Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας,

έχει έρθει η ώρα πλέον να αναβαθμίσω το pc μου και για αρχή λέω να πάρω μόνο cpu, ram και mb και χρειάζομαι τις συμβουλές σας καθώς απέχω από το άθλημα πολλά χρόνια.
Αυτά που έχω βρει είναι
CPU: AMD Ryzen 5 9600X
MB: MSI Pro B650-M
RAM: Kingston Fury Beast DDR5 2x8GB

Τροφοδοτικό έχω το Corsair CX600, χρειάζομαι άλλο? και κάρτα γραφικών μια GTX960 η οποία θα αναβαθμιστεί αργότερα. Δεν έχω τρελλές απαιτήσεις για gaming κλπ.
Πιστεύετε είμαι οκ με αυτά? Δε θέλω να ξεφύγει παράπανω το budget. Είναι καλή εποχή για αναβάθμιση ή να περιμένω?

Ευχαριστώ.

Επεξ/σία από Noloukos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μνήμες πάρε 2x 16GB, και μόνο μοντέλα που γράφουν 6000 CL30. 

Μην πάρεις 2x 8GB, είναι πεταμένα λεφτά. Αν δεν σου βγαίνει το budget  πάρε cpu 9600(σκέτο) ή 7600 ή 7500f ή 7400f για να σου βγει. Οι επιδόσεις είναι παρόμοιες. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 3
Δημοσ.
Δημοσ.

Καλημέρα και πάλι, @sattack, @adtakhs

Τι λέτε αν αντί για 9600X βάλω 8400F? Η διαφορά τους είναι περίπου 100€. Αξίζει ο 9600X αυτή τη διαφορά χρημάτων? Δεδομένου ότι ο 8400F έχει περίπου 100€ θεωρώ ότι σε 4-5 χρόνια θα είναι πιο εύκολα αναβαθμισιμος.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Noloukos είπε

Καλημέρα και πάλι, @sattack, @adtakhs

Τι λέτε αν αντί για 9600X βάλω 8400F? Η διαφορά τους είναι περίπου 100€. Αξίζει ο 9600X αυτή τη διαφορά χρημάτων? Δεδομένου ότι ο 8400F έχει περίπου 100€ θεωρώ ότι σε 4-5 χρόνια θα είναι πιο εύκολα αναβαθμισιμος.

Ο 8400F είναι ένας ιδιόμορφος επεξεργαστής .

Στην ουσία είναι ένας 8600G με απενεργοποιημένα την κάρτα γραφικών.

Υποστηρίζει PCI-E V4.0 και όχι PCI-E V5.0 , έχει λιγότερα Lanes και την μισή L3 Cache.

Είναι ιδιαίτερα VFM για οικονομικά συστήματα όπου θέλουμε επεξεργαστή σύγχρονο που να μπαίνει στο νέο Socket = (μελλοντική αναβαθμισιμότητα), να μπορεί να οδηγήσει σύγχρονες κάρτες και ταυτόχρονα να αφήνει οικονομικό περιθώριο για την αγορά της όσο το δυνατόν ταχύτερης κάρτας γραφικών.

Εσύ λοιπόν αποφασίζεις 

• Like 4
Δημοσ.

Ο 8400f δεν είναι κακός επεξεργαστής, προσωπικά όμως θα έδινα λίγα παραπάνω για τον 7500f. Αν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές, ο 7500 μπορεί και να κρατήσει χωρίς αναβάθμιση μέχρι την ολική αλλαγή πλατφόρμας. Ο 8400 νομίζω θα "γεράσει" αρκετά πιο γρήγορα.

• Like 3
Δημοσ.

Nαι, ακριβώς οπως ειπαν οι φίλοι πιο πάνω. 

Είναι αποκλειστικά θέμα χρημάτων. 

Από τη μια είναι ο απόλυτα φθηνότερος 8400f με τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν,  και απο την άλλη είναι οι 7400f/7500f που μόνο λίγο χαμηλότερα MHz έχουν από τον 7600 (και τον 9600 που δεν εχει ουσιαστικές διαφορές).

Οποίου του περισσεύουν λίγα παραπάνω για 7400f/7500f (όποιον βρει φθηνότερο), παίρνει αυτόν. 

Όποιος ζορίζεται πολύ, παίρνει τον 8400f και δεν θα κάτσει να σκάσει. 

• Like 2
Δημοσ.
On 26/08/2025 at 13:36, Noloukos said:

Ακριβό το motherboard αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Μπορείς εύκολα να βρεις B850 (με PCI Express 5.0) στα 150 ευρώ. Επίσης, μπορείς να πας στον 7600X, που είναι 30 ευρώ φθηνότερος, αλλά περίπου 5% πιο αργός από τον 9600X(Ωστόσο, χάνεις το PCI Express 5.0 αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει για το μέλλον.)

• Like 1
Δημοσ.

Αν δεν σε καίει το budget, ο 9600X αξίζει τα +100€, έχει καλύτερες επιδόσεις σε single και multi και θα σου κρατήσει πιο πολλά χρόνια.
Αν όμως θέλεις απλά ένα value setup χωρίς gaming απαιτήσεις, ο 8400F σε καλύπτει και είναι πιο τίμιος για τα λεφτά του.
Προσωπικά θα πήγαινα 9600X, ειδικά αφού μιλάμε για AM5 που θα έχει αναβαθμίσεις για χρόνια.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, flikifloki είπε

Ο 8400f δεν είναι κακός επεξεργαστής, προσωπικά όμως θα έδινα λίγα παραπάνω για τον 7500f. Αν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές, ο 7500 μπορεί και να κρατήσει χωρίς αναβάθμιση μέχρι την ολική αλλαγή πλατφόρμας. Ο 8400 νομίζω θα "γεράσει" αρκετά πιο γρήγορα.

Δεν είναι λίγα παραπάνω. Ποσοστιαία ειναι 50% ακριβότερος.

Αν δεν σου κόβει από άλλα parts και έχεις να τα δόσεις τότε οκ, αν όμως σου κόβει από κάρτα, μνήμη, μητρική .... τότε δεν αξίζει.

Στον κύκλο ζωής ενός συστήματος μπορείς να τοποθετήσεις και 2 και 3 κατά σειρά επεξεργαστές .... Είτε νέους όταν η τιμή τους πέφτει είτε μεταχειρισμένους .... 

• Like 1
Δημοσ.

Το βασικότερο ειναι μια καλη μητρική και μνήμες 6000 cl30,  και αυτα τα 2 δεν θα τα αλλάξεις ποτέ στη διάρκεια ζωής τους ΑΜ5. Μόνο cpu μπορει να αλλάξεις. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...