Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 minutes ago, Narayan said:

Να υπολογίζετε και πως οι σύγχρονες συσκευές είναι σημαντικά πιο οικονομικές στην κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις παλιότερες.

Τι να την κάνω την παλιά κουζίνα όταν θέλω €2 σε ρεύμα για να ψήσω ένα κοτόπουλο και κάθε 5 χρόνια καίει περισσότερο συνολικά όσο η αξία μίας νέας κουζίνας;

Σκυλί το παλιό ιαπωνικό κλιματιστικό, ναι, αλλά δεν συμφέρει να το λειτουργείς όταν ένα καινούριο κινέζικο inverter έχει την μισή κατανάλωση.

Κτλ κτλ...

Δεν ισχυει για κουζινες αυτο, και για ηλεκτρικους θερμοσιφωνες, ισχυει για συσκευες που αλλαξε το μοτερ on-off και μπηκε ινβερτερ.

Στο κοτοπουλο την ιδια θερμοτητα πρεπει να δωσεις για να ψηθει, και το ιδιο ρευμα θα καψει.

Αν βαλεις μικροτερη αντισταση θα θελει περισσοτερη ωρα.

Υπαρχουν αλλες λυσεις για οικονομια στο μαγειρεμα, π.χ ψησιμο με γκαζι, airfyer κλπ.

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Οι ηλεκτρικές κουζίνες δεν έχουν σημαντικές διαφορές στην κατανάλωση, είναι πολύ συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά τους και οι λειτουργίες τους. Περισσότερη οικονομία παίζει να κάνεις αν επιλέξεις συγκεκριμένα σκεύη που διαχειρίζονται καλύτερα τη θερμότητα.

Τα κλιματιστικά πρέπει να ξέρεις να τα δουλεύεις για να κάνεις οικονομία. Αν του ζητάς 22 βαθμούς το καλοκαίρι ή ακόμα και 18 (ναι, γνωρίζω τέτοιες περιπτώσεις) όποιο και να έχεις δε θα έχει διαφορά. Ομοίως αν δεν καθαρίζεις ποτέ τα φίλτρα και αγκομαχάει.

Γενικά η κατανάλωση είναι μια άποψη, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι πανάκεια.

Και αν βάλεις στη εξίσωση τις συχνότερες αλλαγές των συσκευών σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, είτε επειδή έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης είτε λόγω marketing (ο κόσμος ωθείται στον καταναλωτισμό), μάλλον η απόσβεση τελικά αργεί περισσότερο απ' όσο νομίζουμε.

• Like 1
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Narayan είπε

Να υπολογίζετε και πως οι σύγχρονες συσκευές είναι σημαντικά πιο οικονομικές στην κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις παλιότερες.

Τι να την κάνω την παλιά κουζίνα όταν θέλω €2 σε ρεύμα για να ψήσω ένα κοτόπουλο και κάθε 5 χρόνια καίει περισσότερο συνολικά όσο η αξία μίας νέας κουζίνας;

Σκυλί το παλιό ιαπωνικό κλιματιστικό, ναι, αλλά δεν συμφέρει να το λειτουργείς όταν ένα καινούριο κινέζικο inverter έχει την μισή κατανάλωση.

Κτλ κτλ...

Ουτε που σε νοιαζει διοτι το κοστος ειναι κατανεμημένο και οχι συγκεντρωμενο οπως αυτο της αντικαταστασης

15 λεπτά πριν, phanispal είπε

Και αν βάλεις στη εξίσωση τις συχνότερες αλλαγές των συσκευών σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, είτε επειδή έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης είτε λόγω marketing (ο κόσμος ωθείται στον καταναλωτισμό), μάλλον η απόσβεση τελικά αργεί περισσότερο απ' όσο νομίζουμε.

Δεν ερχεται ποτε

1 ώρα πριν, DrLo είπε

Πως έβγαλες το "με υψηλότερες τιμές

Ωραια ειναι ισως 50 ευρω αντιστοιχα κατω με ποιοτητα ομως 2 φορες κατω αρα...

• Confused 1
Δημοσ.
22 ώρες πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

Πήγα να βρω κουζίνα για ηλικιωμένη νοικοκυρά, εμαγιέ, απλή, όπως παλιά. Και έπεσα σε μια βιτρίνα με… βιομηχανικά σκουπίδια.

Τι είδα;

• Λαμαρίνες 0,4 χιλιοστά, που στραβώνουν με το δάχτυλο. Ούτε για καπάκι κονσέρβας δεν κάνουν.

• Πόρτες φούρνου: κούφια, χωρίς μόνωση, που παίζουν σαν χαρτόνι. Αν τις βαρέσεις, ηχούν «ντον» σαν κουβάς.

• Αντιστάσεις: ισχύς κομμένη στο μισό. Σε λένε “φούρνο” και θες μιάμιση ώρα να ψήσεις πατάτες.

• Λάστιχα φούρνου: τόσο λεπτά που θα λιώσουν στην πρώτη χρονιά. 

• Αντίβαρα: κυριολεκτικά κομμάτι τσιμέντο, μόνο για να μη φεύγει η κουζίνα μπροστά όταν ανοίγεις την πόρτα.

• Φούρνος: θάλαμος λεπτός, σμάλτο που φαίνεται θα σκάσει σε δύο-τρία ψησίματα.

Και το καλύτερο: πλακέτα.
Σε συσκευή με 8 αντιστάσεις κι έναν ανεμιστήρα χώσανε ηλεκτρονικό έλεγχο με SMD. Γιατί; Για να καίγεται και να πληρώνεις 90€ ανταλλακτικό σε μια κουζίνα των 400€. Δηλαδή το 1/4 του κόστους μόνο για να δουλεύει ένας διακόπτης με LED.
Είχαμε διακόπτες μηχανικούς, θερμοστάτες διμεταλλικούς, απλά, επισκευάσιμα. Σήμερα; Σαβούρα μιας χρήσης.

Η PITSOS (BSH Group, made in Turkey): ταφόπλακα ποιότητας. Τιμή 420€. Στην ουσία πληρώνεις για το logo και παίρνεις κάτι που αν το πετάξεις στον κάδο, ο σκουπιδιάρης θα σε λυπηθεί.

Και πάω και στα υπόλοιπα: σκούπες, απορροφητήρες, πλυντήρια, ψυγεία.

• Μοτέρ τύπου “κατσαβιδάκι”.

• Πλαστικά φίλτρα που σπάνε στο πρώτο βούλωμα.

• Λαμαρίνες που τσακίζουν με το χέρι.

Και θέλουν 500άρια και 600άρια για συσκευές με προσδόκιμο ζωής 5 χρόνια. Μετά πάνε κατευθείαν για e-waste.

Και θυμάμαι το Kenwood Chef του ’74.
Σώμα αλουμινίου χυτό, γρανάζια μεταλλικά, μοτέρ με ροοστάτη. Δουλεύει 40 χρόνια και δεν καταλαβαίνει Χριστό.
Τα σημερινά; Όλα πλαστικά, όλα με πλακέτα, όλα με προγραμματισμένη βλάβη.

Η “ποιότητα” σήμερα είναι τεχνικά κατώτερη από ποτέ.
Όχι υποκειμενικά — αντικειμενικά:

• πιο λεπτά μέταλλα,

• πιο αδύναμα μοτέρ,

• φτηνότερα υλικά,

• μηδέν επισκευασιμότητα.

Πληρώνεις σαν να παίρνεις high-tech, και τελικά αγοράζεις κάτι που δεν αξίζει ούτε ως παλιοσίδερα.

Ολο το κείμενο μέσα στην Υπερβολή...

Δηλαδή εσυ πήγες σε καταστήματα "λευκών" συσκευών και έφτασες να κάνεις τσεκ μέχρι και αν έχει "ηλεκτρονικό έλεγχο με SMD"...

Μάλιστα....

• Like 3
Δημοσ.

Ότι πληρώνεις παίρνεις, η miele που πήρε δικός μου άνθρωπος αρχές 2000 πληρώθηκε ενάμιση χιλιάρικο, πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές τότε,δύο μηνιάτικα και, και δουλεύει σαν σκύλι μέχρι σήμερα, μήπως η λύση είναι να πάρει κάτι ακριβότερο που θα αντέξει;.

• Like 1
Δημοσ.
22 ώρες πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

Κανανε? Δε νομιζω, βαλε και πλυθωρισμο μεσα.

Η καλυτερη σκουπα της Miele εκανε τοτε (2008) 350 ευρω, τωρα κανει 400 με την διαφορα οτι εχει πολυ υποβαθμισμενη ποιοτητα (βλ. μεταλλικο πελμα vs πληρως πλαστικο πελμα).

Δηλαδη ακομα και η ιδια κατηγορια μοντελων ειναι υποδιεστερα ποιοτηκα με υψηλοτερες τιμες. 

Να σου θυμίσω λίγο ότι για να αγοράσεις ένα ψυγείο και μια κουζίνα την δεκαετία του 80 ήθελες τουλάχιστον 5-6 μηνιατικα. Ο δοσατζης ερχόταν κάθε τέλος του μηνός. 20-30% προκαταβολή (τα μαζεύες κάνα χρονο ) και μετά 15-25 δόσεις. Και φυσικά τα επιτόκια από 15%-80% ανάλογα την εποχή. 

• Like 3
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, andreas1gr είπε

Δηλαδή εσυ πήγες σε καταστήματα "λευκών" συσκευών και έφτασες να κάνεις τσεκ μέχρι και αν έχει "ηλεκτρονικό έλεγχο με SMD

εψαξα το ανταλλακτικο post scriptum

1 ώρα πριν, tutuyo είπε

μην παιρνεις entry level συσκευες - problem solved

δεν υπαρχει κατι αλλο σε αυτου του ειδους...

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Ότι πληρώνεις παίρνεις, η miele που πήρε δικός μου άνθρωπος αρχές 2000 πληρώθηκε ενάμιση χιλιάρικο, πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές τότε,δύο μηνιάτικα και, και δουλεύει σαν σκύλι μέχρι σήμερα, μήπως η λύση είναι να πάρει κάτι ακριβότερο που θα αντέξει;.

Τίποτα δεν κατασκευάζεται όπως τότε.

Ούτε η Miele είναι αυτή που ήταν, ούτε η Mercedes ούτε κανείς.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ που πήρα αυτόν τον φούρνο πριν 4 χρόνια, μόνο τα καλύτερα έχω να πω.

Αν πας και πάρεις candy με 200 ευρώ, μη περιμένεις πολλά.

Στο ψυγείο εγώ τα τσιγκουνεύτηκα, και το μετανοιώνω κάθε μέρα.

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος στο αν και κατά πόσο τελικά έχει μειωθεί η διάρκεια ζωής όλων των παλαιών συσκευών σε σχέση με τις νέες η μήπως αυτό τελικά είναι ένας αστικός μύθος. 

Άμα δεν έχουμε στην διάθεση μας καταγεραμμένα στατιστικά με στοιχεία από κέντρα επισκευής όπου για παράδειγμα ο τεχνικός να καταγραφει την παλαιότητά του μοντέλου, δύσκολα καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. 

Έχω διάφορα παραδείγματα και εμπειρίες από εμένα και πολλούς άλλους, όπου κάτι μου λέει ότι μάλλον μιλάμε για αστικό μύθο πιο πολύ. Και εξηγούμαι. 

Αυτο που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιά, είναι πως μειώθηκαν οι τιμές, άρα και η ποιότητα. Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να το ξέρεις και να το περιμένεις. Επίσης οι συσκευές σήμερα εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το να κρατήσεις κάτι πλέον 15 χρόνια, που μακάρι να το καταφέρεις, σε έχει κρατήσει πολύ πίσω σε θέματα αλλα που εξελίσσονται. 

Επίσης, τις παλιές συσκευές τις είχαμε για χρόνια αλλά χαλούσαν και φέρναμε τεχνικό στο σπίτι για επισκευή, έτσι μας έμειναν. Αμφιβάλλω πόση θα ήταν η πραγματική διάρκεια ζωής μέχρι να πάει στα σκουπίδια άμα δεν φέρνανε τεχνικο, όχι όπως τώρα που λόγω χαμηλού κόστους αγοράς δεν συμφέρει πάντα η επισκευή και την πετάμε. 

Κατά τα λοιπά. Μερικά παραδείγματα. Ανέκαθεν όλα μας τα πλυντήρια άντεχαν μέχρι 15-17 χρόνια χονδρικά, αλλά τα είχαμε επισκευάσει ακόμα και 4 φορές μέχρι να αντιληφθούμε ότι πέταμα δεν συμφέρει, πρακτικά έβγαζαν το πρώτο πρόβλημα στην 5-7 ετια, όπως και τα σημερινά δηλαδή, στο μεταξυ πλυντήρια αγορασμένα αρχές 10-11 ακόμα δουλευκυν χωρις βλάβη. 

Κουζίνες. Ναι τις κρατουσαμε παλιά 30 χρόνια. Η δική μας είναι του 1982 και δεν θέλει να την πετάξει η μάνα μου. Η γιαγιά μου όσο ζούσε την πρόλαβα μέχρι τα 68, μου είπε ότι από τότε που παντρεύτηκε τρεις ως τέσσερις κουζίνες είχε αλλάξει στην ζωή της, η πρώτη ήταν με φυσικό αέριο, τις δύο τελευταίες τις πρόλαβα εγώ. Πολυκαιρισμενες, κιτρινισμενες, μέσα στην μπιχλα που δεν μπορούσε να φύγει όλη με καθαρισμα, καιγοντουσαν αντιστάσεις τις άλλαζε ο μάστορας. Η δική μας εντελώς ξεχαρβαλωμενη, διαλυμένη και επικίνδυνη για ηλεκτροπληξια. Απλά το να κρατάς παλιές συσκευές το πληρώνεις αλλιώς. 

Ψυγεία. Ναι τα κρατουσαμε 50 χρόνια, με μέταλλο όλα γύρω γύρω και έπιανες μια ωραία μέρα την πόρτα σε σημεία που είχε φύγει η μπογια λόγω πολυκαιρισμού και σε τιναζε το ρευμα.... Ο συμπιεστής βέβαια θηρίο, κατανάλωση 250 ως 500W όπως το δικό μας Westinghouse του 50-60 που χάλασε πέρσι, τα πληρώναμε στην ΔΕΗ. Στα ψυγεία συνέβαιναν σπανιότερα βλάβες, αλλά ακόμα και σε μοντελα του 80-90, έβγαζαν μια 10-20ετια χωρίς βλαβη, αυτα που ήταν του 50 ως 70 άντεχαν μέχρι και σήμερα αλλά εντελώς σαπάκια με επίπτωση να τα σκας στο ρεύμα. Ε πλεον θα αγοράσεις ένα φθηνότερο και πιο εξελιγμένο σε άλλα θέματα. 

Ηλ. σκούπες, παλιά βίντεο VHS, τηλεοράσεις CRT και vintage στερεοφωνικά συστήματα. Εντάξει εκεί τι να πεις, τακτικό service μια στο τόσο. Η κάθε οικογένεια τον προσωπικό της ηλεκτρονικό που ερχόταν σπίτι, σε κάθε βλάβη, τα ξεβίδωνε, τα άναβε σε λειτουργία, χτυπούσε με την πλαστική λαβή από το κατσαβίδι το πίσω μέρος όλων των πλακετών και με την εμπειρία του έβρισκε ποιοι πυκνωτές και αντιστάσεις ήταν καμμένα, τα άλλαζε επιτόπου. Σε πιο δύσκολες βλάβες έπαιρνε όλη την συσκευή στο εργαστήριο. Πρακτικά χαλούσαν τα πάντα εντός λίγων ετών από αυτά. Τα έχω ακόμα στο σπίτι και δεν έχω πετάξει τίποτα, αλλά αντε να τα φτιάξεις πάλι. 

Σκούπες πολύ συχνές βλάβες, στην 5ετια ήθελαν πέταμα, αλλά την επισκευαζες σε τεχνικο την είχες 15 χρόνια μέχρι να την βαρεθείς. 

Τώρα επειδή μας χάλασε η παλιά hoover, αγοράσαμε μια miele και ελπίζω να μας μείνει περισσότερα χρόνια από 5. 

Κλιματιστικα, μπορεί πολλοί να λέμε για το πόσο γαϊδούρια ήταν τα παλιά κλιματιστικά. Ελάχιστα σπίτια είχαν όμως κλιματιστικο παλιά, ξεκινήσαμε στα μέσα του 90. Το δουλεύαμε μόνο καλοκαίρι, πολύ λιγότερες ώρες από ότι σήμερα. Βλάβες γινόντουσαν και τότε, και τότε υπήρχε κόσμος που χαλούσε το μηχάνημα και άμα δεν συνέφερε η επισκευή ήθελε πέταμα. 

Υπάρχουν ορισμένες καλές και ακριβές μάρκες ακόμα που προσφέρουν αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Δεν τα θεωρώ τόσο τραγικά διαφορετικά τα πράγματα σήμερα σε σχέση με παλιά σε αυτό το θέμα. Απλά εχεις την επιλογή να αγοράσεις κάτι πολύ φθηνότερο σε σχέση με άλλες εποχές. 

Εκείνο που έκανε πιο πολύ την διαφορά ήταν ότι φτιάχναμε περισσότερες φορές τις συσκευς σε τεχνικό ενώ τώρα κάνουμε σύγκριση κόστους επισκευής με αγοράς και τις πιο πολλές φορές άμα έχουν περάσει και 5-7 χρόνια λες ας πάρω άλλη φθηνή θα είναι πάλι. 

• Like 3
Δημοσ.

Αν καταφέρω να πείσω την νοικοκυρά 80 ετών να πάει σε κεραμική αυτόνομη κουζίνα και όχι εμαγιέ. Βρήκα μια AEG η οποία φαίνεται αρκετά καλή. 3 όλο κρύσταλλο καλή λαμαρίνα και λοιπά. Καλύτερη από entry level bsh. 

Μου γέμισε το μάτι, χωρίς πολλά πολλά πράγματα. 

Αυτή ή μια Indesit που όμως δεν έχει τόσο ποιοτική κατασκευή αλλά 10 έτη εγγύηση 

Δημοσ.

Εγω οταν πηγα να παρω πλυντηριο στον Κωτσο, ειχε δυο ιδια της Siemens διπλα διπλα με 150€ διαφορα. Την ρωτησα γιατι αυτη η διαφορα, τι παραπανω εχει το ακριβότερο; 

Το ακριβοτερο ειναι made in German το αλλο Τουρκίας.  Πηρα της Τουρκίας και ολα τα πλαστικα αρχισαν να κάνουν ρωγμες και να σπανε μονα τους. Χωρις να εχω βαλει κατι πανω απο το πλυντήριο. 

Ολα ξεκινησαν για περιβαλλοντικους σκοπους, ανακυκλωσιμα υλικα, μειωση κοστους παραγωγης, μειωση στις φθορες. Να μπορει ο μεσος καταναλωτης να αγορασει μια μεσαιου κοστους λευκη συσκευη. 

Σκεφτειτε να επρεπε για μια κουζινα να δωσεις μεσο ορο 1200€ ολοι με γκαζι και δυο ματια θα μασταν. 

Εγω οταν πρωτονοικιασα σπιτι, πηρα το μικρο φουρνακι, το φοιτητικό. Αγανακτηση μεγάλη.  Και οτι πηρα μονο με δοσεις μπορεσα. Οποτε η αναγκη του καταναλωτη να αγορασει κατι που το χρειάζεται στην καθημερινότητα του, οδηγησε και σε φθηνα προιοντα.

Τα ιδια και στις τηλεοράσεις. Μονο το σημα αλλαζει στις μεσαιες κατηγοριες. Εχω μια jvc και στο δικτυο την βγαζει vestel, που ξερω οτι αυτή βγαζει της f&u και αλλες. Και την πηρα λογο της προιστοριας της με τα ραδιοφωνα στα αμαξια. 

Δημοσ.
2 hours ago, 11osmikrosmhtsos said:

Αν καταφέρω να πείσω την νοικοκυρά 80 ετών να πάει σε κεραμική αυτόνομη κουζίνα και όχι εμαγιέ. Βρήκα μια AEG η οποία φαίνεται αρκετά καλή. 3 όλο κρύσταλλο καλή λαμαρίνα και λοιπά. Καλύτερη από entry level bsh. 

Μου γέμισε το μάτι, χωρίς πολλά πολλά πράγματα. 

Αυτή ή μια Indesit που όμως δεν έχει τόσο ποιοτική κατασκευή αλλά 10 έτη εγγύηση 

Αυτή να πάρεις, έχουμε εδώ και μια 10ετια AEG με κεραμικές και δεν καταλαβαίνει τπτ χωρίς καμία προσοχή. 

Δημοσ.

Ο καταναλωτής φταίει για αυτό.

Αγόραζε επί χρόνια τα φθηνά σκουπίδια και τα καλά χάθηκαν, διότι όλες οι εταιρείες ακολούθησαν.

Και σήμερα βρίσκεις κλιματιστικό Made in Japan και βρίσκεις και Τουρκίας με 300€. Διαλέγεις, πληρώνεις και παίρνεις.

Υπάρχουν και δόσεις, άτοκες πλέον.

Αλλά πολλοί έχουν την φιλοσοφία "το φθηνότερο".

Όταν η μάνα μου έδωσε το 2001, 800,000 δραχμές για ένα Panasonic 18,000btu το οποίο ακόμη και σήμερα λειτουργεί, έπρεπε να σκεφτεί ότι δίνει 3-4 μισθούς; Όχι, σκέφτηκε να πάρει κάτι καλό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...