Προς το περιεχόμενο

λειτουργικο linux


Revail1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ωραια ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια

εχω ακομα μια τελευταια

αν τλκα αποφασισω κ βαλω linux ειναι ευχρηστο για gaming φαση κ ετσι/

 

Αν τα games που θες να παίζεις τρέχουν σε linux μπορείς να τα παίξεις.

 

Σε γενικές γραμμές το μοναδικό πράγμα στο οποίο το λινουξ είναι πίσω, είναι το gaming . Είναι ελάχιστοι  λίγοι οι τίτλοι που τρέχουν σε αυτό.

 

http://osarena.net/games/ta-korifea-linux-pechnidia.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Κοίταξε προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να παρατήσω το Microsoft office και να βάλω libre. Ηδη το προσπάθησα όταν ξεκίνησα να στήνω τα βιβλία αυτά.

Εξάλλου δεν είχα μεγάλη εξοικίωση με το excel ούτε με το ms office γενικότερα πέρα από τις εργασίες της σχολής κ.λ.π. οπότε θεώρησα σωστό αν είναι να μάθω κάτι να το κάνω στο ανοικτό πρότυπο.

Το κακό είναι πως άμεσα μου ζητήθηκε να τα γυρίσω όλα σε MS Office αφού αυτό τρέχει η εταιρία.

 

Συμπερασματικά το θέμα είναι πως η όλη εργασία είναι μέρος του συνόλου μιας βιομηχανίας παραγωγής η οποία έχει στημένη όλη την βάση δεδομένων της σε microsoft office και δουλεύει με excel. access κ.λ.π. .

 

Δεν μπορώ να πω λοιπόν πως αυτό είναι εφικτό στην περίπωσή μου μιας και θα βάλω σε μπελάδες την εταιρία ....

Για αυτό ρώτησα αν υπάρχει τρόπος να δουλέψει το MS OFFICE σε linux.

Το office μπορεί να τρέξει σε linux μέσω του wine:

https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=31

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σιγουρα πιο δυσχρηστο για το μεσο χρηστη. Σκεψου οτι ενα vpn να χρειαστεις θες terminal για να το καταφερεις.

 

Γενικοτερα, ξεχνας πολλους αυτοματισμους των windows.

 

Αν εχεις ορεξη για πολυ διαβασμα και συμμετοχη στα community, συνολικα ναι ειναι καλυτερο λειτουργικο που το μεταχειριζεσαι οπως θες.

 

Αλλα αν σου κατσει η στραβη με κατι, εστω και το πιο απλο, ετοιμασου για πολυπλοκα κειμενα με εντολες κτλ. Μεχι να σου κατσει η στραβη ειναι ευχρηστο. Πιο ευχρηστο απο τα windows?Με τιποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φυσικά και είναι πιο εύχρηστο από τα Windows. Απλώς δεν έχει λογική Windows. Εχει τη δική του λογική (aka "διαφορετικές συνήθειες") και αυτό ακριβώς ξενίζει σε μερικούς που δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το Linux από το να είναι Windows Νο2. Οχι φίλε μου. Το Linux ΔΕΝ είναι Windows. Ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα γίνει. Imho καλά κάνει και δεν είναι. Οποιος θέλει Windows... βάζει Windows. Είναι τόσο απλό!

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οκ,πασο, το terminal ειναι ευκολο για το μεσο χρηστη. Γι αυτο η μεριδα του λεοντος στα οικιακα pc ανηκει στο linux. Πραγματικα θελω να μου πεις σε τι ειναι πιο ευχρηστο.εκτος αν το terminal δεν θελουμε να το λεμε δυσχρηστια, αλλα αλλη λογικη...για το μεσο χρηστη παντα. <br><br><br><br><br>

Ας πουμε το οτι αν θελω να αλλαξω φοντο πρεπει να παω σε συγκεκριμενο φακελο και να αλλαξω τα δικαιωματα σε αντμιν ωστε να δεχεται νεα αρχεια με εικονες και τουμπαλιν,δεν το λεω ευχρηστια....τουλαχιστον οχι σε σχεση με το δεξι κλικ,ορισμος ως....η αντε βρες οδηγους για εξωτερικη συσκευη που δεν ειναι προεγκατεστημενοι στο λινουξ...κολαση!<br><br><br><br><br><br>

Μπορω να δεχτω τις πολλες δυνατοτητες που εχουν οι νεες διανομες ως ανοιχτο λειτουργικο + οτι προσπαθουν να μοιαζουν στο ui που εχει συνηθισει ο κοσμος, αλλα και να γινουν πιο φιλικες για το χρηστη γενικοτερα, αλλα ακομα δεν εχουν φτασει την ευκολια χρησης των windows, που ακομα και μολις πρωτοανοιγεις το πισι σου κανει τουρ για να μαθεις βασικα πραγματα.<br>

οχι, ειναι πολυ δουλεμενα στο θεμα της ευκολιας χρησης και ειναι στην κορυφη, προς το παριν τουλαχιστον. Και το λεω αυτο εχοντας Lubuntu μπροστα μου να τρεχουν smoothly σε αρχαιο pc ( triple boot με windows xp, mx linux).

Επεξ/σία από Pseudonumo
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το γιατί το Linux δεν κυριαρχεί στο μερίδιο Desktops είναι μια μεγάλη συζήτηση που το τελευταίο πράγμα με το οποίο έχει σχέση είναι η ευχρηστία του λειτουργικού ή μιλάμε για μια μερίδα ατόμων που δοκίμασε το λειτουργικό (γιατί υπάρχει και ένα 90% που δεν τό 'χει δοκιμάσει ή δεν τό 'χει ακούσει ΚΑΝ) και δεν μπόρεσε να ξεχάσει κακές συνήθειες που είχε όσο χρησιμοποιούσε Windows. Ας πάρουμε την πιο συνήθη περίπτωση αλληλεπίδρασης με ένα λειτουργικό. Εγκαθιστάς ένα λειτουργικό ή το βρίσκεις ήδη εγκατεστημένο με τον καινούργιο σου υπολογιστή. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις μόλις ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς; Μα φυσικά να περάσεις προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες σου. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό στο κάθε λειτουργικό:

 

Windows

 

1. Ανοίγεις browser και κάνεις αναζήτηση σε σελίδες, συχνά αμφιβόλου ασφάλειας, για να κατεβάσεις το setup του προγράμματος.

2. Μόλις κατέβει τρέχεις το setup.

3. Τα Windows σε προειδοποιούν ότι η εφαρμογή μπορεί να είναι κακόβουλη, να συνεχιστεί η εγκατάσταση; Πατάς "Ναι" (το αν είναι πράγματι κακόβουλη ή όχι είναι μία άλλη ιστορία...).

4. Ρωτάει το setup αν συμφωνείς με τους όρους χρήσης του προγράμματος. Πατάς "Ναι, συμφωνώ" για να συνεχιστεί η εγκατάσταση. Κάποιοι θα μπούν στον κόπο να πατήσουν την αποδοχή των όρων, ΑΦΟΥ πρώτα διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο με τους όρους χρήσης.

5. Στη συνέχεια πρέπει να πατήσεις "Επόμενο", "Επόμενο"... "Επόμενο", "Εγκατάσταση", "Τέλος".

6. Αν το πρόγραμμα είναι trial, πιθανότατα θα μπείς στον πειρασμό να ξαναψάξεις σε σελίδες στο internet (ακόμα πιο αμφιβόλου ασφάλειας) για να βρείς κάποιο crack, serial ή key generator.

7. Επαναλαμβάνεις τα βήματα 1-6 για κάθε εφαρμογή που θες να εγκαταστήσεις ή να αναβαθμίσεις.

 

Linux

 

1. Ανοίγεις το Synaptic, το Pamac, το Octopi ή οποιοδήποτε άλλο γραφικό frontend έχει η διανομή σου για τον package manager που χρησιμοποιεί, χωρίς να ασχοληθείς με terminal.

2. Τσεκάρεις όσες εφαρμογές θέλεις να εγκαταστήσεις από την λίστα και πατάς "Εφαρμογή".

 

Αν θεωρείς την πρώτη μέθοδο πιο εύκολη και πιο ασφαλή από τη δεύτερη, πιθανότατα δεν έχεις ιδέα ούτε από ευχρηστία ούτε από ασφάλεια. Ας δούμε μερικά ακόμα παραδείγματα...

 

Αναβάθμιση λειτουργικού:

 

Στα Windows η ίδια η Microsoft προτείνει στους χρήστες της να προτιμήσουν την καθαρή εγκατάσταση από αναβάθμιση κάθε φορά που κυκλοφορεί μία νέα έκδοση του λειτουργικού. Την ίδια άποψη έχουν και οι έμπειροι χρήστες των Windows και γενικά όσοι δεν γουστάρουν να καθαρίζουν απομεινάρια της παλιάς έκδοσης μετά την αναβάθμιση. Στο Linux και ειδικά στις κυλιόμενες διανομές, η αναβάθμιση είναι υπόθεση μίας εντολής ή ενός κουμπιού (ότι προτιμάει ο καθένας) και μαζί με το λειτουργικό αναβαθμίζονται και όλα τα προγράμματα που υπάρχουν εγκατεστημένα.

 

Ασφάλεια:

 

Στα Windows δεν νοείται να σερφάρεις στο internet χωρίς να έχεις εγκατεστημένο ΚΑΙ ενημερωμένο κάποιο antivirus. Στο Linux δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσεις ανάλογο πρόγραμμα.

 

Drivers:

 

Στα Windows σχεδόν πάντα είσαι υποχρεωμένος να περνάς έναν-έναν τους drivers των συσκευών μετά από κάθε καθαρή εγκατάσταση ή αναβάθμιση. Αντιθέτως στο Linux το 90% των drivers βρίσκονται ήδη μέσα στον πυρήνα μετά από οποιαδήποτε εγκατάσταση ή αναβάθμιση.

 

Προεγκατεστημένα προγράμματα:

 

Στα Windows μετά από μια φρέσκια εγκατάσταση κρίνεται απαραίτητο να εγκαταστήσεις σουΐτα γραφείου, πρόγραμμα για πολυμέσα, πρόγραμμα για επεξεργασία εικόνας κλπ. Εκτός κι αν βολεύεσαι με το Wordpad, τον Media Player ή την ζωγραφική. Η ουσία είναι ότι κανείς σχεδόν χρήστης δεν πρόκειται να αρκεστεί σε αυτά. Γνωρίζω άτομα που από τα Windows 7 και μετά ύστερα από κάθε φρέσκια εγκατάσταση το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να εγκαταστήσουν το classic Start Menu γιατί αλλιώς δεν την παλεύουν. Βλέπεις η Microsoft αποφάσισε για 'σένα πριν από 'σένα ότι σε κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού της θα πρέπει να αφαιρεί αντί να προσθέτει επιλογές, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η εγκατάσταση τρίτων προγραμμάτων για να επαναφέρεις την χαμένη λειτουργικότητα. Στο Linux υπάρχουν δεκάδες διανομές με προεγκατεστημένα και κατηγοριοποιημένα στο μενού εφαρμογών (και όχι χύμα μέσα σε ένα φάκελο Programs) πάσης φύσεως προγράμματα που καλύπτουν και την παραμικρή ανάγκη: LibreOffice, VLC, Gimp, Firefox, Thunderbird κλπ.

 

Αυτό που αποκαλείς "κορυφή ευκολίας" (Windows) για 'μένα δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω, πέρα από ατελείωτο χάσιμο χρόνου...

Επεξ/σία από Oxygene
  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ας πουμε το οτι αν θελω να αλλαξω φοντο πρεπει να παω σε συγκεκριμενο φακελο και να αλλαξω τα δικαιωματα σε αντμιν ωστε να δεχεται νεα αρχεια με εικονες και τουμπαλιν

 

Οτι να ναι...

 

Αλλα αν σου κατσει η στραβη με κατι, εστω και το πιο απλο, ετοιμασου για πολυπλοκα κειμενα με εντολες κτλ.

 

Oτι να ναι x2

 

Ο Oxygene τα εξηγησε ωραιοτατα.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω άλλο ένα δείγμα της "ευχρηστίας" των windows:

Πόσο συχνά χρειάζεται η επανεκκίνηση του υπολογιστή, η οποία είναι αναπόφευκτη για την ενημέρωση των αρχείων συστήματος και πολλές φορές διαρκεί αρκετή ώρα, ενώ βγαίνει το μήνυμα "γίνονται ενημερώσεις μην απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας...". Το μόνο λειτουργικό που δεν ξέρεις πότε θα κλείσει ο υπολογίστής, πατάς το κουμπί και προσεύχεσαι :-D :-D :-D :-D :-D :-D

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και το θεμα θα κλειδωθει οπως παμε, παιρνω βαθια ανασα και ξεκιναω.

 

Σχετικα με την δημοτικοτητα του λινουξ.

Οσα συστηματα αναφερονται παραπανω ειναι ειτε mission critical. ειτε embedded. Αντε για τα mission critical να το δεχτω πως μαμαει κλπ. Τα περισσοτερα embedded ειναι με επεξεργαστες που δεν ειναι x86, αρα δεν μπορουν εκ των πραγματων να παρουν windows. Δεν συνεχιζω για τις αναπηριες των arm κλπ γιατι θα τελειωσω αυριο.

Επισης, εταιριες οπως το fb, η google, η amazon κλπ τρεχουν οτι διανομη τρεχουν για λογους σερβερ. Δεν εχουν arch ή ubuntu ή κατι αναλογο, γιατι η σταθεροτητα μετραει περισσοτερο απο την φρεσκαδα.

Επισης, αν εμφανιστει καπου κατι, υπαρχει support το οποιο ασχολειται, επι πληρωμη παντα, και το επιλυει αμεσα.

Ποιον απλο χρηστη τον ενδιαφερουν τα παραπανω? Κανεναν, επειδη απλα ο απλος χρηστης θελει τον τελευταιο ff, desktop με εφε και αλλα τετοια.

 

Σχετικα με το ανοιχτο λογισμικο.

Ναι, δεχομαι οτι μπορουν να δουνε τον πηγαιο κωδικα κλπ. Πιστευει κανεις πως ο μεσος desktop χρηστης εχει την εμπειρια να καταλαβει κατι ή να τροποποιησει/βελτιωσει κατι και να το παρουσιασει για δικο του?

Ας πουμε οτι ο απλος χρηστης δεν το κανει και το κανει ο προχωρημενος. Αυτο που θα κανει θα ειναι αξιο προσοχης ή ειναι μια απο τα ιδια (πχ openoffice > libreoffice) ή κατι που θα σταματησει μετα απο 1-2 χρονια, για οποιονδηποτε λογο (πχ mplayer2)?

 

Και αναποδα. Πχ. τοσος κοσμος παραπονιεται οτι το gimp ειναι πολυ πισω σε σχεση με το photoshop. Ειδατε καποιο fork ή καποιον να προσπαθησει να συμπληρωσει καποιο feature? 5 χρονια πριν, το 2010, ειχα πει πως το τοτε gimp δεν μπορει καν να συγκριθει με το photoshop 7 (εποχης 2004). 5 χρονια αργοτερα και το σημερινο gimp ακομα δεν πλησιαζει καν το photoshop 7, εφαρμογη 10ετιας! Δεν βρεθηκε ουτε ενας να κανει κατι ουσιαστικο, εκτος απο το "τωρα μπορειτε να στριμωξετε τα 5-6 παραθυρα του gimp σε 1, το οποιο λειτουργει σαν tiling wm (μεγαλονοντας ενα, μικραινει το διπλανο)".

 

Για να μην ερθω στον καβαλημενο developer. Τον "εγω ετσι το κανω και ετσι θελω να το κανει και ο χρηστης, οποτε στα @@ μου τι νομιζετε!". Παραδειγματα? Δεκαδες! Απο το gnome που δεν εκανε logout αν ησουν ο μονος χρηστης στο συστημα και το kde με το balloo που δεν κλεινει, μεχρι το (προσωπικη εμπειρια) "το ταδε πακετο δεν χρησιμοποιηται πλεον. μπορεις να το βγαλεις. και να βαλεις αυτο?" και απλα να βγαζει το παλιο αλλα να μην το αντικαθιστα, οποτε να πηδαει το χρηστη! Εχετε ακουσει καποιο παρομοιο παραπονο για κλειστο λογισμικο?

 

Σχετικα με τα filesystems και το ξεχωριστο home.

Ναι και στα windows γινεται να εχιες το φακελο users σε αλλο partition ή σκληρο. Οσον αφορα τα filesystems, ισως να χρησιμοποιω λαθος hardware, αλλα δεν ειδα ακομα καποια καρτα μνημης ή memory stick σε ext4 ή κατι αλλο. Αντιθετα, ειδα πολλες με exfat και ntfs. Γιατι? Συμβατοτητα. Με οτιδηποτε.

Παραδεχομαι οτι το ext4 ειναι καλυτερο του ntfs ομως.

 

Εφαρρμογες.

Παραδεχομαι οτι η λειτουργια του package manager ειναι απο τα σημεια που το λινουξ υπερτερει. Η δουλεια του pm ομως δεν ειναι (μονο) αυτη. Δουλεια του ειναι να υπαρχει στο συστημα του χρηστη μονο μια εκδοση της ταδε βιβλιοθηκης η εφαρμογης, και αυτες παντα παρεχονται απο καποιο repo.

Αυτος ο συγχρονισμος ειναι που δημιουργει προβληματα

 

- αναγκαζεσαι να "ρευσεις" παρακατω. Δεν παιζει, ουτε εγκαθισταται, μια εφαρμογη του 2015 σε διανομη του 2012, επειδη η εφαρμογη του 2015 θελει και βιβλιοθηκες του 2015, που προφανως δεν υπαρχουν σε διανομη του 12.

Ναι αλλα... τα 7 ειναι του 2009 και μπορω να βαλω τον vlc/ff/chrome/ του 2015. Βασικα, μπορω να βαλω οτι θελω, πχ εχω την επιλογη αναμεσα σε office 2013 ή office 2016!

 

- οταν καποια εφαρμογη ή πακετο πηδιεται απο upstream, το λουζεται ο απλος χρηστης γιατι αυτο του παρεχει το repo και γιατι σε αυτο θα ενημερωθει, με το ζορι. Ναι, ευχομαι να μην ειχα αναβαθμησει τον mpv σε 0.11 (προβλημα με τους υποτιτλους) και τον vlc πανω απο 2.0.8 (προβλημα με το dlna).

Ειδικα για τον vlc η κατασταση ειναι απαραδεκτη, μιας και υπαρχουν bug reports εδω και 18 μηνες και ακομα δεν εχει φτιαχτει. Η απαντηση στο γιατι δεν εχει φτιαχτει ακομα, απο fanboys και devs, ειναι "φτιαχνουμε τον vlc 3 που θα μαμαει, αρα δεν εχουμε χρονο να ασχοληθουμε!". Btw, δοκιμαζω κατα καιρους nightly builds της 3, αλλα ακομα δεν εχει φταιχτει το θεμα με το dlna. Μαλλον εχω καταλαβει κατι λαθος στην εννοια του "θα μαμαει". Αχ ποσο καλο ειναι που ειναι opensource! NOT!

Και για να προλαβω μερικους που θα προτεινουν αλλο player, ο vlc και το kodi ειναι οι μονες εφαρμογες που μπορουν να παιξουν κατι μεσω dlna στο λινουξ.

 

Αναβαθμηση

Και στα windows γινεται αναβαθμηση απο εκδοση σε εκδοση. Και στο λινουξ συστηνεται εγκατασταση απο την αρχη αντι αναβαθμησης απο εκδοση σε εκδοση.

Αληθεια, σε μια ρεουσα διανομη, θα ειχα την ιδια ευκολια της "αναβαθμησης με μια εντολη" αν την αφηνα ανενημερωτη για 1 χρονο πχ (μεσος χρονος αναμεσα σε 2 releases μιας μη ρεουσας διανομης)? Δεν νομιζω.

 

Drivers.

Και τα windows εχουν drivers απο τη μανα τους. Καποτε εβαζα δισκετα και παταγα f6 για να βαλω xp, σημερα οι drivers υπαρχουν απο την αρχη. Καποτε, μετα την εγκατασταση, εβαζα drivers για τις usb3, σημερα υπαρχουν ετοιμοι στα 8.1 και 10.

Καποτε, δεν υπηρχε ο ath5k στον πυρηνα. Τον εβαζα? Οχι, περιμενα να τον περιλαβουν στον πυρηνα. Στα windows τον εβαζα. Καταλαβαινετε που το παω...

 

Προεγκατεστημενα.

Φανταζομαι ειναι προφανης ο λογος για τον οποιο δεν μπορει ενα iso της ms να περιλαμβανει office, media player κλπ. Αγοραζεις μονο το λειτουργικο και τιποτε αλλο. Αν θες και "το αλλο", υπαρχουν δεκαδες windows black/gold/nvidia/mitsos/olympiakos editions με προεγκατεστημενη σαβουρα στα τορρενταδικα. Αυτο ειναι το πραγματικο αντιστοιχο των ετοιμων διανομων.

Αναποδα τωρα. Χρησιμοποιει κανεις τον μαμα browser/mail client/media player κλπ των gnome και kde? Οχι. Οπως θα βαλεις πχ τον mpc-hc για να αντικαταστησεις τον wmp, για τον ιδιο λογο βαζεις και τον smplayer για να αντικαταστησεις τον totem/dragon player.

Και, αντιθετα με το τι πιστευουν οι περισσοτεροι, ο μαμα web browser του gnome δεν ειναι o ff, ουτε το tb ο μαμα mail client. Ειναι επιλογη αυτων που εστησαν τη διανομη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

"Σχετικα με το ανοιχτο λογισμικο.

Ναι, δεχομαι οτι μπορουν να δουνε τον πηγαιο κωδικα κλπ. Πιστευει κανεις πως ο μεσος desktop χρηστης εχει την εμπειρια να καταλαβει κατι ή να τροποποιησει/βελτιωσει κατι και να το παρουσιασει για δικο του? "

 

- Κανείς δεν είπε πως ο μέσος desktop χρήστης θα το κάνει. Θα το κάνουν άλλοι εκατομμύρια χρήστες και άμα θέλει οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει τον κώδικα και τι ακριβώς κάνει αυτο που τρέχει στον υπολογιστή του. Δεν μπορεί να δει όμως τον κλειστό κώδικα, που μοιράζει πληροφορίες στοχευμένες για κάθε χρήστη στην μαμά m$.

 

"Φανταζομαι ειναι προφανης ο λογος για τον οποιο δεν μπορει ενα iso της ms να περιλαμβανει office, media player κλπ. Αγοραζεις μονο το λειτουργικο και τιποτε αλλο. Αν θες και "το αλλο", υπαρχουν δεκαδες windows black/gold/nvidia/mitsos/olympiakos editions με προεγκατεστημενη σαβουρα στα τορρενταδικα. Αυτο ειναι το πραγματικο αντιστοιχο των ετοιμων διανομων."

 

- Ε όχι δα....

 

 

Τέλος πάντων η συζήτηση άρχισε για την ασφάλεια. Και σε αυτό απάντησα και πιστεύω σε κάλυψα.

Όπως είπε ένας φίλος πιο πάνω πολύ σωστά, το linux δεν είναι windows.

Με 2 εντολές στο terminal κάνω την δουλειά μου, ενώ εσυ χρειάζεσαι 10 λεπτά ψάχνοντας στο google "free program για xxx", το κατεβάζεις, το κάνεις install και μετά το τρέχεις (και δώρο 2 malware).

περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

 

 Θα κλείσω λέγοντας πως κανείς δεν ανάγκασε κανέναν να βάλει linux.

Κάποιοι μπροστά σε μια διανομή βλέπουν Προβλήματα, Εμπόδια, γιατί σκέφτονται windows. Κάποιοι άλλοι βλέπουν κάτι διαφορετικό, κάτι που τους αρέσει, κάτι που αγαπάνε.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το λινουξ ευτυχώς ή δυστυχώς είναι για άτομα που έχουν σχέση με τη πληροφορική. Είτε φοιτητές είτε προγραμματιστές, είτε δικτυάδες. Υστερεί σε γραφιστικά εργαλεία, σε games και σε πλατφόρμα office. Είναι όμως ένα συλλογικό-συνολικό project που on the long run θα κυριαρχήσει και στο desktop. Είναι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθει που βοηθά σε αυτό. Είναι η φιλοσοφία του. Τα μόνα εμπόδια είναι και αυτα μεσα στη φιλοσοφία του. Είναι free και μπορει ο καθένας να το διαμορφώσει οπως θέλει. Υπάρχει ήδη κατακερματισμός καθως πολλές ομάδες φτιάχνουν δικές τους διανομές ενω θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε λίγες (2-3 ή το πολύ 5-6).

Τώρα για τον απλό χρήστη αν υπάρχει χρόνος, διάθεση, μεράκι  δε βλέπω το λόγο γιατι να μη το δοκιμάσει.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@jim_p

 

Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι στο Linux δεν υπάρχουν ούτε προβλήματα, ούτε bugs. Οπως επίσης πουθενά δεν έγραψα ότι στα Windows απαγορεύεται να ρυθμίσεις ή να εγκαταστήσεις non-Microsoft εφαρμογές. Το θέμα είναι ότι από default δεν έχουν καμία σχέση με το "τέρας ευκολίας" που προσπαθεί να παρουσιάσει παραπάνω ο pseudwnumo. Υπάρχουν "αναπηρίες" (για να χρησιμοποιήσω τη δική σου ορολογία) που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες ολόκληρες χωρίς να ενδιαφέρει στο παραμικρό τους developers της Microsoft να εξαλείψουν (αυτούς τους οποίους ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ στην ουσία όταν αγοράζεις το προϊόν που ονομάζεται Windows). Οι μισές μάλιστα από αυτές τις αναπηρίες είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στο λειτουργικό που ποτέ δεν πρόκειται να δείς να διορθώνονται εάν η Microsoft δεν επανασχεδιάσει τα Windows από την αρχή. Για παράδειγμα εν έτει 2015 και στα Windows ακόμα δεν μπορείς να εγκαταστήσεις/απεγκαταστήσεις προγράμματα χωρίς να "πηδηχθεί" (για να χρησιμοποιήσω μία άλλη δική σου έκφραση) η registry. Πραγματικό multiuser? Ανύπαρκτο (όχι, δεν αναφέρομαι σε logout-login). Είναι το μόνο λειτουργικό που σε υποχρεώνει να μελετάς ένα-ένα τα updates ΠΡΙΝ περαστούν για νά 'σαι σίγουρος ότι δεν θα περαστούν στο σύστημα τηλεμετρίες και άλλες μαλακίες που η Microsoft αποφάσισε για "το καλό σου" ότι πρέπει να περαστούν στο σύστημα σου ή σε πιο extreme περιπτώσεις ότι δεν θα περάσει ακόμα και ολόκληρα τα 10. Γιατί δεν έρχονται με σοβαρές προεγκατεστημένες εφαρμογές; Δεν χρειάζεται να είναι επί πληρωμή. Αλλά βέβαια, θα πέσει η υπόλυψη της μαμάς Microsoft εάν συμπεριλάβει ΚΑΙ ελεύθερες εφαρμογές. Το γεγονός ότι κυκλοφορούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεκάδες ΧΑΚΑΡΙΣΜΕΝΕΣ, ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ και ΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ διανομές των Windows στο internet, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ σαν σοβαρό επιχείρημα. Επίσης, είναι το μόνο λειτουργικό που ο χρήστης εάν θέλει να περάσει εφαρμογές πρέπει να ψαχτεί σε σκόρπιες σελίδες του internet μακριά από κάποια centralised εφαρμογή τύπου package manager. Ακόμα και τα *BSD στο συγκεκριμένο κομμάτι θεωρούνται πιο εύχρηστα. Ο λόγος που το Office 2013 ή ο Firefox 41 μπαίνει στα 7 και τρέχουν με την μία είναι γιατί τα εκτελέσιμα των εφαρμογών εξαρτώνται από στατικές βιβλιοθήκες. Θεωρητικά και στο Linux γίνεται και μάλιστα εφαρμογές που εγκαθίστανται μέσα στο /opt εδώ και χρόνια ακολουθούν ένα ανάλογο μοντέλο. 'Η εμπορικές εφαρμογές και παιχνίδια. 'Η ακόμα μπορείς να μετατρέψεις ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εφαρμογή σε portable με προγράμματα όπως το cde. Ο λόγος που ΔΕΝ προτείνεται σαν default μέθοδος είναι ότι το Linux είναι modular λειτουργικό που η default μεθολογία είναι να περνάς βιβλιοθήκες ΜΙΑ φορά στο σύστημα σου αντί για 800 για 800 διαφορετικές εφαρμογές. Αν είναι να έχω ένα σύστημα το οποίο δεν σπάει προτιμώ να κάνω ένα full update ολόκληρη την διανομή μου τουλάχιστον μια φορά το μήνα ή το δίμηνο. Σε τι θα κολλήσω; Στο 1GB πακέτων που με ενερώνει ο package manager ότι πρέπει να κατέβουν; Big deal! Ολοι σχεδόν στις μέρες μας χρησιμοποιούμε μια σύνδεση τουλάχιστον 2άρα DSL που είναι υπεραρκετή για να αναβαθμίσεις το σύστημα σου μέσα σε 2-3 ώρες. Δεν μιλάμε για την Ελλάδα του 2000 και του dialup αλλά για την Ελλάδα του 2015 και των ευρυζωνικών συνδέσεων που υπάρχουν πλέον σε κάθε σπίτι. Στο κάτω κάτω της γραφής προτιμώ χίλιες φορές να κατεβάσω χρήσιμα updates παρά σπασμένα προγράμματα και ενημερώσεις που ζητάει οποιοδήποτε antivirus, antispyware ή δεν ξέρω και 'γώ τι άλλο anti- επιβάλεται να έχεις εγκατεστημένο και να τρέχεις ΜΟΝΙΜΑ στο background ως σύνησθαι στα Windows. Update μετά από 1 χρόνο; Ναι, γίνεται. Πριν λίγους μήνες αναβάθμισα υπολογιστή που έτρεχε Arch, όχι δικό μου, που είχε να αναβαθμιστεί ένα χρόνο. Για την ακρίβεια 11 μήνες και κάτι ψιλά. Η αναβάθμιση όχι απλά ολοκληρώθηκε απροβλημάτιστα, αλλά το σύστημα τρέχει το ίδιο σφαίρα όπως την πρώτη μέρα εγκατάστασης του λειτουργικού. Στα 5 χρόνια που ασχολούμαι με το Arch έχω ξεχάσει παντελώς την έννοια του format στους τρείς υπολογιστές που έχω στο σπίτι (ανάμεσα τους και ένα αρχαίο laptop του 2002 που είμαι σίγουρος ότι είναι πιο αδύναμο και από το "μπρίκι" που αναφέρεις ανά καιρούς εδώ ή σε διπλανό τρολοforum). Το καλό με το ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ότι δεν περιορίζει τις επιλογές σου. Δεν μιλάμε για το 2002 που έπρεπε αναγκαστικά να τρέχεις ή KDE ή Gnome για να έχεις ένα παραγωγικό workstation. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα desktop environments/window managers που συντηρούνται τακτικά και καλύπτουν και τις πιο βιτσιόζικες ανάγκες. Γιατί να περιορίζεσαι σε έναν όταν υπάρχουν επιλογές; Αναφέρεις τί δεν ενδιαφέρει τον απλό χρήστη και λίγο παρακάτω αναφέρεις το Photoshop. Για πες μου, ποιον απλό χρήστη δεν τον καλύπτει το Gimp και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει (και να ξοδέψει εκατοντάδες ευρώ, αν θέλει να λέγεται νόμιμος) Photoshop για να καλύψει τις ανάγκες του; Και κάτι τελευταίο. Βγάζοντας χολή ή με την γκρίνια και την κλάψα δεν κερδίζεις τίποτα. Ούτε λύνεις τα προβλήματα σου (τα όποια είναι αυτά).

Επεξ/σία από Oxygene
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τον email client το kmail το χρησιμοποιούσα για χρόνια πριν τον σπάσουν για να τον αναβαθμίσουν.. Μερικά άλλα προγράμματα που χρησιμοποιώ συνέχεια είναι το libreoffice δεν έχω δουλέψει ποτέ με office εδώ που τα λέμε, το gimp, το inkscape φοβερά προγράμματα και τα τρία τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμπερασματικά το θέμα είναι πως η όλη εργασία είναι μέρος του συνόλου μιας βιομηχανίας παραγωγής η οποία έχει στημένη όλη την βάση δεδομένων της σε microsoft office και δουλεύει με excel. access κ.λ.π. .

 

Δεν μπορώ να πω λοιπόν πως αυτό είναι εφικτό στην περίπωσή μου μιας και θα βάλω σε μπελάδες την εταιρία ....

Για αυτό ρώτησα αν υπάρχει τρόπος να δουλέψει το MS OFFICE σε linux.

 

Επίσημος τρόπος (έκδοση από την MS) δεν υπάρχει.

Μπορείς να τρέξεις όμως το Office χρησιμοποιώντας το CrossOver της Codeweavers (επί πληρωμή, με την αντίστοιχη υποστήριξη) ή μέσω του wine.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Συμπερασματικά το θέμα είναι πως η όλη εργασία είναι μέρος του συνόλου μιας βιομηχανίας παραγωγής η οποία έχει στημένη όλη την βάση δεδομένων της σε microsoft office και δουλεύει με excel. access κ.λ.π. .

 

Δεν μπορώ να πω λοιπόν πως αυτό είναι εφικτό στην περίπωσή μου μιας και θα βάλω σε μπελάδες την εταιρία ....

Για αυτό ρώτησα αν υπάρχει τρόπος να δουλέψει το MS OFFICE σε linux.

Εφόσον πρόκειται για δουλειά, καλά θα κάνεις να μείνεις στο προτεινόμενο και υποστηριζόμενο OS για MS Office. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, windows.

 

Εναλλακτικές φυσικά και υπάρχουν, αλλά θα χρειαστούν χρόνο και εξοικείωση που προφανώς δεν έχεις.

 

ΥΓ. Ελπίζω μόνο να μην τρέχετε σπασμένα Windows XP...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...