Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχουν πέσει τρελά δις από όλες τις μεγάλες εταιρίες. Έχουμε αγώνα κούρσας μεταξύ Δύσης και Ανατολής για το ΑΙ.

Οι μισές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και πανω από δεκαετία είναι ΑΙ.

Και έχει κόσμο που μιλάει για φούσκα.

Σε τεχνολογικό φόρουμ.

Το προβλημα θεωρώ ότι έχει να κάνει με την ορολογία. Τεχνητή νοημοσύνη. Δημιουργεί παρανόηση του τί πραγματικά είναι αυτό το πράγμα.

Ο σωστός όρος είναι Συστήματα Μηχανικής Μάθησης. 

Και ξεκίνησε η έρευνα και υλοποίηση συστημάτων από το 1950. Και συνεχώς εξελίσσεται. Ουδέποτε σταμάτησε.

Η ύπαρξη hype δεν ακυρώνει την συνεχή αυτή εξέλιξη.

Επεξ/σία από panther_512
  • Like 4
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Οποιοδήποτε σοβαρό μηχανικό να ρωτήσεις, θα σου πει ακριβώς το ίδιο. Ότι το ΑΙ στα χέρια ενός έμπειρου προγραμματιστή είναι ένα καλό εργαλείο και στα χέρια ενός junior, μπορεί να τινάξει την εταιρεία στον αέρα.

• Like 2
Δημοσ.

Έχω αναπτύξει εφαρμογές εξ ολοκλήρου με ai agent, πλήρως λειτουργικές οι οποίες τρέχουν απροβλημάτιστα, εφαρμογές όπως πλατφόρμα για διαχείριση πολυκατοικιών με αυτόματη έκδοση κοινοχρήστων, σύστημα ψηφοφοριών, αναφορές βλαβών κτλ.
Ένα σύστημα διαχείρισης σειράς προτεραιότητας στο οποίο έχω καταφέρει να διασυνδέσω 3 τάμπλετ, ένα ως κεντρική κονσόλα εκτύπωσης και 2 πάνω απ τα ταμεία για προβολή του αριθμού εξυπηρέτησης, ένα bluetooth thermal printer το οποίο εκτυπώνει χαρτάκι προτεραιότητας ένα pc στον οποίο έτρεχε ο σέρβερ.
Έχω φτιάξει πλατφόρμα για απομακρυσμένο ελέγχου και προειδοποίησης με αισθήτηρες θερμοκρασιών esp και μπλα μπλα. Έχω φτιάξει εφαρμογή για διαχείριση ραντεβού, πελατών και υπαλλήλων σε κατάστημα κομμωτηρίου.
Έχω φτιάξει web εφαρμογή για διαχείριση γηπέδων τένις με αυτόματες κρατήσεις, live κατάσταση γηπέδων με animations, κτλ κτλ. και όλα αυτά με μηδέν γραμμές κώδικα. Άντε ίσως να χρειάστηκε να αλλάξω καμιά τιμή μεταβλητής, να βάλω κάνα api key, να αλλάξω κάνα text από περιεχόμενου κειμένου ή να άλλαξα λίγο το bg-color από κάποιο στοιχείο. Έχω και κάνα δυο άλλες και όλα αυτά μέσα σε διάστημα 1 έως 2 μηνών και με πολύ λίγες γνώσεις προγραμματισμού σε html python κάτι που αν έπρεπε να τα κάνω όλα αυτά γράφοντας κώδικα δεν θα τελείωνα ποτέ.

Στις δικές μου λοιπόν περιπτώσεις άγγιζε μέχρι και το 99% κι η συγγραφή του κώδικα απ το ΑΙ και αυτό γιατί το 1% αφορούσε αποκλειστικά πράγματα που έπρεπε να γίνουν χειροκίνητα όπως το να συνδέσω το tablet στον υπολογιστή μου και να πατήσω build στο android studio.

Δεν είναι απλά εργαλεία, είναι εργαλεία που αλλάζουν εντελώς τους όρους του παιχνιδιού τουλάχιστον σε επίπεδο απλών στη φιλοσοφία web ακόμα και android ή desktop εφαρμογών.

• Like 5
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, DrStef είπε

Έχω αναπτύξει εφαρμογές εξ ολοκλήρου με ai agent, πλήρως λειτουργικές οι οποίες τρέχουν απροβλημάτιστα, εφαρμογές όπως πλατφόρμα για διαχείριση πολυκατοικιών με αυτόματη έκδοση κοινοχρήστων, σύστημα ψηφοφοριών, αναφορές βλαβών κτλ.
Ένα σύστημα διαχείρισης σειράς προτεραιότητας στο οποίο έχω καταφέρει να διασυνδέσω 3 τάμπλετ, ένα ως κεντρική κονσόλα εκτύπωσης και 2 πάνω απ τα ταμεία για προβολή του αριθμού εξυπηρέτησης, ένα bluetooth thermal printer το οποίο εκτυπώνει χαρτάκι προτεραιότητας ένα pc στον οποίο έτρεχε ο σέρβερ.
Έχω φτιάξει πλατφόρμα για απομακρυσμένο ελέγχου και προειδοποίησης με αισθήτηρες θερμοκρασιών esp και μπλα μπλα. Έχω φτιάξει εφαρμογή για διαχείριση ραντεβού, πελατών και υπαλλήλων σε κατάστημα κομμωτηρίου.
Έχω φτιάξει web εφαρμογή για διαχείριση γηπέδων τένις με αυτόματες κρατήσεις, live κατάσταση γηπέδων με animations, κτλ κτλ. και όλα αυτά με μηδέν γραμμές κώδικα. Άντε ίσως να χρειάστηκε να αλλάξω καμιά τιμή μεταβλητής, να βάλω κάνα api key, να αλλάξω κάνα text από περιεχόμενου κειμένου ή να άλλαξα λίγο το bg-color από κάποιο στοιχείο. Έχω και κάνα δυο άλλες και όλα αυτά μέσα σε διάστημα 1 έως 2 μηνών και με πολύ λίγες γνώσεις προγραμματισμού σε html python κάτι που αν έπρεπε να τα κάνω όλα αυτά γράφοντας κώδικα δεν θα τελείωνα ποτέ.

Στις δικές μου λοιπόν περιπτώσεις άγγιζε μέχρι και το 99% κι η συγγραφή του κώδικα απ το ΑΙ και αυτό γιατί το 1% αφορούσε αποκλειστικά πράγματα που έπρεπε να γίνουν χειροκίνητα όπως το να συνδέσω το tablet στον υπολογιστή μου και να πατήσω build στο android studio.

Δεν είναι απλά εργαλεία, είναι εργαλεία που αλλάζουν εντελώς τους όρους του παιχνιδιού τουλάχιστον σε επίπεδο απλών στη φιλοσοφία web ακόμα και android ή desktop εφαρμογών.

Ποιο ai agent χρησιμοποίησες για όλα αυτά?

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, razimar είπε

Ποιο ai agent χρησιμοποίησες για όλα αυτά?

Όλα έγιναν μέσω Firebase Studio και τον prototyper που ενσωματώνει στο περιβάλλον ανάπτυξης.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβάζω αυτούς τους ειδικούς του insomnia που γελάνε με το ΑΙ και μου έρχεται στο μυαλό άλλος ένας που γελούσε με τον ίδιο τρόπο 

Επεξ/σία από nikosgalis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, DrStef said:

Ειμαι προγραμματιστης (Python) και περυσι παλιος πελατης μου ζητησε να του φτιαξω ενα Dashboard για βιομηχανικη εφαρμογη. Του ειπα πως το καλυτερο εργαλειο στην πιατσα για κατι interactive ειναι η React (ισως υπαρχουν και αλλα καλυτερα ομως ας μην κολλησουμε εδω). Ξεκαθαριζοντας του αρχικα πως δεν εχω ιδεα απο React, συμφωνησαμε να το φτιαξω. Με τη βοηθεια του ChatGPT το εφτιαξα απο το μηδεν, χωρις να γραψω ουτε μια γραμμη κωδικα εγω (μονο διορθωσεις και copy-paste) ειδικα του υπερσιχαμενου εκτρωματος που λεγεται css 

Ολο το codebase γραφτηκε απο αυτο και πηρα τα ευσημα απο τον πελατη

Πριν εναν μηνα, δουλευοντας σε αλλο προτζεκτ, Κυριακη βραδυ μου ζητησε αν μπορω να εχω ετοιμο και ενα Dashboard μαζι με κατι αλλα, για μια εκθεση που ειχε Τριτη πρωι. Φορτωσα τον παλιο φακελο απο την περυσινη React εφαρμογη στο Cursor , του ζητησα να φτιαξει dummy data για ολες τις παραμετρους και πινακες, διαγραμματα, πιτες, κλπ για καθε παραμετρο και να τα μοιρασει σε δαφορες σελιδες, tabs, και σε δαφορα σημεια της ιδιας σελιδας, ανα κατηγορια. Σε μερικα λεπτα (πηρε αρκετα ομολογουμενως) μου το ειχε ετοιμο και με ολες τις μικρολεπτομερειες στο background, css με καταλληλα χρωματα, διαβαθμισεις, κλπ 

Να μην τα πολυλεω, εχοντας φτιαξει 2 δικα μου σαιτ στο παρελθον, που μου πηραν μηνες, οφειλω να παραδεχτω πως το εργαλειο ειναι υπερτουμπανο, δεν υπηρχε τιποτα παρομοιο πριν 3 χρονια, και το βλεπω να βελτιωνεται διαρκως σε ποιοτητα συζητησης, ειδικα οταν μεσολαβουν και αρχεια, screenshots, κλπ καμια σχεση με παλια μοντελα. Αμα κανεις και μιξη των εργαλειων, το πραγμα γινετα ακομα καλυτερο, πχ ο Grok εχει αποδειχθει πολυ πιο εξυπνος σε συγκεκριμενα εργα, και παιζοντας μεταξυ των 2 μοντελων, πχ chatgpt φτιαξε μου μια περιληψη για τη φαση του εργου με βαση τα οσα εχουμε πει, κανεις αντιγραφη στον Grok και του λες βρες μου λυση σε αυτο, με βαση αυτην την κατασταση.  Καποιες φορες κολλανε στη λογικη τους και δε μπορουν να πανε παραπερα και οταν μπλεκεται αλλο εργαλειο, γινεται καλη προοδος. 

Για να μην αναφερω φασεις που απλα του ανεβασα pdf με οδηγιες για αισθητηρες βιομηχανικης εφαρμογης 395 σελιδων το διαβασε σε δευτερολεπτα και μου εβγαλε σειρα βηματων που επρεπε να ακολουθησω. Πραγματα που θα ηθελες ημερες ολοκληρες για να μπεις μονο στο νοημα του πως δουλευει το μηχανημα. 

Επισης τρελο, το οτι μπορουν και βλεπουν βιντεο πχ μιας ωρας, σε μερικα δευτερολεπτα :)

Γενικα το ΑΙ και οι ΗΥ, σπανια να κανουν κατι που δε μπορει να κανει ο ανθρωπος. Αυτο που κερδιζουν ειναι η ταχυτητα. Οτιδηποτε φτιαχνει ενα ΑΙ/ΗΥ, μπορει να γινει απο εναν ανθρωπο, ομως το ΑΙ/ΗΥ θα το κανει σε μερικα λεπτα και ο ανθρωπος σε μερικους μηνες. Η σε μερικα δευτερολεπτα και ο ανθρωπος σε χρονια.

Απο απλα προβληματα, πχ βρες μου τον μικροτερο 60ψηφιο αριθμο που το αθροισμα των ψηφιων του ειναι 360, ο ανθρωπος θα παρει ωρες/μερες, ο ΗΥ κλασματα δευτερολεπτου

Το ιδιο και στο "φτιαξε μου την ταδε εφαρμογη" που περιλαμβανει 120 αρχεια, JS, html, css ο ΗΥ θα το φτιαξει σε 1 ωρα, ο ανθρωπος θα χρειαζοταν εβδομαδες δουλειας

Οπως ειχε πει και ενας σκακιστης "Ισως να μπορουσα να κερδισω τον ALPHAZERO αν ειχα αρκετο χρονο να σκεφτω" πχ εβδομαδες την καθε του κινηση

Επεξ/σία από archer100
  • Like 3
Δημοσ.
1 hour ago, panther_512 said:

Έχουν πέσει τρελά δις από όλες τις μεγάλες εταιρίες. Έχουμε αγώνα κούρσας μεταξύ Δύσης και Ανατολής για το ΑΙ.

Οι μισές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και πανω από δεκαετία είναι ΑΙ.

Και έχει κόσμο που μιλάει για φούσκα.

Σε τεχνολογικό φόρουμ.

Το προβλημα θεωρώ ότι έχει να κάνει με την ορολογία. Τεχνητή νοημοσύνη. Δημιουργεί παρανόηση του τί πραγματικά είναι αυτό το πράγμα.

Ο σωστός όρος είναι Συστήματα Μηχανικής Μάθησης. 

Και ξεκίνησε η έρευνα και υλοποίηση συστημάτων από το 1950. Και συνεχώς εξελίσσεται. Ουδέποτε σταμάτησε.

Η ύπαρξη hype δεν ακυρώνει την συνεχή αυτή εξέλιξη.

Θα σας δωσω ενα tip:

Οταν καποιος δεν εχει  σοβαρα επιχειρηματα επικαλειται μεταξυ αλλων οτι ειναι ομιλητης σε τεχνολογικο forum 

Αρα ντε και καλα η αποψη που εχει ειναι σωστη

Στο ζουμι: Αν η επενδυση απιστευτων ποσων στις εταιρειες δεν αποδωσει τα αναμενομενα σε ενα ευλογο χρονο,

Ναι θα ειναι φουσκα και οι οικονομικες  συνεπειες τεραστιες.

Ο ορος φουσκα ειναι οικονομικος, σημαινει οτι οι επενδυσεις πανε κουβα.

Οι επενδυτες δεν εβαλαν χρημα για να αποσβεσουν σε 50 χρονια.

Ηδη οι πρωτες προσδοκιες δεν εκπληρωθηκαν,

Οι ανεργοι προγραμματιστες ακομα δουλευουν.

Αν συνεχιστει αυτο και μεινουμε σχεδον στασιμοι, καποιοι θα χασουν λεφτα. 

Δημοσ.
3 minutes ago, kokoviosR said:

Θα σας δωσω ενα tip:

Οταν καποιος δεν εχει  σοβαρα επιχειρηματα επικαλειται μεταξυ αλλων οτι ειναι ομιλητης σε τεχνολογικο forum 

Αρα ντε και καλα η αποψη που εχει ειναι σωστη

Στο ζουμι: Αν η επενδυση απιστευτων ποσων στις εταιρειες δεν αποδωσει τα αναμενομενα σε ενα ευλογο χρονο,

Ναι θα ειναι φουσκα και οι οικονομικες  συνεπειες τεραστιες.

Ο ορος φουσκα ειναι οικονομικος, σημαινει οτι οι επενδυσεις πανε κουβα.

Οι επενδυτες δεν εβαλαν χρημα για να αποσβεσουν σε 50 χρονια.

Ηδη οι πρωτες προσδοκιες δεν εκπληρωθηκαν,

Οι ανεργοι προγραμματιστες ακομα δουλευουν.

Αν συνεχιστει αυτο και μεινουμε σχεδον στασιμοι, καποιοι θα χασουν λεφτα. 

Ηδη εχει γινει τεραστια αλλαγη, υπαρχει προιον με απιστευτες δυνατοτητες σε σχεση με πριν 3 χρονια. Δηλαδη και να μην υπαρξει καμια προοδος απο εδω και περα, με τις καταλληλες προσαρμογες κα προσβασεις, τα τωρινα μοντελα μπορουν να κανουν τρομερα πραγματα. 

Δηλαδη το συνορο της τεχνολογιας στην αγορα ηταν στο 50 πριν την ελευση του chatGPT, σημερα ειναι στο 200 με την προσθηκη ολων των ΤΩΡΙΝΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ τους και τρεχουν τον αγωνα δρομου για οσο παει παραπανω. 

Και ο αγωνας δρομου δεν ειναι να αντικατασταθουν οι προγραμματιστες, αλλα να βγουν στην αγορα πακετα ΑΙ, που θα μπορουν να αποδωσουν πολυ καλα σε θεσεις εργασιας (customer service, chatbots, γραμματεια, κλπ, junior λογιστες, junior γιατροι, junior ψυχολογοι, junior δικηγοροι, κλπ)

Ηδη εχουν πολλα κομματια ετοιμα απο το παζλ της επομενης μερας, ακομα και αν δεν εχουν καινουργια κομματια, με τα υπαρχοντα μπορουν να φτιαξουν πολλα προιοντα

• Like 1
Δημοσ.

Ο κωδικας ειναι μασημενη τροφη 1+1=2, ειναι απολυτος σιγουρο οτι αυτο θα επιτευχθει σε ποσοστο 100%.
Ο ανθρωπος θα φτιαχνει ισως το γραφικο περιβαλλον και ο κωδικας πισω θα ειναι απο μηχανες.

Δημοσ.

Δεν είναι φούσκα το AI. Χρειάζεται καθοδήγηση αλλά κάνει θαύματα σε θέμα ταχύτητας, όπως προαναφέρθηκε.

Απλά δεν θα έπρεπε να περιέχει τον όρο νοημοσύνη γιατί παραπέμπει σε μηχάνημα που μιμείται τους βιολογικούς εγκεφάλους. Πράγμα που ίσως και να μην κατορθώσουμε ποτέ.

• Thanks 1
Δημοσ.

Με Ai έφτιαξα 2 self hosted sites (κείμενα+εικόνες απο ai, email, custom φόρμες που στέλνουν τα στοιχεία στο mail μου, cloudflare, ρυθμίσεις ασφαλείας, επίλυση προβλημάτω κ.α.) και τα ανέβασα online μέσα σε λίγες μέρες. Το 2ο site το έκανα σε 1 μέρα, το πρώτο σε περισσότερες γιατί ήταν η πρώτη μου φορά. Δεν έχω ιδέα από προγραμματισμό. Ταυτόχρονα με βοηθάει απίστευτα σε έρευνα πηγών για οποιοδήποτε θέμα. Δεν ξέρω πού τη βλέπετε τη φούσκα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, nepomuk είπε

Οσες φορες και να το πεις , η A.I ηρθε για να μεινει , δεν ειναι μοδα , ουτε θεμα μηνων και 2 ετων για να γραφει εξισου καλα κωδικα με προικοισμενους προγραμματιστες . Καποια στιγμη θα το καταφερει , σε 5 ; Το πολυ - πολυ σε 10  θα ειναι γεγονος . Δες παραλληλα ρομποτ , drones , αυτονομα οχηματα , ειναι απλα θεμα χρονου να επικρατησουν . Απο κει και περα υπαρχει τεραστιος χωρος  για μειωση του χρονου απασχολησης , μεταβιβαστικες πληρωμες σε ανεργους, επιδοματα , πχ 10 χιλιαρικα σε καθε Ελληνιδα  για το πρωτο παιδι , 20 χιλ  για  το δευτερο  κοκ . Θα εργαζονται τα μηχανηματα με  νιονιο και μεις θα καθομαστε , θα πηγαινουμε διακοπες στην αλλη ακρη του κοσμου ετσι για αλλαγη περιβαλλοντος . Το μελλον προμηνυεται διασκεδαστικο .

Θα μας πεις από που πήρες τη γυάλα ή θα μας αφήσεις να ψαχνόμαστε;

1 ώρα πριν, kirileman είπε

Με Ai έφτιαξα 2 self hosted sites (κείμενα+εικόνες απο ai, email, custom φόρμες που στέλνουν τα στοιχεία στο mail μου, cloudflare, ρυθμίσεις ασφαλείας, επίλυση προβλημάτω κ.α.) και τα ανέβασα online μέσα σε λίγες μέρες. Το 2ο site το έκανα σε 1 μέρα, το πρώτο σε περισσότερες γιατί ήταν η πρώτη μου φορά. Δεν έχω ιδέα από προγραμματισμό. Ταυτόχρονα με βοηθάει απίστευτα σε έρευνα πηγών για οποιοδήποτε θέμα. Δεν ξέρω πού τη βλέπετε τη φούσκα.

Η κοινή λογική πάντως λέει οτι αν δεν ξέρεις δεν πρέπει να εκφέρεις άποψη.  Εκτός και αν έχεις την ελπίδα οτι κάποιος έχει τόση όρεξη εδώ μέσα να σου εξηγήσει.

Επεξ/σία από starthis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...