Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Odyss3us είπε

το 2000 ενα χρονο πριν βγουν τα XP τα Windows ειχαν το 90% της αγορας desktop 

Windows 9x:  65%
NT/2000: 25%
MacOs:
 4%
Linux: 1%

ενω ο τοτε τζιρος της Microsoft ηταν 20$ δις της Apple 6$ δις και της IBM 90$ δις, 
και μαλιστα εκεινη την εποχη η Microsoft σνομπαρε τελειως την εξελιξη του internet
με αυτα ως δεδομενα δε νομιζω να υπηρχε τοτε αμερικανικο επιχειρηματικο μοντελο που να προωθουσε την πειρατεια,  πιθανοτατα προκειται περι urban myth

...και μάλιστα με τους ίδιους τρόπους είχαμε όλοι windows 95 και 98 πριν από τα 2000 και τα XP. Ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Στα 95 μπορούσες να δώσεις το ίδιο κλειδί σε όλους και να λειτουργήσει χωρίς online έλεγχο. Στα XP, έπρεπε να γίνει τόσο εύκολη η διανομή στα σπίτια όπως και πριν. Έτσι, ήταν ο μόνος τρόπος, αφού πλέον υπήρχε το WPA

Επεξ/σία από kogos
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, its smashy είπε

για αστειο θα στο ειχαν πει. το αντιθετο εκανε το "turbo" το turbo ηταν ενας fancy τροπος να πουν compatibility mode. διοτι παλια games. προγραμματα ηταν clock dependent και αμα επερνες νεο pc και ηταν ποιο γρηγορο εκανε προβληματα. οποτε το turbo εφτιαχνε το θεμα αυτο, αμα ο cpu σου πχ ηταν στα 66mhz το turbo το εκοβε στα μισα και ετρεχε στα 33mhz. οποτε οσοι νομιζαν οτι το turbo εκανε το pc τους ποιο γρηγορο δεν ειδαν ποτε τα πραγματικα speeds του pc τους 

Το turbo χρόνιζε των επεξεργαστή στην κανονική του ταχύτητα αν το απενεργοποιούσες τότε γινόταν υποχρονισμός.

Και για αυτούς που νομίζουν ότι το 1995 δεν είχαμε υπολογιστές, το 1987 έκανα πληροφορική στο Γυμνάσιο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Eloy είπε

Kι εγώ έτσι το θυμάμαι... το turbo ανέβαζε την ταχύτητα, δεν την έριχνε - εξ ου και το όνομα "turbo"...

Πρώτος επεξεργαστής 286 στα 12Μhz με 1 mb ram και ασπρόμαυρη Hercules vga. Πρώτη αναβάθμιση η αγορά μαθηματικού συνεπεξεργαστή 287 ΙΙΤ... Πρώτος HDD, Quantum 120mb που πίστευα οτι θα με κάλυπτε για τα επόμενα 10 χρόνια... :) Windows 3.00 φυσικά σπσμένα...

Ηδη απο εκείνη την εποχή, υπήρχαν αντιπειρατικά κόλπα αν ήθελε μια εταιρία. πχ. μια δεν θυμάμαι ποιά, ήθελε ένα dongle (σαν να λέμε ένα στικάκι) στην παράλληλη θύρα - χωρίς αυτό, το πρόγραμα δεν ξεκινούσε, έβγαζε μήνυμα για το dongle που έλειπε. Ο εκτυπωτής έμπαινε πάνω σε αυτό νομίζω για να μην δεσμεύει την θύρα... Αν ήθελε και η MS, μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο, αλλά ο Αγιος Bill έβλεπε 20 χρόνια μπροστά - γιαυτό και ο Jobs δεν πέρασε ποτέ το 10% και κόντεψε να το κλείσει το μαγαζί...

το ακριβως αντιθετο εκανε το turbo. δεν ανεβαζε ταχυτητα. εριχνε το clockspeed στο μισο απο οτι ετρεχε κανονικα ο cpu. και αυτο ηταν για compatibility με παλιοτερα games/προγραματα που ο cpu παρα ηταν γρηγορος για να τα τρεξει σωστα 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nvel είπε

Το turbo χρόνιζε των επεξεργαστή στην κανονική του ταχύτητα αν το απενεργοποιούσες τότε γινόταν υποχρονισμός.

Και για αυτούς που νομίζουν ότι το 1995 δεν είχαμε υπολογιστές, το 1987 έκανα πληροφορική στο Γυμνάσιο.

Δεν είπαμε ότι δε είχαν. Είπαμε ότι ήταν λιγότερο διαδεδομένοι. Η ταινία BIOS και πολιτεία γυρισμένη το 87. Σε σχέση με το 2000 ήταν λιγότερο διαδεδομένοι. Αυτό. Την καλησπέρα μου 

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Odyss3us είπε

και ποιος ειχε -εκτος απο ελαχιστους- υπολογιστη το 1995? 

Χαχαχαχα ... εγώ το 1995 αγόρασα το πρώτο μου CD Recorder (HP SuperStore 4020i) 

• Like 1
Δημοσ.
13 hours ago, ramarg said:

Και εμείς που μάθαμε σε αυτά και μάλιστα σε νόμιμες εκδόσεις δεν μας εμπόδισε κάτι να μεταβούμε σε περιβάλλον Linux & Mac... Κάθε άλλο όσο γνωρίζεις καλύτερα τα Windows και το χάος τους, τόσο πιο γρήγορα θες να απαλλαγείς από αυτά... Όσοι μένουν σε αυτά είτε το κάνουν γιατί έχουν custom λειτουργικό που τρέχει μόνο σε MS (άρα εξ'ανάγκης), και οι άλλοι μισοί τα κρατάνε λόγω συνήθειας. Πιο πιθανό είναι να κρατήσει κάποιος τα Windows 10 επειδή αυτά τα πρώτα του, παρά κάποιος που έζησε το χάος του παρελθόντος. Ωραία να τα αναπολούμε δε λέω, αλλά δε θα γύριζα ποτέ ξανά σε Windows.

Αφήστε το γνώριμο επιτέλους (Windows)  και πάτε σε καθαρά λειτουργικά. 

Επειδή είμαι και χρήστης linux πολλά χρόνια δεν συμφωνώ. Οταν τα windows ήταν λιγότερο σταθερά (εποχές 98, 2000, xp) το linux ήταν ακόμα πιο μαρτύριο να το βάλεις και να το συντηρήσεις με τεράστια προβλήματα υλικού και όχι μόνο. Σήμερα που τα windows είναι σταθερά (τα 10 και 11 πάρα πολύ και γενικά σε αυτό βελτιώνονταν από τα XP, 7 κτλ κάθε ένα πιο σταθερό) και το linux είναι πιο εύκολο αλλά συνεχίζει να έχει παιδικά λάθη και αδυναμίες που σκάνε εδώ και εκεί (ασυμβατότητες ή κουφά με το υλικό αλλά όχι μονο) και ασφαλώς του λείπει λογισμικό. 

Το linux όμως πρέπει να κερδίσει και άλλο μερίδιο διότι η ms το παρακάνει με τις τηλεμετρίες και παρεμβατισμό της. Δυστυχώς το fragmentation του linux ΔΕΝ βοηθά και τελικά η μπάλα κάπου χάνεται. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί εξω και υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές του και όχι δεν βοηθάει. Καλή η επιλογή αλλά όταν είσαι στο ξεκίνημα (δλδ μικρά ποσοστά) θέλει ενοποίηση και μια τάξη. Βρίσκεις οδηγούς που λειτουργούν εδώ σε μία εκδοση και δεν λειτουργούν καν στην επομενη (Εχουν αλλαξει εντολές, αρχεία ρυθμίσεων και φορματ). Πόσο μάλλον ανάμεσα σε διαφορετικές διανομές. 

Τες πα.. μεγάλη κουβέντα. Δεν είναι τυχαία χαμηλά το ποσοστό του λινουξ. Υπάρχει καλός λόγος και όχι παράνοια των χρηστών να προτιμούν windows. Απλά αρχίζει η αλαζονεία της ms να ξεφεύγει και πρέπει για αυτό να "τιμωρηθούν".  

Προσδοκώ με την κατάργηση support στα 10 να ωφεληθεί το linux. Αλλά η MS δεν είναι χαζή, Μολις το δει να σου ακόμα πιο εύκολη θα γίνει η μετάβαση (όχι μονο μεσω rufus). Να δεις που παιζει να βγάλει επισήμως win 11 με non TPM2 απαίτηση.  

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, keysmith είπε

Επειδή είμαι και χρήστης linux πολλά χρόνια δεν συμφωνώ. Οταν τα windows ήταν λιγότερο σταθερά (εποχές 98, 2000, xp) το linux ήταν ακόμα πιο μαρτύριο να το βάλεις και να το συντηρήσεις με τεράστια προβλήματα υλικού και όχι μόνο. Σήμερα που τα windows είναι σταθερά (τα 10 και 11 πάρα πολύ και γενικά σε αυτό βελτιώνονταν από τα XP, 7 κτλ κάθε ένα πιο σταθερό) και το linux είναι πιο εύκολο αλλά συνεχίζει να έχει παιδικά λάθη και αδυναμίες που σκάνε εδώ και εκεί (ασυμβατότητες ή κουφά με το υλικό αλλά όχι μονο) και ασφαλώς του λείπει λογισμικό. 

Το linux όμως πρέπει να κερδίσει και άλλο μερίδιο διότι η ms το παρακάνει με τις τηλεμετρίες και παρεμβατισμό της. Δυστυχώς το fragmentation του linux ΔΕΝ βοηθά και τελικά η μπάλα κάπου χάνεται. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί εξω και υπάρχουν τόσες πολλές εκδοχές του και όχι δεν βοηθάει. Καλή η επιλογή αλλά όταν είσαι στο ξεκίνημα (δλδ μικρά ποσοστά) θέλει ενοποίηση και μια τάξη. Βρίσκεις οδηγούς που λειτουργούν εδώ σε μία εκδοση και δεν λειτουργούν καν στην επομενη (Εχουν αλλαξει εντολές, αρχεία ρυθμίσεων και φορματ). Πόσο μάλλον ανάμεσα σε διαφορετικές διανομές. 

Τες πα.. μεγάλη κουβέντα. Δεν είναι τυχαία χαμηλά το ποσοστό του λινουξ. Υπάρχει καλός λόγος και όχι παράνοια των χρηστών να προτιμούν windows. Απλά αρχίζει η αλαζονεία της ms να ξεφεύγει και πρέπει για αυτό να "τιμωρηθούν".  

Προσδοκώ με την κατάργηση support στα 10 να ωφεληθεί το linux. Αλλά η MS δεν είναι χαζή, Μολις το δει να σου ακόμα πιο εύκολη θα γίνει η μετάβαση (όχι μονο μεσω rufus). Να δεις που παιζει να βγάλει επισήμως win 11 με non TPM2 απαίτηση.  

Bitter λινουξας ειναι αστον, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Ειδικά εκείνες τις εποχές υπολογιστές= Windows. Κανείς σχεδόν δεν είχε macos osx πως λεγόταν και ειδικότερα λινουξ, μόνο κάνας nerd σε κάνα basement αφού έχει διαβάσει 5 βιβλία από 200 σελίδες.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Tetrabitos είπε

Bitter λινουξας ειναι αστον, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Ειδικά εκείνες τις εποχές υπολογιστές= Windows. Κανείς σχεδόν δεν είχε macos osx πως λεγόταν και ειδικότερα λινουξ, μόνο κάνας nerd σε κάνα basement αφού έχει διαβάσει 5 βιβλία από 200 σελίδες.

Ναι αλλά έχει δίκιο. 2347 εκδόσεις. Και εγώ δοκίμασα κάποτε να, περάσω suse με την σαύρα.. Τα, είχε δώρο το pc magazine αν θυμάμαι καλά, και ναι ήταν καρκίνος. Συν ότι δεν υπήρχαν drivers για βασικά απαρτία, κάρτες γραφικών κτλπ. Έπρεπε Ν περνάς πακέτα σε γραμμές εντολών. Εγώ με εμπειρία σε τπολογ από το 1997 δεν την πάλεψα. Πόσο μάλλον κάποιος που ήταν νέος στο χώρο. Καλά τα λινουξ αλλά ο κόσμος θέλει να χρησιμοποιεί το μηχανιμα του, όχι να χάνει την ζωή του, ψάχνω τας να βρει λύσεις σε προβλήματά που δεν υπάρχουν. Την καλησπέρα μου 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θυμαμαι το 95 στη σχολη πρωτο μαθημα εισαγωγη και γνωριμια με τα περιφεριακα, λεει ο καθηγητης παρτε το ποντικι και κουνηστε το γυρω απο την οθονη, και παιρνει η αλλη το ποντικι με την μπιλια το ακουμπαει πανω στην οθονη και αρχιζει να το στριφογυριζει λες και ηταν vetex!😂

Επεξ/σία από Odyss3us
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν έχεις ευχαριστημένους υπαλλήλους...

FCK G(ates)W(illiam)

Επεξ/σία από sattack
  • Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Nabuko είπε

Το 97 ο στρατός είχε ακόμα τα φαξ. Στον υπολογιστή θυμάμαι έπαιζα ένα αρχαίο Civilization 

Εξαρταται που υπηρετησες...

Στην Στρατονομια ειχαν κανονικα PC με Windows 95 και κειμενογραφο το WordPerfect.

Τους εβαλα office 97 και ειχαν ενθουσιαστεί

• Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, -netman- είπε

Και με όλα αυτά, δε μπορώ να καταλάβω πως με τόση πειρατεία η (κάθε) MS έχει ετήσια κέρδη κάποια δις.
Ή μήπως μπορώ; 🤔

Προφανώς μεγάλες επιχειρήσεις δεν βάζουν σπασμένα Windows. Laptops και pre-built desktop προφανώς δεν έρχονται με σπασμένα Windows. Επιχειρήσεις (ακόμα και μικρές) επίσης δεν πρέπει να έχουν σπασμένα Windows γιατί αν πέσει έλεγχος από το ΣΔΟΕ ή την BSA πληρώνεις 10x του λογισμικού που πειράτεψες, αλλά μερικές έχουν και το παίζουν κορώνα-γράμματα. Και μετά έχουμε και τους χρήστες που τα αγοράζουν γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν με πειρατικό λογισμικό.

Προσωπικά έχω αγορασμένα Windows 98SE, XP, Vista, 7 όλα με OEM DSP άδεια (αυτά που το δισκάκι έρχεται σε διαφανή φάκελο ή τη λεπτή διάφανη keep case) που είναι κάτω από μισή τιμή από την retail. Τα Windows 98SE επειδή προοριζόταν για επαγγελματική χρήση (παλιό πρόγραμμα DOS) που μετά την απόσυρση του μηχανήματος περιήλθαν στην κατοχή μου, και τα XP, Vista, 7 για να μην μπλέξω με activation failures στο OS (με το OS δεν παίζουμε). Όπως κατάλαβαν μερικοί χρήστες των Windows XP όταν η Microsoft έριξε το νέο WGA στο Windows Update, οπότε θέλει η Microsoft σε πιάνει μέσω του Windows Update. Δεν ήθελα να το ρισκάρω. Και όντως ποτέ δεν είχα προβλήματα με το νέο WGA των XP που είχαν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι στα διάφορα φόρουμ.

Από τα Windows 8.1 και πέρα με κλειδιά από κλειδάδικα.

Επεξ/σία από kurkosdr
Δημοσ.
7 hours ago, Eloy said:

Kι εγώ έτσι το θυμάμαι... το turbo ανέβαζε την ταχύτητα, δεν την έριχνε - εξ ου και το όνομα "turbo"..

ακριβως ετσι ειναι, μαλιστα στους περισσοτερους ειχε ενδειξη με ledακι διπλα HI/LO ή την ταχυτητα στα Mhz

2017-03-17-image.jpg

• Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Aris_ είπε

Ποιος θυμάται Thomas soft και την ποντικομουρα απέναντι που παίρνανε προγράμματα για Amiga Atari st απο κατάλογο με σελιδες σκισμένες απο pcmag 

Μια μέρα φορτωναμε παιχνίδια σε Amiga 1000 και μας κλείσανε μέσα στο μαγαζί φωνάζαμε την ώρα που κλείνανε τα ρολά και μας είπαν καθίστε και θα έρθουμε απόγευμα που θα ξανανοίξουμε άλλες εποχες

Η "Εγκεφαλίνα" η Δέσποινα, το είχαμε χτίσει το μαγαζί, μαζί με το  Thomas Soft και τη Γραμμή Υπολογιστές αργότερα. Μας ειδοποιούσε τι θα κυκλοφορήσει και πότε και κάναμε λαϊκό προσκύνημα. Aκόμα θυμάμαι τις ώρες που περίμενα να ανοίξει για να πάρω το Shadow Of The Beast για Amiga...

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...