Προς το περιεχόμενο

Tutorial: Διαχείριση και οργάνωση των e-mails μας με τον Thunderbird 2


parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η τρέχουσα έκδοση του παρόντος οδηγού βρίσκεται πλέον με τη μορφή άρθρου στο Wiki section του Insomnia. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: [[Thunderbird 2 HOWTO]].

 

 

 

 

Διαχείριση και οργάνωση των e-mails μας με τον Thunderbird 2

 

 

 

Πίνακας Περιεχομένων:

Ενότητα 1: Εισαγωγικά

Ενότητα 2: Απαιτούμενο λογισμικό

Ενότητα 3: Εγκατάσταση

Ενότητα 4: Αρχικές ρυθμίσεις

Ενότητα 5: Εγκατάσταση και ρύθμιση προτεινόμενων extensions

Ενότητα 6: Δήλωση των e-mail λογαριασμών μας

Ενότητα 7: Αυτόματη οργάνωση σε φακέλους

Ενότητα 8: Backup / restore

Παράρτημα Α: Χρήση web-based λογαριασμών

Παρατηρήσεις

 

 

 

Ενότητα 1: Εισαγωγικά

 

Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου έχουμε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς e-mail, βασισμένους είτε σε webmail είτε σε POP3 είτε σε IMAP. Θέλουμε μία ολοκληρωμένη λύση για να λαμβάνουμε και να αποθηκεύουμε τοπικά στο PC μας τα e-mails που δεχόμαστε και το σημαντικότερο, να τα διαχειριζόμαστε κατά το δοκούν με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Επίσης, χρόνο με το χρόνο αρχίζουν και προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

 

  • Δεχόμαστε ολοένα και περισσότερα spam mails, chain letters κ.ά. άχρηστα e-mails.
  • Όσο περισσότεροι οι διαφορετικοί αποστολείς από τους οποίους δεχόμαστε αλληλογραφία τόσο επιτακτικότερη γίνεται και η ανάγκη για σωστή οργάνωση και κατηγοριοποίηση των e-mails.
  • Αν κρατάμε αρχείο, έστω και επιλεκτικά, των παλιών e-mails, το μέγεθός του με το χρόνο αυξάνει σημαντικά και γίνεται αναγκαίο το backup, ώστε να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση δυσλειτουργίας στο υλικό ή το λογισμικό μας.

 

Στο παρόν tutorial θα δούμε πώς μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες, εγκαθιστώντας και ρυθμίζοντας σωστά την πρόσφατη έκδοση 2 του Mozilla Thunderbird, έναν από τους καλύτερους E-Mail Clients ανοικτού λογισμικού.

 

 

 

Ενότητα 2: Απαιτούμενο λογισμικό

 

Τα παρακάτω δοκιμάστηκαν σε πλατφόρμα Windows XP Professional SP2 με την αγγλική έκδοση 2.0.0.0 του Thunderbird. Εξαιρουμένης της διαδικασίας εγκατάστασης της εφαρμογής, η εγκατάσταση των extensions και οι διάφορες ρυθμίσεις γίνονται κατά τον ίδιο τρόπο και σε συστήματα με Linux.

 

Θα χρειαστούμε:

  • Mozilla Thunderbird
  • Για την χρήση βασισμένων σε webmail λογαριασμών, βλ. Παράρτημα Α. Οι κάτοχοι λογαριασμών στο yahoo.gr, συνεχίστε την ανάγνωση.

 

 

Ενότητα 3: Εγκατάσταση

 

Εκτελούμε το αρχείο εγκατάστασης, Next στον πρώτο διάλογο, διαβάζουμε την άδεια χρήσης, επιλέγουμε ότι συμφωνούμε με τους όρους και Next:

 

tb01.png

 

Εδώ επιλέγουμε Custom εγκατάσταση και Next. Στους επόμενους διαλόγους μπορούμε να επιλέξουμε τον κατάλογο όπου θα εγκατασταθεί ο Thunderbird (αν για παράδειγμα εγκαθιστούμε τις εφαρμογές μας σε διαφορετικό partition από αυτό των Windows ή σε διαφορετικό κατάλογο από το Program Files), πού θέλουμε να δημιουργηθούν εικονίδια-συντομεύσεις για την εκκίνηση της εφαρμογής και το όνομα του Group στο Start Menu. Αφού γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, Next και θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα:

 

tb02.png

 

Finish και θα εκκινήσει για πρώτη φορά η εφαρμογή. Αν έχουμε εγκατεστημένο Software Firewall, συνήθως θα αναχαιτίσει την προσπάθεια του Thunderbird να ανοίξει μία τοπική σύνδεση στο PC μας. Για παράδειγμα το ZoneAlarm εμφανίζει το παρακάτω Alert:

 

tb03.png

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιτρέψουμε την πρόσβαση στο Thunderbird για να συνεχίσουμε.

 

 

 

Ενότητα 4: Αρχικές ρυθμίσεις

 

tb04.png

 

Ο πρώτος διάλογος αφορά την εισαγωγή ρυθμίσεων, λογαριασμών και καταλόγου διευθύνσεων από το Outlook Express, κάτι που δε θα μας απασχολήσει στον παρόν οδηγό για έναν πολύ απλό λόγο: Δε χρησιμοποιώ Outlook Express ! Next, θα οδηγηθούμε σε έναν διάλογο που μας προτρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία του πρώτου λογαριασμού:

 

tb05.png

 

Εδώ θα επιλέξουμε προς το παρόν Cancel και μετά Exit. Θα δούμε μερικές ρυθμίσεις που καλό είναι να γίνονται πριν ακόμη ορίσουμε accounts, για λόγους ευκολίας αλλά και ασφαλείας. Βρισκόμαστε λοιπόν στο κυρίως περιβάλλον του Thunderbird, το οποίο μοιάζει κάπως έτσι:

 

tb06.png

 

Επιλέγουμε από το μενού Tools ► Options:

 

tb07.png

 

...κλικ στο Fonts, οπότε οδηγούμαστε και κάνουμε τις εξής ρυθμίσεις εδώ:

 

tb08.png

 

...για να βλέπουμε σωστά τα περισσότερα e-mails με ελληνικούς χαρακτήρες. Στις περιπτώσεις που είμαστε σίγουροι ότι ένα e-mail περιέχει ελληνικά, αλλά βλέπουμε ακατάληπτους χαρακτήρες, αρκεί να επιλέξουμε προσωρινά από το μενού View ► Character Encoding ► Unicode (UTF-8 ) ή Greek (Windows-1253). Επίσης, για αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο σε Ελληνικά και Αγγλικά συγχρόνως:

 

tb09.png

 

...και θα ανοίξει ο default web browser μας στη σελίδα του Mozilla Foundation, από όπου μπορούμε να κατεβάσουμε το απαραίτητο αρχείο. (Hint: Αν ο browser που ανοίξει είναι ο Firefox, πατώντας απλά Install, θα εγκατασταθεί το ορθογραφικό λεξικό για δική του χρήση. Γι' αυτό προτείνεται στο παρακάτω screenshot να κάνουμε δεξί κλικ στο Install και να σώσουμε προσωρινά το αρχείο .xpi κάπου στο δίσκο μας:

 

tb10.png

 

Στη συνέχεια από το μενού Tools ► Add-ons:

 

tb11.png

 

...θα οδηγηθούμε σε παράθυρο διαλόγου στο οποίο εντοπίζουμε το εν λόγω .xpi και κλικ στο Open.

 

tb12.png

 

Κλικ στο Restart Thunderbird και επιστρέφουμε στο διάλογο Options:

 

tb13.png

 

tb14.png

 

...ώστε όταν μαρκάρουμε ένα e-mail που δεν αναγνωρίστηκε σωστά ως junk, αυτό να οδηγείται αυτόματα από το Inbox στον φάκελο Junk, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα στοιχειώδους logging των προηγούμενων σχετικών ενεργειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Thunderbird χρησιμοποιεί (διαφανώς για το χρήστη) Bayesian αλγορίθμους που αναγνωρίζουν ορισμένα κοινά πρότυπα junk e-mails. Αρχικά, θα αναχαιτίζει σωστά μερικά junk, πιθανώς με μερικά ψευδώς θετικά αποτελέσματα (χρήσιμα e-mails που χαρακτηρίστηκαν κακώς ως junk), κάτι που διορθώνεται εύκολα, όπως θα δούμε παρακάτω. Γενικά, ο Thunderbird «μαθαίνει» διαρκώς και αυξάνει την ακρίβειά του, όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε και τον διορθώνουμε. Προσωπικά, μετά την πρώτη εβδομάδα χρήσης της προηγούμενης εκδοσης 1.5, η ακρίβεια αυξήθηκε θεαματικά. Παρ' όλα αυτά, οποτεδήποτε κρίνουμε πως είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η «εκπαίδευση» από την αρχή, μπορούμε να κάνουμε κλικ στο Reset Training Data. Συνεχίζοντας:

 

tb15.png

 

...ώστε να αναγνωρίζονται e-mails που κάνουν χρήση κοινών τεχνικών εξαπάτησης (π.χ. link που από το κείμενό του φαίνεται να οδηγεί στο site γνωστής τράπεζας, αλλά ο πραγματικός υπερσύνδεσμος οδηγεί σε μία καλοστημένη «ρέπλικα» του site, με σκοπό να υποκλαπούν ευαίσθητα δεδομένα). Επόμενη ρύθμιση:

 

tb16.png

 

...για προφανή λόγο. Στη συνέχεια κάνουμε κλικ εδώ:

 

tb17.png

 

tb18.png

 

...εισάγουμε στο φίλτρο τον όρο leave και διπλό κλικ στη γραμμή που σημειώθηκε, ώστε να γίνει bold με τιμή true. Αυτό θέτει για κάθε νέο account ως default την εξής επιλογή: αφού κατεβάσει ο Thunderbird τα e-mails μας τοπικά, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν απείραχτα και στον απομακρυσμένο mail server, μέχρι να αποφασίσουμε εμείς το ποια και πότε θα σβηστούν από εκεί, με τρόπο που θα δούμε παρακάτω. Είναι κρίμα που η εξ ορισμού ρύθμιση του Thunderbird εδώ παραμένει ακόμη στο false. Πολλοί χρήστες που δε γνώριζαν αυτήν τη ρύθμιση και είχαν ήδη τρέξει τουλάχιστον μία φορά τον Thunderbird, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν δοκίμασαν να ξαναδιαβάσουν από άλλο PC ένα σημαντικό e-mail τους, αφού βρήκαν το Inbox τους στον mail server άδειο. Αν έχετε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και θέλετε να επαναφέρετε κάποια e-mails χωρίς να τα στείλετε στον εαυτό σας (κάτι που μεταβάλλει ανεπανόρθωτα τα original headers), μπορείτε να δοκιμάσετε τις οδηγίες εδώ: Putting messages back on a POP3 server.

Τελευταία ρύθμιση η παρακάτω:

 

tb19.png

 

...όπου ορίζουμε περιοδική αναζήτηση νεότερων εκδόσεων της εφαρμογής και των εγκατεστημένων extensions/add-ons, χωρίς όμως να γίνεται αυτόματα και η αντικατάσταση από κάθε νεότερη έκδοση του Thunderbird. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα ή ασυμβατότητες με μία καινούργια έκδοση, οι οποίες λύνονται συνήθως γρήγορα. Γι' αυτό προσωπικά προτείνω να μην κάνουμε ενημέρωση άμεσα, αλλά να αφήνουμε να περάσουν δύο-τρεις μέρες. Εδώ ολοκληρώθηκαν οι αρχικές ρυθμίσεις και μπορούμε να προχωρήσουμε στην...

 

 

 

Ενότητα 5: Εγκατάσταση και ρύθμιση προτεινόμενων extensions

 

Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε στην ενότητα 4, εγκαθιστούμε τα extensions MinimizeToTray και ImportExportTools. Μετά την αναγκαία επανεκκίνηση του Thunderbird, επιστρέφουμε στο παράθυρο των Add-ons:

 

tb20.png

 

...και παραμετροποιούμε τη συμπεριφορά του MinimizeToTray σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Οι δικές μου ρυθμίσεις φαίνονται παρακάτω:

 

tb21.png

 

Όποτε κάνουμε κλικ στο κουμπάκι X του παραθύρου του Thunderbird επάνω δεξιά, αυτός θα ελαχιστοποιείται στο System Tray των Windows, χωρίς να πιάνει χώρο στην Taskbar και με ένα απλό κλικ στο εικονίδιο θα επανέρχεται !

 

tb22.png

 

tb23.png

 

Επίσης, με δεξί κλικ έχουμε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να κλείσουμε την εφαρμογή ή να κάνουμε εξαναγκασμένη αναζήτηση στους λογαριασμούς μας για νέα e-mails, ασχέτως του χρονικού διαστήματος που έχει ορισθεί για τον κάθε λογαριασμό, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Γενικά, με το MinimizeToTray μπορούμε να απαλλαγούμε από την ανάγκη εγκατάστασης κάθε είδους E-Mail notifier, αφού ο Thunderbird μπορεί να αναλάβει άριστα και αυτό το ρόλο.

Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 89
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Ενότητα 6: Δήλωση των e-mail λογαριασμών μας

 

Για λόγους ενημέρωσης όσων κατόχων λογαριασμού στο yahoo.gr δεν το γνωρίζουν, επιλέχθηκε παράδειγμα δήλωσης τέτοιου λογαριασμού, αφού πολύ εύκολα ενεργοποιείται δυνατότητα POP3 πρόσβασης. Ανοίγουμε web browser, κάνουμε login στο λογαριασμό μας και πλοηγούμαστε στην οθόνη των e-mails. Αν προσέξουμε επάνω δεξιά θα δούμε:

 

tb24.png

 

...όπου κάνουμε κλικ και από την επόμενη σελίδα επιλέγουμε Πρόσβαση και προώθηση ΡΟΡ:

 

tb25.png

 

Κλικ στην επιλογή που σημειώθηκε και Αποθήκευση κάτω αριστερά. Επίσης, μπορούμε να δούμε και να σημειώσουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις POP3 που θα χρειαστεί να δηλώσουμε.

 

Στον Thunderbird, επιλέγουμε File ► New ► Account..., στη συνέχεια Email account και Next:

 

tb26.png

 

Εδώ δίνουμε το όνομα που θέλουμε να εμφανίζεται ως Αποστολέας σε όσους στέλνουμε e-mail, την πλήρη διεύθυνσή e-mail μας και Next. Στη συνέχεια:

 

tb27.png

 

...επιλέγουμε τον τύπο του διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας (εδώ POP), συμπληρώνουμε τη διεύθυνσή του, αφαιρούμε το τικ από την επιλογή Use Global Inbox (ώστε κάθε account να έχει ξεχωριστό Inbox), συμπληρώνουμε τη διεύθυνση του διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας και Next:

 

tb28.png

 

Εδώ εισάγουμε και στα δύο πεδία το username που χρησιμοποιούμε για την ταυτοποίηση όταν συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας. Συνήθως το αλφαριθμητικό που προηγείται του χαρακτήρα @ στη διεύθυνση e-mail μας. Next και:

 

tb29.png

 

...επιλέγουμε ελεύθερα ένα όνομα για το account που δημιουργούμε. Καλό είναι να επιλέξουμε κάποιο ενδεικτικό, ακόμη και την ίδια τη διεύθυνση e-mail μας, όπως στο screenshot. Με Next, οδηγούμαστε εδώ:

 

tb30.png

 

...όπου μπορούμε να επαληθεύσουμε την ορθότητα των ρυθμίσεων που κάναμε. Αφαιρούμε το τικ από το Download messages now και κάνουμε κλικ στο Finish. Στον Thunderbird θα δούμε την εξής εικόνα:

 

tb31.png

 

Καλό είναι σε αυτό το σημείο να δημιουργήσουμε από τον File Explorer των Windows έναν κατάλογο όπου θα αποθηκεύονται τα e-mails μας διαφορετικό από αυτόν που εξ ορισμού φτιάχνει ο Thunderbird στον κατάλογο του profile μας. Προτείνεται αυτός ο κατάλογος να γίνει σε διαφορετικό από το partition των Windows, π.χ. D:\My Documents\My E-Mails\ και μέσα σε αυτόν έναν ακόμη D:\My Documents\My E-Mails\[email protected]

Τώρα (βλ.προηγούμενο screenshot) κάνουμε δεξί κλικ στο όνομα του λογαριασμού και επιλέγουμε Properties...:

 

tb32.png

 

Αλλάζουμε το Port στο σωστό (110 για την πλειοψηφία των servers), ορίζουμε κάθε πόσα λεπτά θα επανελέγχεται ο λογαριασμός για νέα e-mails, προσθέτουμε τικ στην επιλογή Until I delete them ώστε τα e-mails που έχουν κατεβεί τοπικά να μένουν στον server έως ότου τα διαγράψουμε από το Inbox του Thunderbird και κάνουμε κλικ στο Browse όπου θα αλλάξουμε τον κατάλογο που αποθηκεύονται τα e-mails σε αυτόν που δημιουργήσαμε προηγουμένως. Κλικ αριστερά στο Composition & Addressing:

 

tb33.png

 

...όπου αφαιρούμε το τικ από την επιλογή Compose messages in HTML format για μέγιστη συμβατότητα με όλους τους παραλήπτες (βασικά, για να μη μας βρίζουν οι φίλοι μας που διαβάζουν από Unix shell τα e-mails που τους στέλνουμε !) και αριστερά κλικ στο Disk Space:

 

tb34.png

 

Εδώ μπορούμε να δηλώσουμε ένα όριο μεγέθους το οποίο θα απαγορεύει στον Thunderbird να κατεβάσει το υπερβαίνον e-mail (χρήσιμο σε κατόχους dial-up σύνδεσης). Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με αυτόματη διαγραφή των παλιών e-mails τις οποίες προσωπικά δεν ενεργοποίησα, αρκούμενος όπως θα δούμε παρακάτω στη ρύθμιση αυτής της συμπεριφοράς επιλεκτικά στον φάκελο Junk μόνο. Επιλέγουμε αριστερά Junk Settings:

 

tb35.png

 

...όπου προσθέτουμε τικ στην επιλογή Move new junk messages to, επιλέγουμε αν τα junk e-mails θα στέλνονται σε κοινό φάκελο Junk στο «λογαριασμό» Local Folders ή αν κάθε λογαριασμός μας θα έχει το δικό του φάκελο Junk, και αν θέλουμε και κάθε πόσες μέρες να αδειάζει αυτόματα ο αντίστοιχος φάκελος. Επίσης, βλέπουμε ότι μπορούμε να (απ)ενεργοποιήσουμε ξεχωριστά για κάθε λογαριασμό τη δυνατότητα «εκμάθησης» των πραγματικών junk e-mails που έχει ο Thunderbird. Επιλέγουμε αριστερά Local Folders:

 

tb36.png

 

...όπου επίσης αν θέλουμε, αλλάζουμε σε άλλον κατάλογο την τοποθεσία του «λογαριασμού» Local Folders και κάνουμε κλικ αριστερά στο Junk Settings:

 

tb37.png

 

...όπου κάνουμε τις ίδιες ρυθμίσεις που έγιναν πριν στο Junk Settings του κανονικού λογαριασμού μας. Στη συνέχεια κλικ αριστερά στο Outgoing Server (SMTP):

 

tb38.png

 

Επιλέγουμε τον αντίστοιχο διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας του λογαριασμού μας (εδώ smtp.mail.yahoo.com) και κλικ στο Edit:

 

tb39.png

 

Συμπληρώνουμε σωστό Port (25 για την πλειοψηφία των servers), κλικ στο OK και ξανά κλικ στο επόμενο OK.

 

Αν έχουμε αλλάξει τους προεπιλεγμένους καταλόγους αποθήκευσης μηνυμάτων κάνουμε επανεκκίνηση του Thunderbird και επιλέγουμε File ► Get New Messages for ► <όνομα λογαριασμού>. Θα μας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης:

 

tb40.png

 

Τον συμπληρώνουμε, αν επιθυμούμε να τον εισάγει αυτόματα ο Thunderbird σε κάθε νέο έλεγχο προσθέτουμε τικ στην αντίστοιχη επιλογή και κλικ στο OK. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, σε λίγo θα αρχίσουν τα πρώτα μας e-mail να καταφθάνουν στο τοπικό Inbox του λογαριασμού μας !

 

Αφού λοιπόν εξασφαλίσαμε τη σωστή λήψη, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στην...

 

 

 

Ενότητα 7: Αυτόματη οργάνωση σε φακέλους

 

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, αν δεχόμαστε συχνά μεγάλο όγκο μηνυμάτων από ένα συγκεκριμένο αποστολέα, (π.χ. ειδοποίηση απάντησης στα threads του Insomnia στα οποία απαντήσαμε ή ορίσαμε να παρακολουθούνται !), θα ήταν χρήσιμο να τα οργανώσουμε με έναν εύκολο και αυτόματο τρόπο. Αυτό γίνεται στον Thunderbird με τη δημιουργία κανόνων-φίλτρων, βάσει των οποίων μπορεί να εκτελεστεί μία πλειάδα δυνατών ενεργειών σε κάθε εισερχόμενο e-mail που πληροί τους κανόνες.

 

Στο επόμενο παράδειγμα ισχύει το εξής σενάριο: Με δεξί κλικ στο όνομα του λογαριασμού μας, έχουμε δημιουργήσει έναν φάκελο με όνομα insomnia.gr, στον οποίο θέλουμε να μετακινούνται αυτόματα τα εισερχόμενα e-mails που στέλνονται ως ειδοποιήσεις απάντησης στα threads του Insomnia στα οποία συμμετέχουμε. Ανοίγουμε ένα τέτοιο e-mail από το Inbox μας:

 

tb41.png

 

tb42.png

 

Ο Thunderbird εξ ορισμού κάνει αυτόματα τις ρυθμίσεις, υποθέτοντας ότι θέλουμε μετακίνηση (Move Message to) των e-mails που ο αποστολέας (From) είναι (is) ο [email protected]. Στο τελευταίο πεδίο πρέπει να ορίσουμε μόνοι μας συγκεκριμένα σε ποιο φάκελο θα γίνεται η μετακίνηση (εδώ επιλέχθηκε ο φάκελος insomnia.gr). Οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πρακτικά άπειροι και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας ! Μπορούμε να ορίσουμε πολλαπλές συνθήκες στο πάνω μέρος που αν ικανοποιείται οποιαδήποτε (Match any of the following) ή μόνο αν ικανοποιούνται όλες συγχρόνως (Match all of the following), θα εκτελούνται μία ή περισσότερες ενέργειες. Ενδεικτικά, οι διαθέσιμες επιλογές σε κάθε πεδίο είναι:

 

  • Subject, From, Body, Date, Priority, Status, To, Cc, To or cc, Age In Days, Size, Customize
  • contains, doesn't contain, is, isn't, begins with, ends with, is in my address book, isn't in my address
  • Move Message to, Copy Message to, Forward Message to, Reply with Template, Mark As Read, Add Star, Set Priority to, Tag Message, Set Junk Status to, Delete Message, Delete και Fetch από τον POP Server
  • <Οποιοσδήποτε τοπικός φάκελος, ακόμη και άλλου λογαριασμού>, <Οποιαδήποτε διεύθυνση υπάρχει στον Κατάλογο Διευθύνσεών μας ή όποια custom εισάγουμε>, <Highest, High, Normal, Low, Lowest για το Priority>, <Important, Work, Personal, To Do, Later για το tagging>, <Junk, Not Junk για το Junk Status>

Μετά από αυτήν τη μικρή εισαγωγή στα φίλτρα του Thunderbird, στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε...

 

 

 

Ενότητα 8: Backup / restore

 

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για backup των e-mails μας:

  • Με δεξί κλικ πάνω σε ένα e-mail και σώζοντάς το σε αρχείο .eml. Δυστυχώς, δε γίνεται να επιλέξουμε έναν ολόκληρο φάκελο με πολλά e-mail και να τον σώσουμε με μία κίνηση, ούτε να κάνουμε Import μεμονωμένα αρχεία .eml σε κάποιον φάκελο. Μη πρακτικό.
  • Να αντιγράφουμε αλλού τους καταλόγους όπου σώζονται τα e-mails μας. Δυστυχώς, θα περίμενε κανείς από το μενού Tools ► Import... να μπορούμε να επιλέξουμε έναν τέτοιο κατάλογο, αλλά εκεί δίνεται η δυνατότητα μόνο για εισαγωγή e-mails από Communicator 4.x, Eudora, Outlook, Outlook Express. Θα μπορούσαμε από τις ρυθμίσεις ενός λογαριασμού να ορίσουμε προσωρινά ως κατάλογο μηνυμάτων αυτόν του backup, να επανεκκινήσουμε τον Thunderbird, να μετακινήσουμε τα e-mails που θέλουμε σε προσωρινό φάκελο του Thunderbird...μπλα-μπλα-μπλα. Ο Thunderbird χρησιμοποιεί το mbox format που προβλέπει ένα αρχείο για κάθε φάκελο μηνυμάτων, οπότε δεν υπάρχει επιλεκτική απόσπαση e-mails. Ή όλα ή τίποτα. Μη πρακτικό.

Ο τρίτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το ImportExportTools extension. Έχοντας ακολουθήσει τον οδηγό, θα έχουμε πλέον τις εξής δυνατότητες με δεξί κλικ σε κάποιον φάκελο:

 

tb43.png

 

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε αρχείο τύπου mbox έναν ολόκληρο φάκελο με μηνύματα, διατηρώντας ή όχι τη δομή των περιεχομένων υποφακέλων του και αντίστοιχα να εισάγουμε σε ένα φάκελο ένα αρχείο τύπου mbox ή μεμονωμένα .eml αρχεία. Για λόγους ασφαλείας, όταν εισάγουμε αρχείο mbox τα μηνύματά του μπαίνουν σε φάκελο με όνομα αυτό του αρχικού στο οποίο προστίθεται ένας τριψήφιος αριθμός στο τέλος, ώστε να μη γίνει αθέλητο overwrite κάποιων e-mails.

 

 

 

Παράρτημα Α. Χρήση web-based λογαριασμών

 

Υπό κατασκευή. Προσωρινά, γίνεται παραπομπή στο thread του NOP$TRIM:

Οδηγός εισαγωγής Gmail, Hotmail, Yahoo στο ThunderBird

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση 2 ο Thunderbird εισήγαγε τη δυνατότητα Gmail λογαριασμού χωρίς την ανάγκη extension.

 

 

 

Παρατηρήσεις

 

Το tutorial υπάρχει σε μορφή pdf εδώ: pdf (δεξί κλικ ► Save Link As... / Save Target As...) και στο forum του Insomnia: εδώ

 

Για τη δημιουργία του παρόντος και της offline pdf έκδοσης χρησιμοποιήθηκαν οι εξής F.O.S.S. εφαρμογές:

 

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμο τον οδηγό. Αναμένω εναγωνίως τα σχόλιά σας για διορθώσεις/βελτιώσεις/προσθήκες!!!

 

duck.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απομόνωσα το κείμενο που δημιουργούσε πρόβλημα στην αποθήκευση του post #3. Enjoy!

 

p.s: Πολλά ευχαριστώ σε Eusebius και The_Edge που έδειξαν ενδιαφέρον και συγγνώμη που έχασαν χρόνο για τη γκαντεμιά μου :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχήν θα ήθελα να πω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικό thread. Ένα μεγάλο μπράβο από μενα.

 

Εξαιρετικός ο οδηγός σου. Βρε μπας και πρέπει να αντικαταστήσω το Outlook Express με το Thunderbird; :)

 

Επιβάλεται... μην το σκέφτεσαι.:-D:-D:-D:-D

 

 

@parsifal: Στο πρώτο σου βήμα εκεί που λες για το λεξικό για το spell checking γιατί βάζεις το el-en και όχι το el-gr;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ όλους για τα θετικά σχόλια!

 

@parsifal: Στο πρώτο σου βήμα εκεί που λες για το λεξικό για το spell checking γιατί βάζεις το el-en και όχι το el-gr;

 

Το el-en είναι Αγγλο-Ελληνικό, 2 σε 1!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ όλους για τα θετικά σχόλια, αλλά να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η τελική μορφή αυτή, πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε κάποιες διορθώσεις και να ολοκληρωθεί σωστά το 3ο μέρος.

 

 

 

Το el-en είναι Αγγλο-Ελληνικό, 2 σε 1!

 

Α, οκ. Το λέω αυτό γιατί εγώ έχω το el-gr και στο Τhunderbird μου λέει Greek Spelling Dictionary 0.7 ενώ σε εσένα λέει το ίδιο αλλά με version 0.4. Τέλος πάντων ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαιρετικός ο οδηγός σου. Βρε μπας και πρέπει να αντικαταστήσω το Outlook Express με το Thunderbird; :)

 

Το Tb έχει όλη την απλότητα του Outlook Express,

 

Έχει ένα μειονέκτημα:

  • Πρέπει να εγκαταστήσεις έξτρα πρόγραμμα

Και πολλά πλεονεκτήματα:

  • Σύγχρονο
  • Πλούσιο
  • Ευέλικτο
  • Επεκτάσιμο
  • Σύμφωνο με πρότυπα
  • Cross-platform και φορητό με κάθε έννοια

Τί εννοώ κυρίως με το τελευταίο:

 

Μία από τις μεγάλες αρετές του, για την οποία ευγνωμονώ κάθε τόσο τους ανθρώπους που το φτιάχνουν, είναι η ευκολία με την οποία μεταφέρεται όλο το πακέτο, με όλο το ταχυδρομείο και τις ρυθμίσεις σου, από μηχάνημα σε μηχάνημα.

 

Αν πρόκειται για ίδιο λειτουργικό, π.χ., από XP σε XP, απλά αντιγράφεις όλο το προφίλ στην ίδια θέση στο άλλο μηχάνημα, εγκαθιστάς το Tb και ξεκινάς.

 

Αν πρόκειται για άλλο λειτουργικό, π.χ. XP σε Vista, Win σε Linux κλπ., θέλει ένα παραπάνω βήμα: αλλάζεις μια τιμή σε ένα αρχείο ρυθμίσεων. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά, πιστεύετε ότι το έκανα λίγο «Thunderbird 2 για χαζούς»; Π.χ. να αφαιρεθεί η διαδικασία εγκατάστασης; Ο,τι άλλη ιδέα σας έρχεται, πείτε!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...