techlink Δημοσ. χθες στις 10:17 πμ Δημοσ. χθες στις 10:17 πμ 8 λεπτά πριν, agap είπε τι να πω ενθουσιάστηκα με αυτά που γράφεις γιατί με πήγες πίσω στα παλιά...εγώ ξεκίνησα το 1992 με 386 sx 16 με dos και μετά win 3.11 for workgroups.. bootάριζα με δισκέτα εύκαμπτη 5,25 dos και μετά φόρτωνα και έπαιζα με άλλη δισκέτα F19 STEALTH FIGHTER ...AΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ...μετά βγήκανε οι πρώτοι σκληροί δίσκοι 5-10 mb ..πειράζαμε το autoexec.bat και το config,sys στην δισκέτα ανάλογα πως θέλαμε να bootάρουμε... ειλικρινά δεν περίμενα να υπάρχουμε τόσοι παλιοί μέσα στο insomnia....εντυπωσιάστηκα !! Φιλε ειμαστε περισσοτεροι απο οτι νομιζεις, ξεκινησα το 89 με DOS, θυμαμαι ειχα αναβαθμισει τη μνημη κατα 1ΜΒ! και κοστιζε μια μικρη περιουσια. Ομηρικες μαχες στο σπιτι με τη μανα μου να μην ακουμπαει το τηλ γιατι μου εκοβε το dial-up Ημερες προ ιντερνετ, συνδεομασταν σε BBS, θυμαμαι ενα μηνυμα απο τη Forthnet (τοτε ηταν πανεπιστημιο Κρητης) να κανει ουσιαστικα survey αν γνωριζαμε τι ειναι το ιντερνετ και αν θα γινομασταν συνδρομητες στην περιπτωση που το εφερνε στη Ελλαδα. Τα λεω στους πιτσιρικαδες στη δουλεια και τους βλεπω οτι δυσκολευονται να με πιστεψουν. 3 1
kinitos Δημοσ. χθες στις 10:25 πμ Δημοσ. χθες στις 10:25 πμ Και η Adobe με το photoshop ετσι εγινε μεγάλη έβγαλε ενα καλό πρόγραμμα το έχεις πειρατικά δωρεάν σπιτι να το μάθεις και σε σκίζω στην επιχείρηση . Κλασικό μοντέλο αναπτύξεις. Τώρα όσο για το αν καποιος κυνηγάει η οχι την πειρατεία ειναι οταν πλέον πιστεύει οτι δεν πρόκειται ποτέ να πέσει. Βλεπε νιντεντο μιας και πουλάει κατι διαφορετικό. Αλλα αν έρθει η ωρα του γκρεμού η πέφτεις η κανεις στροφή και ξανά προς την δόξα τραβάς. 1 1
Black Flag Δημοσ. χθες στις 10:30 πμ Δημοσ. χθες στις 10:30 πμ 3 ώρες πριν, Odyss3us είπε και ποιος ειχε -εκτος απο ελαχιστους- υπολογιστη το 1995? Πολλοί! Εγώ που μένω Λάρισα, στα 30 άτομα που είχε το τμήμα μου το Φθινόπωρο του 1995 στην Πρώτη Γυμνασίου, είχαμε PC 5 άτομα, σε όλη την τάξη που είχε 6 τμήματα, σίγουρα PC είχαμε καμιά 30αριά. Οι περισσότεροι βέβαια 386, 486 τότε. Ήταν και κάποιοι που επέμεναν με Amiga τότε. Αλλά μετρημένοι στα δάκτυλα. Από την επόμενη χρονιά το 1996 - 1997 η χρήση IBM PC συμβατών αυξήθηκε ραγδαία. Να φανταστείς το σχολείο μας το 1995 είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο με ISDN σύνδεση 128k από τότε, η οποία σύνδεση ήταν χορηγία τοπικής εφημερίδας ή επιχειρηματία, έτσι γίνοταν τότε σε πολλά σχολεία. Ακόμα και στο χωριό της μάνας μου που είχε τότε 300 κατοίκους τα ξαδέλφια μου και κάτι φίλοι τους είχαν υπολογιστές, αλλά και κονσόλες, κυρίως NES, SNES και Mega Drive. Κάποιοι και PSX. Αλλά ελάχιστοι. Και για το άλλο που ανέφερες, τα PCs ήταν ήδη σε ευρεία χρήση από το 1991 - 1992 που έγιναν προσιτά με την έλευση των επεξεργαστών της AMD και της Cyrix και καρτών γραφικών με επιτάχυνση GUI, καθώς και πληθώρα φτηνών κλώνων Sound Blaster. Ήταν ήδη σε άνθιση. 2 1
polaki Δημοσ. χθες στις 10:37 πμ Δημοσ. χθες στις 10:37 πμ 32 minutes ago, agap said: τι να πω ενθουσιάστηκα με αυτά που γράφεις γιατί με πήγες πίσω στα παλιά...εγώ ξεκίνησα το 1992 με 386 sx 16 με dos και μετά win 3.11 for workgroups.. bootάριζα με δισκέτα εύκαμπτη 5,25 dos και μετά φόρτωνα και έπαιζα με άλλη δισκέτα F19 STEALTH FIGHTER ...AΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ...μετά βγήκανε οι πρώτοι σκληροί δίσκοι 5-10 mb ..πειράζαμε το autoexec.bat και το config,sys στην δισκέτα ανάλογα πως θέλαμε να bootάρουμε... ειλικρινά δεν περίμενα να υπάρχουμε τόσοι παλιοί μέσα στο insomnia....εντυπωσιάστηκα !! Παρόν! 486 DX 66 εδώ! είχε και ένα κουμπάκι “turbo” το μηχανάκι πάνω, δεν ήξερα τί κάνει αλλά μου είχαν πει όταν αργεί πάτα το λίγο να το «βοηθήσεις»… 😂 Στο autoexec.bat κάναμε αλχειμιες μερικές φορές για να μην φορτώνουν όλα ώστε να είχαμε περισσότερη μνήμη (CONVENTIONAL memory!!). Γράψω ότι θυμάμαι.. και αν κάποιος θυμάται και άλλα, ας με συμπληρώσει! DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS DEVICEHIGH=C:\DOS\ANSI.SYS DEVICEHIGH=C:\MOUSE\MOUSE.SYS 3 2
its smashy Δημοσ. χθες στις 10:46 πμ Δημοσ. χθες στις 10:46 πμ 58 λεπτά πριν, DIL είπε Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος εδώ ηλικιακά που να έχει κάνει εγκατάσταση XP με το συγκεκριμένο κλειδί που το γράφαμε και πάνω στο cd χαχαχαχα ναι γεια σας ηρθα 😁 ετσι ηταν ολες οι κοπιες που ειχα. το συγκεκριμενο το εχα σε ενα μπλε TDK. καπου το εχω ακομα το cd ακομα 10 λεπτά πριν, polaki είπε Παρόν! 486 DX 66 εδώ! είχε και ένα κουμπάκι “turbo” το μηχανάκι πάνω, δεν ήξερα τί κάνει αλλά μου είχαν πει όταν αργεί πάτα το λίγο να το «βοηθήσεις»… 😂 Στο autoexec.bat κάναμε αλχειμιες μερικές φορές για να μην φορτώνουν όλα ώστε να είχαμε περισσότερη μνήμη (CONVENTIONAL memory!!). Γράψω ότι θυμάμαι.. και αν κάποιος θυμάται και άλλα, ας με συμπληρώσει! DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS DEVICEHIGH=C:\DOS\ANSI.SYS DEVICEHIGH=C:\MOUSE\MOUSE.SYS για αστειο θα στο ειχαν πει. το αντιθετο εκανε το "turbo" το turbo ηταν ενας fancy τροπος να πουν compatibility mode. διοτι παλια games. προγραμματα ηταν clock dependent και αμα επερνες νεο pc και ηταν ποιο γρηγορο εκανε προβληματα. οποτε το turbo εφτιαχνε το θεμα αυτο, αμα ο cpu σου πχ ηταν στα 66mhz το turbo το εκοβε στα μισα και ετρεχε στα 33mhz. οποτε οσοι νομιζαν οτι το turbo εκανε το pc τους ποιο γρηγορο δεν ειδαν ποτε τα πραγματικα speeds του pc τους 2 2 1
Mythoplastis1981 Δημοσ. χθες στις 11:06 πμ Δημοσ. χθες στις 11:06 πμ 3 ώρες πριν, Odyss3us είπε και ποιος ειχε -εκτος απο ελαχιστους- υπολογιστη το 1995? Έχεις ένα δίκιο. Και, δύο μην σου πω
its smashy Δημοσ. χθες στις 11:14 πμ Δημοσ. χθες στις 11:14 πμ 4 ώρες πριν, Mythoplastis1981 είπε Γίνατε. Όχι όλοι μας 😋 ε κοιτα αν κανεις την δουλεια σου τοτε nothing wrong with that. δεν ειμαι ενατι στο piracy. σε παλιοτερα pc αν θελω να παιζω με hw κλπ σιγα μην περνω κλειδια για win. αν και εχω αρκετα COA για να τα εβαζα και εκει legit. τωρα για games δεν βολευει σπασμενα πλεον. πρεπει να βρεις active torrents me peers κλπ. ειναι αργα κλπ κλπ τα εχω steam κατεβενουν σε οκ speeds, μπορω να παιζω απο παντου. τα saves ειναι ολα synced. και multiplayer δεν μπορεις να παιξεις καν και τα περισοτερα που παιζω ειναι online. οποτε δεν λεει σπασμενα for my usecase. ταινιες ναι, τωρα αμα εσενα σου κανει δουλεια τοτε δωστου πονο
Mythoplastis1981 Δημοσ. χθες στις 11:19 πμ Δημοσ. χθες στις 11:19 πμ 30 λεπτά πριν, its smashy είπε ναι γεια σας ηρθα 😁 ετσι ηταν ολες οι κοπιες που ειχα. το συγκεκριμενο το εχα σε ενα μπλε TDK. καπου το εχω ακομα το cd ακομα για αστειο θα στο ειχαν πει. το αντιθετο εκανε το "turbo" το turbo ηταν ενας fancy τροπος να πουν compatibility mode. διοτι παλια games. προγραμματα ηταν clock dependent και αμα επερνες νεο pc και ηταν ποιο γρηγορο εκανε προβληματα. οποτε το turbo εφτιαχνε το θεμα αυτο, αμα ο cpu σου πχ ηταν στα 66mhz το turbo το εκοβε στα μισα και ετρεχε στα 33mhz. οποτε οσοι νομιζαν οτι το turbo εκανε το pc τους ποιο γρηγορο δεν ειδαν ποτε τα πραγματικα speeds του pc τους Στα dos παιχνίδια που είχαν φτιαχτεί πάνω σε 286 και 386 αν τα έπαιζες σε pentium mxx το turbo ηταν απαραίτητο για το λόγο που λες. Στην ουσία έκανε underclock (να βάλουμε και κανα αγγλικό μην μας περάσουν και για κομπλεξικους) 😋😋😋 3 ώρες πριν, k_w_t είπε Περισσοτεροι απο οσους νομιζεις... Ασε που μας κοιταγαν σαν βλαμενους ή nerds οι υπολοιποι... Το 1997 που πηγα φανταρος μολις καταλαβαν οτι ξερω απο υπολογιστες περασα ζαχαρη... Βασικά συγκριτικά με το 2025..ελάχιστοι. Εγώ θυμάμαι το 1998 στο λύκειο είχαμε όλοι και όλοι 30 άτομα αθροιστικά κονσόλες και υπολογιστές. Μετά το 2010 έγινε της μόδας ο υπολογιστής. Οταν το adsl ήταν πραγματικότητα. Συνέπεσε με την άνθηση των κοινωνικών δικτύων. Τωρα θα μ πεις ο καθένας από την σκοπιά του πως το βλέπει. Την καλημέρα μου 2 ώρες πριν, kyanos είπε Δεν ξέρω πόσο αρχαίος είμαι, αλλά ξεκίνησα με windows 95 το 1998 σε ένα PC που μου το είχε δώσει ένας καλός φίλος από τα κομμάτια του παλιού του PC. Μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερο ένας pentium στα 133mhz!!!!(Ναι καλά διαβάσατε MHZ είναι, τα ghz ξεκίνησαν 2-3 χρόνια αργότερα). Η μνήμη του στα 32MB με simmακια παρακαλώ , 4 τεμάχια των 8MB(όσοι γνωρίζουν από αυτά θα είναι το ίδιο αρχαίοι με μένα). Ένα δίσκο 250mb( ναι καλά διαβάσατε, λίγο μικρός για τα 95 αλλά την έκανε τη δουλειά). Κάρτα γραφικών s3virge με 2mb μνήμη που μπορούσες να την πας στα 4 αν είχες τα τσιπακια και ένα μόνιτορ 15 ιντσών ( όχι flat εννοείτε και αυτά βγήκαν αργότερα. Σε αυτό έμαθα από υπολογιστές. Θυμάμαι που μου είχε πει ο φίλος μου πως δεν με ενδιαφέρει πόσα φορμάτ θα κάνεις το ζητούμενο είναι να μαθαίνεις από τα λάθη έτσι ώστε να μπορείς να προχωρήσεις να μάθεις περισσότερα πράγματα. Περιττό να σας πω πως δεν χρειάστηκαν παραπάνω από 5 φορμάτ για να μάθω πάρα πολλά πράγματα πάνω στα Windows. Το μόνο πράγμα που ήταν εκνευριστικο σε αυτό το σύστημα ήταν λόγω των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν δεν μπορούσα να τρέξω παραπάνω από 2 εφαρμογές ταυτόχρονα. Τι να κάνουμε; Πορευτηκα με αυτό μέχρι την πρώτη μου αναβάθμιση περίπου ένα χρόνο αργότερα. Είχες pentium mmχ μην μιλάς καθόλου ήσουν προνομιούχος. Πλάκα κάνω... Που να έβλεπες παλιότερα που το κασε το έβαζες χωριστά.. Νταξ. Θα διαβάζουν τα παλληκάρια τώρα στο φόρουμ και θα γελάνε με τα χάλια μας..
its smashy Δημοσ. χθες στις 11:38 πμ Δημοσ. χθες στις 11:38 πμ 9 λεπτά πριν, Mythoplastis1981 είπε Στα dos παιχνίδια που είχαν φτιαχτεί πάνω σε 286 και 386 αν τα έπαιζες σε pentium mxx το turbo ηταν απαραίτητο για το λόγο που λες. Στην ουσία έκανε underclock (να βάλουμε και κανα αγγλικό μην μας περάσουν και για κομπλεξικους) 😋😋😋 ναι αυτο ακριβως εκανε. 286/386 compatibility mode ηταν που εκανε underclock στα μισα clock. αλλα να το πουν "underclock mode" δεν ειναι και το καλητερο sales pitch. αλλα μπορουσαν να το πουν compatibility mode. αλλα μαλον "turbo mode" ακουγωνταν ποιο fancy αν και καπως false advertisement 2
Aris_ Δημοσ. χθες στις 11:46 πμ Δημοσ. χθες στις 11:46 πμ Ποιος θυμάται Thomas soft και την ποντικομουρα απέναντι που παίρνανε προγράμματα για Amiga Atari st απο κατάλογο με σελιδες σκισμένες απο pcmag Μια μέρα φορτωναμε παιχνίδια σε Amiga 1000 και μας κλείσανε μέσα στο μαγαζί φωνάζαμε την ώρα που κλείνανε τα ρολά και μας είπαν καθίστε και θα έρθουμε απόγευμα που θα ξανανοίξουμε άλλες εποχες 2 1
ekkli Δημοσ. χθες στις 12:12 μμ Δημοσ. χθες στις 12:12 μμ 1 ώρα πριν, polaki είπε Παρόν! 486 DX 66 εδώ! είχε και ένα κουμπάκι “turbo” το μηχανάκι πάνω, δεν ήξερα τί κάνει αλλά μου είχαν πει όταν αργεί πάτα το λίγο να το «βοηθήσεις»… 😂 Στο autoexec.bat κάναμε αλχειμιες μερικές φορές για να μην φορτώνουν όλα ώστε να είχαμε περισσότερη μνήμη (CONVENTIONAL memory!!). Γράψω ότι θυμάμαι.. και αν κάποιος θυμάται και άλλα, ας με συμπληρώσει! DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS DEVICEHIGH=C:\DOS\ANSI.SYS DEVICEHIGH=C:\MOUSE\MOUSE.SYS 1 ώρα πριν, its smashy είπε ναι γεια σας ηρθα 😁 ετσι ηταν ολες οι κοπιες που ειχα. το συγκεκριμενο το εχα σε ενα μπλε TDK. καπου το εχω ακομα το cd ακομα για αστειο θα στο ειχαν πει. το αντιθετο εκανε το "turbo" το turbo ηταν ενας fancy τροπος να πουν compatibility mode. διοτι παλια games. προγραμματα ηταν clock dependent και αμα επερνες νεο pc και ηταν ποιο γρηγορο εκανε προβληματα. οποτε το turbo εφτιαχνε το θεμα αυτο, αμα ο cpu σου πχ ηταν στα 66mhz το turbo το εκοβε στα μισα και ετρεχε στα 33mhz. οποτε οσοι νομιζαν οτι το turbo εκανε το pc τους ποιο γρηγορο δεν ειδαν ποτε τα πραγματικα speeds του pc τους 286/20 με dos 3.1 -σε 5,25 φυσικά- και την μεγάλη επανάσταση του dos 6.22 μετά από λίγο καιρό. Για το κουμπί turbo, να πω μόνο ότι τότε έδειχνε ο πύργος στα πόσα MHz έτρεχε ο επεξεργαστής και όταν το πάταγες άλλαζε από 16 στα 20. 1
Nabuko Δημοσ. χθες στις 12:24 μμ Δημοσ. χθες στις 12:24 μμ 4 ώρες πριν, k_w_t είπε Το 1997 που πηγα φανταρος μολις καταλαβαν οτι ξερω απο υπολογιστες περασα ζαχαρη... Το 97 ο στρατός είχε ακόμα τα φαξ. Στον υπολογιστή θυμάμαι έπαιζα ένα αρχαίο Civilization 2 ώρες πριν, DIL είπε Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος εδώ ηλικιακά που να έχει κάνει εγκατάσταση XP με το συγκεκριμένο κλειδί που το γράφαμε και πάνω στο cd χαχαχαχα To είχα μέχρι πρόσφατα το δισκάκι μέχρι που έκανα μια εκκαθάριση και πέταξα πολλές παλιατζουρίες 😄 1 1
Eloy Δημοσ. χθες στις 12:27 μμ Δημοσ. χθες στις 12:27 μμ (επεξεργασμένο) 39 minutes ago, ekkli said: 286/20 με dos 3.1 -σε 5,25 φυσικά- και την μεγάλη επανάσταση του dos 6.22 μετά από λίγο καιρό. Για το κουμπί turbo, να πω μόνο ότι τότε έδειχνε ο πύργος στα πόσα MHz έτρεχε ο επεξεργαστής και όταν το πάταγες άλλαζε από 16 στα 20. Kι εγώ έτσι το θυμάμαι... το turbo ανέβαζε την ταχύτητα, δεν την έριχνε - εξ ου και το όνομα "turbo"... Πρώτος επεξεργαστής 286 στα 12Μhz με 1 mb ram και ασπρόμαυρη Hercules vga. Πρώτη αναβάθμιση η αγορά μαθηματικού συνεπεξεργαστή 287 ΙΙΤ... Πρώτος HDD, Quantum 120mb που πίστευα οτι θα με κάλυπτε για τα επόμενα 10 χρόνια... Windows 3.00 φυσικά σπσμένα... Ηδη απο εκείνη την εποχή, υπήρχαν αντιπειρατικά κόλπα αν ήθελε μια εταιρία. πχ. μια δεν θυμάμαι ποιά, ήθελε ένα dongle (σαν να λέμε ένα στικάκι) στην παράλληλη θύρα - χωρίς αυτό, το πρόγραμα δεν ξεκινούσε, έβγαζε μήνυμα για το dongle που έλειπε. Ο εκτυπωτής έμπαινε πάνω σε αυτό νομίζω για να μην δεσμεύει την θύρα... Αν ήθελε και η MS, μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο, αλλά ο Αγιος Bill έβλεπε 20 χρόνια μπροστά - γιαυτό και ο Jobs δεν πέρασε ποτέ το 10% και κόντεψε να το κλείσει το μαγαζί... Επεξ/σία χθες στις 12:52 μμ από Eloy 1
Ukforthemoment Δημοσ. χθες στις 12:30 μμ Δημοσ. χθες στις 12:30 μμ Κάπου στο παλιό σπίτι πρέπει να υπάρχουν τα λευκά βιβλία dos 3.0 και GW Basic που τα έδιναν με κάθε "κομπιούτερ" 1
gadgetguru Δημοσ. χθες στις 12:52 μμ Δημοσ. χθες στις 12:52 μμ Με τα Windows XP η Microsoft για πρώτη φορά κινήθηκε ουσιαστικά κατά της πειρατείας, ως τότε περνούσες Win 9x, Me, 2000, NT χωρίς να θες ενεργοποίηση προϊόντος, άρα άτοπη η θεωρία περί διαρροής του κλειδιού μέσα από την εταιρεία για να ανεβάσει το μερίδιό της, ήδη ήταν ψηλά με τη βοήθεια της πειρατείας, εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι όντας μια ζωή χρήστης των προηγούμενων εκδόσεων, ότι θα άλλαζες σε Linux ή macOS επειδή δεν μπορούσες να έχεις «σπασμένα» Windows XP. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα