Lucifer Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες 48 λεπτά πριν, michael92 είπε Το video δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν μέρος της υπεριώδης και της υπέρυθρης ακτινοβολίας σε ειδικές συνθήκες. Όπως το να ανάβει η λάμπα δε σε καθιστά ικανό να αντιληφθείς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο καλώδιο, έτσι και η διέγερση του οπτικού νεύρου δε σε καθιστά ικανό να μεταφράσεις το ερέθισμα σε χρώμα που αντιστοιχεί στο μήκος κύματος που του αντιστοιχεί. Είναι σα να λες ότι βλέπεις την πίεση που ασκείς στα βλέφαρά σου επειδή αντιδράει το οπτικό νεύρο παράγοντας φωσφενία. Δεν είναι δυνατόν βιολογικά.
michael92 Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 19 λεπτά πριν, Lucifer είπε Όπως το να ανάβει η λάμπα δε σε καθιστά ικανό να αντιληφθείς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο καλώδιο, έτσι και η διέγερση του οπτικού νεύρου δε σε καθιστά ικανό να μεταφράσεις το ερέθισμα σε χρώμα που αντιστοιχεί στο μήκος κύματος που του αντιστοιχεί. Είναι σα να λες ότι βλέπεις την πίεση που ασκείς στα βλέφαρά σου επειδή αντιδράει το οπτικό νεύρο παράγοντας φωσφενία. Δεν είναι δυνατόν βιολογικά. Μα τα χρώματα δεν είναι απλώς ο τρόπος που ο εγκέφαλος μας ερμηνεύει τα εκάστοτε μήκη κύματος; Πάντως δεν είμαι τρελός. Παρότι η ευαισθησία πέφτει λογαριθμικά, πρακτικά μπορούμε να δούμε υπέρυθρο φως: https://opg.optica.org/josa/abstract.cfm?uri=josa-37-7-546 1
Lucifer Δημοσ. πριν από 10 ώρες Δημοσ. πριν από 10 ώρες 7 ώρες πριν, michael92 είπε Μα τα χρώματα δεν είναι απλώς ο τρόπος που ο εγκέφαλος μας ερμηνεύει τα εκάστοτε μήκη κύματος; Πάντως δεν είμαι τρελός. Παρότι η ευαισθησία πέφτει λογαριθμικά, πρακτικά μπορούμε να δούμε υπέρυθρο φως: https://opg.optica.org/josa/abstract.cfm?uri=josa-37-7-546 Τρελαίνομαι, paper από το 1947, είσαι ίνδαλμα! Λοιπόν τι εννοώ: αρχικά έχεις δίκιο για το IR ότι κάποια μάτια αντιδρούν και σε μήκη πάνω από 800. Όπως και για την υπεριώδη, η ηλικία και κάποιες βλάβες μπορεί να καταστήσουν αντιληπτά κάποια μήκη κύματος λίγο πέρα από το κυανό. Η ένστασή μου είναι η εξής: επειδή παράγουν οπτικό ερέθισμα, δε σημαίνει ότι βλέπεις αυτό το μήκος κύματος, ακριβώς επειδή δεν προκύπτει κάποιο χρώμα μοναδικό στο φάσμα αυτό. Η διέγερση του νεύρου δεν αρκεί για να πεις ότι "βλέπεις" κάτι, γιατί αυτό γίνεται και με άλλους μηχανισμούς (όπως πχ πίεση) που δεν έχουν καμία σχέση με το ΗΜ φάσμα. Είναι και λίγο γλωσσολογική η ένστασή μου υποθέτω, αλλά αν μπορείς να φέρεις στο νου σου το "χρώμα" που είδες στο IR/UV, να το θυμηθείς, σημαίνει ότι μπορείς και να το φανταστείς -άρα ανήκει στο οπτικό φάσμα που ξέρουμε και αγαπάμε.
gallikan Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες Αν ανακαλύψουν και άλλα χρώματα οι γυναίκες την κάτσαμε.... Άντε να συνεννοηθείς μετά 2
Lucifer Δημοσ. πριν από 6 ώρες Δημοσ. πριν από 6 ώρες 19 λεπτά πριν, gallikan είπε Αν ανακαλύψουν και άλλα χρώματα οι γυναίκες την κάτσαμε.... Άντε να συνεννοηθείς μετά Να ζητάς το ακριβές hex. Όχι "σομόν" και "ζαχαρί" και "εκρού". ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα