Crash24 Δημοσ. χθες στις 11:40 πμ Δημοσ. χθες στις 11:40 πμ Η Samsung ανακοίνωσε ότι τα Galaxy Watches της θα αποκτήσουν σύντομα τη δυνατότητα ανίχνευσης της Αριστερής Κοιλιακής Συστολικής Δυσλειτουργίας (LVSD) - μιας συχνής αλλά συχνά σιωπηλής πρόδρομης κατάστασης καρδιακής ανεπάρκειας που συνοδεύει περίπου τις μισές περιπτώσεις. Η ανακοίνωση έγινε μέσω επίσημης ανάρτησης στο blog της εταιρείας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις φιλοδοξίες της Samsung στον τομέα της υγείας. Το LVSD εμφανίζεται όταν η αριστερή κοιλία δεν μπορεί να συσταλεί αποτελεσματικά, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και προκαλεί συσσώρευση υγρών στο σώμα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς κλινική εξέταση, αλλά ο έγκαιρος εντοπισμός της είναι κρίσιμος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται και λαμβάνουν θεραπεία πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων έχουν σημαντικά μειωμένους κινδύνους νοσηλείας και θανάτου. Για να επιτύχει αυτή τη λειτουργία, η Samsung συνεργάστηκε με τη Medical AI, μια κορεατική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων (ΗΚΓ). Ο αλγόριθμος της Medical AI έχει ήδη αναπτυχθεί σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, εξετάζοντας 120.000 ασθενείς μηνιαίως χρησιμοποιώντας τυπικά ΗΚΓ 12 απαγωγών. Η Samsung προσάρμοσε το συγκεκριμένο αλγόριθμο για τα ρολόγια της, ενσωματώνοντάς τον στους υπάρχοντες αισθητήρες καρδιακού ρυθμού PPG. Σημαντικό είναι ότι η λειτουργία έχει ήδη λάβει ρυθμιστική έγκριση από το Υπουργείο Τροφίμων και Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, καθιστώντας τη Samsung την πρώτη που φέρνει την ανίχνευση LVSD σε μια καταναλωτική φορητή συσκευή. Ωστόσο, υπάρχει ένα εμπόδιο. Προς το παρόν, η Samsung παρουσιάζει αυτή τη λειτουργία ως εργαλείο "γενικής ευεξίας" και όχι ως ιατρικό διαγνωστικό εργαλείο. Η υποσημείωση υποδηλώνει ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει άμεσα την έγκριση του FDA στις ΗΠΑ, κάτι που τη διαφοροποιεί από την Apple, τη Huawei και τη Google. Και οι τρεις ανταγωνιστές έχουν επενδύσει σημαντικά στη ρυθμιστική έγκριση για λειτουργίες όπως η παρακολούθηση οξυγόνου στο αίμα, η παρακολούθηση υπέρτασης και οι ειδοποιήσεις απώλειας παλμού. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, η ανίχνευση LVSD μπορεί να ξεκινήσει πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο, με την παγκόσμια επέκταση να παραμένει αβέβαιη. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια συναρπαστική ματιά στο πού θέλει να οδηγήσει η Samsung την πλατφόρμα υγείας της. Η εταιρεία έχει σταθερά αναπτύξει το Samsung Health με λειτουργίες όπως εικονικές επισκέψεις γιατρών και παρακολούθηση συνταγών. Η προσθήκη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με τεχνητή νοημοσύνη για μία από τις πιο θανατηφόρες καρδιαγγειακές παθήσεις ταιριάζει τέλεια σε αυτό το σχέδιο. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ποια μοντέλα θα υποστηρίζουν την ανίχνευση LVSD ή πότε θα κυκλοφορήσει η λειτουργία, αλλά με βάση την έμφαση στην ανακοίνωση της Samsung, η σειρά Galaxy Watch 8 φαίνεται ως η σίγουρη επιλογή. Είτε πρόκειται για εργαλείο ευεξίας είτε για πραγματικό ιατρικό εργαλείο, η δυνατότητα ενός ρολογιού να επισημαίνει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων θα μπορούσε να σώσει πραγματικά ζωές. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Georgios Pappas Δημοσ. πριν από 4 ώρες Δημοσ. πριν από 4 ώρες Ετσι! να μας λένε πώς και πότε θα ψοφήσουμε σε λίγο. Να μην έχουμε λεπτό ξεγνοιασιάς και ευτυχίας στην ζωή μας. 3 4
cpc464 Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες Είμαι επιφυλακτικός με τέτοια gadget, είχα ένα κάποτε και μία-δύο φορές την ημέρα μου έβγαζε οτι έχω αρυθμίες,στο check up που είχα κάνει στο υγεία, μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό να κάνει η καρδιά μικρές αρυθμίες μερικές φορές και να ελλατώσσω λίγο τον Καφέ. Το να πηδήξει έναν χτύπο η καρδιά είναι φυσιολογικό, εκτός αν συνοδεύεται απο πόνο στο στήθος,κομμένη αναπνοή,ζαλάδα η τάση λυποθυμίας. 2
Haldol Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες 3 minutes ago, cpc464 said: Είμαι επιφυλακτικός με τέτοια gadget, είχα ένα κάποτε και μία-δύο φορές την ημέρα μου έβγαζε οτι έχω αρυθμίες,στο check up που είχα κάνει στο υγεία, μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό να κάνει η καρδιά μικρές αρυθμίες μερικές φορές και να ελλατώσσω λίγο τον Καφέ. Το να πηδήξει έναν χτύπο η καρδιά είναι φυσιολογικό, εκτός αν συνοδεύεται απο πόνο στο στήθος,κομμένη αναπνοή,ζαλάδα η τάση λυποθυμίας. Το πρόβλημα είναι το ανάποδο: αν υπάρχει πρόβλημα και δε το υποψιαστείς. Τα false positive είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να σου τύχει. Ναι μεν σ' έτρεξε γι' αχρείαστες εξετάσεις, αλλά φαντάσου κάποιος να έχει όντως πρόβλημα και να μη το συνειδητοποιήσει έως ότου να γίνει μη αναστρέψιμη ζημιά. 3
cpc464 Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες 4 minutes ago, Haldol said: Το πρόβλημα είναι το ανάποδο: αν υπάρχει πρόβλημα και δε το υποψιαστείς. Τα false positive είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να σου τύχει. Ναι μεν σ' έτρεξε γι' αχρείαστες εξετάσεις, αλλά φαντάσου κάποιος να έχει όντως πρόβλημα και να μη το συνειδητοποιήσει έως ότου να γίνει μη αναστρέψιμη ζημιά. Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι κανένα gadget δεν αντικαθιστά το check up και τον γιατρό. 1 1
omnius Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες 6 λεπτά πριν, cpc464 είπε Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι κανένα gadget δεν αντικαθιστά το check up και τον γιατρό. ναι, αλλά και να σε κάνει να πας στο γιατρό... ενώ θα το είχες αμελήσει διαφορετικά.. κι αυτό καλό είναι! 1
Haldol Δημοσ. πριν από 3 ώρες Δημοσ. πριν από 3 ώρες 5 minutes ago, cpc464 said: Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι κανένα gadget δεν αντικαθιστά το check up και τον γιατρό. Προφανώς, δε μπορεί να κάνει διάγνωση ένα σκατολοΐδι που φοράς στο χέρι. Όμως πολλές φορές τα gadgetάκια αυτά οδηγούν στον ιατρό ανθρώπους που αλλιώς δε θα υποψιάζονταν τίποτα και δε θα πήγαιναν ποτέ! Εκεί είναι η αξία τους.
Eloy Δημοσ. πριν από 2 ώρες Δημοσ. πριν από 2 ώρες (επεξεργασμένο) Kαι oι άλλοι οι άσχετοι στα νοσοκομεία κάθονται και κουβαλάνε καρδιογράφο σαν βαλίτσα... 1 hour ago, Haldol said: Προφανώς, δε μπορεί να κάνει διάγνωση ένα σκατολοΐδι που φοράς στο χέρι. Όμως πολλές φορές τα gadgetάκια αυτά οδηγούν στον ιατρό ανθρώπους που αλλιώς δε θα υποψιάζονταν τίποτα και δε θα πήγαιναν ποτέ! Εκεί είναι η αξία τους. Κάνουν όμως και πολλούς ψυχωτικούς και κατα φαντασία ασθενείς επειδή κάποια στιγμή της μέρας τα νούμερα δεν τους κάθονται καλά... Δεν αρκεί να βλέπεις αριθμούς, πρέπει να ξέρεις και να τους μεταφράζεις σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες - άρα να έίσαι γιατρός ή να έχεις χρόνιο πρόβλημα και έχεις μάθει εμπειρικά (πάλι απο γιατρό)... Επεξ/σία πριν από 2 ώρες από Eloy
fylatos Δημοσ. πριν από 1 ώρα Δημοσ. πριν από 1 ώρα 2 ώρες πριν, cpc464 είπε Είμαι επιφυλακτικός με τέτοια gadget, είχα ένα κάποτε και μία-δύο φορές την ημέρα μου έβγαζε οτι έχω αρυθμίες,στο check up που είχα κάνει στο υγεία, μου είπαν ότι είναι φυσιολογικό να κάνει η καρδιά μικρές αρυθμίες μερικές φορές και να ελλατώσσω λίγο τον Καφέ. Το να πηδήξει έναν χτύπο η καρδιά είναι φυσιολογικό, εκτός αν συνοδεύεται απο πόνο στο στήθος,κομμένη αναπνοή,ζαλάδα η τάση λυποθυμίας. Δλδ εσύ δεν βλέπεις όφελος σε αυτό που έγινε; Πήγες στο υγεία και σου είπαν να ελλατώσεις τον καφέ γιατί είχες έκτακτες συστολές. Αν δεν είχες το ρολόι θα συνέχιζες μια βλαπτική μάλλον για εσένα συνήθεια με αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακού συμβάντος. Σε κάθε περίπτωση όπως σου έγραψαν το ψευδώς θετικό (που δεν ήταν ψευδώς) δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Με αυτή τη λογική να μη μετράμε και πίεση, να μη ζυγιζόμαστε κλπ κλπ. 1 ώρα πριν, Eloy είπε Kαι oι άλλοι οι άσχετοι στα νοσοκομεία κάθονται και κουβαλάνε καρδιογράφο σαν βαλίτσα... Κάνουν όμως και πολλούς ψυχωτικούς και κατα φαντασία ασθενείς επειδή κάποια στιγμή της μέρας τα νούμερα δεν τους κάθονται καλά... Δεν αρκεί να βλέπεις αριθμούς, πρέπει να ξέρεις και να τους μεταφράζεις σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες - άρα να έίσαι γιατρός ή να έχεις χρόνιο πρόβλημα και έχεις μάθει εμπειρικά (πάλι απο γιατρό)... Πρέπει να υπάρχει ένα γιατρός να σε ηρεμίσει και να σου πει ότι είναι λογικό να έχεις χ νούμερα ή πρέπει να αλλάξεις αυτό κι αυτό. Όπως και με ένα πιεσόμετρο που βλέπεις πχ 80-90 παλμούς σε ηρεμία και λες θα πεθάνω (αλλά δεν πεθαίνεις, απλά κάτι πάει στραβά αλλά όχι τόσο ώστε να σου έχει προκαλέσει διάχυτη συμπτωματολογία).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα