Morosana Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 12 λεπτά πριν, csontheline είπε Μία από τις πιο περιεκτικές και χρήσιμες συμβουλές που θα χρειαστούν τα παιδιά μας (παρεμπιπτόντως, εξαιρετικός κωμικός). Επίσης πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να έρθουν μερικές φορές τα παιδιά στο χώρο που δουλεύει ο γονιός αν αυτό είναι εφικτό. Έχουν έρθει και οι 3 στο γραφείο αρκετές φορές (όχι μαζί για να μη γίνει παιδική χαρά ) για να καταλάβουν ότι τα χρήματα από κάπου έρχονται. Βλέπουν την πίεση της ημέρας που θα αρχίσεις να βρίζεις ή να σε βρίζει κάποιος από πάνω. Βλέπουν ότι οι ώρες κάνοντας κάτι που πρέπει να το κάνεις δεν περνάνε τόσο εύκολα και ευχάριστα όσο περνάνε οι ώρες του παιχνιδιού και της χαράς (κάθονται σε ένα γραφείο απέναντι χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι να κάψουν την ώρα τους οπότε θέλοντας και μη ρωτάνε πράγματα και ασχολούνται). Το πιο σημαντικό που βλέπουν είναι ότι στο τέλος της μέρας αν ήταν κύριοι και σωστοί σε αυτά που συμφωνήσαμε θα πάμε στο Μουστάκα ή όπου αλλού θέλουν να δούνε και την ανταμοιβή. Επίσης άλλη μια χρήσιμη συμβουλή για το parenting που πήρα απ' τον πατέρα μου είναι καλύτερα να κλαίς εσύ παρά εγώ που λύγισα και έκανα το δικό σου που δεν ήταν σωστό
mchatz Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Το νόημα που βγαίνει από αυτό το thread είναι πως, τελικά, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανώριμων και αιθεροβαμόνων που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και αναλώνουν τον χρόνο τους σε άσκοπες θεωρητικολογίες, υποστηρίζοντας φανατικά σοφιστείες, συζητώντας για DINK και ΞεDΙΝΚ, DONK και ξεDONK έτσι απλα για να περνά η ώρα... Θα τα δικαιολογούσα όλα αυτά στο πλαίσιο νεανικής αφέλειας ή αυθάδειας, αλλά από ώριμους -θεωρητικά- ανθρώπους ρε παιδιά??? Ήμαρτον!!! Ρωτήστε και κανέναν που ξέρει και που έχει κολυμπήσει σε βαθιά νερά (κι αν τολμάτε, κάντε το κιόλας...). Ζήστε τη δική σας εμπειρία -επί του πεδίου όμως, έτσι? - και μετά, ελάτε να συζητήσουμε για το πόσα απίδια βάζει ο σάκος.... Κι αν έχετε κολυμπήσει, απλά καταθέστε την εμπειρία σας εφόσον σας τη ζητάνε, αλλά μην επιχειρείτε να την περάσετε κι αυτή ως θέσφατο! Άλλο ο ένας κι άλλο ο άλλος! P.S. (1) Δεν είμαι ούτε 20 ούτε 30 ούτε 40, ούτε 50 για να σας προλάβω.... P.S. (2) Πραγματική ιστορία (για όσους θεωρητικολογούν) : Συνάντηση με σύμβουλο οικογένειας-παιδοψυχολόγο, ειδικό και καλά σε θέματα οικογενειακής ζωής, σχετικά με θέματα ανατροφής και αντιμετώπισης παιδιών: Στο πρώτο παιδί, αυτή υπήρξε απόλυτη σε μια Α άποψη και ένα σετ πρακτικών ανατροφής με στόχο τη σωστή εξέλιξη του παιδιού και δε σήκωνε κουβέντα! Σε συνάντηση με την ίδια συμβούλο, δέκα χρόνια μετά, για το δεύτερο παιδί... Αντιδιαμετρική άποψη και εντελώς αντίθετες συμβουλές.... Στην ερώτηση 'Μα καλά, καλή μου ...τα αντίθετα μας έλεγες στο πρώτο...' η απάντηση ήταν.... 'Τότε δεν είχα εγώ παιδιά..." (τώρα, κάνετε τις δικές σας αναλογίες) 2
great Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 12 minutes ago, mchatz said: ήταν.... 'Τότε δεν είχα εγώ παιδιά..." Εξαιρετική επαγγελματίας, οτι πρέπει για να μην πάει ποτέ κανείς εκεί. 1
pontez2 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 5 λεπτά πριν, phanispal είπε Καλά ναι, αυτή πρέπει να βγήκε από ΙΕΚ. Oχι απαραίτητα. Απλά σε κάποια πράγματα κάνει μπαμ πως οσα διδακτορικά και να έχεις, αν δεν έχεις εμπειρία, εισαι άσχετος. Διοτι οι σπουδές παρουσιάζουν το ιδανικο περιβάλλον, οχι τη κάθε υποπεριπτωση. Ποσο μάλλον στα παιδιά που μιλάμε για δισεκατομμυρια καταστάσεις Kι εγω πχ έχω μετανιωσει για συμπεριφορές στα παιδιά μου στο παρελθόν. Θεωρησα πως το να ακουω στο 100% τους συμβουλους θα ηταν σωστο. Μονο που ο συμβουλος δε ξέρει το παιδι σου. Εσυ το ξέρεις καλυτερα και πρέπει να φιλτράρεις ωστε να λάβεις τα καλύτερα απο τον κάθε ειδικο. 2
Morosana Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 21 λεπτά πριν, mchatz είπε Το πρώτο...' η απάντηση ήταν.... 'Τότε δεν είχα εγώ παιδιά..." Περισσότερο θα με τρόμαζε η συμβουλή κάποιου δογματικού που θα ήταν ίδια 10 χρόνια μετά και πιθανότατα παρωχημένη παρά κάποιου που αναθεώρησε όταν είδε τα πράγματα από την άλλη πλευρά του φράχτη.
mike15 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Στις 24/9/2025 στις 10:19 ΠΜ, DrLo είπε tbf, το να θέλει κάποιος, άσχετα με την οικονομική του κατάσταση να κάνει παιδιά, κάθε άλλο παρά "βίτσιο" είναι. Είναι ίσως μαζί με την ανάγκη για τροφή η πιο φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπου (βασικά κάθε είδους). βιολογικη εξελιξη επιστημονικα,η αναγκη του ανθρωπου για διαδοχη. εγω λεω οτι οταν 2 ανθρωποι αγαπιουνται φοβουνται μην χασουν ο ενας τον αλλο ,καποιος παντα περισοτερο,ο αλλος ειναι το θυμα 😁 και παντρευονται.το παιδι ειναι το φυσικο αποτελεσμα μετα τον γαμο,ισως ο η λογικη αιτια για την οποια ΜΕΤΑ καταλαβαινεις οτι παντρευεσαι.εκει μετα το θυμα ειναι ο αντρας 😁 Στις 24/9/2025 στις 11:17 ΠΜ, salpnik είπε Εγώ με την γυναίκα μου δουλεύουμε και βγάζουμε μαζί 2500€ το μήνα,1000+1500 , με τέσσερα παιδιά, δικό μου σπίτι και 500€ το μήνα φροντιστήρια για τους δύο μεγάλους συν προπονήσεις και πάγια έξοδα,δεν θα έλεγα ότι πεινάμε αλλά στερούμαστε πολλά πράγματα όπως μία βόλτα με παιδιά ή και μόνη μας η να παραγγείλεις σουβλάκια στο σπίτι κτλ άντε να πας μια βόλτα σε κάνα πάρκο, τίποτα άλλο. Για διακοπές αν δεν ήταν ο κοινωνικός τουρισμός δεν πρόκειται να πηγαίναμε ποτέ. νομιζω οτι ανηκεις στην πλειοψηφια των ελληνικων οικογενειων. αυτο που δεν καταλαβαινουν γενικα οι νεοι που κανουν οικογενεια και μετα χωριζουν γιατι τα βρισκουν δυσκολα,ειναι οτι οταν κανεις η' θελεις να κανεις παιδια θυσιαζεσαι,ζεις γιαυτα.ειναι μεσα στην φυση ολων των ανθρωπων και του ζωικου βασιλειου.φευγεις απο την ατομικοτητα σου ,την κανεις περα.αλλα το εχεις αναγκη.δεν ξυπνας μια μερα και λες τοσα εχω ,κανω η' δεν κανω παιδια.αυτος που θελει και εχει μια βασικη εργασια θα κανει παιδια εστω και εαν δεν μπορει να παρεχει τα παντα η' τα παρεχει και δεν του περισευουν. ειναι κατι που δεν υπολογιζεται σε χρηματα,οποτε ειναι ατυχης η ερωτηση του φιλου που ανοιξε το θεμα γιατι βαζει παιδια και χρηματα στην ιδια αναγκη. το παιδι το κανεις για να ξαναζησεις,για να νιωσεις μια αισθηση οτι προσφερεις και δινεις ,μεγαλωνεις εναν ανθρωπο ,οχι για να χρηματοδοτησεις. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από mike15 2
Que sera sera Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Μεγάλη ταλαιπώρια τα παιδιά , πιαστήκαμε κορόιδα όσοι κάναμε. Έφυγε η μικρή για πανεπιστήμιο πριν λίγες μέρες και ανασάναμε ( όχι οικονομικώς αφού μας τα τρώει, αλλά βρήκαμε χρόνο, ησυχία, γαλήνη, 10 χρονια νεώτεροι. Αν φύγει και ο άλλος, θα γίνουμε άλλα 10 χρόνια. Αν σταματήσουμε να τους πληρώνουμε, γίναμε ξανά εφηβοι) 8
dkstopo Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Στις 23/9/2025 στις 9:22 ΜΜ, PandilleroGR είπε Συζητούσα αυτό το φαινόμενο με την παρέα. Στην Ελλάδα πολλοί κλαίγονται ότι δεν βγαίνουν οικονομικά, άλλα μήπως είναι τα lifestyle choices τους που τους κάνουν να μην μένουν με τίποτα στο τέλος του μήνα? Εγώ άπλα θα αναφέρω ένα παράδειγμα, ένα ζευγάρι που βγάζει ο καθένας 1000 εύρω το μήνα χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο. Πάλι στενά θα είναι? Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι ακόμα και στην Ελλάδα που είναι χαμηλοί οι μισθοί, ένα DINK ζευγάρι θα κάνει μια χαρά ζωή, με καινούργιο αυτοκίνητο, εξόδους και διακοπές. What do you think? Να κάνω μια ερώτηση σε όσους έχουν παιδιά, πιστεύετε ότι τα παιδιά σας θα έχουνε καλή ζωή όταν ενηλικιωθούνε? Και όσοι έχετε ενήλικα παιδιά πως είναι η ζωή τους? Πάντα απο οικονομική άποψη μιλάμε επειδή αυτό είναι το point του thread. λαθος μοντελο, ισως λειτουργει για λιγα χρονια αλλά μετά η γκρίνια θα ειναι ανυπόφορη δημοσιος υπάλληλος εισαι;
johnythedirector Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Έχοντας ένα παιδί 4 ετών υγιές και χαρούμενο, ας μου επιτραπεί να καταθέσω το εξής. Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί είναι ίσως η πιο ώριμη πράξη της ζωής σου. Μόνο μία πραγματικά μεγάλη καριέρα μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Για πρώτη φορά βάζεις κάποιον πάνω από σένα. (Jordan Peterson). Εάν θέλει κάποιος να αφιερώσει ειδικά στα πρώτα χρόνια χιλιάδες ώρες στην ανατροφή ενός παιδιού, αυτό είναι κάτι που δεν συγκρίνεται με τίποτα. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ουσιαστικά εάν όλοι οι γονείς αφιέρωναν πολλές ώρες στο παιδί τους, τότε ο κόσμος από αύριο θα άλλαζε. Τα παιδιά θέλουν τους γονείς τους, και την αποδοχή τους άνευ όρων. 5
zio10 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 57 λεπτά πριν, Que sera sera είπε Μεγάλη ταλαιπώρια τα παιδιά , πιαστήκαμε κορόιδα όσοι κάναμε. Έφυγε η μικρή για πανεπιστήμιο πριν λίγες μέρες και ανασάναμε ( όχι οικονομικώς αφού μας τα τρώει, αλλά βρήκαμε χρόνο, ησυχία, γαλήνη, 10 χρονια νεώτεροι. Αν φύγει και ο άλλος, θα γίνουμε άλλα 10 χρόνια. Αν σταματήσουμε να τους πληρώνουμε, γίναμε ξανά εφηβοι) Η αλήθεια είναι ότι από όσα έχω κάνει, όσες δουλειές έχω αλλάξει, τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο! 2
johnythedirector Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Και επειδή έχω περίσσια όρεξη για γράψιμο να αναφέρω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τα παιδιά σας, είναι να προσπαθήσετε να βελτιώσετε-εξελίξετε τον εαυτό σας. 1.Αρχίστε να τρώτε σωστά (γεύματα με μπόλικη πρωτείνη και πολλά λαχανικά-φρούτα). 2.Αρχίστε να γυμνάζετε σωστά. (κόστος μηδέν-γίνεται στο σπίτι-ειδικά τις ώρες που σας βλέπουν τα παιδιά ώστε να κάνουν ακριβώς τα ίδια. 3. Προσπαθήστε να μετακινηθείτε ή να αρχίσετε μόνοι σας εργασία που σας αρέσει πραγματικά. (το πιο δύσκολο από όλα). 4. Συμπεριφερθείτε στον-στην σύντροφο όσο πιο όμορφα γίνεται. 5. Κλείστε τηλεόραση (απαράδεκτο να παίζει έτσι για πλάκα όλη την μέρα). Απλώστε βιβλία και παιχνίδια παντού. Κινητά και tablet στο περιθώριο και χρήση μπροστά τους πολύ περιορισμένα. Γενικά βγείτε εκτός σπιτιού. Τα παιδιά αν κάνετε έστω τα μισά από από πιο πάνω θα είναι πολύ πιο ισορροπημένα και χαρούμενα από την πλειοψηφία . Ξέρετε γιατί; Γιατί θα κάνουν ότι ΒΛΕΠΟΥΝ. Όχι ότι τους λέτε. Καλή επιτυχία μας. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από johnythedirector 6 1
haris_216 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου 5 ώρες πριν, pontez2 είπε Aν υπάρχει ακόμα κόσμος, στη σημερινή κοινωνία και με τον τροπο που αυτη έχει διαμορφωθει, που ακομα επηρεάζεται απο γονείς και συγγενείς για να κάνει παιδί, να παντρευτεί κτλ, λυπάμαι αλλά ειναι πολυ προβληματικό φαινόμενο. Αν στα 30,40 σου, επηρεάζεσαι ακομα τοσο απο γονείς, φαντάζομαι ποσο σε επηρεάζουν σε λιγοτερο σημαντικά θέματα. Συζητάμε ακόμα το "αν"; Όταν υπάρχουν πολλά (πάρα πολλά) ζευγάρια που όταν δεν "επαναστατήσουν" και βαφτίσουν τα παιδιά τους με τα ονόματα της μόδας ("Αλέξανδρος", "Κωνσταντίνος", κλπ) είναι σίγουρο ότι θα βάλουν τα ονόματα του μπαμπά και της μαμάς; Όχι γιατί τους αρέσουν ή γιατί θέλουν να "τιμήσουν" (μπορεί να έχουν ήδη χεσ...μένους τους γονείς σε όλα τα υπόλοιπα) αλλά γιατί είναι το κλισέ (παράδοση αν θέλεις) που ήδη υπάρχει. Μπορεί οι σημερινές γιαγιάδες να μην φοράν τσεμπέρι αλλά το mentality δεν απέχει και τόσο πολύ. Όταν κάποια στιγμή δεις σε σόϊ να υπάρχουν μικρά παιδιά (0-10) και να μην γιορτάζει το μισό σόϊ την ίδια ημερομηνία, ε τότε ίσως να έχει αλλάξει κάτι. Μέχρι τότε όμως (εγώ προσωπικά) θα πιστεύω ότι η επιρροή/πίεση συνεχίζει να υπάρχει, άσχετα από το όποιο "μοντέρνο" look της.
shikabalas Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Στις 23/9/2025 στις 11:42 ΜΜ, basilis_k6 είπε αυτα ειναι βλακειες. ενα παιδι εχει ελαχιστα εξοδα. Ειπα να παρω απο την αρχη το τοπικ, απορω πως δεν κλειδωθηκε στο παραπανω αποσταγμα σοφιας, ρεαλισμου και επαφης με την πραγματικοτητα. 1 2
Aurumnus Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Από προσωπική εμπειρία με όσα άτομα έχω έρθει επαφή στη ζωή μου και απέκτησα μία βασική ιδέα του mindset και του lifestyle τους, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων: Δεν μπορούν με τίποτα να κάνουν ορθολογιστική διαχείριση των εξόδων τους. Δεν είναι διατεθειμένοι να ξεβολευτούν και να κάνουν κάποιες αλλαγές/θυσίες στη ζωή τους, π.χ. μαγείρεμα σπίτι (έστω κάποιες μέρες της εβδομάδας... ακόμα καλύτερα αν γίνεται μαγείρεμα για να έχεις φαγητό για περισσότερες ημέρες με σωστή χρήση της κατάψυξης), αντί για παραγγελία απ΄έξω ή ετοιμασία καφέ σπίτι αντί για παραγγελία απ' έξω. 3 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις