Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Συγγενικό μου πρόσωπο έχασε την μητέρα του ( δηλαδή τη θεία μου) καθώς απεβίωσε

Όσο ήταν εν ζωή του είχε κάνει γονική παροχή δυο ακίνητα , δίνοντας τη ψιλή κυριότητα σε εκείνον και κρατώντας εκείνη την επικαρπία.

ΔΕΝ του έγραψε όσο ήταν εν ζωή δυο χωράφια

Αν το συγγενικό μου πρόσωπο κάνει τώρα αποποίηση κληρονομιάς, εκτός από τα δυο χωράφια, θα χάσει και αυτά που του έδωσε η θεία μου με γονική παροχή?

Ρωτάω γιατί στην ουσία, αποποιείται την επικαρπία, συνεπώς...

• Haha 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε

Ρωτάω γιατί στην ουσία, αποποιείται την επικαρπία, συνεπώς..

Αν δεν κάνω κανένα σοβαρό λάθος, με τον θάνατο της θείας, η επικαρπία αυτόματα ενώνεται με την ψιλή κυριότητα και ο ανιψιός γίνεται πλέον πλήρης κύριος των ακινήτων. 

Αφού η μεταβίβαση είχε γίνει όσο η θεία ήταν εν ζωή τότε αν κάνει αποποίηση, θα αποποιηθεί μόνο ό,τι περιλαμβάνει η κληρονομιά (πχ χωράφια, χρέη κλπ) και όχι την ψιλή κυριότητα που είχε ήδη.

Η επικαρπία δεν κληρονομείται ώστε να αποποιηθεί, αλλά σβήνει αυτοδικαίως με τον θάνατο του επικαρπωτή.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γίνει η ερώτηση σε συμβολαιογράφο ή σε δικηγόρο που ασχολείται με τα κληρονομικά. 

• Like 2
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε

εκτός από τα δυο χωράφια, θα χάσει και αυτά που του έδωσε η θεία μου με γονική παροχή?

λογικα οχι,θα χασει μονο τα δυο χωραφια

Δεν ειμαι συμβολαιογραφος αλλα μου φαινεται σαφως διαχωρισμενο

• Super Moderators
Δημοσ.
13 hours ago, airtrelomike13 said:

Καλησπέρα

Όσο ήταν εν ζωή του είχε κάνει γονική παροχή δυο ακίνητα , δίνοντας τη ψιλή κυριότητα σε εκείνον και κρατώντας εκείνη την επικαρπία.

Αν το συγγενικό μου πρόσωπο κάνει τώρα αποποίηση κληρονομιάς, εκτός από τα δυο χωράφια, θα χάσει και αυτά που του έδωσε η θεία μου με γονική παροχή?

Τα ακίνητα της γονικής παροχής δεν έχουν καμία σχέση πλέον με όσα υπόλοιπα κληρονομεί. Η γονική παροχή συντελέστηκε εν ζωή της μητέρας του και τα δύο ακίνητα της γονικής παροχής καθίστανται αυτόματα δικά του, αφού η ψιλή κυριότητά του ενώνεται με την επικαρπία χωρίς άλλη πράξη. Εάν δεν έκανε αποποίηση, δεν θα 'κληρονομούσε' και τα δύο ακίνητα, αφού αυτά τα έχει αποκτήσει ήδη μέσω της γονικής παροχής. 

Με την αποποίηση 'χάνονται' μόνο όσα στοιχεία της περιουσίας ήταν ακόμη στην πλήρη κυριότητα της μητέρας. Δηλαδή, εν προκειμένω, τα δύο χωράφια. 

Συνεπώς η απάντηση είναι: όχι, το συγγενικό σου πρόσωπο, εφ'όσον αποποιηθεί την κληρονομιά, δεν θα χάσει τα δύο ακίνητα της γονικής παροχής αφού αυτά δεν συγκαταλέγονται στην κληρονομιά της μητέρας του. 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 16/9/2025 στις 6:36 ΠΜ, paredwse είπε

Τα ακίνητα της γονικής παροχής δεν έχουν καμία σχέση πλέον με όσα υπόλοιπα κληρονομεί. Η γονική παροχή συντελέστηκε εν ζωή της μητέρας του και τα δύο ακίνητα της γονικής παροχής καθίστανται αυτόματα δικά του, αφού η ψιλή κυριότητά του ενώνεται με την επικαρπία χωρίς άλλη πράξη. Εάν δεν έκανε αποποίηση, δεν θα 'κληρονομούσε' και τα δύο ακίνητα, αφού αυτά τα έχει αποκτήσει ήδη μέσω της γονικής παροχής. 

Με την αποποίηση 'χάνονται' μόνο όσα στοιχεία της περιουσίας ήταν ακόμη στην πλήρη κυριότητα της μητέρας. Δηλαδή, εν προκειμένω, τα δύο χωράφια. 

Συνεπώς η απάντηση είναι: όχι, το συγγενικό σου πρόσωπο, εφ'όσον αποποιηθεί την κληρονομιά, δεν θα χάσει τα δύο ακίνητα της γονικής παροχής αφού αυτά δεν συγκαταλέγονται στην κληρονομιά της μητέρας του. 

Με τα χρήματα στη τράπεζα τι ισχύει? Είναι συνδικαιούχος ( δεύτερος δικαιούχος) σε λογαριασμό με πρώτη τη θεία μου. Αν κάνει αποποίηση, θα χάσει και τα χρήματα?

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε

Με τα χρήματα στη τράπεζα τι ισχύει? Είναι συνδικαιούχος ( δεύτερος δικαιούχος) σε λογαριασμό με πρώτη τη θεία μου. Αν κάνει αποποίηση, θα χάσει και τα χρήματα?

Καλύτερα να βάλεις δικηγόρο που ασχολείται με τέτοια θέματα ώστε να είσαι νομικά καλυμμένος.

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, airtrelomike13 said:

Από τη στιγμή που είναι συνδικαιούχος, τα χρήματα είναι σαν να είναι δικά του, τα σηκώνει ΤΩΡΑ όλα και τα μεταφέρει σε δικό του λογαριασμό. Εάν υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι, καλό είναι να τους ενημερώσει πρώτα, για να μην τους βρει μπροστά του. 

• Like 3
Δημοσ.

Γιατι να τα κάνει αποποίηση τα χωράφια; Να τα κρατήσει να τα καλλιεργήσει. Θα βγάζει τα πενταπλασσια από ότι ο πτυχιουχος.

• Haha 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, paredwse είπε

Από τη στιγμή που είναι συνδικαιούχος, τα χρήματα είναι σαν να είναι δικά του, τα σηκώνει ΤΩΡΑ όλα και τα μεταφέρει σε δικό του λογαριασμό. Εάν υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι, καλό είναι να τους ενημερώσει πρώτα, για να μην τους βρει μπροστά του. 

Και στο Πόθεν Έσχες τι θα δηλώσεις όταν σε ρωτήσει από που προέρχονται τα χρήματα στο λογαριασμό σου;

• Moderators
Δημοσ.
On 15/09/2025 at 16:38, airtrelomike13 said:

Καλησπέρα

Γιατί θέλει να κάνει αποποίηση;

Αν είναι λόγω χρεών, δεν χρειάζεται να κάνει αποποίηση, μπορεί να κάνει αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, εφόσον υπάρχει περιουσία.

Εάν είναι μόνο συνδικαιούχος στο λογαριασμό, μπορεί να τα μεταφέρει σε λογαριασμό του τα χρήματα (και εάν υπάρχει κίνδυνος για κατασχέσεις κλπ, τότε επιβάλλεται να το κάνεις).

• Super Moderators
Δημοσ.
5 hours ago, famas said:

Και στο Πόθεν Έσχες τι θα δηλώσεις όταν σε ρωτήσει από που προέρχονται τα χρήματα στο λογαριασμό σου;

Αν και δεν με αφορά από νομικής άποψης (είναι περισσότερο λογιστικό το θέμα) εγώ θα έλεγα "άτυπη δωρεά" από τον θανόντα. :) 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...