Προς το περιεχόμενο

Σοβαρο προβλημα με WD10EARS-00Y5B1


antreasM77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα παιδια,θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε ενα προβλημα που αντιμετωπιζω εδω και λιγες ωρες.

 

Ειχα στον υπολογιστη μου εναν δισκο western digital 1 tb caviar green με κωδικο μοντελου WD10EARS-00Y5B1. Χωρις λοιπον να εχω καποια ενδειξη ή οποιοδηποτε προβλημα,σημερα ο δισκος παρεδωσε πνευμα.

 

Προσπαθησα να ανοιξω τον υπολογιστη μου,και κολλησε για αρκετη ωρα στην φορτωση των windows.Αφου εκανα διαφορες δοκιμες και δεν κατεληξα καπου,αποφασισα να περιμενω καποια ωρα μηπως τελικα μπει.

 

Πραγματι,μετα απο 11-12 λεπτα,μπηκε στα windows,η αποκριση ομως του συστηματος δεν ηταν σωστη.Πολυ lag πολυ αναμονη,οποτε κατι δεν πηγαινε καλα.

 

Μπαινοντας στο my computer ο εν λογω δισκος φαινοταν κανονικα,αλλα ηταν μη προσβασιμος και οποιαδηποτε ενεργεια σχετιζοταν μαζι του κολλουσε τον υπολογιστη.

 

Με το που ξεμπριζωσα το sata,ολα επανηλθαν σε νορμαλ ρυθμο.

 

Εχετε αποψη αν ο δισκος ειναι για πεταμα ή εαν εχω πιθανοτητες να σωσω καποια αρχεια?

 

Υπερευχαριστω για τις απαντησεις σας!


Ξεχασα να σας αναφερω οτι οταν πιανω τον δισκο στα χερια μου,δειχνει να λειτουργει κανονικα,χωρις περιεργους θορυβους,κλικ,χτυπηματα κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δοκίμασες κανένα διαγνωστικό πρόγραμμα της εταιρείας;μπορείς να δοκιμάσεις να τον δείς και από linux

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το 1ο σκελος της ερωτησης,δεν μπορω να δοκιμασω τιποτα καθως οταν ο δισκος ειναι συνδεδεμενος στην μητρικη ο υπολογιστης ειναι σχεδον μη λειτουργικος καθως σερνεται το συμπαν! Δεν μπορω δηλαδη να δοκιμασω κατι,δεν ανοιγουν καθολου προγραμματα!

 

Για το 2ο σκελος,ναι,παραλειψη μου,δοκιμασα σε linux,φαινεται ο δισκος,εκει ειναι λιγο καλυτερα τα πραγματα καθως δεν κολλαει το συστημα,αλλα και παλι ο δισκος ειναι μη προσβασιμος.Βγαζει και ενα μακροσκελες μηνυμα αλλα επειδη δεν ειμαι και πολυ γνωστης του linux δεν καταλαβαινω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...εννοείται θετικό το ότι ο δίσκος "φαίνεται" (άρα...υπάρχει) (..."siktir ordan - ergo sum" φάση)   :-)

 

...εφησυχαστικό το ότι δεν ακούγονται θόρυβοι!  :-D

 

...ανησυχητικό όμως το ότι κολλάει το όλον σύμπαν... :ph34r:

 

 

...Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται το ΑΝΑΠΟΔΟ, αλλά εάν σου βρίσκεται κάποια USB θήκη ικανή να τον φιλοξενήσει, δοκίμασε να τον βάλεις σε αυτήν, πες μας εάν αναγνωρίζεται ως αποθηκευτικό μέσο  στα Windows (έστω κι αν -προφανώς- θα συνεχίσει να είναι μη-προσβάσιμος), και βλέπουμε...

 

 

edit : ...ώωωπααα! ΤΩΡΑ πρόσεξα ο γκάβαξ ότι σε περιβάλλον Λίνουξ ΔΕΝ σέρνεται ο κόσμος όλος.

 

...οπότε, τσέκαρε τούτο και αφού κατεβάσεις την σχετική έκδοση του TD για Λίνουξ, βουρ για να να βρεις με deep search το χαμένο partition και την χαμένη τιμή του εν λόγω...

(...χωρίς εννοείται να τον βάλεις σε θήκη που είπα πριν)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν απο 3 εβδομαδες ξεθαψα εναν ιδιο δισκο απο το κουτι των αχρηστων. Ο λογος της εκταφης ηταν η προταση σε καποιο αλλο χρηστη του παππου-wash να πειραξει το acoustic management. Μην εχοντας τιποτα να χασω το δοκιμασα και σημερα ο δισκος χαιρει ακρας υγειας και ειναι ηδη γεματος. Δεν χανεις τιποτα να δοκιμασεις και εσυ.

Θα μου πεις πως θα το κανω την στιγμη που κολλαει το συμπαν. Υπομονη ειναι το password.

 

http://www.insomnia.gr/topic/518631-τρελα-αργος-δισκος/page-2

 

 

Τα credits και οι μπυρες στον ακαταδεκτο  wash :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...α για σε παρακαλώ...Άκου ακατάδεκτος! Μια χαρά καταδεκτικός είμαι. Αλλά και μακρυά.

Αλλά μη στεναχωριέσαι, δε θα τις γλυτώσεις, θα τις κεράσεις κάποια στιγμή...

 

 

Κατατά, δεν είναι ίδια φάση του Αντρέα ο δίσκος : δεν είναι το ότι σέρνεται ο ίδιος (ο δίσκος, όχι ο Αντρέας), αλλά σέρνει κυρίως το σύστημα (κάτι πάνε να διαβάσουν τα Γουίντα σε δαύτον και κοκομπλοκιάζουν, γι' αυτό). Συν τοις άλλοις, έχει χάσει τις πληροφορίες για το partitioning του. Συμπέρασμα : σίγουρα έχει πάθει ζημιά το file system του, και ενδεχόμενα κι ο δίσκος. Αλλά είναι νωρίς για πιο σίγουρα συμπεράσματα. Θα δει και θα μας πει και θα δούμε...(και θα του πούμε).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και καλά θα είναι στο μέλλον να αποφεύγεις τους πράσινους όπως θα κατάλαβες και μόνος σου τόσα άλλα ωραία χρώματα υπάρχουν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι το καταλαβα δυστυχως αργα. Λοιπον,στα νεα μας,ειμαι πολυ ασχετος απο λινουξ,καταφερα και ετρεξα το test disk ομως. Στο quick scan μου βγαζει ενα αποτελεσμα με structure ok πρασινο, χαρηκα πατησα write (χωρις φυςικα να ξερω τι κανω)αλλα δεν εγινε τιποτα και τωρα το εχω βαλει για deeper search και περιμενω. Τι αλλο να κανω?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι αρκετά επεξηγηματικός ο οδηγός στο άρθρο πάντως (=οι "ειδικοί", περιττεύουμε...). Τον ακολούθησες, ή προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις το TD μόνος σου;

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλέψου τον συνέχεια.

 

Επίσης, στο τέλος μην ξεχάσεις να κάνεις ένα restart του μηχανήματος.

 

Κι άμα δεν κάτσει κάτι, βλέπουμε για παρακάτω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βεβαιως και διαβασα τον οδηγο,και ακολουθησα τα βηματα του.

 

Στο quick search,μου βρηκε το partition(1 ηταν,δεν ηταν χωρισμενος σε παραπανω)

To structure ηταν οκ και πρασινο οποτε πατησα write,εκανα επανεκινηση αλλα δεν υπηρχε καποια αλλαγη στην κατασταση του δισκου.

 

Οποτε χωρις να ξερω αν εχει νοημα,απο το πρωι το εχω αφησει και κανει deeper search.

 

Εκανα κατι λαθος?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τωρα ειναι στο 97% αλλα διαβαζω πολλα read errors.Δεν πρεπει να ειναι και πολυ καλο αυτο,ε?


Λοιπον, τελειωσε και το deeper search, δεν μου εβγαλε το σημειο που λεει για τον boot sector, μονο write και quit, ξανα εκανα write ξανα ομως χωρις αποτελεσμα,
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kατ' αρχάς δεν έχει σημασία σε πόσα partition ήταν πριν ο δίσκος, αλλά πόσες φορές έχει φορμαριστεί. Αν πχ είχε πάντα ένα partition αλλά είχε φορμαριστεί 2-3 φορές στο παρελθόν, ενδέχεται να σου παρουσιάσει όλα αυτά που υπήρξαν (τα παλιά, πιθανότατα θα ήταν σε ελλιπή μορφή βέβαια - οπότε γενικώς επιλέγεις "το σωστό").

 

Για την ιστορία αυτά και για να τα ξέρεις, όχι ότι σου χρειάζονται στην παρούσα κατάσταση.

 

...η οποία δεν είναι καθόλου καλή, όντως (....=τα errors). Kαι μάλλον γι' αυτό δεν μπορεί ν' ανακτηθεί το partition του δίσκου (είτε έχει χαθεί το backup του, είτε ο δίσκος έχει πάθει ζημιά στο σημείο όπου είναι να γίνει η εγγραφή των νέων πληροφοριών). Λάθος τελικά μάλλον δεν έχεις κάνει.

 

...οπότε, με την αφορμή των errors που αναφέρθηκαν, μάλλον τώρα πια καλύτερα να μην το "ψάχνεις" άλλο, αλλά να προσπαθήσεις να κάνεις κατευθείαν ανάκτηση αρχείων, είτε με το Stellar, είτε με όποιο άλλο πρόγραμμα σε βολέψει, μέσω Λίνουξ, πριν κάνει κανένα αστείο ο δίσκος και κλατάρει εντελώς.

Θα χρειαστείς ισόποσο ελεύθερο χώρο σε άλλο μέσο φυσικά, όπου θα αντιγραφούν τα αρχεία που θα βρεις με το σκανάρισμα του Stellar. To oποίο δεν το έχω δουλέψει ποτέ εγώ -αν κι έχω διαβάσει ότι θεωρείται καλό- και θα σου πρότεινα να ψάξεις μήπως υπάρχει έκδοση για Λίνουξ, του Active File Recovery που προτείνω ως ένα από τα καλύτερα (shareware είναι, οπότε πρέπει να το βρεις "σπασμένο"). Aν βρεις έκδοση για Λίνουξ, φρόντισε μετά το σκανάρισμα να σώσεις τα αποτελέσματα του σκαναρίσματος μέσα από το μενού "File" για να μη τυχόν χρειαστεί να το ξανατρέξεις. Αν έχει και το Stellar τέτοια επιλογή, χρησιμοποίησέ την, αν πεις να τρέξεις εκείνο.

 

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμάσου για μεγάλες καθυστερήσεις στο σκανάρισμα από τα προγράμματα (ίσως και ημερών). Μπορεί βέβαια και να ξεκολλήσει στην πορεία, αν περάσει τα έντονα προβληματικά σημεία - όπως επίσης μπορεί να σου κολλήσει το πρόγραμμα ή και όλο το μηχάνημα.

 

Ίσως να ήταν καλό να δοκίμαζες κάτι από τα εξής πριν από πρόγραμμα ανάκτησης :

 

α) Μία "διόρθωση σφαλμάτων" μέσα από το εργαλείο της Λίνουξ διανομής που χρησιμοποίησες (μη με ρωτάς ποιό είναι - όσο ήξερε ο Βέγγος από βέσπα, τόσο κι εγώ ξέρω από Λίνουξ). Διότι στο τέλος ίσως κατάφερνε να διορθώσει κάτι στο file system του δίσκο και να μπορούσες μετά να τον χρησιμοποιήσεις και στα Windows με διάφορα προγράμματα που δεν τρέχουν σε Λίνουξ.

Το ένα ερώτημα είναι "μήπως παραείναι ταλαιπωρημένος ο δίσκος και δεν θ' αντέξει;" και το άλλο "...κι αν χαθούν αρχεία που θα μπορούσαν ίσως να είχαν ανακτηθεί;", καθώς υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο όταν τρέχει κάποιο πρόγραμμα "εξέτασης δίσκων"....

 

β) Να τρέξεις το HDD Regenerator, που κάνει (ας πούμε) "ανάκτηση bad sectors". ΙΣΩΣ να είχε θετικό αποτέλεσμα για την κατάσταση του δίσκου και στην ουσία να μπορέσεις να κάνεις την ανάκτηση αρχείων (...ίσως όμως όπως είπαμε, να είναι στα όριά του ο δίσκος, και με τα πολλά να κλατάρει...).

 

γ) Να τρέξεις το άλλο από τα βασικά προγράμματα της Active, το Partition Recovery, προσπαθώντας με αυτό να κάνεις τελικά ό,τι δεν κατόρθωσες με το TD (...μου έχει τύχει να μπορέσω να ανακτήσω διμέρισμα με το Partition Recovery, ενώ το TD που πάντα δοκιμάζω πρώτο, είχε αποτύχει). Εκτός από το κλασσικό "θα αντέξει ο δίσκος;", είναι λίγο πιο μπελαλίδικο από το TD. Πρέπει βασικά να διαγράψεις, μέσα από αυτό, το "raw" partition του δίσκου, να επανεκκινήσεις το πρόγραμμα, και μετά να κάνεις "full scan" (...O,TI πρόγραμμα και αν τρέξεις αυτόν τον καιρό, να κάνεις το "full" σκανάρισμα που έχει ως επιλογή)...

 

δ) Τέλος, έχει πάντα νόημα και η πρόταση (αφού με το TD σε Λίνουξ, δεν) για δοκιμή του δίσκο σε USB θήκη (...αν μπορείς να βρεις δανεική βέβαια, σε περίπτωση που δεν έχεις ήδη, γιατί να δώσεις ένα 20άρι και να μη γίνεται δουλειά, δε λέει...). Μήπως και μπορέσεις να τον διαχειριστείς σε περιβάλλον Windows (πιθανώς δεν θα σέρνεται όλο το σύστημα έτσι. Ο δίσκος, ίσως).

 

 

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα για να ξέρεις τί υπάρχει για να δοκιμάσεις. Το καταλαβαίνω ότι είναι "πολύ μπερδευτικά" όλα αυτά μαζί, και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας στάνταρ δρόμος να σου προτείνω, και να τα πάρεις με κάποια σειρά (...επειδή όπως είπα ο δίσκος ίσως είναι στα τελευταία του κτλκτλ...). Εγώ ίσως να επέλεγα δρόμο που να μην ταιριάζει σε εσένα.

Κάπου πάνε με το "ένστικτο" * λοιπόν,,,,και βλέπουμε....

 

 

* ...ΙΣΩΣ το καλύτερο να είναι για 'σένα να συνεχίσεις με το Stellar Phoenix για την ώρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...