Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επί πληρωμή Extended Security Updates (ESU) για τους χρήστες των Windows 10 μετά τη λήξη της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος το 2025.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Microsoft θα διαθέσει αυτή την επιλογή στους καταναλωτές, καθώς συνήθως παρέχει ESU μόνο σε μεγάλες εταιρείες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβούν σε νεότερες εκδόσεις των Windows. Το πρόγραμμα ESU θα παρέχεται μέσω μιας ετήσιας συνδρομητικής υπηρεσίας και όχι μέσω της παράτασης της διάρκειας ζωής των Windows 10.

«Ενώ συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη μετάβαση στα Windows 11, κατανοούμε ότι υπάρχουν περιστάσεις που μπορεί να σας εμποδίσουν να αντικαταστήσετε τα Windows 10 συστήματα πριν από την ημερομηνία λήξης της επίσημης υποστήριξης. Ως εκ τούτου, η Microsoft θα προσφέρει Extended Security Updates και στους απλούς Windows 10 χρήστες", δήλωσε η Microsoft σε ανάρτηση στο blog. "Το πρόγραμμα ESU για τα Windows 10 θα περιλαμβάνει κρίσιμες ή/και σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας. Οι συγκεκριμένες ενημερώσεις δεν περιλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά, ενημερώσεις μη ασφαλείας που τυχόν ζητήθηκαν από τον πελάτη ή αιτήματα αλλαγής στο σχεδιασμό. Επίσης, δεν διατίθεται τεχνική υποστήριξη πέραν των ίδιων των χαρακτηριστικών των ESU".

Τα Windows 10 θα σταματήσουν να λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις και υποστήριξη στις 14 Οκτωβρίου 2025, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία τους. Πολλοί περίμεναν ότι η Microsoft θα παρέτεινε την περίοδο υποστήριξης των Windows 10, ειδικά επειδή μεσολαβούσε μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν έξι χρόνια) μεταξύ των Windows 10 και της κυκλοφορίας των Windows 11. Ως εκ τούτου, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Microsoft δίνει στους μεμονωμένους χρήστες το ίδιο πρόγραμμα ESU που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για τρία ακόμη χρόνια με διορθώσεις ασφαλείας.

“Εάν είστε μεμονωμένος καταναλωτής ή οργανισμός που επιλέγει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 10 μετά τη λήξη της υποστήριξης στις 14 Οκτωβρίου 2025, θα έχετε τη δυνατότητα να εγγράψετε τον υπολογιστή σας στο επί πληρωμή πρόγραμμα Extended Security Updates (ESU)", εξηγεί η Microsoft. Η εταιρεία πάντως δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις λεπτομέρειες τιμολόγησης για τις εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας των Windows 10. "Περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, θα παρασχεθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία", δήλωσε συγκεκριμένα.

Η απροσδόκητη αυτή κίνηση της Microsoft έρχεται λίγο μετά την αποκάλυψη της εταιρείας ότι "επανεξετάζει" την προσέγγισή της για τα Windows 10. Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσθέτει το Copilot με τεχνητή νοημοσύνη στα Windows 10 και πραγματοποιεί "πρόσθετες επενδύσεις" που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περισσότερα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. Ωστόσο, η Microsoft δεν σχεδιάζει σημαντικές ενημερώσεις για τα Windows 10.

Τα Windows 10 εξακολουθούν να είναι ένα πολύ δημοφιλές λειτουργικό σύστημα. Η υποστήριξη των Windows 7 έληξε το 2020, λίγο περισσότερο από 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, και οι εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας έληξαν νωρίτερα φέτος. Η κύρια υποστήριξη για τα Windows XP έληξε μετά από μόλις οκτώ χρόνια, ενώ η εκτεταμένη υποστήριξη έληξε μετά από σχεδόν 13 χρόνια.

Η Microsoft ενδέχεται να εξακολουθεί να προσφέρει δωρεάν ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 10 μετά την ημερομηνία λήξης της υποστήριξης σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα Windows XP έλαβαν μια ασυνήθιστή ενημέρωση το 2017, τρία χρόνια μετά τη λήξη της εκτεταμένης υποστήριξης, για την αποτροπή μιας μεγάλης επίθεσης ransomware. Εάν τα Windows 10 αντιμετωπίσουν μια παρόμοια απειλή στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε να λαμβάνεται μια παρόμοια ενέργεια.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1