Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένας χρήστης των Windows 10 από τη Νότια Καλιφόρνια κατέθεσε αγωγή κατά της Microsoft για το σχέδιό της να διακόψει την υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος έως τις 14 Οκτωβρίου 2025.

Σύμφωνα με το Courthouse News Service, ο Lawrence Klein, κάτοχος δύο φορητών υπολογιστών με Windows 10, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αναγκάσει τους πελάτες της να αγοράσουν νέες συσκευές βελτιστοποιημένες για τη λειτουργία του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, όπως το Copilot, που είναι προεγκατεστημένο στα Windows 11.

Αν και η αναβάθμιση από Windows 10 σε Windows 11 προσφέρεται δωρεάν, εκατομμύρια συσκευές δεν μπορούν να την πραγματοποιήσουν λόγω έλλειψης μιας κρίσιμης προϋπόθεσης - του TPM 2.0. Η Microsoft έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η απαίτηση είναι αδιαπραγμάτευτη για όλες τις μελλοντικές εκδόσεις των Windows, αποκλείοντας έτσι τις συσκευές που δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό. Υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης της συγκεκριμένης απαίτησης, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής δεν υποστηρίζεται επίσημα και θα είναι δύσκολο να λάβει τεχνική υποστήριξη από τη Microsoft σε περίπτωση προβλημάτων.

Οι μεμονωμένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την υποστήριξη κατά ένα έτος με εφάπαξ πληρωμή 30 δολαρίων μέσω του προγράμματος Extended Security Updates (ESU), αλλά αυτό απαιτεί λογαριασμό Microsoft. Η απαίτηση δημιουργίας λογαριασμού Microsoft για σύνδεση στα Windows 11 είναι ένας από τους λόγους που ορισμένοι χρήστες των Windows 10 αρνούνται να αναβαθμιστούν. Επομένως, το πρόγραμμα ESU πιθανότατα δεν θα αποτελέσει επιλογή για αυτούς. Πολλοί χρήστες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δαπανήσουν χρήματα για νέο εξοπλισμό, ενώ άλλοι προτείνουν τη μετάβαση σε Linux.

Στην αγωγή του, ο Klein ζητά από το δικαστήριο να υποχρεώσει τη Microsoft να συνεχίσει την υποστήριξη των Windows 10 χωρίς πρόσθετο κόστος μέχρι το μερίδιο αγοράς τους να πέσει κάτω από το 10% του συνόλου των χρηστών Windows. Αν το δικαστήριο συμφωνήσει, αυτό θα επιβαρύνει οικονομικά την εταιρεία και ενδέχεται να καθυστερήσει την υιοθέτηση των Windows 11. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση των Windows σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, μόλις φέτος τα Windows 11 ξεπέρασαν τα Windows 10 σε χρήση - πιθανώς λόγω της επικείμενης κατάργησης των τελευταίων.

Με μόλις λίγους μήνες να απομένουν μέχρι η Microsoft να διακόψει την υποστήριξη των Windows 10, είναι απίθανο να δούμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης πριν από αυτή την ημερομηνία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η εταιρεία πιθανότατα θα αγωνιστεί μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, χρησιμοποιώντας τα σχεδόν απεριόριστα κεφάλαιά της και τις στρατιές δικηγόρων που διαθέτει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Οι μεμονωμένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την υποστήριξη κατά ένα έτος με εφάπαξ πληρωμή 30 δολαρίων μέσω του προγράμματος Extended Security Updates (ESU), αλλά αυτό απαιτεί λογαριασμό Microsoft. Η απαίτηση δημιουργίας λογαριασμού Microsoft για σύνδεση στα Windows 11 είναι ένας από τους λόγους που ορισμένοι χρήστες των Windows 10 αρνούνται να αναβαθμιστούν. Επομένως, το πρόγραμμα ESU πιθανότατα δεν θα αποτελέσει επιλογή για αυτούς. Πολλοί χρήστες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δαπανήσουν χρήματα για νέο εξοπλισμό, ενώ άλλοι προτείνουν τη μετάβαση σε Linux.

image.jpeg.ddcc98d172e95a4f442244bb436ab009.jpeg

• Thanks 1
  • Haha 15
Δημοσ.

Για γέλια.

Θα χάσει τη δίκη και θα πληρώσει τα έξοδα κανονικά.

Στην υγειά του αετονύχη δικηγόρου που τον συμβούλεψε ότι θα πάει καλά αυτό, καλοφάγωτα!!

• Like 5
  • Haha 5
Δημοσ.

Καλά ο τύπος ζει στην δική του φούσκα. 10 χρονών λειτουργικό είναι, σιγά μην κάτσει η κάθε εταιρία να ρίχνει λεφτά για την υποστήριξη του. Τον μπαγάσα τον δικηγόρο, τα κονόμησε για τα καλά με χαμένη δίκη. Που και Linux να βάλει, αν πήγαινε σε π.χ. Ubuntu και έβαζε LTS (Long term support) έκδοση, κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κάνει Update στην επόμενη γιατί η παλιά θα είναι EOL (End of Life).

• Like 9
Δημοσ.

Νομίζω πως δεν είναι υποχρεωτικός ο λογαριασμός microsoft για τα windows 11. Μπορείς και με local. Εγώ τουλάχιστον έτσι τα χρησιμοποιώ και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέστησα το τελευταίο iso με παράκαμψη.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Huruduru είπε

... Που και Linux να βάλει, αν πήγαινε σε π.χ. Ubuntu και έβαζε LTS (Long term support) έκδοση, κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να κάνει Update στην επόμενη γιατί η παλιά θα είναι EOL (End of Life).

Κάτι το οποίο, όμως, δεν θα τον "ανάγκαζε" να αλλάξει hardware / υπολογιστή. Εκεί είναι η προφανής διαφορά.

• Like 8
  • Thanks 3
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δε μας ειπε τα specs απο τα 2 laptop του, 

αν τα λαπτοπ του σηκωνουν Windows 11 και αυτος δεν τα βαζει γιατι απλα δε γουσταρει μιλαμε για δυνατο τρολαρχο! 
εξαλλου το Copilot λειτουργει κι απτο cloud δε χρειαζεται dedicated npu.. αυτογκολ απο τα αποδυτηρια..

ουτε καν δικαστηρια δε θα χρειαστουν, απλα καποιος να του στειλει να διαβασει το EULA που αποδεχτηκε οταν αγορασε τα λαπτοπ του

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Like 2
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, pace είπε

Νομίζω πως δεν είναι υποχρεωτικός ο λογαριασμός microsoft για τα windows 11. Μπορείς και με local. Εγώ τουλάχιστον έτσι τα χρησιμοποιώ και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέστησα το τελευταίο iso με παράκαμψη.

Είναι υποχρεωτικός αλλά η Microsoft αφήνει ακόμα ένα "παραθυράκι" για να το παρακάμπτουμε. Με κάθε νέο build το κάνει πιο δύσκολο μέχρι να το επιβάλει τελείως. Ενδεχομένως να μην της βγει σύντομα αλλά εκεί πάει το πράγμα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Κάτι το οποίο, όμως, δεν θα τον "ανάγκαζε" να αλλάξει hardware / υπολογιστή. Εκεί είναι η προφανής διαφορά.

Ωραία αν δεν είναι σε θέση κάποιος μετά από μια δεκαετία να κάνει κάποιο Upgrade στην συσκευή του, τότε τι να πω.. η Apple χρησιμοποιεί το Secure Enclave στα Chip της, το οποίο ήταν χωριστό Chip στα Intel Mac. Η Microsoft αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το TPM 2.0, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να αγοράσεις με 6€ και να το βάλεις στην πχ ASUS Mainboard σου αν έχει θέση να το καρφώσεις πάνω. Δεν είμαι φίλος της Microsoft σε καμία περίπτωση αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο. Προτίμησε τα φάει σε δικαστήρια και δικηγόρους από το να κάνει ένα Upgrade στο Hardware του. Που και Laptop να αγόραζε, πιο φτηνό θα του έβγαινε από το να πάει σε δίκη. Συγχαρητήρια. 

Όσο για το άλλο θέμα της εξαναγκαστικής δημιουργίας λογαριασμού στο ΛΣ. Windows θέλουν, δηλαδή τι περίμεναν; Ας βάλουν Linux στην τελική. Εγώ που δεν γουστάρω τις τακτικές της εταιρίας εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιώ WIndows.

Επεξ/σία από Huruduru
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Με μόλις λίγους μήνες να απομένουν μέχρι η Microsoft να διακόψει την υποστήριξη των Windows 10, είναι απίθανο να δούμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης πριν από αυτή την ημερομηνία."

Κρίμα να μην προλάβει ο χασοδίκης, λαμόγιο, δικηγόρος να συμβουλέψει πιο νωρίς τον πελάτη του να πάει να κάνει κρέας τη μούρη της Microsoft. Θα φάμε στη μάπα τα Windows 11 για την ολιγωρία του...

gif με Κόκκαλη

Υ.Γ. Ας του αγοράσει η Microsoft δύο refurbished laptop (με απόσυρση των δικών του) για να ξεμπερδεύει από δαύτον :P

Επεξ/σία από Thessgr
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, polaki είπε

Για γέλια.

Θα χάσει τη δίκη και θα πληρώσει τα έξοδα κανονικά.

Στην υγειά του αετονύχη δικηγόρου που τον συμβούλεψε ότι θα πάει καλά αυτό, καλοφάγωτα!!

Εγω πιστευω οτι θα την κερδίσει και τοτε να δεις γέλια👍

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Ο τύπος αν δεν έχει βρει τρόπο να κονομήσει από την δημοσιότητα και τους ψεκασμένους είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης μπορεί και να ελπίζει να του δώσουν λύση εξωδικαστικά για να μην μπλέκουν το νομικό τους τμήμα για βλακείες.

• Like 1
Δημοσ.
29 minutes ago, BritGreek said:

Έχει κουράσει αυτή η καραμέλα. Έχω βάλει Windows 11 σε laptop του 2013 και πάει μια χαρά. Η ίδια η MS σου δίνει οδηγίες πώς να το κάνεις και όλα τα official αρχεία που χρειάζεται.

Αν δεν μπορείς να το κάνεις, πλήρωσε 50 ευρώ, να στο κάνει ένας τεχνικός.

• Thanks 4
Δημοσ.

@Huruduru Θα σου πω πώς το βλέπω εγώ ως επαγγελματίας μικρής επιχείρησης. Δουλεύω, όπως και η πλειοψηφία των συνεργατών και συναδέλφων μου με refurbished υπολογιστές, συν μερικά καινούργια laptop που παίρνουμε σε πολύ καλή προσφορά. Οι refurbished καλύπτουν απόλυτα τις δικές μας ανάγκες, δεν είναι αργοί, έχουν ένα χρόνο εγγύηση και υποστήριξη και δεν μας νοιάζει αν χαλάσουν γιατί το κόστος τους είναι εξαιρετικά χαμηλό. Λόγω συγκεκριμένων προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε, είμαστε "υποχρεωμένοι" να έχουμε και Windows. Για εμάς, το κόστος αλλαγής hardware είναι απαγορευτικό, με απόλυτη ειλικρίνεια. Επίσης, για όσους πιστεύουν σ' αυτό όπως εμείς, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το γυρίσαμε σε χάρτινα καλαμάκια ενώ τόσοι υπολογιστές ουσιαστικά θα καταλήξουν στην ανακύκλωση που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται να είναι κάτι απόλυτα λειτουργικό και να πρέπει να πεταχτεί. 

Αν και έχω Linux Mint στον προσωπικό μου υπολογιστή, στη δουλειά δεν γίνεται να το χρησιμοποιήσω και φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος.

• Like 17

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...