Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
6 minutes ago, Doubt said:

Sorry αλλά φρέσκο γάλα σε πλαστικό μπουκάλι κυκλοφορούσε από τέλη 70s που θυμάμαι.

Σαν αυτό 

https://www.voria.gr/article/thessaloniki-ena-plastiko-mpoukali-40-eton-sto-karampournaki-foto

Η διαφορά με τα μεταγενέστερα ήταν στην "ομογενοποίηση". Εκείνο το παλιό έπιανε "πέτσα" πάνω όπως το γιαούρτι.

δεν ήταν φρέσκο αυτό. ήταν γάλα μακράς διαρκείας UHT (Ultra High Temperature) ή γάλα υπερυψηλής θερμοκρασίας ή υπερπαστεριωμένο γάλα, το οποίο διατηρούταν εκτός ψυγείου μέχρι και 12 μήνες. 

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Panagiotis 05 είπε

δεν ήταν φρέσκο αυτό. ήταν γάλα μακράς διαρκείας UHT (Ultra High Temperature) ή γάλα υπερυψηλής θερμοκρασίας ή υπερπαστεριωμένο γάλα, το οποίο διατηρούταν εκτός ψυγείου μέχρι και 12 μήνες. 

Nope

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, καθότι αυτό μου έδιναν σαν παιδί που ήμουν τότε και το είχα αγοράσει ο ίδιος από καταστήματα της τότε γειτονιάς. Στο ψυγείο και για λίγες μέρες.

Τι γράφει ο καθένας στο ίντερνετ μου είναι αδιάφορο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω ανακρίβειες.

Δημοσ.
8 minutes ago, Doubt said:

Nope

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, καθότι αυτό μου έδιναν σαν παιδί που ήμουν τότε και το είχα αγοράσει ο ίδιος από καταστήματα της τότε γειτονιάς. Στο ψυγείο και για λίγες μέρες.

Τι γράφει ο καθένας στο ίντερνετ μου είναι αδιάφορο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω ανακρίβειες.

ναι δεν αντιλέγω. απλά δεν ήταν ευρείας κατανάλωσης (δεν υπήρχαν μεγάλες ποσότητες). ειδικά στις πόλεις τα πουλούσαν οι ΕΒΓΑ και η ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς. στις αρχές ήταν σε γυαλινο μπουκάλι, το οποίο επιστρεφόταν και μετά σε πλαστικό. αυτό της φώτο πάντως ήταν εκτός ψυγείου.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Panagiotis 05 είπε
Αναφορά σε κείμενο

Για πόσο παλιά λες ότι δεν υπήρχε το φρέσκο;

80s. την δεκαετία του 00 με την ανάπτυξη των σουπερμαρκετ ξεκίνησε και το φρέσκο γάλα

"Η μαζική διάθεση φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2002 με την παραγωγή και διάθεση από συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ μέχρι τότε η διάθεση αφορούσε κυρίως το εβαπορέ γάλα, η διάδοση του οποίου άρχισε στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. "

σημασία έχει ότι θα ερθουμε...

Αυτά ποιός τα λέει; Το ChatGPT;

Φρέσκο γάλα μαζικής διάθεσης μια χαρά υπήρχε από τη δεκαετία του 1980.
Ορίστε μια διαφήμιση και γάλα ΔΕΛΤΑ που δείχνει τη νέα τότε χάρτινη συσκευασία Fresh Box

 

  • Like 2
Δημοσ.

πάντως με την εξάδα να έχει 7,56  € (Mymarket) οπότε οι 4 να κοστίζουν 30,24 € και το σακίδιο να είναι στα 35 € δεν είναι και καμιά τεράστια έκπτωση... ιδίως αν δεν βάζεις γάλα στον καφέ σου

https://www.zakcret.gr/under-armour-hustle-lite-backpack-6000399-025-anthraki

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Panagiotis 05 είπε

80s. την δεκαετία του 00 με την ανάπτυξη των σουπερμαρκετ ξεκίνησε και το φρέσκο γάλα

"Η μαζική διάθεση φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2002 με την παραγωγή και διάθεση από συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ μέχρι τότε η διάθεση αφορούσε κυρίως το εβαπορέ γάλα, η διάδοση του οποίου άρχισε στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. "

σημασία έχει ότι θα ερθουμε...

Εγώ θυμάμαι δεκαετία 80 και 90 φρέσκο πίναμε πάντως. 

  • Like 1
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, zio10 είπε

Εγώ θυμάμαι δεκαετία 80 και 90 φρέσκο πίναμε πάντως. 

Ακριβως αυτο. Δεν ισχυει το 2002 που γραφτηκε.

  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Panagiotis 05 είπε

ειδικά στις πόλεις τα πουλούσαν οι ΕΒΓΑ και η ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς. στις αρχές ήταν σε γυαλινο μπουκάλι, το οποίο επιστρεφόταν και μετά σε πλαστικό

Στην Αθήνα, ΕΒΓΑ και ΔΕΛΤΑ κυκλοφορούσε, γυάλινο εγώ δεν πρόλαβα. Το μακράς διαρκείας ήταν άλλο προϊόν σε παρόμοιο μπουκάλι, τα θυμάμαι κι αυτά, δεν είχαν ιδιαίτερη ζήτηση.

Δημοσ.

Μάγκες το θέμα δεν είναι η παλαιότητα. Στα 80s-90s είχε σημαντική διαφορά (κόστος) το εβαπορέ από τα υπόλοιπα γάλατα που λέτε. Και γι' αυτό οι περισσότεροι πίναμε εβαπορέ. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, dsi44 είπε

στο φραπε μονο εβαπορε παει,για αυτο το λογο το αγοραζαμε.

Αυτό ακριβώς.
Εβαπορέ σιγουράκι στο φραπέ, ίσως και στο ζεστό στιγμιαίο,
μπορεί και στον καφέ φίλτρου
αλλά σε καμία περίπτωση στο καπουτσίνο.
Και ζαχαρούχο καμιά συνταγή μαγειρικής.

Κατά τα λοιπά, φρέσκο γάλα στην Ελλάδα έπινε ο κόσμος από τη δεκαετία του '60 σε γυάλινα μπουκάλια.
Τη δεκαετία του '70 μετά και από αλλαγές στη νομοθεσία, το φρέσκο γάλα πωλούνταν σε πλαστικά μπουκάλια.
Και τη δεκαετία του '80 το φρέσκο γάλα μπήκε στα χάρτινα μπουκάλια στα super market της εποχής (στην Αθήνα πχ Prisunic Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Hellas Spar Βερόπουλος, Tresko, Σκλαβενίτης, Γαλαξίας κλπ).
Μάρκες διάφορες, ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΑΓΝΟ, ΑΣΤΥ, ΕΒΓΑ κλπ.
Η διαφορά με το σήμερα είναι πως οι αγορές τότε είχαν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα,
που σημαίνει ότι φρέσκο γάλα παντού θα έβρισκες αλλά την ίδια μάρκα φρέσκο γάλα δε θα την έβρισκες παντού. Πχ φρέσκο γάλα η ΔΩΔΩΝΗ είχε μια χαρά στα Γιάννενα, αλλά στην Αθήνα δεν θα το έβρισκες.
Τώρα αυτά ότι το φρέσκο γάλα μπήκε στη μαζική διάθεση το ...2002, είναι προφανώς χιούμορ του ChatGPT.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...