adi32 Δημοσ. χθες στις 09:46 πμ Δημοσ. χθες στις 09:46 πμ Τι ιατρικη μπορει να μαθει καποιος κακος μαθητης που πηγαινει σε μια τετοια χωρα που δεν ξερει καν τη γλωσσα? Ο θεος βοηθος Ας ειχαμε εδω αξιολογα ιδιωτικα πανεπιστημια απο το να εχουμε αυτη την ταλαιπωρια 4
Seleore Δημοσ. χθες στις 09:50 πμ Δημοσ. χθες στις 09:50 πμ (επεξεργασμένο) 23 ώρες πριν, HarryAdamo2008 είπε Γειά σας φίλοι μου και πάλι, έχω μια απορία. Μπαίνοντας στα βιογραφικά γιατρών όπως για παράδειγμα παθολογων, ορθοπαιδικων, παιδιατρων κλπ σε περιηγήσεις στο διαδίκτυο, έχω παρατηρήσει ότι ο/η τάδε σπούδασε στην ιατρικη σχολη του Πανεπιστημίου ξέρω γω στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Τσεχία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στην Σερβία κλπ Γιατί όμως επιλέγουν να σπουδάζουν εκεί; μήπως η αποτυχία στις πανελλαδικες; μήπως είναι πιο φτηνό το κόστος ζωής; γιατί νέοι και νέες Έλληνες κ Ελληνίδες δεν σπουδάζουν ιατρικη ξέρω γω στις ΗΠΑ, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Γερμανία κλπ; όπου έχω ακούσει από φίλο ότι σε ιατρικες σχολες οι τρεις αυτές χώρες έχουν υψηλό επίπεδο. Αμφιβάλλω εγώ προσωπικά αν βγαίνουν καλοί γιατροι από Σερβία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία κ Ιταλία Η Ιατρική ειναι από τις πιο απαιτητικές σχολές με υψηλές βαθμολογίες εισαγωγής διαχρονικά, που δεν έχουν πέσει ποτέ.Οπότε πολύ λογικό όταν δεν μπορει κάποιος σε συγκεκριμένες εξετάσεις να αποδώσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, να μην έχει επιτυχία. Άρα μπορει να αποτυχαίνουν και μαθητές του 18 ή και του 20, αλλά να μην έχουν γράψει καλά (για Ιατρική, το διευκρινίζω, γιατί μπορει να περνούσαν σε άλλες σχολές ανετότατα). Φυσικά το δύσκολο θα επρεπε να ειναι να βγαινεις απο τη σχολη και οχι τοσο να μπαίνεις, αρα ακόμη κι αν κάποιος ήταν κωλόφαρδος κι έγραψε καλά ή δεν αξίζει για Ιατρική, δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σχολης, όσο ψώνιο και ζήλο και να έχει. Κατατακτήριες εξετάσεις υπάρχουν παντού. Προφανώς σε ΗΠΑ, Ηνωμ. Βασίλειο, Γαλλία, Ελβετία ή Γερμανία ειναι πιο δύσκολες, επομένως υπάρχουν οι υπόλοιπες χώρες που αναφερθήκαν, ενώ σίγουρα και το κόστος σπουδών και ζωής ειναι υψηλότερο εως δυσβάσταχτο. Καμιά σχέση δεν έχει βέβαια η Ιταλία, η Τσεχία και η Ουγγαρία με τις βαλκανικές χώρες που αναφερθήκαν: επίπεδο πανεπιστημίων, ζωής γενικότερα, που μπορει να ειναι και υψηλότερο της Ελλάδας σε μερικές περιπτώσεις. Δηλαδή ας μπει σε σελίδες πανεπιστημίων Τσεχίας και Ουγγαρίας κι ας συγκρίνει με εικόνες ελληνικών και μετά το συζητάμε. Σε λίγο με τα ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλαδα, αυτή η συζήτηση για το επιπεδο των ελληνικων δημοσίων ΑΕΙ θα ειναι ακόμη πιο μεγάλη. Πάντως και από τα ελληνικά πανεπιστήμια εχουν αποφοιτήσει κάτι "διαμάντια", που απορεις πως την έβγαλαν τη σχολή, ιδίως κατι γόνοι καθηγητών, κάτι συνδικαλιστές, κλπ. Ελλάδα έχεις ταλέντο... Διευκρίνιση: στις περισσότερες χωρες λειτουργούν αγγλόφωνα τμήματα των σχολων, με τους ιδιους καθηγητες που κανουν και οι ντοπιοι στη γλωσσα τους. Φυσικά οταν αρχίσει κάποιος τις κλινικες, θα πρέπει να μιλάει τη γλώσσα στοιχειωδως, για να μπορει να πάρει ιστορικό, κλπ. Επίσης το επίπεδο αγγλικών των διδασκόντων, δεν ειναι πάντα και το καλύτερο Επεξ/σία χθες στις 10:09 πμ από Seleore 1
filipN Δημοσ. χθες στις 10:22 πμ Δημοσ. χθες στις 10:22 πμ (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, tzavardin είπε Ειναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι που εχουν πτυχία από αυτές τις χώρες α) πιθανότατα δεν έγραψαν αυτο που έπρεπε για να περάσουν στις πανελλήνιες β) σίγουρα είχαν αρκετά λεφτα για να το κάνουν οπότε τους ζηλεύουμε και λίγο. Δεν ειναι αλήθεια ομως ότι αναγκαστικά είναι χειρότεροι γιατροί. Πρώτον στα περισσότερα πανεπιστήμια από αυτά που λέτε, επίσης είχε μια διαδικασία εισαγωγής, κάποιες φορές με εξετάσεις πέρα απο συνεντεύξεις, οπότε δεν παίρνουνε και μαθητές του 5 από όσα έχω καταλάβει. Δεύτερον, γνωριζω περιπτώσεις και ειδικότητες που εξω ειναι καλύτεροι από εμάς. Για παράδειγμα η οδοντιατρική στην Ρουμανία ειναι εξαετής φοίτηση, και η ειδικότητα ειναι πιο πλήρης, λέγεται στοματολογία, και παίρνουνε και τη βασική ιατρική εκπαιδευση ενα δύο έτη, καθώς και ειδίκευση και για τις υπόλοιπες αρρώστιες του στόματος, όπως δερματικα κλπ. Εγώ τον οδοντίατρο μου που σπούδασε Ιάσι δεν τον αλλάζω, και ειναι δύσκολο να με πείσει κάποιος οτι κάποιος με τετραετή φοίτηση στην Ελλάδα που σπούδασε πιο στοχευμένα για δόντια κλπ ειναι καλύτερος γιατρός. Βέβαια μπορει να ειναι η εξαίρεση αυτό που λέω. Δεν υπάρχει τετραετής φοίτηση και δεν γνωρίζεις πως παίρνει την ειδικότητα του στοματολόγου ένας οδοντίατρος στην Ελλάδα και μετά από πόσα χρόνια σπουδών (και εξειδίκευσης) κατά συνέπεια. Επεξ/σία χθες στις 10:24 πμ από filipN
Errik Δημοσ. χθες στις 10:36 πμ Δημοσ. χθες στις 10:36 πμ Απο την άλλη αν σπουδάσεις ιατρική στην Αμερική, θα πρέπει να είσαι ψυχιατρική περίπτωση για να επιστρέψεις να ασκήσεις την επιστήμη σου στην Ελλάδα. Δε θα κάνεις αποσβεση των (πανάκριβων) σπουδών σου ΠΟΤΕ. 2
great Δημοσ. χθες στις 11:03 πμ Δημοσ. χθες στις 11:03 πμ Γινεται ακομα αυτο; το θυμαμαι απο το 1998 που ειχα φιλους που πηγαιναν κυρίως Βουλγαρια για οδοντιατροι. Και μετά λεφτά στο ΔΕΚΑΤΣΑ
csontheline Δημοσ. χθες στις 12:09 μμ Δημοσ. χθες στις 12:09 μμ Σκέψου ότι όσοι πάνε έχουν την οικονομική δυνατότητα το κάνουν. Με δεδομένο αυτό, και αρκετά συχνά και επιλογή να γίνουν γιατροί, αλλά και το παρεμφερές οικογενειακό περιβάλλον, καταλήγεις σε 2 επιλογές που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα : να γίνουν ΧΥΖ γιατροί. 1) Δίνουν πανελλαδικές αλλά δεν επιτυγχάνουν. 2) Δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία των πανελλαδικών, αλλά αξιοποιούν τον χρόνο τους καλύτερα. Ναι, η αποστήθιση δεν είναι καλός τρόπος εισαγωγής στην 3βάθμια εκπαίδευση. Όπως προανέφερε κάποιο μέλος, το θέμα είναι το χαρτί που θα πάρεις από μια σχολή, να αξίζει και όχι απλά επειδή μια φορά και έναν καιρό κατάφερες και μπήκες.
endoman Δημοσ. χθες στις 12:22 μμ Δημοσ. χθες στις 12:22 μμ (επεξεργασμένο) Καλημέρα σε όλους. Εχοντας άμεση σχέση με το θέμα, επιτρέψτε μου να σας κάνω μία μικρή, αντικειμενική ελπίζω, ανάλυση. Αυτά που θα σας πω αφορούν κατά βάση τις ιατρικές σχολές, αλλα λίγο-πολύ έτσι είναι και στις υπόλοιπες. Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ιατρική στο εξωτερικό σπουδάζουνε παιδιά τα οποία είτε δεν τα κατάφεραν εδώ είτε δεν μπήκαν καν στη διαδικασία των πανελληνίων. Οι εύπορες οικογένειες πολλές φορές δεν βάζουν τα παιδιά στην εξαντλητική διαδικασία των εξετάσεων και τα στέλνουνε κατευθείαν στο εξωτερικό. Λόγω υψηλού εισοδήματος έχουν δυνατότητα να πάνε σε πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου τα οποία συνήθως έχουνε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Όταν τα οικονομικά είναι περιορισμένα θα επιλέξουν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι οποίες έχουνε πολύ χαμηλά δίδακτρα, χαμηλό κόστος ζωής και εύκολη διαδικασία εισαγωγής. Για να σας δώσω πραγματικά παραδείγματα, η ιατρική στη Ρουμανία έχει ετήσια δίδακτρα περίπου 6.500 €, στην Κύπρο περίπου 25.000 €, στην Αγγλία και Σκανδιναβία 40000 με 50.000 €, και στην Αμερική, ένα πολύ ψηλού επιπέδου πανεπιστήμιο μπορεί να φτάσει τα 80.000 €. Ξαναλέω ότι αυτά είναι ετήσια διδακτρα !!! Καταλαβαίνει λοιπον κανείς ότι η διαφορά είναι χαώδης. (Φυσικά μιλάμε πάντα για ιδιωτικές σχολές. Δεν μιλάω για χώρες όπως η Γαλλία και Γερμανία που έχουνε υψηλό επίπεδο ιατρικής και στα δημόσια πανεπιστήμιά τους. Εκεί είναι μία διαφορετική ανάλυση ). Αφού αναλύσαμε κάπως το κόστος, ας μιλήσουμε και λίγο για τις χώρες αυτές που ανεφερε ο φίλος μας στο πρώτο post. Καταρχάς δεν έχει νόημα να τσουβαλιάζουμε όλες τις χώρες. Πολύ σωστά ανέφερε κάποιος πιο πάνω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε για το αν μιλάμε για 20 με 30 χρόνια πίσω ή για σήμερα. Με την πτώση του κομμουνισμού όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού block άνοιξαν τα πανεπιστήμιά τους σε ξένους φοιτητές. Οι χώρες αυτές όμως ήτανε πάμφτωχες και είχανε μείνει δεκαετίες πίσω σε εξελίξεις τεχνολογία κλπ. Αντίστοιχο ήτανε και το επίπεδο των ιατρικών σχολών. Εκείνα τα χρόνια θα το έλεγε κανείς τραγικό. Ολες αυτές οι ιστορίες για δωροδοκίες καθηγητών με ευτελή πόσα κλπ είναι πραγματικές. Με την πάροδο των χρόνων όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μεγάλα fund του δυτικού κόσμου έχουν ιδρύσει πανεπιστήμια σε αυτές τις χώρες. Σερβία και Βουλγαρία έχουν βελτιωθεί πολυ από τότε, ομως ακόμα το επίπεδο τους παραμενει χαμηλό σε σχέση με τις ελλάδας. Στη Ρουμανία έχουν πέσει περισσότερα χρήματα και το επίπεδο βελτιώνεται ραγδαία. Σε κάποια χρόνια από τώρα θα προσεγγίσει το δικό μας. Η Ουγγαρία και η Τσεχία είναι άλλη περίπτωση. Εχουνε μία δραματική βελτίωση στις ακαδημαϊκές τους υπηρεσίες. Υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές σχολές οι οποίες έχουνε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, καλύτερο πια από το δικό μας. Βέβαια εκεί δεν μιλάμε για φτηνά δίδακτρα αλλά για ποσά της τάξης των 25.000€ ετησίως. Ουσιαστικά είναι σχολές με επίπεδο δυτικού κόσμου. Η Ιταλία ποτέ δεν είχε το χαμηλό επίπεδο του πρωην ανατολικού block. Σήμερα οι ιατρικές της Ιταλίας είναι πια πολύ υψηλού επιπέδου αλλά φυσικά καθόλου φθηνές. Και για να πούμε λίγο και για τα δικά μας : Οι Ελληνες χαρακτηριζόμαστε από έντονο " τοπικισμό " όσον αφορά στα πανεπιστήμιά μας. Τα έχουμε θεοποιήσει. Επίσης πιστεύουμε ότι φοιτητής που δεν έχει δώσει η δεν τα έχει καταφέρει στις πανελλαδικές είναι εξ ορισμού άχρηστος. Για να δώσω ένα παράδειγμα : Αν πεις σε οποιοδήποτε κατοικο του πλανήτη εκτός των Ελλήνων, ότι η νομική του Yale και η ιατρική του Harvard είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες της Αθήνας επειδή οι απόφοιτοι τους δεν έχουνε δώσει ποτέ πανελλήνιες, θα γελάει. Επίσης εδώ υπάρχει μία τεράστια ανόητη διαμάχη μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων. Ένα πανεπιστήμιο μπορεί να είναι καλό ή κακό είτε είναι ιδιωτικό είτε δημόσιο. Αντίστοιχα, ένας φοιτητής από μέτριο πανεπιστήμιο μπορεί με προσπάθεια, μετεκπαίδευση κλπ να γίνει πολύ καλός επαγγελματίας ενώ κάποιος από πολύ καλό πανεπιστήμιο να μείνει στάσιμος. Οι "υψηλές" σχολές στην Ελλάδα πχ νομική, ψυχολογία ιατρική, πολυτεχνείο, είναι αλήθεια ότι έχουν πολύ αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών και πολύ καλούς καθηγητές. Δυστυχώς όμως διακατέχονται από άπειρες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Σε θέματα οργάνωσης και υποδομών είμαστε δεκαετίες πίσω σε σχέση με τα πανεπιστήμια του Δυτικού κόσμου. Υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ο καθηγητής και ο φοιτητής καλούνται να ξεπεράσουν ένα σωρό ανόητα εμπόδια που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη και δεν τους αφήνουν να ασχοληθούν αμιγώς με το έργο τους. Δυστυχώς η εκπαίδευση θέλει πολλά χρήματα και η Ελλάδα όπως και να το κάνουμε δεν είναι μια πλούσια χώρα. Όμως υπάρχουνε πράγματα τα οποία θα μπορούσε να γίνουνε για να βελτιωθεί το επίπεδο. Για παράδειγμα σε κανένα πανεπιστήμιο του πλανήτη δεν υπάρχει η έννοια της πλήρους προαιρετικής παρακολούθησης. Η ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο χωρίς να έχει πατήσει ούτε ΜΙΑ ώρα σε παράδοση . ( Εξαιρούνται εργαστήρια - κλινικές που συνήθως είναι ένα πολύ μικρό μέρος των σπουδών) Αμφιβάλει κανείς ότι αν οι παρακολουθήσεις ήτανε 100% υποχρεωτικές οι πτυχιούχοι θα ήτανε καλύτεροι ; Επίσης η κομματικοποίηση στη σχολές είναι Ελληνική πατέντα και φυσικά μοναδική στον κόσμο. Δε θα επέκταθώ περισσότερο όμως γιατί θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Καμιά κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να τα αλλάξει αυτά . Αυτές οι συνθήκες λοιπόν κρατάνε την Ελληνική εκπαίδευση στάσιμη. Οι βελτιώσεις γίνονται με ρυθμό χελώνας. Για αυτό και χώρες που κάποτε θεωρούσαμε ( και ήταν ) τρίτοκοσμικές μας έχουν φτάσει και σε κάποια χρόνια θα μας έχουν ξεπεράσει. Για να μην παρεξηγηθώ, θα πω ότι έχω δώσει κανονικά πανελλαδικές, έχω πολυετείς σπουδές στο Γουδί στην Αθήνα, έχω συμμετέχει σε διαδικασίες του Δικατσά, κι έχω γνωρίσει αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πιστεύω πάρα πολύ στο ελληνικό πανεπιστήμιο, απλά θέλω να πιστεύω ότι οι εμπειρίες μου σε όλα τα επίπεδα με κάνουν να είμαι κάπως αντικειμενικός. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας Επεξ/σία πριν από 22 ώρες από endoman 5 3
filip123go Δημοσ. πριν από 9 ώρες Δημοσ. πριν από 9 ώρες My 2 cents, σε ότι αφορά το θέμα... Για να περάσεις ιατρική στην Ελλάδα, πρέπει να δώσεις (και να αριστεύσεις) στις πανελλαδικές. Το 90% των μαθητών στις πανελλαδικές όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική. Πραγματικά όταν πάω σε έναν γιατρό, επειδή πχ με πονάει το πόδι χεστηκ@ αν ξέρει να λύνει τριπλά ολοκληρώματα η αν μπορεί να μου γράψει έκθεση ιδεών για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα σε 500 ή περισσότερες λέξεις, χωρίς ορθογραφικά. Ανατομία θέλω να ξέρει, να με παραπέμψει να κάνω τις κατάλληλες εξετάσεις, και αφού τις κάνω, να ξέρει να τις διαβάσει και να μου δώσει τη σωστή θεραπεία. Ειδικά για την ιατρική, το ποσό καλός Ιατρός είναι κάποιος, δεν έχει καμία σχέση με το ποσό καλός ήταν στο σχολείο. 1
great Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 24 minutes ago, filip123go said: Ειδικά για την ιατρική, το ποσό καλός Ιατρός είναι κάποιος, δεν έχει καμία σχέση με το ποσό καλός ήταν στο σχολείο. για ολα τα επαγγέλματα ισχυει αυτό. Οπως το ειπες, καποιος που ξερεις να διαβαζει και να απομνημονεύει ή να εχει ενα τρόπο σκεψης που βαδίζει με το μοντέλο των εξετάσεων για να μπορεσει να περασει της παννελαδικές δεν τον κανει αυτόματα πετυχημένο εππαγγελματία στην σχολή που θα βγάλει. Ξέρει αρχαία ο άλλος, σίγουρα θα μπορει να σου στήσει Ο365 με μεθοδικότητα!
Nabuko Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες Για να εισαχθεί κάποιος στην Ιατρική Σχολή μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πρέπει να επιλέξει την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας (που ανήκει στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, Επιστήμες Υγείας και Ζωής). Για την εισαγωγή σε σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) εξετάζονται υποχρεωτικά στα παρακάτω τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Βιολογία Και τα 4 μαθήματα έχουν άμεση σχέση με επαγγέλματα υγείας.
filip123go Δημοσ. πριν από 8 ώρες Δημοσ. πριν από 8 ώρες 5 minutes ago, Nabuko said: Για να εισαχθεί κάποιος στην Ιατρική Σχολή μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πρέπει να επιλέξει την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας (που ανήκει στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, Επιστήμες Υγείας και Ζωής). Για την εισαγωγή σε σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, οι υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) εξετάζονται υποχρεωτικά στα παρακάτω τέσσερα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Φυσική Χημεία Βιολογία Και τα 4 μαθήματα έχουν άμεση σχέση με επαγγέλματα υγείας. Ναι, ειδικά η Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, τι να σου πω αν ο άλλος δεν μπορεί να αναλύσει γιατί το φεγγάρι του Αυγούστου είναι καλύτερο από τα άλλα φεγγάρια, δεν μπορεί να βρει και τι αρρώστια έχεις. Βιολογία θα συμφωνήσω απόλυτα και είναι το μόνο μάθημα που το θεωρώ πραγματικά χρήσιμο. Χημεία, , well, από τη στιγμή που τους απαγορεύουν να φτιάξουν οι ίδιοι τα φάρμακα τους, είναι nice to know, αλλά στις περισσότερες ειδικότητες δεν χρησιμεύει (σε κάποιες ναι όντως χρειάζεται). Φυσική κατεύθυνσης Λυκείου είναι παντελώς μα παντελώς άσχετη με την ιατρική. Επίσης δεν δίνουν μόνο αυτά τα μαθήματα. Γενικώς η εξετάσεις θα έπρεπε να είναι ξεχωριστές για κάθε πανεπιστήμιο. Θες ιατρική; Θα έπρεπε πχ να δίνεις ανατομία, βιολογία, Φυσιολογία, μικροβιολογία (η γενικώς, μαθήματα σχετικά με την επιστήμη). Εγώ σου λέω ένας που είχε μεράκι να γίνει γιατρός, απ' έξω θα τα μαθαινε όλα.!!
Nabuko Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες (επεξεργασμένο) 21 λεπτά πριν, filip123go είπε Επίσης δεν δίνουν μόνο αυτά τα μαθήματα. Mόνο αυτά δίνουν. Ποια είναι τα άλλα? 21 λεπτά πριν, filip123go είπε Ναι, ειδικά η Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, τι να σου πω αν ο άλλος δεν μπορεί να αναλύσει γιατί το φεγγάρι του Αυγούστου είναι καλύτερο από τα άλλα φεγγάρια, δεν μπορεί να βρει και τι αρρώστια έχεις. Κάπου τα χεις μπερδέψει. Η εξειδίκευση δεν γίνεται στο σχολείο. Γίνεται πολύ αργότερα. Το μάθημα αυτό χρειάζεται αν ακολουθήσεις τον τομέα της Λογοθεραπείας πχ. Ή για να μπορείς να γράφεις σωστά ιατρικές εκθέσεις, ιατρικές επιστολές κλπ 21 λεπτά πριν, filip123go είπε Φυσική κατεύθυνσης Λυκείου είναι παντελώς μα παντελώς άσχετη με την ιατρική. Η Φυσική έχει σχέση με την Ιατρική και έχει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας. Ακτινογραφία, Υπέρηχοι, Μαγνητική Τομογραφία (MRI), Αξονική Τομογραφία (CT), PET Scan, Αιμοδυναμική, Λειτουργία του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, Εμβιομηχανική, Ακτινοθεραπεία, Λέιζερ (Laser) στην Ιατρική, Διαθερμία. 21 λεπτά πριν, filip123go είπε Χημεία, , well, από τη στιγμή που τους απαγορεύουν να φτιάξουν οι ίδιοι τα φάρμακα τους, είναι nice to know, αλλά στις περισσότερες ειδικότητες δεν χρησιμεύει (σε κάποιες ναι όντως χρειάζεται). Είσαι λάθος και πάλι. Η χημεία δεν αφορά μόνο την παρασκευή φαρμάκων. Βαριέμαι να γράφω κατεβατά οπότε ψάξτο μόνος σου και θα δεις Επεξ/σία πριν από 7 ώρες από Nabuko
Gingerbread Δημοσ. πριν από 7 ώρες Δημοσ. πριν από 7 ώρες 47 minutes ago, filip123go said: Χημεία, , well, από τη στιγμή που τους απαγορεύουν να φτιάξουν οι ίδιοι τα φάρμακα τους, είναι nice to know, αλλά στις περισσότερες ειδικότητες δεν χρησιμεύει (σε κάποιες ναι όντως χρειάζεται). Μπερδεύεις την χημεία με την φαρμακευτική που είναι η τεχνολογία παρασκευής φαρμάκων. Ένας γιατρός οφείλει να ξέρει καλή χημεία για να καταλάβει την δράση των ορμονών, ηλεκτρολυτών έως των φαρμάκων (φαρμακολογία). Προφανώς χρειάζεται και η φυσική. 2
Sherlock_7 Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες 52 λεπτά πριν, great είπε Θυμάται κανείς να κάνει διαίρεσή; Εγώ. Πού θες να καταλήξεις;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα