kage Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Απο το 2013 το κρατος και γαλακτοβιομηχανιες αποφασισαν να τα λενε ολα παγωτα! ειτε τρως παγωτο απο γαλα ειτε χρωματισμενο φυτικο λιπος ειναι το ιδιο! <<..παρασκευάζουν «παγωτά» που δεν έχουν ως πρώτη ύλη το γάλα, τα αβγά και την ζάχαρη. Στο παγωμένο γλύκισμα γίνεται αντικατάσταση των λιπαρών του γάλακτος με φτηνά υποβαθμισμένα φυτικά έλαια, όπως είναι το φοινικέλαιο,καρυδελαιο , λίπος ινδικής καρύδας ή ότι άλλο συμφέρει (στην διατροφική ετικέτα τα ονομάζουν φυτικά λιπαρά γενικώς). Μπορεί κάποιος συνειρμικά να υποθέσει ότι εφόσον τα λίπη αυτά είναι φυτικά, είναι και καλύτερα διότι δεν είναι κορεσμένα. Σε κάθε κανόνα όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Τα συγκεκριμένα λίπη έχουν τέτοια περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και αυτά που βρίσκονται στο λίπος μιας χοιρινής μπριζόλας! Μέχρι πρόσφατα ο νόμος απαγόρευε στα παγωτά την προσθήκη κάθε ξένης προς το λίπος του γάλακτος λιπαρής ύλης, με εξαίρεση την φυσικώς ενυπάρχουσα στον κρόκο του αβγού. http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92498%CE%97-%CE%98%CE%A5%CE%95 1
Moderators Malthador Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Moderators Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Απο το 2013 το κρατος και γαλακτοβιομηχανιες αποφασισαν να τα λενε ολα παγωτα! Κάνω μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσω από που το συμπέρανες αυτό. Γιατί εγώ βλέπω ότι όταν έχουμε ζωικά λίπη τα αποκαλούμε «παγωτά», ενώ όταν έχουμε φυτικά λίπη τα αποκαλούμε «παγωμένα γλυκίσματα». Από πού προκύπτει ακριβώς ότι τα «παγωμένα γλυκίσματα» τα λένε «παγωτά»; Άκυρο, το βρήκα. Τραγικός ο ΕΦΕΤ, απλά.
zio10 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Πάντως για να πούμε την αλήθεια, παγωτά τα λέγαμε έτσι κι αλλιώς...αυτοί που ξέρανε τη διαφορά και το ψάχνανε, θα συνεχίσουν να το κάνουν
ΜΑΝΩΛΗΣ1 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Εμείς πάντως ειδικά για τα παιδιά έχουμε βρει μια συμφέρουσα και υγιεινή λύση. Φτιάχνουμε χυμό φυσικό και τον βάζουμε σε κάτι ειδικές φόρμες που πουλιούνται παντού πλέον και σε λίγες ώρες έχουμε 6 παγωμένες γρανίτες. Φτηνό και υγιεινο
zio10 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Εμείς πάντως ειδικά για τα παιδιά έχουμε βρει μια συμφέρουσα και υγιεινή λύση. Φτιάχνουμε χυμό φυσικό και τον βάζουμε σε κάτι ειδικές φόρμες που πουλιούνται παντού πλέον και σε λίγες ώρες έχουμε 6 παγωμένες γρανίτες. Φτηνό και υγιεινο Μια χαρά! 'Η μπορείς να χτυπάς παγωμένα φρούτα στο μούλτι και να φτιάχνεις κάτι σαν σορμπέ!
Vassilis_24 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Σας διαφεύγει κάτι, τα παιδιά ποτέ δεν επέλεγαν τα παγωτά επειδή είναι υγιεινά αλλά επειδή είναι εθιστικά νόστιμα και μια γρανίτα από φρούτα είναι ωραία και υγιεινή αλλά ποτέ δε θα μπορέσει να φτάσει τη γεύση ενός παγωτού.Δεν είναι δύσκολο πάντως να φτιάξεις και μόνος σου παγωτό, ακόμα και χωρίς παγωτομηχανή
Speculoos Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Όποιος δε θέλει να χάνεται στα μικρά γράμματα της ετικέτας, αρκεί να ψάξει στην αρχη των συστατικων (συνήθως είναι με κεφαλαια) αν γράφει ΠΑΓΩΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ή ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑ. Τότε θα είναι σίγουρος ότι στα συστατικά θα υπάρχει "κάτι" το οποίο προήλθε από γάλα. Για οτιδήποτε άλλο (γρανίτα, παγωτό, παγωτό με φρούτα, παγωτό FF, σορμπέ) η χρήση υλικών που προήλθαν από το γάλα δεν είναι υποχρεωτική. Σημείωση: Χωρίς παγωτομηχανή, ακόμα και με την τεχνική των μανάδων μας που έκαναν "παγωτό" ξεκινώντας από το προηγούμενο βράδυ και χτυπώντας το μπολάκι με το κουτάλι κάθε 3 ώρες αυτό που φτιάχνουμε σπίτι είναι τεχνικά ένα παγωμένο γλυκό και όχι παγωτό. Για αποτέλεσμα που θα μοιάζει πιο κοντά σε παγωτό εμπορίου, είναι ο τρόπος "σακούλα" που είναι και μια μικρή εξομείωση της πραγματικής διαδικασίας παρασκευής παγωτού.
haris_216 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Όποιος δε θέλει να χάνεται στα μικρά γράμματα της ετικέτας, αρκεί να ψάξει στην αρχη των συστατικων (συνήθως είναι με κεφαλαια) αν γράφει ΠΑΓΩΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ή ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑ. Τότε θα είναι σίγουρος ότι στα συστατικά θα υπάρχει "κάτι" το οποίο προήλθε από γάλα. Για οτιδήποτε άλλο (γρανίτα, παγωτό, παγωτό με φρούτα, παγωτό FF, σορμπέ) η χρήση υλικών που προήλθαν από το γάλα δεν είναι υποχρεωτική. Σημείωση: Χωρίς παγωτομηχανή, ακόμα και με την τεχνική των μανάδων μας που έκαναν "παγωτό" ξεκινώντας από το προηγούμενο βράδυ και χτυπώντας το μπολάκι με το κουτάλι κάθε 3 ώρες αυτό που φτιάχνουμε σπίτι είναι τεχνικά ένα παγωμένο γλυκό και όχι παγωτό. Για αποτέλεσμα που θα μοιάζει πιο κοντά σε παγωτό εμπορίου, είναι ο τρόπος "σακούλα" που είναι και μια μικρή εξομείωση της πραγματικής διαδικασίας παρασκευής παγωτού. Πως ακριβώς ορίζεις τι είναι "παγωτό" και τι "παγωμένο γλυκό"; (αναφέρομαι στην δική σου ερμηνεία αφού η σχετική του υπουργείου που διαχωρίζει το παγωτό από το παγωμένο γλύκισμα έχει σαν διαφορά τα υλικά) Και τι είναι το "παγωτό εμπορίου"; Αναφέρεσαι στα mainstream (πχ ξυλάκι ΕΒΓΑ) ή "χειροποίητο" παγωτό μικρής γκουρμέ βιοτεχνίας (με σχετικό "έπαθλο" την τιμή); Συγνώμη για ερωτήσεις μου αλλά έχει τουλάχιστον ενδιαφέρον όταν τη στιγμή που όλες οι μεγάλες βιομηχανίες λανσάρουν προϊόντα του στυλ "όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά" εμείς να θεωρούμε ως στόχο και υπέρτατη επιτυχία το "παγωτό εμπορίου" ΥΓ το μόνο δυστυχώς το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί από τον ιδιώτη είναι το "soft serve". Δηλαδή παγωτό που δεν θα παγώνει (πέτρα) και άρα θα μπορείς να το φας αμέσως μόλις βγει από την κατάψυξη. Για την απόλαυση της home made εκδοχής του παγωτού, δυστυχώς θα πρέπει πάντα να περιμένουμε κάνα 10λεπτο αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη πριν το σερβίρουμε
Speculoos Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Στη σημείωσή μου αναφέρομαι τεχνικά (δλδ τον τρόπο παρασκευής) για το παγωτό και όχι νομικά (για το τι πρέπει να περιέχει, τι πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, κτλ). Τεχνικά λοιπόν το παγωτό, είναι ένα γαλάκτωμα νερού, λίπους και αέρα. Ο αέρας είναι αυτός που δίνει χαρακτηριστικά όπως η υφή, πόσο συμπαγές είναι κτλ. Σε κάθε κουταλιά παγωτού που απολαμβάνεις ένα 20, 30 ακόμα και 50% είναι αέρας. Όταν λοιπόν στη διαδικασία που κάνεις σπίτι σου δεν προσθέσεις τον αέρα, τότε αυτό που θα πάρεις είναι ένα παγωμένο γλυκό γιατί ουσιαστικά έφτιαξες μια βάση με το λίπος, το νερό, έβαλες τις πρωτείνες σου και τη ζάχαρή σου και τα άφησες να παγώσουν. Τον όρο παγωτό εμπορίου τον χρησιμοποίησα ως generic έννοια που δηλώνει την τυποποιημένη παραγωγή. Ακόμα και ο κυρ Μήτσος που φτιάχνει έναν μικρό όγκο παγωτού και τον πουλάει ως χειροποίητο, παραδοσιακό, artisanal και ό,τι άλλο, την ίδια βασική αρχή χρησιμοποιεί. Και πάμε τώρα στο νομικό κομμάτι. Η ελληνική νομοθεσία είχε τους όρους παγωτό και παγωμένο γλύκισμα (που δεν έχει σχέση με το "παγωμένο γλυκό" που αποκλειστικά τεχνικά και λίγο καταχρηστικά χρησιμποιήσα), όμως αποφάσισε να εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό κώδικα παγωτού. Πλέον δλδ, στην κατηγορία των...εδώδιμων πάγων (edible ices λέγονται στον κώδικα) έχουμε τις έννοιες της γρανίτας, παγωτού, παγωτού γάλακτος, παγωτού κρέμα, παγωτού με φρούτα (ή FF) και σορμπέ. Για την κατηγορία του παγωτού παράγωγα γάλακτος δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν, για τις κατηγορίες όμως παγωτού γάλακτος και παγωτού κρέμας η χρήση υλών γαλακτοκομικής προέλευσης είναι υποχρεωτική. Υπόψη ότι δε χρησιμοποιώ τον όρο "γάλα" για να μην πάει ο νους σας στο υγρό που βρίσκεται στο ψυγέιο μας και πίνουμε για πρωινό. Νομικά, στην παρατήρηση που έκανες για το χειροποίητο υπάρχει ένα μικρό χάος. Η Ε.Ε. έχει πετάξει το μπαλάκι στις χώρες να ρυθμίσουν μόνες τους κατά πόσο μπορεί κάποιος να λέει (και να ισχύει πέρα από το μαρκετίστικο) ότι το παγωτό του είναι χειροποίητο, από αγνά υλικά, παραδοσιακό, βασισμένο στη συνταγή της προγιαγιάς κτλ. Για το ΥΓ: Υφή soft serve μπορεί κάποιος να πετύχει στο σπίτι του (όχι με 100% επιτυχία αλλά και πάλι) με τη μέθοδο σακούλα που ανέφερα. Κρύο γάλα με ζάχαρη (κατά βούληση αλλά όχι τσιγκουνιές), μια σκόνη βανίλια (ή ακόμα καλύτερα υγρή βανίλια), τα ανακατεύεις και τα βάζεις σε πλαστική σακούλα που μπαίνει κατάψυξη. Κλείνεις καλά, βάζεις άλλη μία για ασφάλεια και μια τρίτη μεγαλύτερη. Στην μεγάλη ρίχνεις πολλά παγάκια και μπόλικο αλάτι. Αρχίζεις και κουνάς σα να πάσχεις από τελικής μορφής Πάρκινσον για τουλάχιστον κανά δεκάλεπτο. Αν δεν έχεις σπάσει τις σακούλες και δεν έχεις γίνει χάλια, δοκίμασε το αποτέλεσμά σου! Επίσης οι πλαστικές σακούλες βοηθάνε για να κρατάς το έτοιμο παγωτό σε καλύτερη κατάσταση και να μη γίνεται τελείως πέτρα. Όταν πάρεις λοιπόν το κουτί με το παγωτό, βγάλε όσο θες να φας αμέσως και το υπόλοιπο (με το κουτί φυσικά) βάλτο σε μια σακούλα κατάψυξης και κλείστην καλά. Αν ο καταψύκτης σου έχει ράφι στην πόρτα βάλτην εκεί.
Vassilis_24 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Kαλή συνταγή για παγωτό...http://www.megatv.com/proinomou/default.asp?catid=24399&subid=2&pubid=29101333
The_Judas Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Πάντα το είχα απορία... υπάρχει κάποιο κατάστημα ή εμπορική εταιρεία που να πουλάει κανονικό παγωτό;
Anorymous Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Πάντα το είχα απορία... υπάρχει κάποιο κατάστημα ή εμπορική εταιρεία που να πουλάει κανονικό παγωτό; αρκετες παγωτομανια, καγιακ και πολλες αλλες βεβαια ειναι πανακριβα
tehAllantin Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 καπου το ειχα πει. Πλεον γράφουν στις συσκευασίες των... "παγωτών" εκεί κάπου λιγο πριν τα συστατικά νομιζω, "παγωμένο γλύκισμα" και κάτι άλλο που μου διαφεύγει.
zio10 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2014 καπου το ειχα πει. Πλεον γράφουν στις συσκευασίες των... "παγωτών" εκεί κάπου λιγο πριν τα συστατικά νομιζω, "παγωμένο γλύκισμα" και κάτι άλλο που μου διαφεύγει. Πρέπει να καταργήθηκε αυτό και τα λένε όλα παγωτά πλέον. Αυτό λέει και το 1ο ποστ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα