Προς το περιεχόμενο

[Παρουσίαση] iRobot Roomba 581 : Ένα ρομπότ για καθάρισμα


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και να που φτάσαμε να δημοσιεύουμε reviews στο Insomnia για ρομπότ, σίγουρα όχι όμως το ρομπότ που έχετε/έχουμε στο νου. Για να πούμε την αλήθεια, με τη συγκεκριμένη συσκευή που δοκιμάζουμε σ’ αυτή τη παρουσίαση, δε μπορούμε παρά να μην σκεφτούμε ένα μέλλον όπου μία ή πολλές συσκευές θα εκτελούν πολύπλοκες εργασίες μέσα στο σπίτι μας, δίνοντας μας ένα ακόμα λόγο να μην κουνιόμαστε από τη θέση μας.

 

Ο λόγος για τη Roomba 581 η οποία κατασκευάζεται από την iRobot και είναι στην ουσία ένα ρομπότ ηλεκτρική σκούπα που αναλαμβάνει να καθαρίσει το σπίτι μας χωρίς να μας έχει ανάγκη …… τις περισσότερες φορές.

 

Η κατασκευάστρια εταιρεία iRobot δεν είναι τυχαία στο χώρο αφού με μια ματιά στη Wikipedia ανακαλύψαμε ότι όχι μόνο μετράει ήδη 21 χρόνια εμπειρίας σε ρομποτικές συσκευές αλλά έχει συνεργαστεί με τον Αμερικανικό στρατό καθώς και με τη NASA για την κατασκευή ειδικών ρομπότ που αναλαμβάνουν δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές όπως την αφόπλιση εκρηκτικών μηχανισμών.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Αυτό που δε γνωρίζαμε είναι ότι ήδη από το 2002 η iRobot παρουσιάζει συνεχώς μοντέλα αυτόματου καθαρισμού όπου η εξέλιξη ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι αλματώδης. Η σειρά Roomba ξεκίνησε από το 2002 και μέχρι σήμερα περισσότερες από 6 εκατομμύρια συσκευές έχουν πουληθεί σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρείας

 

 

Συμμετοχή : jimbreed, Tantrikelo,toonti,varslorss,matinoli

 

Συσκευασία

 

Ανοίγοντας το μεγάλο κουτί της Roomba 581 βλέπουμε πρώτα το ρομπότ που περιμένει τις οδηγίες μας, τρεις συσκευές «εικονικοί τοίχοι/φάροι» για τις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια, το τροφοδοτικό, ένα τηλεχειριστήριο και τη βάση φόρτισης της συσκευής. Στο πακέτο ακόμα περιλαμβάνονται ανταλλακτικά και εργαλεία καθαρισμού για τις βούρτσες που ενσωματώνει η συσκευή.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το μέγεθος της Roomba είναι σχετικά μεγάλο και κυκλικό ενώ το ύψος της (13 εκατοστά), της επιτρέπει να μπαίνει κάτω από τα περισσότερα κρεβάτια και να καθαρίζει τη σκόνη αλλά πολύ πιο δύσκολα έως καθόλου κάτω από καναπέδες. Στο πάνω μέρος βλέπουμε μερικά κουμπιά τα οποία επιτρέπουν τον προγραμματισμό της ώρας και της ημέρας/ημερών που θέλουμε να ξεκινάει το καθάρισμα του σπιτιού.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στο κάτω μέρος βλέπουμε μια μικρή ρόδα κατεύθυνσης καθώς και 2 μεγαλύτερες με ανάρτηση υπεύθυνες για την προσπέραση εμποδίων στα οποία πέφτει η Roomba. Ανάμεσα τους βρίσκεται το μεγάλο σύστημα βούρτσας που αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη δουλειά καθαρίσματος σε συνδυασμό με ένα αρκετά μικρότερο σύστημα βούρτσας το οποίο αναλαμβάνει τις γωνίες και άκρες των τοίχων. Ο κάδος όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο αποσπάται εύκολα από τη συσκευή και δε χρειάζεται σακούλες.

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Let's get ready to Rooombaa

 

Με αρκετή ανυπομονησία βάλαμε σε λειτουργία τη Roomba προκατειλημένοι από την αρχή ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν θετικά και μπορούμε να πούμε ότι διαψευστήκαμε.

 

Για να ξεκινήσει το καθάρισμα το μόνο που χρειάζεται είναι το πάτημα του κουμπιού CLEAN στο πάνω μέρος της συσκευής ή από το τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και μετά ένα χαρακτηριστικό ήχο το ρομπότ πιάνει δουλειά.

 

Η Roomba έχει κοινούς «εχθρούς» με μια ηλεκτρική σκούπα όπως τη σκόνη, το χώμα, τη γύρη, μικρά σκουπίδια και πολύ περισσότερο τις τρίχες οι οποίες προέρχονται συνήθως από κατοικίδια. Κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος η συσκευή σκανάρει τον χώρο μπροστά της και σε περίπτωση εμποδίου μειώνει ταχύτητα έτσι ώστε να μη τρακάρει με κάποιο έπιπλο και κάνει ζημιά. Η επαφή συνήθως δεν αποφεύγεται αλλά είναι χωρίς επιπτώσεις είτε στο αντικείμενο είτε στην ίδια τη σκούπα.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Σε περίπτωση μάλιστα που εντοπίσει σκαλιά μπροστά της, σταματάει την πορεία της και συνεχίζει από πιο ασφαλή δρόμο κάτι αρκετά εντυπωσιακό όπως δείχνουμε και στο βίντεο.

 

Ακόμα πιο εντυπωσιακό και ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιεί τη Roomba από αντίστοιχες προτάσεις είναι ο εντοπισμός περιοχών που είναι πιο βρώμικες και στις οποίες χρειάζεται εντατικός καθαρισμός. Σ’ αυτή την περίπτωση ανάβει μια ειδική μπλε ένδειξη στο πάνω μέρος της Roomba και ξεκινάει το καθαρισμό του σημείου με κυκλικές κινήσεις. Μόλις καταλάβει ότι η περιοχή έχει καθαριστεί, συνεχίζει με τα υπόλοιπα μέρη.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ρομπότ καθαρίζει με φαινομενικά τυχαία κατεύθυνση και πολλές φορές περνάει από τα ίδια σημεία 2 και 3 φορές. Δε ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στον αλγόριθμό πάντως δε μπορέσαμε να καταλάβουμε αν η Roomba ακολουθεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα κατά τον καθαρισμό ενός δωματίου αλλά από την άλλη μη ξεχνάμε ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από απλοί αφελής άνθρωποι :-)

 

Η ποιότητα πάντως του καθαρίσματος είναι πολύ καλή, σίγουρα πολύ καλύτερη απ’ ότι περιμέναμε αν και όχι τέλεια. Δοκιμάσαμε τη Roomba 581 σε ξύλινες και μαρμάρινες επιφάνεις με πάντα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο θόρυβος κατά τη λειτουργία της είναι σε ανεκτά πλαίσια και μπορούμε να πούμε στα ίδια επίπεδα με την πλειονότητα των ηλεκτρικών σκουπών της αγοράς,

 

Κατά το καθάρισμα σε περίπτωση που το ρομπότ μπλεχτεί με καλώδια ή κολλήσει απλά σε ένα μέρος για οποιοδήποτε λόγο, τότε θα σταματήσει τη δουλειά του και με συγκεκριμένη φωνητική εντολή θα σας παρακαλέσει να το βοηθήσετε. Το ίδιο θα κάνει και σε περίπτωση που ο κάδος του γεμίσει και χρειάζεται καθάρισμα όπου και η Roomba 581 θα σας ενημερώσει με το σχετικό φωνητικό μήνυμα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στις δοκιμές μας μπόρεσε πάντως τις περισσότερες φορές να ξεπεράσει αρκετά από τα εμπόδια που του βάλαμε ενώ ζήτησε τη βοήθεια μας σε περιπτώσεις πιο εύκολες και στις οποίες δε περιμέναμε να συναντήσει πρόβλημα. Σίγουρα πάντως είναι προτιμότερο να αφαιρείτε από το δωμάτιο οποιοδήποτε εμπόδιο πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

 

Όπως αναφέραμε, στη συσκευασία περιλαμβάνονται 3 συσκευές κάθεμία η οποία έχει το διπλό χαρακτήρα του «εικονικού τοίχου» ή ενός «φάρου». Η πρώτη λειτουργία και ανάλογα με το πως έχετε τοποθετήσει τη συσκευή, δημιουργεί έναν εικονικό τοίχο όπου η Roomba θα αναγνωρίσει και δεν θα προχωρήσει πέρα από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται νεκρές ζώνες μέσα στο χώρο σας αναγκάζοντας το ρομπότ να συνεχίσει αλλού το σκούπισμα.

 

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η δεύτερη λειτουργία ως φάρου κάνει το ακριβώς αντίθετο αφού ενημερώνει τη Roomba ότι το δωμάτιο που βρίσκεται η συσκευή πρέπει να προστεθεί στο πρόγραμμα καθαρίσματος που έχει ξεκινήσει. Αν το σπίτι σας ή ο χώρος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα έχει περισσότερα από 3 δωμάτια τότε μπορείτε να προμηθευτείτε πρόσθετες παρόμοιες συσκευές με κόστος περίπου στα €30.

 

Η αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά καλή αφού ενδεικτικά μπορεί να καθαρίσει ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με 2 δωμάτια με μία μόνο φόρτιση και σε ένα διάστημα περίπου 50 λεπτών. Το αγαπημένο μας όμως χαρακτηριστικό είναι ότι σε περίπτωση που η Roomba «καταλάβει» ότι μένει από μπαταρία, τότε γυρνάει μόνη της στη βάση και φορτίζεται !!!! Μόλις τελειώσει η φόρτιση και χωρίς να κάνετε οτιδήποτε, επιστρέφει στο τελευταίο χώρο που σταμάτησε και συνεχίζει το καθάρισμα. Προσοχή μόνο να στερεώσετε τη βάση σε σταθερό σημείο αφού παρατηρήσαμε ότι συχνά η Roomba την έσπρωχνε χωρίς να μπορεί να ανέβει πάνω της και να φορτιστεί.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Συμπεράσματα

 

Η iRobot δεν είναι τυχαία η πιο πετυχημένη εταιρεία κατασκευής ρομπότ στον κόσμο. Το γεγονός ότι μπορείτε να προγραμματίσετε τη Roomba να καθαρίσει το σπίτι σας όσο εσείς λείπετε και μόλις επιστρέψετε να το βρείτε έτοιμο και τη συσκευή να φορτίζεται στη βάση της, είναι μια εντυπωσιακή πραγματικότητα και όχι ένα φανταστικό σενάριο.

 

Η ίδια η εταιρεία δίχνει έναν πιο «ανοιχτό» τρόπο σκέψης έχοντας κυκλοφορήσει API μέσω του οποίου δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές για επέκταση των δυνατοτήτων των ρομπότ της μέσω της σειριακής θύρας που διαθέτουν. Ειδικά για τη σειρά Roomba έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό μια κοινότητα hackers με μερικές ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις όπως η μετατροπή της σε Pacman.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

Βέβαια η αλμυρή τιμή που ξεπερνάει τα €500 θα αποτρέψει πολλούς από την αγορά της αφού η (άδικη) σύγκριση με μια απλή ηλεκτρική σκούπα είναι αναπόφευκτη. Η συγκεκριμένη αγορά προϊόντων πάντως φαίνεται ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία αφού όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν αντίστοιχες προτάσεις όχι όμως τόσο εξελιγμένες όσο της iRobot.

 

Για την Roomba 581 επί το έργον, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο.

 

Συμμετοχή : jimbreed, Tantrikelo,toonti,varslorss,matinoli

Ευχαριστούμε θερμά το ηλεκτρονικό κατάστημα buldoza.gr για τη διάθεση της συσκευής.

 

Πατήστε εδώ να διαβάσετε την πλήρη παρουσίαση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κορυφή.. την είχα πετύχει πριν κατι χρόνια που είχα ψηθεί να πάρω ρομπότ.. Αν πέσει η τιμή στα 300 και κάτω.. θα αρχίσει να πουλάει τρελά.. εργένηδες, κορίτσια με φορτωμένο ωράριο, νοικοκυρές σε απόγνωση.. Lets Roomba!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο ρε παιδιά, να είστε καλά :-D

 

Έπινα Κόλα όταν πάτησα play και δεν περίμενα τόσο τραγικά τέλειο video :mrgreen:

 

Ντάξει... δεν έπεσε στο πληκτρολόγιο τουλάχιστον B)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω ρε παιδιά αλλα τώρα θα κάνω αυτό που κοροϊδεύω και θα γίνω καχύποπτος με την κακή έννοια...

 

 

μήπως αυτό το νταβαντούρι γίνετε επειδή κανένας "γνωστός" πουλάει πια αυτές τις σκούπες στην ελλάδα ?

 

Γιατί το λέω αυτό?

 

γιατί και η συγκεκριμένη σκούπα είναι γνωστη εδώ και χρονια (οποτε γιατί τώρα θυμηθήκαμε να την παρουσιάσουμε?)

 

και η τεχνολογία που κρύβει από πίσω της είναι απαρχαιωμένη για τα σημερινά δεδομένα! (τα πρώτα robot αυτό που κάνανε είναι να γυρίζουν άσκοπα τον χώρο, μετά να γυρίζουν τον χώρο και να σταματάνε σε εμπόδια..- σε αυτή την γενιά πήρανε ένα τέτοιο robot και του βάλανε μια ρουφήχτρα και γεννήθηκε η πρώτη rouba!- τώρα πλέον ξέρουν να περπατάνε μέσα από διαδρόμους και ανώμαλο έδαφος (όπως καλώδια) σκάλες να υπολογίζουν τον χώρο και να περνάνε ανάμεσα από τα εμπόδια με έξυπνο τρόπο και πολλά αλλα.. πράγμα που δεν κάνει η ρούμπα απλά ξεκινάει να γυρίζει κυκλικά μέχρι να φτάσει σε εμπόδιο... (οποτε ούτε εδώ λόγος για την δημοσίευση)

 

 

 

μετά και σαν σκούπα είναι αρκετά καλή αλλα απότι ακούω όλα αυτά τα χρονια δεν είναι ότι το καλύτερο δηλαδή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μαμά η την γυναικα μας απλά είναι για την ελαφρύνει στις ψιλοδουλειές (τρίχες σκόνες χοματακια κτλ) - οποτε ούτε εδώ βλέπω λόγο για δημοσίευση-

 

 

Όλα αυτά αν γινόταν 6 χρονια πριν δεν θα έκανα αυτό το post... αλλα τώρα?

 

Και στο παραπάνω συμπέρασμα με οδηγούν και κάποια post του τύπου (τώρα πια είναι και στην ελλάδα, όχι μονο στο telemarketing, δεν χρειάζεται να πας στο ebay κτλ)..

 

 

Εν κατακλείδι το βιντεάκι διασκεδαστικό (αλλα και πληροφοριακό τύπου διαφήμισης και όχι τυπου πλακας- άλλο αν περιείχε μέσα του πλακα-)

 

Η σκούπα καλή για γενική χρήση

 

Αλλα το όλο σκηνικό με έκανε κακό τι να κάνω :P απλά δεν μου κολλάνε πολλά πράματα :D

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...