Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, AtiX είπε

Θέλεις να μου πεις ότι το private της Google με το private της Apple είναι το ίδιο?

Αυτό έχει αυτονόητη απάντηση: δεν είναι.

Το θέμα εδω είναι ότι απλά παρεκτρέπεται η συζήτηση. Δε μετράμε μόνο το privacy, αλλά κυρίως την εμπειρία χρήσης. Εκεί πραγματικά χάνει το Android. 
Στην έκδοση της Google δεν υπάρχει ούτε σοβαρό privacy, ουτε πραγματική ασφάλεια, ούτε εμπειρία χρήσης στα επίπεδα της Apple. Αυτό δε γίνεται μαγικά. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα. Η μία βγάζει από το γεγονός ότι μπαίνει σε κάθε κινητό και μαζεύει δεδομένα, η άλλη από την πώληση hardware και υπηρεσιών. Δεν το λέω εγώ τα επιχειρηματικά τους μοντέλα το φωνάζουν.
Στο AOSP, υπάρχει πολύ καλό privacy, με σωστές ρυθμίσεις εξαιρετικό, αλλά η ευκολία χρήσης, η πρακτικότητα και η εμπειρία χρήσης πάνε περίπατο. Από τα ποσοστά των custom ROMs αντιλαμβάνεται κάποιος τί μετράει πιο πολύ για τους περισσότερους. Ο μέσος χρηστης δεν ξέρει καν ότι υπάρχουν.

Συνολικά, στο mainstream κομμάτι της αγοράς η πιο privacy επιλογή είναι η Apple.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
  • Απαντ. 77
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, magictoboggan said:

Ούτως ή άλλως οι iphone-άκιδες έχουν λεφτά. Τι να τα κάνουν τα torrent; Καλά έκανε η apple. Όλοι αυτοί οι τζαμπατζήδες χαλάνε το prestige της εταιρείας.

Δεν βαριεστε να τα λετε αυτα...

S25 Ultra 1349

https://www.plaisio.gr/tilefonia-tablet/tilefona/smartphones/samsung-galaxy-s25-ultra-12-256gb-titanium-gray_4697626

Και το 16 PM εχει 1399...

Τα 50 ευρω ειναι που κανουν την διαφορα και λετε οτι εχουν λεφτα, οποιος εχει Iphone ?

ολο και μεγαλωνει το ignore list...

Επεξ/σία από TrialKid
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Αυτό έχει αυτονόητη απάντηση: δεν είναι.

Το θέμα εδω είναι ότι απλά παρακτρέπεται η συζήτηση. Δε μετράμε μόνο το privacy, αλλά κυρίως την εμπειρία χρήσης. Εκεί πραγματικά χάνει το Android. 
Στην έκδοση της Google δεν υπάρχει ούτε σοβαρό privacy, ουτε πραγματική ασφάλεια, ούτε εμπειρία χρήσης στα επίπεδα της Apple. Αυθτό δε γίνεται μαγικά. Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα. Η μία βγάζει από το γεγον΄ς ότι μπαίνει σε κάθε κινητό και μαζεύει δεδομένα, η άλλη από την πώληση hardware και υπηρεσιών. Δεν το λέω εγώ τα επιχειρηματικά τους μοντέλα το φωνάζουν.
Στο AOSP, υπάρχειο πολύ καλό privacy, με σωστές ρυθμίσεις εξαιρετικό, αλλά η ευκολία χρήσης, η πρακτικότητα και η εμπειρία χρήσης πάνε περίπατο. Από τα ποσοστά των custom ROMs αντιλαμβάνεται κάποιος τί μετράει πιο πολύ για τους περισσότερους.

Συνολικά, στο mainstream κομμάτι της αγοράς η πιο privacy επιλογή είναι η Apple.

Αν σκεφτείς ότι δεν βρήκαν να γράψουν ούτε λέξη για το παρακάτω θέμα και με το που είδαν την λέξη Apple μπήκαν λέει πολλά….

σ.σ. Ασχέτα με το τι πιστεύω αν είναι καλό ή κακό.

• Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Αν σκεφτείς ότι δεν βρήκαν να γράψουν ούτε λέξη για το παρακάτω θέμα και με το που είδαν την λέξη Apple μπήκαν λέει πολλά….

σ.σ. Ασχέτα με το τι πιστεύω αν είναι καλό ή κακό.

Από το κείμενο:

Αναφορά σε κείμενο

Σύμφωνα με δική της έρευνα, η Google αναφέρει ότι περισσότερο από 50 φορές περισσότερο κακόβουλο λογισμικό προερχόταν από πηγές sideloading από το διαδίκτυο σε σύγκριση με το Google Play, όπου η εταιρεία απαιτεί από το 2023 επαλήθευση προγραμματιστών.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 minutes ago, Tlykog said:

Το “κλειστό από default” δεν είναι το ίδιο με το “κλειστό”. Αν υπάρχει τρόπος να το ανοίξεις, τότε συνολικά το σύστημα απλώς ξεκινά κλειστό. Αυτό σημαίνει ότι η εγγύηση πως όλες οι συσκευές δουλεύουν με τις ίδιες, ελεγχόμενες παραμέτρους χάνεται.

Λάθος. Με βάση τη δική σου λογική, από τη στιγμή που "υπήρχε τρόπος να το ανοίξεις" (jailbreak), δεν ήταν ποτέ κλειστό. Κλειστό, σημαίνει κλειστό από default. Από τη στιγμή που θα το ανοίξεις, παρά όλες τις προειδοποιήσεις, "εγγύηση πως όλες οι συσκευές δουλεύουν με τις ίδιες, ελεγχόμενες παραμέτρους χάνεται".

10 minutes ago, Tlykog said:

Η αυτοματοποίηση που προσφέρει το iOS βασίζεται ακριβώς σε αυτές τις σταθερές παραμέτρους: να μη χρειάζεται ο χρήστης να ασχολείται με ασφάλεια και σταθερότητα. Όσο ανοίγει το σύστημα, τόσο χρειάζονται περισσότερα warnings, permissions, check, άρα λιγότερη “ξέγνοιαστη” εμπειρία.

Από πότε αυτό λέγεται "αυτοματοποίηση"; Για το άνοιγμα τα είπαμε, μην τα ξαναλέμε.

11 minutes ago, Tlykog said:

Αν μια συσκευή iPhone μολυνθεί μέσω τρίτου store και το malware βρει τρόπο να εξαπλωθεί (π.χ. μέσω contact list ή email), τότε το πρόβλημα επηρεάζει και μένα, ακόμα κι αν εγώ δεν άνοιξα ποτέ το κινητό μου. Η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος, και το συνολικό επίπεδο ασφάλειας πέφτει.

"Αν μια συσκευή iPhone μολυνθεί μέσω SMS και το malware βρει τρόπο να εξαπλωθεί (π.χ. μέσω contact list ή email), τότε το πρόβλημα επηρεάζει και μένα, ακόμα κι αν εγώ δεν άνοιξα ποτέ το κινητό μου."

Μήπως να σου θυμίσω ποιο λειτουργικό ήταν βασικός στόχος των μεγαλύτερων κατασκοπευτικών εργαλείων παγκοσμίως και πόσο εύκολα μολυνόταν; Δεν έχει βάση αυτό που λες, καθώς έτσι θα έπρεπε να καταργήσουμε τα πάντα, μέχρι και τα HTTP πρωτόκολλα.

13 minutes ago, Tlykog said:

Δεν είπα ποτέ ότι το Apple keyboard είναι “απόλυτα private” με την έννοια που το θέτεις εσύ. Είπα ότι σε σχέση με τα αντίστοιχα Android keyboards, προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό privacy + λειτουργικότητας + δωρεάν διάθεσης. Λυπάμαι που επαναλαμβάνομαι, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκαθάρισα ότι βρήκα πληκτρολόγια που να μπηρούν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά κανένα που να τα πληρεί όλα στον ίδιο ή καλύτερο βαθμό. Το θέμα πχ δεν είναι να έχω ένα πληκτρολόγιο φουλ privacy, αλλά χωρίς πρόβλεψη κειμένου στα ελληνικά.

Μιλούσαμε για privacy και το αντεπιχείρημά σου ήταν "ναι αλλά δες αυτό το keyboard, έχει αυτά τα features". Ολίγον private δεν υπάρχει. Είτε είναι private ή όχι. Αν όχι, τότε μπαίνεις στην κουβέντα "πόσο telemetry στέλνει". Και σε αυτό ακριβώς σου απάντησα μιλώντας σου για εντελώς private FOSS πληκτρολόγια. Πήρες απάντηση, ακόμα κι αν δε σου άρεσε.

15 minutes ago, Tlykog said:

Για το DMA. Ok, να το θέσω διαφορετικά: η Apple δεν παραβίασε ούτε τον ισχύοντα νόμο ούτε κάποιον ηθικό κανόνα που να έχει αναγνωριστεί κοινωνικά. Το DMA εισάγει νέους ορισμούς που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στο οικονομικό ή νομικό πλαίσιο και πάνω σε αυτούς βασίζει την παρέμβασή του, οι οποίοι δεν είναι γενικώς αναγνωρισμένοι. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν μιλάμε για εξαίρεση πολυεθνικής από τον νόμο, αλλά για το αν το πλαίσιο που θεσπίστηκε έχει επαρκή τεκμηρίωση με βάση την οικονομική επιστήμη ή αν είναι πρωτίστως πολιτική επιλογή. Η διαφορά είναι ουσιώδης.

Είναι μία ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ νομοθεσία και όπως με κάθε καινούρια νομοθεσία (και αναθεωρήσεις νόμων) ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να κάνουν αλλαγές για να συμμορφωθούν. Και οι εταιρείες αυτοκινήτων δεν παραβίαζαν κανένα νόμο ΠΡΙΝ εισαχθούν νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων. ΜΕΤΑ θα παραβίαζαν αν δε συμμορφώνονταν. Το ίδιο συμβαίνει και με το DMA. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να το συλλάβεις. Το επιχείρημα "δεν ήμουν παράνομος ΠΡΙΝ το νόμο αυτό" δε στέκει. Θες να αλλάξει ο νόμος; Ψήφισε. 

23 minutes ago, Tlykog said:

Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά αν η ίδια η νομοθεσία έχει επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Στην περίπτωση των ρύπων, υπήρξαν δεδομένα, μετρήσεις, έρευνες που τεκμηρίωναν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία. Στην περίπτωση του DMA δεν έχουμε αντίστοιχη τεκμηρίωση που να δείχνει ότι η στρατηγική της Apple δημιουργεί αποδεδειγμένα βλάβη στην κοινωνία ή στην αγορά με βάση την οικονομική θεωρία. Εκεί είναι η διαφορά: άλλο η νομιμότητα, άλλο η επιστημονική τεκμηρίωση που πρέπει να στηρίζει μια τέτοια νομοθεσία.

Είσαι σίγουρος για αυτό;

Walled Gardens & Forbidden Apples: Software Access Amid Antimonopoly Resurgence

Antitrust in the Consumer Platform Economy: How Apple Has Abused Its Mobile Platform Dominance

28 minutes ago, Tlykog said:

Στο τέλος αυτό που περιγράφεις είναι ακριβώς η λογική της διαφοροποίησης: αν το Android αποφασίσει να περιορίσει το sideloading, τότε η αγορά έχει πάντα το iOS που είναι κλειστό εξ ορισμού. Αν όμως αλλοιώσεις και το iOS ώστε να μοιάζει με Android, τότε στην πράξη δεν έχεις καμία εναλλακτική. Ο αντίκτυπος που φοβάσαι δεν έρχεται από το ότι υπάρχει η Apple με το δικό της μοντέλο, αλλά από το ότι πάμε να τα φέρουμε όλα σε μία “ενδιάμεση” κατάσταση. Εκεί πράγματι χάνεται η πραγματική επιλογή.

Λάθος. Αν το Android αποφασίσει να περιορίσει το sideloading, μου ΑΦΑΙΡΕΙ μια "επιλογή". Δεν ξέρω πώς αλλιώς να εξηγήσω την έννοια της "επιλογής" και το ότι "επιλογή" δεν είναι οι ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ....επιλογές/features/γραμμές στα settings, πώς στο καλό να το πω, αλλά οι περισσότερες. Το να σου ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ τη δυνατότητα να ανοίξεις το iOS σε άλλα stores είναι ΠΡΟΣΘΕΣΗ επιλογής, όχι αφαίρεση. Το ότι εσύ βαφτίζεις την αφαίρεση επιλογών, πρόσθεση και το αντίστροφο, δε σημαίνει ότι έτσι είναι.

Να το ξαναπώ. Το iOS είναι κλειστό από default. Για εσένα δεν άλλαξε τίποτα και θα συνεχίσεις να είσαι χαρούμενος και να το χρησιμοποιείς όπως ήταν. Γιατί νομίζεις και η Apple, αφού αναγκάστηκε να συμμορφωθεί, δεν έχει ξαναβγάλει "άχνα", ενώ πριν, μόνο σε διαγαλαξιακό δικαστήριο δεν πήγε; Γιατί ξέρει ότι το 99.9% των χρηστών της δε θα ενεργοποιήσει την επιλογή και θα συνεχίσει να ελέγχει το iOS όπως έκανε. Κλειστό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Λάθος. Χρησιμοποίησες "παραδείγματα" που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο συζήτησης, ένα κλασσικό "ατόπημα" σε μια κουβέντα. Συνέκρινες μήλα με πορτοκάλια και ακριβώς αυτή τη λάθος σύγκριση σου ανέδειξα.

Τα θεωρείς λάθος γιατί δεν σε συμφέρει στην κουβέντα…  και για να το καταλάβεις: είναι λάθος επιλογή να τρως χαλασμένα φρούτα είτε αυτά είναι πορτοκάλια είτε αυτά είναι μήλα…

Σε κατάλαβα πολύ καλά. Κατάλαβα ακριβώς γιατί προσπάθησες να χρησιμοποιήσεις ανόμοια πράγματα ως σύγκριση. Υπό άλλες συνθήκες δε θα το έκανες, επομένως ίσως πηγάζει από αυτό.

Τότε το κάνεις χειρότερο, το πως; στο ανέδειξα στο προηγούμενο post μου…

Γίνεται. Ξέρω, σου φαίνεται περίεργο, αλλά ζούμε στον 21ο αιώνα. Το marketing είναι παντού και δουλεύει ακριβώς με επανάληψη, με προβολή από το συνειδητό μέχρι το υποσυνείδητο και, κυρίως, με έρευνες δισεκατομμυρίων για το πώς να γίνει πιο αποδοτικό. Μέχρι ο καθένας να διώξει την ψευδαίσθηση ότι δεν έχει επηρεαστεί από το marketing, αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα.

Αυτό που εσύ ονομάζεις marketing, είναι ουσιαστικά η διαφήμιση που κάνει η κάθε εταιρία ώστε να διαφημίσει τα προτερήματα των προϊόντων της… αν όντως δεν υπάρχουν διάφορες στην ασφάλεια μεταξύ μιας συσκευής iOS και μιας Android πχ της Xiaomi ευχαρίστως να μου παραθέσεις στοιχεία και εγώ να παραδεχθώ ότι έχεις δίκιο και είμαι θύμα marketing…

Όχι; Θέλω να πω ότι π.χ τα private FOSS πληκτρολόγια που ανέφερα στη συζήτηση όπου εισήγαγε ο φίλος Tlykog το πληκτρολόγιο της Apple, είναι private. Όπως και ότι το GrapheneOS που ανέφερα νωρίτερα είναι private. Θα ήθελα να απαντάτε σε αυτά που γράφω, όχι σε αυτά που νομίζετε ότι (ή θα θέλατε για την οικονομία της συζήτησης να) γράφω. 

Μου αρέσει που ρωτάς κιόλας… για την ιστορία και από την στιγμή που το privacy είναι ένας όρος που εμπεριέχει πολλά στοιχεία που μπορεί να θεωρηθούν προσωπικά, ναι μπορεί να υπάρχει και ολίγον privacy… ένα πρόχειρο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι πολλαπλές επιλογές που περιέχετε από το GDPR ως προς το σε ποια στοιχεία θέλεις να έχει πρόσβαση το site που επισκέπτεσαι…

να θυμίσω ότι εσύ ανέφερες ότι δεν υπάρχει ολίγον private βάζοντας στο ίδιο σακί iOS και Android…

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 2
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Tlykog είπε

Από το κείμενο:

Κοινώς οδεύει σε αυτό που κάνει η Apple. Με την διαφορά  ότι για την Apple το γνώριζες εδώ και 15+ χρόνια.

Κατά τα άλλα καλό κουράγιο. Θαυμάζω τις αντοχές σου. Εγώ έπαψα να αντέχω….

Δημοσ.
12 minutes ago, Dimitris_1981 said:

Συγγνώμη που ήμουν κομμάτια από τη δουλειά και με πονοκέφαλο προχθές, ε; Δε θα ξαναγίνει. Την επόμενη φορά κάνε μας tag να χτυπήσουμε κάρτα.

Βέβαια το ότι το έγραψα από τα πρώτα σχόλια εδώ, τουλάχιστον 2 φορές και δεν το πήρες χαμπάρι, μην το πούμε σε κανέναν...

1 hour ago, MikeKata said:

Ή δε διάβασες τι σου απάντησα στο πρώτο σχόλιο ή το παρέλειψες. Εμένα σαν καταναλωτή που δεν ανήκω στο καταναλωτικό κοινό αυτής της εταιρείας, με επηρεάζει, καθώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και τα trends που δημιουργεί, αργά ή γρήγορα έχουν αντίκτυπο και σε μένα. Το λέω εδώ και χρόνια. Και σου ξαναλέω. Ποιος ο αντίκτυπος; Ότι π.χ η Google θελει να αφαιρέσει το sideloading. Θα 'ρθεις μαζί μου να διαμαρτυρηθούμε, μήπως, απέναντι στην "εξομοίωση των λειτουργικών";

https://www.androidcentral.com/apps-software/sideloading-apps-onto-android-phones-from-random-sources-wont-be-an-option-starting-in-2026

3 hours ago, MikeKata said:

Σε ένα μονοπώλιο/ολιγοπώλιο όπως είναι η αγορά του mobile software (Google/Apple υπάρχουν μόνο), όταν ένας παίκτης ακολουθεί κάποιες πρακτικές, οι πρακτικές αυτές αντιγράφονται, συχνά, και από τον ανταγωνιστή, επηρεάζοντας κι εμάς που δε θέλουμε το "κλειστό οικοσύστημα". Το αποτέλεσμα; Η Google θέλει να κόψει το sideloading. Δεν "γκρινιάζουμε", λοιπόν, για την Apple, αυτή καθεαυτή, αλλά γιατί μας επηρεάζει έμμεσα.

1 minute ago, AtiX said:

Τα θεωρείς λάθος γιατί δεν σε συμφέρει στην κουβέντα

Σου απάντησα, κυριολεκτικά, ένα προς ένα στα "παραδείγματά" σου γιατί ήταν λάθος. Δεν είμαι εγώ αυτός που γράφει γενικολογίες, οπότε μάλλον δεν είμαι εγώ αυτός τον οποίο δε "συμφέρει η κουβέντα".

2 minutes ago, AtiX said:

Αυτό που εσύ ονομάζεις marketing, είναι ουσιαστικά η διαφήμιση που κάνει η κάθε εταιρία ώστε να διαφημίσει τα προτερήματα των προϊόντων της

Ρε 'σεις, πείτε την αλήθεια τώρα, μου κάνετε πλάκα ή θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Τελικά το "ονομάζω εγώ" ή είναι; "Marketing" δεν είναι η "διαφήμιση";

https://www.britannica.com/money/marketing

4 minutes ago, AtiX said:

αν όντως δεν υπάρχουν διάφορες στην ασφάλεια μεταξύ μιας συσκευής iOS και μιας Android πχ της Xiaomi ευχαρίστως να μου παραθέσεις στοιχεία και εγώ να παραδεχθώ ότι έχεις δίκιο και είμαι θύμα marketing…

Τα βλέπεις που επιμένεις να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια; Μιλάμε για το iOS "κλειστό" και "ανοιχτό" (σε εισαγωγικά γιατί έτσι ισχυρίζεστε ότι είναι). Η σωστή ερώτηση θα ήταν "αν όντως δεν υπάρχουν διάφορες στην ασφάλεια μεταξύ μιας συσκευής iOS με επιλογή/toggle ανοίγματος και χωρίς, ευχαρίστως να μου παραθέσεις στοιχεία και εγώ να παραδεχθώ ότι έχεις δίκιο και είμαι θύμα marketing".

Αλλά αποφάσισες να συγκρίνεις ανόμοια λειτουργικά γιατί δε σε συνέφερε. Γιατί ξέρεις ότι δεν έχουν αναφερθεί ευπάθειες που έχουν να κάνουν με το "άνοιγμα" του iOS (των πυλώνα όσων βαυκαλίζεστε ότι θα κάνει "κακό" αυτή η πρακτική), οπότε λες "τι μπορώ να συγκρίνω για να βγάλω επιχείρημα; Α, ναι. Ένα Κινέζικο Android".

Που κι εδώ πάλι έριξες άδεια και έπιασες άδεια. Γιατί δε θα σου συγκρίνω με "Xiaomi Android", θα σου συγκρίνω με "GrapheneOS Android". "Ανοιχτό" δεν είναι και το GrapheneOS; Μήπως θες να μου πεις ότι είναι λιγότερο ασφαλές από το iOS;

9 minutes ago, AtiX said:

Μου αρέσει που ρωτάς κιόλας… για την ιστορία και από την στιγμή που το privacy είναι ένας όρος που εμπεριέχει πολλά στοιχεία που μπορεί να θεωρηθούν προσωπικά, ναι μπορεί να υπάρχει και ολίγον privacy… ένα πρόχειρο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι πολλαπλές επιλογές που περιέχετε από το GDPR ως προς το σε ποια στοιχεία θέλεις να έχει πρόσβαση το site που επισκέπτεσαι…

να θυμίσω ότι εσύ περιμένεις ότι δεν υπάρχει ολίγον private…

Δεν καταλαβαίνω πού (νομίζεις ότι) άλλαξα γνώμη. Επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει "ολίγον private". Ποιος σου είπε ότι το GDPR σου δίνει privacy; Απλά μειώνει το data leak όσο γίνεται. Άλλο μείωση του data leak, άλλο "privacy". Πάλι βάζετε στην κουβέντα πράγματα που νομίζετε ότι σας δίνουν "πατημα" και νομίζετε ότι λέω πράγματα που δεν είπα;

1 minute ago, divnt said:

Η Ε.Ε για ποιο λόγο να κάνει κουμάντο στο οικοσύστημα της Apple, και της κάθε Apple;

Η Apple και η κάθε Apple για ποιο λόγο θέλει να πουλάει συσκευές στην ΕΕ χωρίς να της αρέσουν οι νόμοι που επιβάλλει η ΕΕ στο έδαφός της; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τη λογική σου και το Android είναι «κλειστό», αφού το sideloading είναι off by default. Άρα με το δικό σου σχήμα: Android = iOS. Αυτό που υποστηρίζω εξαρχής έρχεσαι να το επιβεβαιώσεις. 

Αυτοματοποίηση σημαίνει να μη χρειάζεται να ασχολείσαι με ασφάλεια/σταθερότητα. Όσο ανοίγεις παραμέτρους, τόσο μειώνεται. Το toggle αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος, όχι απλά μια επιλογή στο settings.

Δεν συγκρίνω exploits τύπου Pegasus λέω το βασικό: όσο περισσότερα κανάλια ανοίγεις, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες μόλυνσης. Αυτό είναι θεμελιώδης κανόνας ασφάλειας.

Για το keyboard: δεν είπα ότι είναι «τέλειο» στο privacy, αλλά ότι είναι ο καλύτερος συνδυασμός privacy + features + δωρεάν στο mainstream. Αν μιλάμε μόνο για privacy, υπάρχουν καθαρότερες λύσεις. Ποτέ όμως δε μίλησα μόνο για privacy. Για την ακρίβεια, εδώ και πολλά μηνύματα στο ξεκαθαρίζω συνεχώς. Αν μιλάμε για όλο το πακέτο, η απάντηση λείπει ακόμα.

Για το DMA: το θέμα δεν είναι αν η Apple «πρέπει να υπακούσει» αλλά αν ο κανόνας έχει πραγματική επιστημονική βάση. Papers υπάρχουν, αλλά είναι θεωρητικές/νομικές προσεγγίσεις, όχι μετρήσιμα στοιχεία για βλάβη καταναλωτή (υψηλότερες τιμές, λιγότερη καινοτομία, χειρότερη ασφάλεια). Άρα το DMA είναι κυρίως πολιτική επιλογή.

Και ξανά: επιλογή δεν είναι «περισσότερα κουμπάκια», αλλά η ύπαρξη διαφορετικών μοντέλων. Αν iOS και Android συγκλίνουν στην ίδια ενδιάμεση κατάσταση, τότε στην πράξη χάνεται η πραγματική διαφοροποίηση.

edit: έκανα το κείμενο πιο μικρό για να είναι πιο ευανάγνωστο και σαφές.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Συγγνώμη που ήμουν κομμάτια από τη δουλειά και με πονοκέφαλο προχθές, ε; Δε θα ξαναγίνει. Την επόμενη φορά κάνε μας tag να χτυπήσουμε κάρτα.

Βέβαια το ότι το έγραψα από τα πρώτα σχόλια εδώ, τουλάχιστον 2 φορές και δεν το πήρες χαμπάρι, μην το πούμε σε κανέναν...

Σου απάντησα, κυριολεκτικά, ένα προς ένα στα "παραδείγματά" σου γιατί ήταν λάθος. Δεν είμαι εγώ αυτός που γράφει γενικολογίες, οπότε μάλλον δεν είμαι εγώ αυτός τον οποίο δε "συμφέρει η κουβέντα".

Ρε 'σεις, πείτε την αλήθεια τώρα, μου κάνετε πλάκα ή θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Τελικά το "ονομάζω εγώ" ή είναι; "Marketing" δεν είναι η "διαφήμιση";

https://www.britannica.com/money/marketing

Τα βλέπεις που επιμένεις να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια; Μιλάμε για το iOS "κλειστό" και "ανοιχτό" (σε εισαγωγικά γιατί έτσι ισχυρίζεστε ότι είναι). Η σωστή ερώτηση θα ήταν "αν όντως δεν υπάρχουν διάφορες στην ασφάλεια μεταξύ μιας συσκευής iOS με επιλογή/toggle ανοίγματος και χωρίς, ευχαρίστως να μου παραθέσεις στοιχεία και εγώ να παραδεχθώ ότι έχεις δίκιο και είμαι θύμα marketing".

Αλλά αποφάσισες να συγκρίνεις ανόμοια λειτουργικά γιατί δε σε συνέφερε. Γιατί ξέρεις ότι δεν έχουν αναφερθεί ευπάθειες που έχουν να κάνουν με το "άνοιγμα" του iOS (των πυλώνα όσων βαυκαλίζεστε ότι θα κάνει "κακό" αυτή η πρακτική), οπότε λες "τι μπορώ να συγκρίνω για να βγάλω επιχείρημα; Α, ναι. Ένα Κινέζικο Android".

Που κι εδώ πάλι έριξες άδεια και έπιασες άδεια. Γιατί δε θα σου συγκρίνω με "Xiaomi Android", θα σου συγκρίνω με "GrapheneOS Android". "Ανοιχτό" δεν είναι και το GrapheneOS; Μήπως θες να μου πεις ότι είναι λιγότερο ασφαλές από το iOS;

Δεν καταλαβαίνω πού (νομίζεις ότι) άλλαξα γνώμη. Επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει "ολίγον private". Ποιος σου είπε ότι το GDPR σου δίνει privacy; Απλά μειώνει το data leak όσο γίνεται. Άλλο μείωση του data leak, άλλο "privacy". Πάλι βάζετε στην κουβέντα πράγματα που νομίζετε ότι σας δίνουν "πατημα" και νομίζετε ότι λέω πράγματα που δεν είπα;

Η Apple και η κάθε Apple για ποιο λόγο θέλει να πουλάει συσκευές στην ΕΕ χωρίς να της αρέσουν οι νόμοι που επιβάλλει η ΕΕ στο έδαφός της; 

Δεν σου έδωσα άδεια….

Εσύ είχες πονοκέφαλο ενώ εγώ πρέπει να διαβάσω τα σεντόνια σου σε όλο το φόρουμ για να βρω την δικαιολογία σου για να κατηγορήσεις και πάλι την Apple πρωτίστως και όχι την Google….

Κατά τα άλλα τρομερό επιχείρημα ότι έγραψες ότι δεν το θες γιατί το αντιγράφει η Google….

Να βρίζεις την Google για αυτό και όχι την Apple.

Επίσης τα θέματα δεν κλείνουν. Μπορείς ακόμα και τώρα να μπεις την άποψη σου εκεί που πραγματικά σε επηρεάζει….

Δικαιολογίες 5χρονου….

Επεξ/σία από Dimitris_1981
  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με τη λογική σου, και το Android είναι κλειστό, αφού το sideloading είναι off by default. Άρα και εκεί ξεκινάς με τις ίδιες ελεγχόμενες παραμέτρους και το ανοίγεις μόνο αν το επιλέξεις

Σωστά. Δε λέω έχω όμως αυταπάτες ότι "α, τι ωραία, θα γίνει πιο ασφαλές τώρα που η Γούγλη θέλει να μας απαγορεύσει εντελώς το side-loading".

Αυτοματοποίηση είναι όταν δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με ασφάλεια και σταθερότητα. Όσο ανοίγεις παραμέτρους, τόσο χάνεται. Επιπλέον, τι είπαμε; Ότι το άνοιγμα αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος, όχι απλά ένα toggle.

Θα επαναλάβω. Από τη στιγμή που δε θα ανοίξεις το toggle, το σύστημά σου δουλεύει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο. Πες μου ΕΝΑ πράγμα που άλλαξε στη χρήση και τη φιλοσοφία του συστήματος (όχι γενικολογίες, στη πράξη, μια αλλαγή που είδες) από τη στιγμή που αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με το DMA η Apple. Ένα πράγμα που είδες στην καθημερινότητά σου. Τίποτα...

Μα δεν συγκρίνω exploits τύπου Pegasus ούτε λέω να καταργήσουμε τα πάντα. Λέω κάτι απλό: όσο περισσότερα κανάλια ανοίγεις σε ένα οικοσύστημα, τόσο περισσότερους πιθανούς δρόμους δίνεις στο κακόβουλο λογισμικό. Αυτό είναι βασικός κανόνας ασφάλειας, όχι υπόθεση.

Για αυτό δεν τα ανοίγεις. Κρατάς τη ρύθμιση κλειστή και τέλος. Όσο attack surface είχες πριν που πάλι μπορούσες να το ανοίξεις με jailbreak, έχεις και τώρα. 

Για το DMA δεν συζητάμε αν η Apple “πρέπει να υπακούσει”, αλλά αν ο συγκεκριμένος κανόνας είναι ο σωστός και αναγκαίος ή απλώς μια πολιτική επιλογή που μειώνει την πραγματική ποικιλία.

Δεκτά τα papers, αλλά άλλο «υπάρχουν θεωρητικές κριτικές» κι άλλο «υπάρχει αποδεδειγμένη βλάβη στον καταναλωτή». Δεν έχουμε μετρήσιμα στοιχεία ότι το κλειστό μοντέλο οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, λιγότερη καινοτομία ή χειρότερη ασφάλεια.

Συγγνώμη, φίλε, Tlykog, αλλά λίγο κάπου ώπα.

1. Ξεκίνησες να προσπαθήσεις να υπερασπιστείς την κίνηση της Apple με μια εντελώς λάθος θέση "Ποιος κατεβάζει torrent στο κινητό" και "Ποτέ δεν επέτρεπε παράνομο λογισμικό" αγνοώντας ότι και χρήστες κατεβάζουν torrents και το torrenting δεν είναι παράνομο.

2. Μετά μετακινήθηκες στο "δεν είναι παράνομο αλλά δεν το χρειάζεται ο μέσος χρήστης". Που ούτε κι αυτό έστεκε, δεν μπορεί μια εταιρεία να αφαιρεί έτσι φαινομενικά "άχρηστες" εφαρμογές σε store που δεν ελέγχει.

3. Μετά έφυγες από αυτό και πήγες στο "δεν έχουμε αντίστοιχη τεκμηρίωση που να δείχνει ότι η στρατηγική της Apple δημιουργεί αποδεδειγμένα βλάβη στην κοινωνία ή στην αγορά με βάση την οικονομική θεωρία". 

4. Μόλις σου έστειλα μελέτες για αυτό (τις δέχτηκες προς τιμήν σου) με πήγες στο "Δεκτά τα papers, αλλά άλλο «υπάρχουν θεωρητικές κριτικές» κι άλλο «υπάρχει αποδεδειγμένη βλάβη στον καταναλωτή». Δεν έχουμε μετρήσιμα στοιχεία ότι το κλειστό μοντέλο οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, λιγότερη καινοτομία ή χειρότερη ασφάλεια."

Αν και οι αναλύσεις δε σου είναι αρκετές, πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα σου ήταν αρκετό. Τους ρύπους μπορείς να τους μετρήσεις απόλυτα. Η οικονομική θεωρία (και επιστήμη) είναι μακράν πιο "ρευστή".

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως ό,τι και να σου πω, μετακινείς συνεχώς τα γκολπόστ. Δε γίνεται να καταλήξουμε κάπου έτσι, είτε αυτή είναι δική μου άποψη, είτε δική σου.

Η έννοια της «επιλογής» δεν είναι μόνο ποσοτική («έχω περισσότερα κουμπάκια στα settings»), είναι και ποιοτική: δηλαδή να συνυπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Αν όλα τα λειτουργικά τείνουν προς την ίδια «ενδιάμεση» κατάσταση, τότε στην πράξη δεν έχω επιλογή μεταξύ πραγματικά διαφορετικών φιλοσοφιών.

Τα μοντέλα παραμένουν τα ίδια. Η Apple συνεχίζει να ελέγχει απόλυτα το οικοσύστημά της (με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ανάμεσα στις συσκευές της, το "fluidity", το "privacy" που λέτε ότι προσφέρει κλπ). Δεν έχει αλλάξει, κυριολεκτικά, τίποτα. Αν δε σου έλεγε κάποιος ότι υπάρχει αυτή η ρύθμιση δε θα είχες ιδέα. Το να μιλάμε γενικόλογα για "φιλοσοφίες" είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι όταν πρέπει να δείξουμε τις αλλαγές που ισχυριζόμαστε ότι συμβαίνουν, στην πράξη.

Για το αν «δεν αλλάζει τίποτα» για μένα: αλλάζει το συνολικό επίπεδο ασφάλειας του οικοσυστήματος. Δεν είναι ατομικό ζήτημα, γιατί η ασφάλεια επηρεάζεται αλυσιδωτά. Αυτό είναι η ουσία της διαφοροποίησης που λέω και εκεί χάνεται η πραγματική επιλογή.

Απάντησα ήδη.

Επεξ/σία από MikeKata
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε

Δεν σου έδωσα άδεια….

Πες "ενταξει", θα φέρει χαρτί από γιατρό.

• Haha 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Τις πουλάει και αν θέλουν οι πολίτες της Ε.Ε, αγοράζουν. Άν δε θέλουν, δεν αγοράζουν. Τόσο απλό.

Δημοσ.
Just now, divnt said:

Τις πουλάει και αν θέλουν οι πολίτες της Ε.Ε, αγοράζουν. Άν δε θέλουν, δεν αγοράζουν. Τόσο απλό.

Για αυτό έχουμε νομοθεσίες για να προστατεύουμε τους πολίτες από το τυχόν παραπλανητικό marketing. Τόσο απλά.

Η Apple, πάντως, φαίνεται να διαφωνεί μαζί σου, καθώς και στο USB-C vs Thunderbolt έκανε πίσω και στα app stores έκανε πίσω. Μάλλον η Apple έχει ανάγκη την ΕΕ κι όχι το ανάποδο.

Κράτα τη σημαία ψηλά όμως, ποτέ δεν ξέρεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...