθει ουτε θα ριξουν λεφτα σε εξοπλισμo  adsl,vdsl. οτι ανταλλακτικα υπαρχουν ειναι απο καταργησεις . δεν ειναι υποχρεωτικο ακομα αλλα καποια στιγμη απλα θα κλεισουν τα μηχανηματα

8 hours ago, ant_ said:

Βέβαια και το 90% του κόσμου ουσιαστικά δεν χρειάζεται τέτοιες ταχύτητες και είναι καλυμμένος με μια 50άρα

Βάλε και το τρύπημα μεσα στο σπιτι για τα καλώδια κλπ

Δεν ξέρω και στο θέμα της παραμετροποιήσεις των router τι γίνεται αν σου κόβουνε πράγματα..

Το πίστευα απο καιρό οτι θα έρθει η ώρα που θα το κάνουν  υποχρεωτικό όχι για λόγους "τεχνολογίας και προόδου " αλλα επειδη ακριβώς η μετάβαση σε fiber χρηστών είναι πολύ μικρότερη απο αυτή που περιμένανε

θα γινει υποχρεωτικο γιατι δεν συμφερει οικονομικα να συντηρεις τον χαλκο.και η μεταβαση ειναι πολυ μεγαλη.

7 hours ago, ant_ said:

Μονο για εξειδικευμένο κοινο ειναι οι fiber συνδεσεις αντικειμενικα

Ριξανε εκατομμυρια και τωρα πανε να το παρουσιασουνε οτι ειναι για ολους 

εννοειται οτι ειναι για ολους .εριξαν λεφτα επειδη ειναι το μελλον.αν εσυ δεν θες απλα δεν βαζεις και βρισκεις αλλο τροπο να συνδεθεις στο ιντερνετ

2 hours ago, ant_ said:

Δεν με ενδιαφερει να αποκτησω τεχνικες γνωσεις "Περι FTTH"

Αντικειμενικα για το 90% του κοσμου ειναι αχρηστες τετοιες ταχυτητες

Eπισης cosmote Voip ειναι αρα θα πρεπει να εχεις επιπλεον "σχετικες γνωσεις" για να κάνεις την παραμετροποιηση 

αντικειμενικα εσυ μπορεις να μεινεις και σε  dial up.ελαχιστοι σαν εσενα θελουν χαμηλες ταχυτητες ή να μην υπατχει σταθεροτητα. οπως και το voip. ολα θα γυρισουν στο voip ειτε το θελει ο κοσμος ειτε οχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, pcmasteralex είπε

Για ποιο λόγο να μην θέλει κάποιος ftth και να προτιμάει χαλκό; Αυτό δεν έχω καταλάβει.

Ακτινοβολία, εξωγηίνοι, χαμηλότερες τιμές, υψηλότερες ταχύτητες... απαπα δεν είμαστε για τέτοια

(έχω ακούσει και κάτι για 5g κεραίες χωμένες μέσα στο καλώδιο)

Επεξ/σία από THe_onE10
  • Haha 6
Δημοσ.

με τα reply μερικων καταλαβα γιατι αργησαμε τοσο πολυ να φυγουμε απο το εως 200 και να παμε στο σιγουρο 300+
Πραγματικα μερικοι επειδη βλεπουν ενα netflix στην τηλεοραση του 2010 νομιζουν οτι ολοι εινια σαν αυτους.
Δεν μιλαμε τωρα για 1gbps ή 10gpbs αλλα για τα 300/500 που πλεον ειναι σχεδον απαραιτητα με τον ογκου που υπαρχει στο διαδυκτιο και την χρηση εντος σπιτιου. 
Επισης η ιδια τιμη που πληρωνεις την 50αρα σου εχουν πλεον οι 300αρες 😕 
Εγω επειδη δεν εχω προσβαση σε οπτικη εκανα επενδυση σε 5g :D 

image.png.8057cb370698bb9858470031e07d3cbf.png

• Like 2
Δημοσ.
9 minutes ago, Lewnidas1995 said:

με τα reply μερικων καταλαβα γιατι αργησαμε τοσο πολυ να φυγουμε απο το εως 200 και να παμε στο σιγουρο 300+
Πραγματικα μερικοι επειδη βλεπουν ενα netflix στην τηλεοραση του 2010 νομιζουν οτι ολοι εινια σαν αυτους.
Δεν μιλαμε τωρα για 1gbps ή 10gpbs αλλα για τα 300/500 που πλεον ειναι σχεδον απαραιτητα με τον ογκου που υπαρχει στο διαδυκτιο και την χρηση εντος σπιτιου. 
Επισης η ιδια τιμη που πληρωνεις την 50αρα σου εχουν πλεον οι 300αρες 😕 
Εγω επειδη δεν εχω προσβαση σε οπτικη εκανα επενδυση σε 5g :D 

image.png.8057cb370698bb9858470031e07d3cbf.png

το προβλημα δεν ειναι μονο η ταχυτητα.

πρεπει ο κοσμος να καταλαβει τα απλα.

α.το κοστος συντηρησης του χαλκου ειναι μεγαλο.

β.το ftth δεν εχει crosstalk και δεν εχει μεχρι 100.ειναι 100 ειναι 1000 ειναι 10000.

γ.ο χαλκος εχει ταβανι.το οπτικο οχι.

δ.οι εξοπλισμοι που παιζουν τωρα τα adsl/vdsl ειναι 10 -20 χρονια Up.τα μηχανηματα εχουν λιωσει στην χρηση.ανταλλακτικα οπως εγραψα δεν αγοραζονται καινουρια που παιζει να μην υπαρχουν.ειτε επισκευασμενα ειτε από παλια μηχανηματα που βγηκαν οταν οι χρηστες γυρισαν σε ftth.

ε. το να φτιαξεις βλαβη και το να μετρησεις βλαβη στο ftth ειναι πολυ πιο ευκολο απο οτι στο adsl/vdsl.

ζ.θελουμε μεγαλυτερες ταχυτητες γιατι ολα θα περασουν μεσα απο την ινα/οπως εχει γινει με την τηλεοραση.τερμα τα πιατα και δεν ξερω τι.

37 minutes ago, pcmasteralex said:

Για ποιο λόγο να μην θέλει κάποιος ftth και να προτιμάει χαλκό; Αυτό δεν έχω καταλάβει.

δεν θα το καταλαβει γιατι δεν εχει λογικη. μερικοι φοβουνται μην γινει μια τρυπα για να μπει μεσα η ινα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, poulinos είπε

β.το ftth δεν εχει crosstalk και δεν εχει μεχρι 100.ειναι 100 ειναι 1000 ειναι 10000.

Συμφωνώ εν μέρει με αυτό. Και εξηγώ: όπως και στον χαλκό, η οπτική ίνα διαμοιράζεται. Για όσους νομίζουν ότι πληρώνουν π.χ. 100 και τα 100 αυτά είναι δικά τους και μόνο δικά τους, έχω κακά νέα. Στον χαλκό, ο διαμοιρασμός γίνεται πολύ πιο "άτσαλα" και χωρίς πολύ διαχείριση σε σχέση με την οπτική. Στην οπτική υπάρχουν αναλογίες διαμοιρασμού π.χ. 1:64. Σε αυτό το σενάριο, μία ίνα του παρόχου splitάρεται και φεύγει σε 64 συνδρομητές (δυνητικά). Η υλοποίηση είναι κατά κόρον GPON (Gigabit Passive Optical Network). Όπου Gigabit εδώ, σημαίνει 2.5Gbps Download και 1.25Gbps Upload ανά μια ίνα παρόχου και όπου PON, δεν υπάρχει καθόλου ενεργός εξοπλισμός σε όλη τη διανομή του FTTH (όπως ας πούμε ενισχυτές σήματος που θέλουν ρεύμα). Αυτό σημαίνει ότι στο παραπάνω σενάριο, 64 συνδρομητές (δυνητικά) μοιράζονται αυτό το bandwidth. Προφανώς όταν υπάρχει τέτοια υλοποίηση με αναλογίες διαμοιρασμού 1:64 και 1:128 (που είναι το απόλυτο όριο του GPON) και πουλημένες ταχύτητες 1G/0.5G, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο κάθε συνδρομητής να έχει dedicated bandwidth. Και έτσι συμβαίνει σε όλα τα PON. Άρα αν σε ένα τέτοιο δίκτυο βρεθούν δύο συνδρομητές με 1000αρα και ένας με 300αρα, λαμβάνοντας υπόψη και το overprovisioning (που σου δίνει λίγη παραπάνω ταχύτητα από την ονομαστική), οι οποίοι κάνουν speedtest ταυτόχρονα, έχουν μπουκώσει όλο το PON και τους υπόλοιπους συνδρομητές που το PON σηκώνει. Μα τότε γιατί τέτοιος (ακραίος θα μπορούσε να πει κανείς) διαμοιρασμός; Γιατί λαμβάνοντας υπόψη την μέση ταχύτητα που τράβαει ένας συνδρομητής, τη χαμηλή διείσδυση του FTTH και ολόκληρο το QoS που παίζει σε ένα PON, οι πιθανότητες να συβεί τέτοιο μπούκωμα (τουλάχιστον τώρα, στην Ελλάδα) είναι απειροελάχιστες. Και ακόμη κι αν συμβεί, το OLT του παρόχου θα το διαχειριστεί πολύ πριν καν φτάσει να είναι θέμα για τους υπόλοιπους συνδρομητές. Επομένως, το ότι σου λέει 300, δεν σημαίνει 100% ότι θα είναι 300. Οι πιθανότητες όμως είναι υπέρ σου. Για να έχεις 100% εγγυημένη ταχύτητα και dedicated bandwidth (χωρίς DIA - μισθωμένη γραμμή) πρέπει το δίκτυο να είναι AON (Active Optical Network). Εκεί δεν υπάρχει διαμοιρασμός. Αλλά είναι πολύ πιο ακριβό, πολύ πιο περίπλοκο και δύσκολο στη διαχείριση, συντήρηση και επισκευή και όχι τόσο "πράσινο" (γιατί υπάρχει ενεργός εξοπλισμός - ρεύμα, που θυμίζει λίγο χαλκό). Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που δεν υπάρχει κανένα δίκτυο AON στην Ελλάδα και ελάχιστα στον κόσμο. Αρά δεν είναι απολύτως 100% ότι θα έχεις την ταχύτητα που πληρώνεις, αλλά για να μην παίρνουν θάρρος μερικοί - μερικοί, είναι ασύγκριτα καλύτερο από τον χαλκό, με τα καλώδια από την εποχή των δεινοσαύρων και τα πιταρισμένα DSLAM.

*τονίζω και πάλι ότι κανένας πάροχος από τους μεγάλους (Cosmote, Vodafone, Nova και ΔΕΗ) δεν πάσχει σε καμία περίπτωση από υπερφόρτωση, μεμονωμένα θέματα δύναται να υπάρξουν και διορθώνονται σχετικά εύκολα

Επεξ/σία από THe_onE10
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...