MessengerOfGood Δημοσ. Πέμπτη στις 04:51 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 04:51 μμ (επεξεργασμένο) Στο εξοχικό έχω 4 αφυγραντήρες με πρίζες TP-LINK TAPO P110 που μετράνε και την κατανάλωση. Τον χειμώνα δουλεύουν μόνο αυτοί οι αφυγραντήρες και το ιντερνετ που έχει βέβαια μικρή κατανάλωση. Επειδή οι kWh που έγραψε το ρολόϊ του ΔΕΔΔΗΕ είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έγραψαν οι πρίζες ΤΑΡΟ, αγόρασα και μου εγκατέστησε ο ηλεκτρολόγος στον κεντρικό (τριφασικό) πίνακα ένα μετρητή Shelly 3EM-63W Gen3 για να τσεκάρω στα σίγουρα το ρολόϊ του ΔΕΔΔΗΕ. Και το Shelly έγραψε κατανάλωση τουλάχιστον 3 φορές μικρότερη από το ρολόϊ του ΔΕΔΔΗΕ και φυσικά έκανα στον ΔΕΔΔΗΕ αίτημα ελέγχου του μετρητή τους. Όμως το ερώτημα που έχω εδώ είναι το εξής: Στιγμιαίες μετρήσεις: Η καταναλισκόμενη ισχύς (Active Power, W) που δείχνει ο μετρητής Shelly σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική, τόσο γα κάθε φάση όσο και για το σύνολο. Επίσης δείχνει Apparent Power VA (είναι ακριβώς το γινόμενο Volt x Amper) επίσης ανά φάση και στο σύνολο. Μετρήσεις από το τελευταίο reset μέχρι τώρα: Δείχνει "Overall kWh" (αυτές πρέπει να χρεώσει ο ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και "Total returned kWh". Όμως δεν έχω φωτοβολταϊκά για να έχω επιστρεφόμενη ενέργεια! Ένα παράδειγμα ( Το Active power μπορεί να είναι και θετικό σε κάποια φάση ή/και στο σύνολο) Sample A B C Active Power (W) -33,6 -34,6 -6,7 -74,9 sum Current (A) 3,203 3,321 3,721 10,245 sum Voltage (V) 218,7 222,8 215,8 219,1 avg Apparent Power VA 764,5 682,2 804,8 2251,5 sum Overall kWh 29,91 22,25 49,14 101,3 sum Total returned kWh 4,1 13,27 0,8973 18,2673 sum Πως εξηγούνται τα αρνητικά W και η επιστρεφόμενη (returned) ενέργεια; Το ότι ο πίνακας είναι τριφασικός και το ρεύμα (φυσικά) εναλασσόμενο, δίνει κάποια εξήγηση και, αν ναι, ποιά; ΥΓ: ο (έμπειρος εγκαταστάτης) ηλεκτρολόγος με βεβαίωσε ότι τα καλώδια μέσα στα αμπερόμετρα του Shelly έχουν τη σωστή κατεύθυνση και με τη σωστή phase sequence (A>B.C) Επεξ/σία Πέμπτη στις 04:56 μμ από MessengerOfGood
nvel Δημοσ. Πέμπτη στις 06:55 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 06:55 μμ Αν εξαιρέσουμε την βλάβη του μετρητή, η μόνη εξήγηση είναι η λάθος σύνδεση άσχετα με το τι λέει ο έμπειρος εγκαταστάτης. Δεν είναι μόνο η ενεργή ισχύς λάθος είναι και το συνφ 0.03 2
MessengerOfGood Δημοσ. Πέμπτη στις 10:33 μμ Μέλος Δημοσ. Πέμπτη στις 10:33 μμ 3 hours ago, nvel said: Αν εξαιρέσουμε την βλάβη του μετρητή, η μόνη εξήγηση είναι η λάθος σύνδεση άσχετα με το τι λέει ο έμπειρος εγκαταστάτης. Δεν είναι μόνο η ενεργή ισχύς λάθος είναι και το συνφ 0.03 "Βλάβη του μετρητή" υπόθετω ότι εννοείς βλάβη του μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ, όχι του μετρητ;h Shelly που μόλις αγόρασα, σωστά κατάλαβα;
nvel Δημοσ. Πέμπτη στις 10:58 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 10:58 μμ Προφανώς εννοώ βλάβη του μετρητή που αγόρασες γιατί είναι εξαιρετικά αδύνατο να έλυσες το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας εγχέοντας μαγικά ισχύ στο δίκτυο. 1
MessengerOfGood Δημοσ. Πέμπτη στις 11:25 μμ Μέλος Δημοσ. Πέμπτη στις 11:25 μμ (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ. Βάζω και 2 screenshots (με διαφορά 1-2 δευτερόλεπτα) που ίσως μπορέσεις να βγάλεις κάποιο επιπλέον συμπέρασμα (εγω δυστυχώς δεν έχω τις γνώσεις). Screenshot από σύνδεση στο IP του Shelly (τοπική σύνδεση, δεν θα μπορώ να τα δώ αυτά από το Ιντερνετ). : Screenshot από το Shelly App (μπορώ να το δώ και από το ιντερνετ γιατί παίρνει data από το cloud). Πέρα από τις μικροδιαφορές που οφείλονται στα λίγα δευτερόλεπτα διαφορά στο χρόνο λήψης, η επιστρεφόμενη ενέργεια στη σύνδεση με ΙΡ είναι μηδέν στην κάθε φάση, αλλά 26,5 kWh στο σύνολο. Δεν μπορώ να δώ σε ποιά χρονική περίοδο αναφέρονται αυτές, πάντως η συνολική κατανάλωση 125,3 kWh είναι ίδια με αυτήν που δείχνει το Shelly App (37,87+ 27,03+60,44 = 125,3 kWh). Το Shelly App δείχνει την κατανάλωση από το τελευταίο reset. Διάβασα το εξής "The mobile app typically pulls a more "processed" and consistent data feed from the Shelly Cloud servers. This data has been validated and aggregated correctly, which is why the sum of the individual phases matches the total. The local web interface might be showing a more direct, raw data feed from the meter's internal components. The web interface may show the accumulated values for each phase in a way that is not properly scaled or refreshed." Επεξ/σία Πέμπτη στις 11:46 μμ από MessengerOfGood
Haldol Δημοσ. Παρασκευή στις 01:05 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 01:05 πμ Με βάση το screenshot, θα κάνω την υπόθεση ότι κάποια φάση (μάλλον η "Β") έχει μπει ανάποδα στο πηνίο του Shelly. Άνοιξε το πηνιάκι (έχει κλιπ) κι άλλαξε τη φορά του καλωδίου για δοκιμή. Δε γνωρίζω αν η τρέχουσα γενιά ελέγχει και ακολουθία φάσεων, αλλά ακόμα και να το κάνει, μάλλον απλά error θα 'βγαζε. 1
nvel Δημοσ. Παρασκευή στις 10:42 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 10:42 πμ Βρες ένα ηλεκτρολόγο που γνωρίζει πως συνδέεται ένας τριφασικός μετρητής για να τον συνδέσει σωστά και κάνε δοκιμές μετά με ένα γνωστό μεγάλο φορτίο για να δεις αν μετρά σωστά.
Tsino Δημοσ. Παρασκευή στις 11:07 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:07 πμ Ότι είπε ο Haldol. Το πηνίο της φάσης Β είναι ανάποδα στη ροή του ρεύματος, για αυτό μετράει αρνητικές τιμές. 1
nvel Δημοσ. Παρασκευή στις 11:18 πμ Δημοσ. Παρασκευή στις 11:18 πμ Η αντίστροφη ροή ενέργειας είναι σε όλες τις φάσεις...
MessengerOfGood Δημοσ. Παρασκευή στις 11:42 πμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 11:42 πμ 10 hours ago, Haldol said: Με βάση το screenshot, θα κάνω την υπόθεση ότι κάποια φάση (μάλλον η "Β") έχει μπει ανάποδα στο πηνίο του Shelly. Άνοιξε το πηνιάκι (έχει κλιπ) κι άλλαξε τη φορά του καλωδίου για δοκιμή. Δε γνωρίζω αν η τρέχουσα γενιά ελέγχει και ακολουθία φάσεων, αλλά ακόμα και να το κάνει, μάλλον απλά error θα 'βγαζε. Δεν είναι μόνιμα αρνητικά τα W στη φάση Β. Επειδή το συγκεκριμένο Shelly είναι compact (τα καλώδια περνανε μέσα από το σώμα του - δεν έχει ξεχωριστά πηνία) θα φωνάξω άλλον ηλεκτρολόγο που να είμαι σίγουρος ότι ξέρει από τριφασικά να το δεί. Δεν έχει επιλογή στο μενού για έλεγχο ακολουθίας φάσεων. Ίσως να μην την ελέγχει. Αν όμως δεν την ελέγχει μπορεί να βγάλει error ή θα μετράει ότι του κατέβει;
ATmega Δημοσ. Παρασκευή στις 12:39 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:39 μμ Σε αυτό το shelly δύσκολα να κάνεις λάθος την φορά στο πηνίο σε μια μόνο φάση.
DrLo Δημοσ. Παρασκευή στις 12:53 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:53 μμ (επεξεργασμένο) Υποψιάζομαι ότι τα καλώδιακια που μετράνε τις τάσεις (5:16 στο βίντεο) δεν αντιστοιχούν σωστά στις φάσεις Δηλαδή για την φάση Α πχ μετρά το ρεύμα της Α και την τάση της C κλπ και κάνει απλά λάθος υπολογισμό. Μπερδέυει τα νούμερα Το να δείχνει ια φάση αρνητικό δε νομίζω ότι δεν γίνεται Από την άλλη εφόσον τηρειται η αντοιχστοιχία με τα χρώματα στη παροχή, δε νομίζω ότι μπορεί να είναι αυτό Επεξ/σία Παρασκευή στις 12:57 μμ από DrLo 1
MessengerOfGood Δημοσ. Παρασκευή στις 11:45 μμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 11:45 μμ (επεξεργασμένο) To πρόβλημα λύθηκε και όλα καλά. Ο έμπειρος ηλεκτρολόγος είχε βάλει (1) λάθος την ακολουθία των φάσεων, (2) ανάποδα τη φορά του ρεύματος και (γ) λάθος τα καλωδιάκια! Ο νέος που ήλθε τα έβαλε σωστά (ευτυχώς τον πρόλαβα γιατί και αυτός είχε βάλει λάθος τη φορά του ρεύματος) και όλα δουλεύουν με λογικό τρόπο: καμία αρνητική ισχύς (W), λογική άεργη ισχύς και συντελεστής ισχύος (συνφ), καθόλου επιστρεφόμενη ενέργεια και εικόνα στο app σύμφωνη με την εικόνα από το web interface (ανεβάζω screenshot). Στη φωτογραφία τα καλωδιάκια ΚΑΦΕ=φάση Α, ΜΑΥΡΟ=φάση Β και ΓΚΡΙ=φάση C όπως οριζει το manual (τα Α,Β & C είναι χαραγμένα και στους ακροδέκτες των καλωδίων). To ότι τα χοντρά καλώδια παροχής ρεύματος δεν έχουν τα χρώματα με αυτή τη σειρά δεν έχει σημασία. Ευχαριστώ πολύ όλους συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση γιατί με τις παρατηρήσεις σας μπόρεσα να προσανατολιστώ και να καθοδηγήσω και τον ηλεκτρολόγο (που φυσικά αυτόν θα έχω από δω και μπρός). ΥΓ Το συγκεκριμένο Shelly ΔΕΝ κάνει έλεγχο της ακολουθίας των φάσεων και αν δεν είναι σωστή ΔΕΝ βγάζει error, απλά τα νούμερα είναι παλαβά. Επεξ/σία Παρασκευή στις 11:52 μμ από MessengerOfGood
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα