Axlmon Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες Οι παλιές αστυνομικές ταυτότητες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο στην Ευρώπη από το καλοκαίρι του 2026, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι παλιές μπλε αστυνομικές ταυτότητες, με προδιαγραφές δεκαετίας '60, δεν θα επιτρέπουν ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω ζητημάτων χαμηλής ασφάλειας. «Με την μπλε κλασική αγαπημένη κατά τα άλλα ταυτότητα, απ'ότι του χρόνου το καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε γιατί είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που έχουμε, αυτή την "ανασφαλή" ταυτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου στο ΕΡΤ News. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ με διαβατήριο, ενώ συνιστάται η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με τις νέες, που παρέχουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας (ID1), οι πολίτες χρειάζεται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης του τόπου μόνιμης ή προσωρινής διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, απαιτείται φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή, η οποία μπορεί να ληφθεί είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε από πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο. Στη δεύτερη περίπτωση, ο φωτογράφος θα αναρτήσει τη φωτογραφία στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr και θα παραδώσει στον πολίτη έναν κωδικάριθμο. Ο πολίτης στη συνέχεια θα πρέπει, μέσω της ίδιας εφαρμογής, να αντιστοιχίσει τον κωδικό αυτό με το ΑΦΜ του. Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην πορεία του Προσωπικού Αριθμού (Π.Α.), δηλώνοντας ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη αποκτήσει Προσωπικό Αριθμό. Όπως διευκρίνισε, από τις 6 Νοεμβρίου ο Προσωπικός Αριθμός θα αρχίσει να αποδίδεται αυτόματα σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν λάθη στα κρατικά μητρώα. «Στόχος είναι ο πολίτης να χρησιμοποιεί έναν αριθμό αντί για ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου, ώστε να περιοριστούν τα λάθη και η ταλαιπωρία», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες. Η αλλαγή των αστυνομικών ταυτοτήτων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ταξιδιωτικών εγγράφων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της πλαστογραφίας. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
1comment Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες Τι εννοεί εντός ΕΕ με διαβατήριο; Μέχρι τωρα δεν επιτρέπεται μονο με την ταυτότητα να πας εντός ΕΕ;
iml Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 2 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε περιμενω παραταση Εξαρτάται από που προέρχεται η απαίτηση αναβάθμισης. Αν είναι από την Ελλάδα 2.0, άνετα. Αν είναι από ΕΕ, παίζει να είμαστε ήδη στην 10τη παράταση γιατί... Ελλάδα 2.0 beta. 11
Striftos79 Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 2 minutes ago, 1comment said: Τι εννοεί εντός ΕΕ με διαβατήριο; Μέχρι τωρα δεν επιτρέπεται μονο με την ταυτότητα να πας εντός ΕΕ; Αυτό που έχουμε δεν είναι ταυτότητα, είναι εφημερίδα! 7 1 13
mercast Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 3 λεπτά πριν, 1comment είπε Τι εννοεί εντός ΕΕ με διαβατήριο; Μέχρι τωρα δεν επιτρέπεται μονο με την ταυτότητα να πας εντός ΕΕ; Τώρα μπορείς να ταξιδέψεις με παλιά ταυτότητα, καινούργια ταυτότητα και διαβατήριο. Από το 2026 θα μπορείς μόνο με καινούργια ταυτότητα και διαβατήριο. 12
lbit Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες για ποια ταξίδια μιλάτε; πληροφοριακά μονάχα, υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν έχουν καν ταυτότητες και έχουν διαβατήριο για ταξιδια. 4 1
Ukforthemoment Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 7 λεπτά πριν, 1comment είπε Τι εννοεί εντός ΕΕ με διαβατήριο; Μέχρι τωρα δεν επιτρέπεται μονο με την ταυτότητα να πας εντός ΕΕ; Δεν απαγορευεται το διαβατήριο εντός της ΕΕ.Είναι πιο δυνατό έγγραφο και απο την ταυτότητα ,εντός και εκτός Ελλάδας. 2 λεπτά πριν, lbit είπε για ποια ταξίδια μιλάτε; πληροφοριακά μονάχα, υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν έχουν καν ταυτότητες και έχουν διαβατήριο για ταξιδια. Δανία και Ιρλανδία απο ότι βλέπω. 2
magictoboggan Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες Quote με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της πλαστογραφίας. Ευχαριστώ Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα νιώθω πιο ασφαλής σαν Ευρωπαίος πολίτης που είμαι. 8
BILL5 Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες Εγω που δεν ενδιαφέρομαι να φυγω ετος ελλαδας και η 2η ταυτότητα μου την εχω βγαλει απο το 2008 και εχει ηδη ληξει γιατι να παω να βγαλω νεα ταυτότητα ε 1
Ukforthemoment Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 2 λεπτά πριν, BILL5 είπε Εγω που δεν ενδιαφέρομαι να φυγω ετος ελλαδας και η 2η ταυτότητα μου την εχω βγαλει απο το 2008 και εχει ηδη ληξει γιατι να παω να βγαλω νεα ταυτότητα ε Γιατί σκας; Μη βγάλεις. 7 5
dtk-386 Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 3 λεπτά πριν, BILL5 είπε Εγω που δεν ενδιαφέρομαι να φυγω ετος ελλαδας και η 2η ταυτότητα μου την εχω βγαλει απο το 2008 και εχει ηδη ληξει γιατι να παω να βγαλω νεα ταυτότητα ε Επαναστάτης χωρίς αιτία? 11 12
mariosnik_ Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες 7 λεπτά πριν, BILL5 είπε Εγω που δεν ενδιαφέρομαι να φυγω ετος ελλαδας και η 2η ταυτότητα μου την εχω βγαλει απο το 2008 και εχει ηδη ληξει γιατι να παω να βγαλω νεα ταυτότητα ε Δεν χρειάζεται να βγάλεις καινούργια προς το παρόν, αλλά μέχρι την προθεσμία που θα ισχύει για το ελληνικό κράτος εντός. Διότι από ένα σημείο και μετά δεν θα αναγνωρίζεται η παλιά ταυτότητα ούτε για το κράτος οπότε θα πρέπει να εκδοθεί άλλη. 1 1
JohnnieGr88 Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες Αμκα αφμ όλα τα έχωσαν…το δίπλωμα οδήγησης γιατί όχι ; Αν ναι πρέπει να πληρώνουμε ένα σωρό παράβολα και μλκς 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα