Προς το περιεχόμενο
  • Σύνδεση

    Σύνδεση



    • Δεν συνιστάται σε δημόσιους υπολογιστές
    • Ξεχάσατε το συνθηματικό σας;

    H συνδεθείτε με μια από αυτές τις υπηρεσίες

  • Εγγραφή
  • Messages Created with Sketch.  
  • Forum
  • Reviews
  • Αγγελίες
  • Gadgets
  • Περισσότερα
    • Περισσότερα
    TP LINK 4010P Kit Review
    Powerlines
    75

    poulinos poulinos · 12 Οκτωβρίου 2018

    TP LINK 4010P Kit Review

    Γνωρίζοντας πλέον τι είναι τα Powerlines μετά τα τελευταία μας reviews, ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε ένα ακόμα Powerline Set. Αυτή τη φορά στον πάγκο των δοκιμών ανέβηκε το TP LINK 4010P KIT. Αντίθετα με τα προηγούμενα reviews, το TP LINK 4010P KIT είναι ένα αρκετά πιο απλό μοντέλο, που προορίζεται για τον μέσο χρήστη που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ή δεν θέλει να διαθέσει πολλά χρήματα.

    Η TP LINK είναι μία κινέζικη εταιρεία που ξεκίνησε το 1996. Η ονομασία της δηλαδή το TP είναι τα αρχικά από το Τwisted Pair. Η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει διάφορα προϊόντα όπως routers, ADSL/VDSL modem routers, switches managed and unmanaged, access points, repeaters, IP cameras, power banks, smartphones όπως και άλλα. Το Logo της εταιρείας, όπως και η συσκευασία στα προϊόντα της TP LINK άλλαξαν το 2016. Παρακάτω βλέπουμε το παλιό Logo (αριστερά) και το νέο Logo(δεξιά).


    tplink logo.jpg

    UNBOXING

    To TP LINK 4010P KIT που δοκιμάσαμε είναι το version 2.4 το οποίο είναι με το παλιό Logo και την παλιά συσκευασία της TP LINK. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει φτάσει στην version 4 πλέον.

    IMG_20181006_235842.jpg

    Η συσκευασία του είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, έχοντας σκληρό χαρτόνι εσωτερικά για προστασία  και από το εργοστάσιο έρχεται με ζελατίνα. Στην μπροστινή πλευρά έχουμε μια εικόνα των PLC, το μοντέλο και τα διάφορα χαρακτηριστικά. Στο πίσω μέρος, μας αναφέρει λίγα λόγια για τα PLC. Επιπλέον, διαθέτει  ένα σχεδιάγραμμα για το πως μπορούμε να έχουμε Internet και δίκτυο σε όλο μας το σπίτι και έναν πίνακα με τα διάφορα μοντέλα Powerlines και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μας βοηθήσει να διαλέξουμε ποιο θα καλύψει τις ανάγκες μας. Στην πάνω πλευρά μας ενημερώνει με ένα sticker,  ότι το προϊόν έχει 3 χρόνια εγγύηση όπως όλα τα δικτυακά προϊόντα της TP LINK. Στην κάτω πλευρά αναφέρονται σε διάφορες άλλες γλώσσες τα χαρακτηριστικά, όπως και τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Υπάρχει στη δεξιά πλευρά ένα QR-CODE, όπου σκανάροντας το θα δούμε περισσότερες πληροφορίες και αναγράφεται ότι είναι Plug And Play μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα αναλυτικά χαρακτηριστικά.

    Η συσκευασία περιλαμβάνει:

    • Τα δύο Powerlines.
    • Δύο καλώδια ethernet.
    • Ένα cd με τα εγχειρίδια χρήσης όπως και την εφαρμογή για τα Powerlines.
    • Ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για τα Smartphones της TP LINK.
    • Ένα quick installation guide σε διάφορες γλώσσες. Περιλαμβάνεται και η ελληνική γλώσσα.
    • Ένα decleration.
    • Ένα φυλλάδιο με τα τεχνικά τμήματα σε διάφορες χώρες.
    • Ένα δεύτερο quick installation guide σε μορφή αφίσας.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    Παρακάτω θα απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως: τι μπορούμε να πετύχουμε με τα PLC και θα αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσφέρει το συγκεκριμένο  Powerlines Set της TP LINK.

    Τα συγκεκριμένα PLC μπορούν να μεταφέρουν Internet και δίκτυο, μέσα από τα καλώδια του ρεύματος που υπάρχουν σε ένα σπίτι ή σε ένα χώρο εργασίας. Σε μία απλή εγκατάσταση, το ένα PLC συνδέεται με το ADSL/VDSL modem router με καλώδιο ethernet και το δεύτερο PLC συνδέεται στο χώρο που θέλουμε να δώσουμε Internet/Δίκτυο με ethernet. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από δύο Powerlines σε έναν χώρο, δίχως να υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Σύμφωνα με την TP LINK, αναλόγως τα μοντέλα Powerlines που χρησιμοποιούμε στο δίκτυο μας, μπορούμε να έχουμε και διαφορετικό αριθμό Powerlines. Για το TP LINK 4010P KIT μπορούμε να έχουμε μέχρι 16 PLC. Σε άλλα μοντέλα ο μέγιστος αριθμός μπορεί να είναι 6,8,16,24,64. Αν για κάποιο λόγο όμως χρησιμοποιήσουμε στο δίκτυο μας και κάποιο άλλο μοντέλο PLC πχ το TP LINK 2010P τότε ο μέγιστος αριθμός θα είναι 8.  Δηλαδή ισχύει πάντα το μικρότερο.Ας αναλύσουμε τώρα τα χαρακτηριστικά του TP LINK 4010P KIT.

    Ethernet 10/100 Mbps

    Το TP LINK 4010P KIT ως entry μοντέλο διαθέτει μία θύρα 100Mbit στην κάθε συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει μέχρι 100Mbit VDSL γραμμή, αρκεί και το Link ανάμεσα στα Powerlines να είναι και αυτό παραπάνω από 100Mbit.Οι 100mbit ethernet Ports δεν συστήνονται για μεγάλες μεταφορές αρχείων, αλλά θα μας καλύψουν για 4Κ streaming πχ από το PC μας σε μία Smart Tv. Βέβαια το ότι διαθέτει μια ethernet δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνδέσουμε μια δεύτερη συσκευή ενσύρματα απλά θα χρειαστεί η αγορά ενός ethernet Switch.

    Powerline HOMEPLUG AV500 Mbps

    Τα δύο PLC, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα 300 μέτρων πάνω στα καλώδια ρεύματος. Βέβαια αυτό υφίσταται θεωρητικά και εξαρτάται από την συνολική μας εγκατάσταση, που ενδεχομένως να επηρεάσει την ταχύτητα και την μέγιστη απόσταση. Τα συγκεκριμένα PLC μπορούν να λειτουργήσουν και σε διαφορετική φάση (τριφασικό ρεύμα), παρότι προτείνεται να τα έχουμε στην ίδια φάση, προκειμένου να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή σύνδεση. Χρησιμοποιούν τους δύο αγωγούς ρεύματος. Λόγω ότι είναι entry μοντέλο, χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο HOMEPLUG AV, αντίθετα με τα πιο καινούρια και πιο ακριβά μοντέλα που χρησιμοποιούν το HOMEPLUG AV2.

    Τα PLC μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με μέγιστη ταχύτητα τα 500mbps. Στην πράξη, λόγω ότι έχουν Fast ethernet Port στα 100Mbps και όχι Gigabit ethernet Port στα 1000Mbps, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι 100Mbit.

    Passthrough

    Και τα δύο PLC διαθέτουν πρίζα schuko, ώστε να μπορούν να συνδεθούν στην πρίζα του τοίχου ως πρώτη συσκευή, και έτσι πάνω τους μπορεί να συδεθεί απευθείας κάποια συσκευή ή το πολύπριζο που έχουμε συνδεδεμένες τις υπόλοιπες συσκευές μας ή . Αξίζει να τονίσουμε, ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό feature και πλεονέκτημα που δεν το συναντάμε σε όλα τα μοντέλα Powerline, διότι για να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα μεταξύ των PLC, άρα και μεταξύ των συσκευών μας, δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένα πάνω σε πολύπριζο. Πολλά PLC δεν είναι Passthrough, οπότε ή θα πρέπει να τα βάλουμε μόνα τους σε μια πρίζα, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πρίζα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο, ή να τα συνδέσουμε αναγκαστικά πάνω σε πολύπριζο ρεύματος, λόγω έλλειψης ελεύθερης πρίζας μειώνοντας έτσι ουσιαστικά τη μέγιστη ταχύτητα μεταξύ των PLC.

    pa4010pkit-1.jpg

    Κρυπτογράφηση

    Η διασύνδεση των δύο PLC γίνεται με κρυπτογράφηση 128-bit AES.

    Power Saving Mode

    Εξοικονόμηση ρεύματος μέχρι και 85% σε κατάσταση Power Saving Mode.

    pa4010pkit-3.jpg

    Γενικά χαρακτηριστικά

    Η θερμοκρασία λειτουργίας του είναι από 0 έως 40 βαθμούς Celcius και η θερμοκρασία αποθήκευσης από -40 έως 70 βαθμούς Celcius. Η μέγιστη υγρασία είναι μέχρι 90% , η μέγιστη κατανάλωση είναι 5 Watt και σε Power Saving Mode είναι 0,7 Watt.

    ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    pa4010pkit-plug-and-play.jpg

    Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη.

    1. Συνδέουμε τα PLC στις πρίζες ρεύματος και πάνω σε αυτά συνδέουμε τα πολύπριζα ρεύματος με τις υπόλοιπες συσκευές, αν είναι πολλές ή απλά την πρίζα ρεύματος της συσκευής αν είναι μία.
    2. Συνδέουμε το ένα PLC με το ADSL/VDSL modem router και το δεύτερο PLC, με την συσκευή που επιθυμούμε να έχει internet. Για τις συνδέσεις χρησιμοποιούμε καλώδιο ethernet.
    3. Αφού ξεκινήσουν σε 3-4 δεπτερόλεπτα, πιέζουμε για 1 δευτερόλεπτο το κουμπί Pair στο πρώτο PLC  και στην συνέχεια πιέζουμε το αντίστοιχο κουμπί στο δεύτερο PLC .Με αυτόν τον τρόπο έχει γίνει η σύνδεση με ασφαλή τρόπο, 128-bit AES, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Tα PLC out of the box είναι ήδη PAIR στο προεπιλεγμένο δίκτυο (HomePlugAV), οπότε δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει η διαδικασία του Pairing. Απλά τα συνδέουμε στο ρεύμα, συνδέουμε τα ethernet και λειτουργούν (Plug And Play). Στην πράξη όμως, όπως δείχνει και η φωτογραφία, είναι recommended να κάνουμε pairing. Προσωπικά θα αναφέρουμε ότι δεν είναι απλά recommended, αλλά είναι must.Τον λόγο θα τον εξηγήσουμε πιο κάτω.

    Υπάρχουν ενδεικτικά LED, τα οποία βοηθούν στην διάγνωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όπως και για να γνωρίζουμε την τρέχουσα κατάσταση του Powerline. Τα τρία LED είναι τα παρακάτω τα οποία μπορούν είτε να είναι on, είτε off είτε να αναβοσβήνουν υποδηλώνοντας διαφορετική κατάσταση.

    • Power. Ότι τροφοδοτείται η συσκευή μας με ρεύμα ή ότι είναι σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας.
    • Powerline: Ότι το PLC έχει συνδεθεί στο δίκτυο Powerline ή/και μεταφέρει δεδομένα.
    • Ethernet. Ότι έχουμε συνδέσει μία συσκευή με ethernet ή/και μεταφέρει δεδομένα.

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ INTERFACE

    Το TP LINK 4010P KIT δεν διαθέτει WiFi και συνήθως για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει Web Interface που να απαντάει σε κάποια IP. Το KIT αυτό δεν θα πάρει καμία IP από τον DHCP στο δίκτυο μας. Είναι transparent.

    Η διαχείριση μπορεί να γίνει από το Utility, που είτε μπορούμε να κατεβάσουμε από το Site της TP LINK, είτε να το εγκαταστήσουμε από το CD που περιλαμβάνεται στην συσκευασία. Εδώ θέλει λίγο προσοχή. Μέσα στο CD θα βρούμε το Power Utility. Είναι η παλιά έκδοση του προγράμματος. Αν την εγκαταστήσουμε θα δούμε ότι δεν λειτουργούν κάποιες λειτουργίες, είναι αρκετά δύσχρηστο σε σχέση με την νέα έκδοση, αλλά δεν θα μας βγάλει και καμία ειδοποίηση ότι υπάρχει αναβαθμισμένη έκδοση. Αν πάμε στο Site της TP LINK, θα βρούμε την πιο νέα έκδοση του Power Utility που επίσης δεν λειτουργούν και εκεί κάποιες λειτουργίες, παρότι αναφέρει ότι λειτουργεί σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Και η νέα έκδοση του Power Utility, πέραν του ότι είναι του 2016, συνεχίζει να είναι με τα παλιά χρώματα και LOGO της TP LINK υποδηλώνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά.

    Αν ψάξουμε λίγο παραπάνω στο Site θα βρούμε και μία άλλη έκδοση που πλέον δεν λέγεται Power Utility αλλά tpPLC. Αυτή είναι η σωστή έκδοση που θα πρέπει να κατεβάσει κάποιος. Ίσως στις πιο καινούριες Versions, όπως και στα πιο νέα προϊόντα να υπάρχει στο CD το tpPLC και όχι το Power Utility. Παρόλα αυτά η TP LINK δεν έχει κατεβάσει την παλιά έκδοση. Το tpPLC υπάρχει και σε έκδοση για MAC. Κάνοντας εγκατάσταση το tpPLC ανακαλύψαμε και μερικά προβληματάκια. Όπως και στο Power Utility έτσι και στο tpPLC άμα έχουμε κάνει install μία πιο παλιά έκδοση του προγράμματος δεν θα λάβουμε ποτέ ειδοποίηση ότι έχει βγεί πιο νέα. Στην περίπτωσή μας τώρα, είχαμε στο Laptop  μια παλαιότερη έκδοση και ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε ότι εγκαταστήσαμε νεότερη έκδοση ήταν να συγκρίνουμε το Version στο About.

    tpPLC Utility

    utility.jpg

    Ανοίγοντας το utility θα δούμε τα παρακάτω:

    • θα ψάξει και θα εμφανίσει αυτομάτως τα PLC που έχουμε συνδεδεμένα στο δίκτυο μας.
    • Ανάμεσα στα PLC με κίτρινη ή κόκκινη γραμμη εμφανίζεται η ταχύτητα που έχει επιτευχθεί. Αν είναι πάνω απο 50Mbit η γραμμή είναι κίτρινη, ενώ κάτω από 50Mbit η γραμμή είναι κόκκινη.
    • Μας αναφέρει τις δυνατότητες του PLC. Αν και το PLC μας είναι 500Mbit εμφανίζεται ως 600.Πιθανό Bug. Αν υποστηρίζει WiFi, θα εμφανιστεί το WiFi και η ταχύτητά του ακριβώς δεξιά από το PLC 600Mbps.
    • Αριστερά υπάρχουν οι επιλογές Add device, Secure, Refresh, LED, Usage Tips, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.
    • Αν αφήσουμε τον κέρσορα πάνω σε ένα PLC, θα εμφανιστεί ένα μικρό μενού με τις επιλογές Basic, Advanced και Remove, όπως στο παραπάνω εικονιζόμενο PLC.

    ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ADD DEVICE

    • Αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα PLC που δεν έχει εμφανιστεί αυτόματα, το πραγματοποιούμε από εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσουμε το Powerline Key που αναφέρεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Το κάθε PLC έχει και διαφορετικό Powerline Key. Όταν αγοράζουμε ζευγάρι των δύο ή των τριών PLC όλα είναι στο ίδιο δίκτυο HomePlugAV οπότε και εμφανίζονται απευθείας. Αν όμως αργότερα αλλάξουμε το όνομα δικτύου και αγοράσουμε ένα ξεχωριστό Powerline/ Powerline Set τότε θα χρειαστεί να γίνει η παραπάνω διαδικασία. Η διαδικασία θα χρειαστεί να γίνει και στην περίπτωση που γίνει remove ένα Powerline.

    SECURE

    • Από το εργοστάσιο τα PLC έρχονται με ένα όνομα που αναγνωρίζονται μέσα στο δίκτυο μας. Το όνομα είναι HomePlugAV. Ο λόγος που υπάρχει το όνομα, είναι για την περίπτωση που θέλουμε να έχουμε παραπάνω από ενα δίκτυο με PLC στον χώρο μας. Μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε τέσσερα PLC. Τα δύο θα έχουν όνομα Internet και θα μεταφέρουν το Internet σε άλλο χώρο, ενώ τα άλλα δύο θα έχουν για όνομα IPTV και θα μεταφέρουν την IPTV υπηρεσία από το ADSL/VDSL modem router στον αποκωδικοποιητή μας. Δυστυχώς υπάρχει μία μικρή παράλειψη εδώ από την TP LINK. Mικρή πιθανότητα να συμβεί, αλλά, αν τύχει, θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Όπως είπαμε τα TP LINK out of the box  είναι έτοιμα για χρήση. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε PAIR, δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε το Utility, δεν χρειάζεται απολύτως τίποτα. Τα συνδέουμε και λειτουργούν Plug And Play.Το πρόβλημα είναι το εξής: Τα Powerlines λειτουργούν μέσα από τα καλώδια του ρεύματος, που τα καλώδια ρεύματος με την σειρά τους καταλήγουν στον μετρητή της ΔΕΗ. Ο μετρητής της ΔΕΗ δεν είναι κάποιο είδος τοίχου για τα PLC. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το σήμα να ξεπεράσει και τον μετρητή της ΔΕΗ, αν και αρκετά σπάνιο, αλλά έχει συμβεί. Εφόσον όλα τα Powerlines έχουν απο προεπιλογή το ίδιο όνομα δικτύου, δηλαδή HomePlugAV, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε και τα PLC κάποιου άλλου που βρίσκεται στην ίδια πολυκατοικία με εμάς, αν είναι και αυτά TP LINK και έχουν το προεπιλεγμένο όνομα δικτύου. Οπότε είναι όχι μόνο recommended αλλά must να τα κάνουμε pair μέσα από το utility ή από το pair button ώστε το προεπιλεγμένο δίκτυο HomePlugAv, που είναι σαν WiFi χωρίς passkey, να αλλάξει σε κάποιο άλλο τυχαίο όνομα που θα δημιουργηθεί αυτόματα. Θα μπορούσε η TP LINK να δίνει διαφορετικό generated όνομα στο κάθε ζευγάρι PLC από προεπιλογή όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι κατασκευαστές στο SSID και στο PASSKEY στο WiFi, ώστε να αποτρέψει να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Σπάνια περίπτωση, άλλα άμα τύχει σε κάποιον που δεν ξέρει θα ταλαιπωρηθεί. Αν ανοίξετε το tpPLC utility και δείτε παραπάνω PLC από αυτά που έχετε, τότε ξέρετε τι συμβαίνει. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, επειδή είναι σαν να έχετε παραπάνω PLC στο ίδιο δίκτυο, θα παρατηρήσετε ότι και η ταχύτητα ανάμεσα σε όλα τα PLC είναι μικρότερη. Με το που τα κάνετε Pair, η ταχύτητα θα επανέλθει στα φυσιολογικά.

    REFRESH

    • Αν γίνει μία αλλαγή, πχ στο όνομα ενός PLC, μπορούμε να κάνουμε Refresh για να δούμε την αλλαγή, αν και μετά από μερικά δεπτερόλεπτα θα πραγματοποιήσει auto refresh.

    LED

    • Αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση όλων των LED, πάνω σε όλα τα PLC με ένα κλικ. Χρήσιμη λειτουργία αν τα έχουμε στο δωμάτιο που κοιμόμαστε και δεν θέλουμε να μας ενοχλούν τα LED το βράδυ.

    USAGE TIPS

    • Tips για το πως πρέπει να συνδέσουμε το PLC σε μια πρίζα ρεύματος. Δηλαδή, να αποφύγουμε να το συνδέσουμε πάνω σε πολύπριζο. Επειδή είναι Passthrough συνδέουμε το PLC στην πρίζα ρεύματος στον τοίχο και μετά το πολύπριζο πάνω στο PLC.

    ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕΝΟΥ ΣΤΟ POWERLINE

    BASIC

    • Rename: Μετονομασία του PLC με σκοπό να δώσουμε ένα όνομα που θα υποδηλώνει που βρίσκεται. Αν έχουμε πολλά PLC μπορούμε να δώσουμε ονόματα πχ PLC Living Room, PLC Bedroom. Aν η αλλαγή γίνει από το Powerline Utility, δεν θα εμφανιστεί στο tpPLC και το αντίστροφο.
    • LED:Αυτόματη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση όλων των LED πάνω στο συγκεκριμένο PLC με ένα κλικ. Αν δεν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε τα LED πάνω σε όλα τα PLC, μπορούμε απλά να το κάνουμε στο καθένα ξεχωριστά. Χρήσιμη λειτουργία πριν δώσουμε ονόματα στα PLC, για να βρούμε ποιο είναι ποιο,απλά απενεργοποιώντας και ενεργοποιώντας τα LED.
    • RESET: Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
    • VERSION: Ποιο firmware version έχει το PLC.

    ADVANCED

    • QOS: Αν πάνω από το συγκεκριμένο PLC SET μεταφέρεται η κίνηση από πολλές υπηρεσίες όπως Internet,  Audio or Video, Online Game και Voice Over IP μπορούμε να ορίσουμε ποια υπηρεσία θα έχει την μεγαλύτερη προτεραιότητα. Στο Power Utility έχει πιο πολλές επιλογές στο QOS από το tpPLC, αλλά όταν κάναμε apply μας έβγαζε Failed.
    • UPDATE: Από εδώ γίνεται η αναβάθμιση του firmware χειροκίνητα. Θα αναφέρω λίγα λόγια παραπάνω, διότι και εδώ υπάρχουν μερικά προβλήματα. Δεν υπάρχει διαδικασία για αυτόματη αναβάθμιση, δηλαδή να ψάχνει αυτόματα για νεότερο firmware στην σελίδα της TP LINK και να το κάνει εγκατάσταση. Όταν ένα προϊόν αναφέρεται ως Plug And Play και απευθύνεται σε άτομα χωρίς πολλές γνώσεις, θα έπρεπε, όπως κάνουν και άλλες εταιρείες, να υπάρχει αυτόματη διαδικασία αναβάθμισης. πχ μέσα από το tpPLC. Στο version 2 του TP LINK 4010P παρατηρήσαμε το εξής: Κατεβάζαμε  το τελευταίο firmware που υπήρχε στο site και το κάναμε εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα ή σφάλμα. Παρόλα αυτά, συνέχιζε να δείχνει ότι έχει το παλιό firmware.Στην πράξη είχε περαστεί το νέο firmware, αλλά δεν είχαν αλλάξει το firmware version. Στο συγκεκριμένο PLC Set που δοκιμάζουμε και είναι version 2.4 άρα ανήκει στην V2, το firmware που έχει εγκατεστημένο δεν υπάρχει στο Site της TP LINK. Επίσης, σε version 2 PLC έχει γίνει εγκατάσταση χωρίς πρόβλημα firmware από άλλη version. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η μεταφορά του firmware , θα δείτε ότι κανένα LED δεν ανάβει στο PLC και το PLC δεν λειτουργεί(bricked). Η TP LINK δεν έχει κάποιον τρόπο, όπως έχουν φροντίσει άλλοι κατασκευαστές, ώστε να μπορεί να γίνει recover το PLC σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Επειδή έχει τύχει σε αρκετούς το συγκεκριμένο πρόβλημα, ένας χρήστης έφτιαξε ένα custom utility που λέγεται PLC RECOVER, το οποίο έχει την δυνατότητα να επαναφέρει το PLC σε λειτουργική κατάσταση.
    • MODE: Απενεργοποίηση/Ενεργοποίηση του Power Saving Mode, ώστε αν το PLC δεν έχει κίνηση στην ethernet για πέντε λεπτά να ενεργοποιείται η κατάσταση Power Saving, που προσφέρει μέχρι και 85% εξοικονόμηση ρεύματος.

    REMOVE

    • Σε όλα τα PLC, με εξαίρεση το πρώτο PLC που είμαστε συνδεδεμένοι, έχουν την επιλογή Remove όταν θελήσουμε να το αφαιρέσουμε από το συγκεκριμένο δίκτυο. Για να εισαχθεί ξανά στο δίκτυο θα πρέπει να εισάγουμε το Powerline Key.

    ΔΟΚΙΜΕΣ

    Αφού αναφέραμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του TP LINK 4010P KIT, ας δούμε πως τα πήγε σε μερικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πιο πιθανό σενάριο χρήσης που είναι το σπίτι μας.

    • Συνδέθηκαν τα δύο PLC μέσα στο ίδιο δωμάτιο, σε απόσταση μερικών μέτρων και το Link ήταν 429Mbits. Δοκιμάσαμε απο περιέργεια να το συνδέσουμε πάνω σε ένα APC SURGE PERFORMANCE πολύπριζο ασφαλείας και η ταχύτητα ήταν 152mbps.
    • Συνδέθηκαν σε δύο διαφορετικά δωμάτια και το Link ήταν 232Mbits.
    • Συνδέθηκαν σε δύο διαφορετικά δωμάτια, τα οποία ήταν στην μέγιστη απόσταση μεταξύ τους. Το Link κλείδωσε χαμηλότερα, στα 213mbits.

    Το τι ταχύτητα link θα πετύχετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως αν είναι συνδεδεμένα στην ίδια φάση ή όχι στην περίπτωση τριφασικού ρεύματος, πως είναι φτιαγμένη η συνολική καλωδίωση ρεύματος μέσα στο σπίτι, πόσα μέτρα καλώδιο ρεύματος υπάρχουν ανάμεσα στα 2 PLC, τι συσκευές υπάρχουν συνδεδεμένες στο ίδιο το κύκλωμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν "θόρυβο" κτλ. Υπάρχει πάντα η περίπτωση σε κάποιο μεγάλο σπίτι η ταχύτητα του link να πέσει και κάτω από τα 100mbits ή και σπάνιες περιπτώσεις που σε πολλά σπίτια υπάρχουν υποπίνακες ρεύματος και πολλά μέτρα καλώδιο ρεύματος συν διαφορετική φάση με αποτέλεσμα το link να είναι αδύνατο. Οπότε τα 500mbits είναι ένα μέγιστο θεωρητικό νούμερο. Με απλά λόγια είναι από 0 έως 500.

    Μία ακόμη δοκιμή ήταν κατά πόσο μπορούμε με τα PLC να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα της ADSL/VDSL γραμμής. Ακόμα και στην περίπτωση που το link μας ήταν 213Μbits καταφέραμε και φτάσαμε στα όρια την 50mbit VDSL. Το ping είναι ελάχιστα αυξημένο σε σύγκριση με το να είχαμε απευθείας ethernet καλώδιο με το ADSL/VDSL modem router, οπότε οι gamers δεν θα έχουν lag και spikes που συμβαίνουν στο WiFi. Οπότε η VDSL, μπορεί να φτάσει στα όριά της αρκεί να πετύχετε και καλό link μεταξύ των PLC. Αν η απόσταση μεταξύ των PLC είναι μικρή και το link είναι αρκετά Μbps θα μπορεί κάποιος να φτάσει στα όρια της ίσως και μια 100mbit VDSL.

    Συμπεράσματα/Απορίες/Απαντήσεις

    Για έναν χρήστη που θέλει να καλύψει έναν απομακρυσμένο χώρο με Internet, όπως και να συνδέσει συσκευές με ethernet, ναι, είναι μια πάρα πολύ καλή αγορά εφόσον δεν αποσκοπεί στην μεταφορά μεγάλων αρχείων. Είναι καλύτερο από ένα repeater που δεν είναι dual band και θα πετύχουμε καλύτερες ταχύτητες, σταθερότητα και ping στις περισσότερες περιπτώσεις.

    Είναι καλύτερο από καλώδιο ethernet; Η απάντηση είναι όχι. Δυστυχώς ένα powerline δεν θα πετύχει ποτέ τις ταχύτητες του ethernet όπως και την σταθερότητα του λόγω της διαφορετικής τεχνολογίας. Αλλά το ethernet δεν είναι εύκολο να περαστεί σε ένα σπίτι μέχρι την συσκευή που θέλουμε να έχει Internet/Δίκτυο, κάνοντας το TP LINK 4010P KIT μια εύκολη , γρήγορη και δελεαστική λύση. Είναι ιδανικό για μία κονσόλα , έναν αποκωδικοποιητή , να κάνει streaming μια ταινία στην Smart Tv,  να δώσει internet σε laptops ή PC με ethernet.

    Γιατί να διαλέξουμε το συγκεκριμένο kit;

    Μας άρεσε:

    • Εύχρηστο utility.
    • 3 χρόνια εγγύηση.
    • Value for money.
    • Χαμηλή τιμή.
    • Passthrough.

    Δεν μας άρεσε:

    • Fast ethernet port αντί για Gigabit ethernet Port.
    • Μη δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης του PLC και του utility.
    • Το site χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στο θέμα firmwares, utilities.
    • Μη δυνατότητα επαναφοράς του PLC, σε περίπτωση προβλήματος στην διαδικασία firmware update, πάρα μόνο με third party utility.

     

    valuechoice.png

    • Like 2
    • Thanks 2

    SHARE


    • Αναφορά

    ΣΧΟΛΙΑ (75)



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

    Δημιουργία νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα
    Επισκέπτης

    Δημοσίευση ως Επισκέπτης

    Αποσύνδεση
    • Προηγ
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • Επόμενο
    • Σελίδα 1 από 5  


    ntemek

    ntemek

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    εχω μια έκοδση των συγκεκριμενων, αλλα ταινία πάνω από 6.5 γιγα, δεν μπορεις να δεις! εχω δοκιμασει τα πάντα, αλλα δεν γινεται! δοκιμασα και το 500, τα ίδια. οποτε ειναι για ταινιες 720p και να εχεις απλα ιντερνετ στον υπολογιστη/τηλεόραση/htpc σου!

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761021
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Floriniotis

    Floriniotis

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    52 λεπτά πριν, ntemek είπε

    εχω μια έκοδση των συγκεκριμενων, αλλα ταινία πάνω από 6.5 γιγα, δεν μπορεις να δεις! εχω δοκιμασει τα πάντα, αλλα δεν γινεται! δοκιμασα και το 500, τα ίδια. οποτε ειναι για ταινιες 720p και να εχεις απλα ιντερνετ στον υπολογιστη/τηλεόραση/htpc σου!

    που βλεπεις ταινιες με 6 gb? ολες οι BlueRay 1080p ειναι στα 1.7 - 2GB

    Επεξ/σία 12 Οκτωβρίου 2018 από Floriniotis
    • Confused 2
    • Sad 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761120
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    kostasbm

    kostasbm

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    ειναι μεγαλη εξυπηρετηση για αυτους που δεν μπορουν να τραβηξουν καλωδια η δεν εχουν ασυρματα ρουτερ.............

     

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761122
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    poulinos

    poulinos

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    59 minutes ago, ntemek said:

    εχω μια έκοδση των συγκεκριμενων, αλλα ταινία πάνω από 6.5 γιγα, δεν μπορεις να δεις! εχω δοκιμασει τα πάντα, αλλα δεν γινεται! δοκιμασα και το 500, τα ίδια. οποτε ειναι για ταινιες 720p και να εχεις απλα ιντερνετ στον υπολογιστη/τηλεόραση/htpc σου!

    a.firmware update.β.δεςταχυτητα link.50 mbit vdsl τα περναγα ευκολα

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761149
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Retromaniac

    Retromaniac

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    1 ώρα πριν, ntemek είπε

    εχω μια έκοδση των συγκεκριμενων, αλλα ταινία πάνω από 6.5 γιγα, δεν μπορεις να δεις! εχω δοκιμασει τα πάντα, αλλα δεν γινεται! δοκιμασα και το 500, τα ίδια. οποτε ειναι για ταινιες 720p και να εχεις απλα ιντερνετ στον υπολογιστη/τηλεόραση/htpc σου!

    Είναι περιπου 8 mbit/s (ανάλογα την διάρκεια, αυτό για λίγο λιγότερο από 2 ωρες). 

    Αν δεν έχεις ούτε 8 mbit/s κάτι πάει πολύ στραβά. Δεν νομίζω ότι φταίνε τα plc. 

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761181
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    fingolfingr

    fingolfingr

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    1 ώρα πριν, ntemek είπε

    εχω μια έκοδση των συγκεκριμενων, αλλα ταινία πάνω από 6.5 γιγα, δεν μπορεις να δεις! εχω δοκιμασει τα πάντα, αλλα δεν γινεται! δοκιμασα και το 500, τα ίδια. οποτε ειναι για ταινιες 720p και να εχεις απλα ιντερνετ στον υπολογιστη/τηλεόραση/htpc σου!

     

    Εγώ από την αλλη εχω 4 απο αυτά και λειτουργουν μια χαρα και σε 1080p. Χθες δοκίμασα ταινια των 28GB και επαιξε απροβληματιστα. Και είναι σε διαφορερική φάση με το PLC του server που εχει τις ταινιες.

     

    Δεν θυμαμαι τι εκδοση είναι αλλα τα εχω χρόνια.

    Επεξ/σία 12 Οκτωβρίου 2018 από fingolfingr
    • Thanks 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761190
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Hellfire45

    Hellfire45

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    Έχω το συγκεκριμένο κιτ με 3 powerline όμως και είναι πάρα πολύ καλό ....Netflix ταυτόχρονα Full HD ταινία στην τηλεόραση η γυναίκα μου στο Internet ( wi-fi) εγώ να κάνω Αναβαθμίσεις στο κινητό ( wi-fi) καί να Βλέπω 2η σειρά στο Netflix ταυτόχρονα και αυτά έχοντας "τερματικό" στο 2ο poweline ..ασύρματο brige-hub router της ίδιας εταιρίας κάνοντας το ethernet πρακτικά Wi-Fi και μοιράζοντας και την  ethernet γραμμή σε  άλλες 2-3 μονάδες ( X-Box One X, Smart TV LG, Android Media Player ). Κανένα Πρόβλημα Ποτέ.

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761201
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    jimakos234

    jimakos234

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    Εχω το συγκεκριμενο με vdsl 50 συνδεση. Τις ταχυτητες τις πιανει φουλ ,σε πολυκατοικια του 95, αλλα πρεπει να πω μια στο τοσο θα κανει καποιες αποσυνδεσεις, οχι καθε μερα βεβαια. Επισης καποιες φορες βλεπω οτι πεφτει η ταχυτητα, και πρεπει ουσιαστικα να του κανω "reboot" αφαιροντας τις 2 υποδοχες (pc-router) αφου κλεισω pc πρωτα κλπ. Ειμαι πεπεισμένος οτι οφειλεται στο κιτ, διοτι στο  pc που ειναι απευθειας συνδεδεμενο στο ρουτερ , και στο wifi οι συνδεδεμενες συσκευες, δεν παρατηρειται τετοια συμπεριφορα στην ταχυτητα (Asus DSL-AC56U modem router)

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761234
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    alex1001

    alex1001

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    ένα αρνητικό που θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι δεν έχουν on-off διακόπτη. αν θες να κάνεις "επανεκκίνηση"  ή να το κλήσεις όταν δεν το χρησιμοποιείς πρέπει να κλείνεις υπολογιστές να βγάζεις πολυμπριζα κλπ...

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761355
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    ktf

    ktf

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    Αποσυνδέσεις 2-3 την ημέρα στο pc. Καθόλου ευχαριστημένος. Απενεργοποίησα και το energy saving mode που είχαν μπας και αλλά τα ίδια. Αυτά σε κιτ των τριών.

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761371
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Retromaniac

    Retromaniac

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    10 λεπτά πριν, ktf είπε

    Αποσυνδέσεις 2-3 την ημέρα στο pc. Καθόλου ευχαριστημένος. Απενεργοποίησα και το energy saving mode που είχαν μπας και αλλά τα ίδια. Αυτά σε κιτ των τριών.

    Και εγω τα ίδια είχα. Αλλά πήγα στο μοντέλο με τα 2000 mbit (4 κανάλια αντί για ένα και 80 mhz εύρος αντί για 20 = 16 φορές το απλό plc).  Εκτός από τις αποσυνδεσεις πήγα από 80mbits στα 900!

    Επεξ/σία 12 Οκτωβρίου 2018 από Retromaniac
    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761413
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    poulinos

    poulinos

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    1 hour ago, jimakos234 said:

    Εχω το συγκεκριμενο με vdsl 50 συνδεση. Τις ταχυτητες τις πιανει φουλ ,σε πολυκατοικια του 95, αλλα πρεπει να πω μια στο τοσο θα κανει καποιες αποσυνδεσεις, οχι καθε μερα βεβαια. Επισης καποιες φορες βλεπω οτι πεφτει η ταχυτητα, και πρεπει ουσιαστικα να του κανω "reboot" αφαιροντας τις 2 υποδοχες (pc-router) αφου κλεισω pc πρωτα κλπ. Ειμαι πεπεισμένος οτι οφειλεται στο κιτ, διοτι στο  pc που ειναι απευθειας συνδεδεμενο στο ρουτερ , και στο wifi οι συνδεδεμενες συσκευες, δεν παρατηρειται τετοια συμπεριφορα στην ταχυτητα (Asus DSL-AC56U modem router)

    firmware update

    1 hour ago, alex1001 said:

    ένα αρνητικό που θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι δεν έχουν on-off διακόπτη. αν θες να κάνεις "επανεκκίνηση"  ή να το κλήσεις όταν δεν το χρησιμοποιείς πρέπει να κλείνεις υπολογιστές να βγάζεις πολυμπριζα κλπ...

    δεν εχω δει σε κανενα on off απο αυτα που εχω δει.fritz,devolo,tp link

    1 hour ago, ktf said:

    Αποσυνδέσεις 2-3 την ημέρα στο pc. Καθόλου ευχαριστημένος. Απενεργοποίησα και το energy saving mode που είχαν μπας και αλλά τα ίδια. Αυτά σε κιτ των τριών.

    firmware update δες.

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761634
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Retromaniac

    Retromaniac

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    Το κουμπί on/off σε pass through plc θα ήταν τρομερα χρήσιμο πάντως, γιατί έτσι δεν θα σβηνεις τι άλλες συσκευές (συνήθως υπολογιστής) που είναι πάνω του. 

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761650
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    fingolfingr

    fingolfingr

    ·

    Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2018

      • Share
    1 ώρα πριν, ktf είπε

    Αποσυνδέσεις 2-3 την ημέρα στο pc. Καθόλου ευχαριστημένος. Απενεργοποίησα και το energy saving mode που είχαν μπας και αλλά τα ίδια. Αυτά σε κιτ των τριών.

    Όπως γράφω παραπάνω έχω 4 τέτοια. Δύο ζευγάρια δηλαδή v1.1. Δεν έχουν αποσυνδεθεί ποτέ. Το μόνο "πρόβλημα" είναι ότι μερικές φόρες μετά από διακοπές (που είναι εκτός πρίζας αρκετές μέρες) όταν τα συνδέω θέλουν pairing ξανά. Και αυτό μόνο σε αυτα που ήταν εκτός πρίζας. Το 2 που είναι μόνιμα online συνεχίζουν.

    image.png.553dda4ea07154236124b9cc607b3bb4.png

     

    Από τα παραπάνω τα μόνα που είναι στην ίδια φάση είναι το modem και ο server. Και είναι σε διαφορετικά δωμάτια. Το laptop είναι στην κρεβατοκάμαρα περίπου 8-9 μέτρα από το σαλόνι που είναι το pc. 

    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761687
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

    Picard01

    Picard01

    ·

    Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2018

      • Share

    απλά για κλωτσιές... τραγικά...η λύση είναι μία Devolo

    • Like 1
    Συνδέστε για να σχολιάσετε
    https://www.insomnia.gr/forums/topic/688777-tp-link-4010p-kit-review/#findComment-56761892
    Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες


    • Προηγ
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • Επόμενο
    • Σελίδα 1 από 5  

    Περί

    • Ποιοι είμαστε
    • Όροι Χρήσης
    • Πολιτική Cookies
    • Διαφήμιση
    • Επικοινωνία

    Ακολουθήστε μας

    • Dark mode
    • Γλώσσα
      • English (USA)
      • Ελληνικά (GR) (Προεπιλογή)
    • Σύνδεση



      • Δεν συνιστάται σε δημόσιους υπολογιστές
      • Ξεχάσατε το συνθηματικό σας;

      H συνδεθείτε με μια από αυτές τις υπηρεσίες

    • Πολιτική Απορρήτου
    • Επικοινωνήστε μαζί μας

    © Insomnia. All rights reserved (lefts too)

    • Εγγραφή
    • Forum
    • Reviews
    • Αγγελίες
    • Gadgets
    • Αποσύνδεση
    • Δημιουργία νέου...