Σφοδρή επίθεση του Σύνδεσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) προκάλεσε η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει στην γενικότερη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και το άτμισμα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται καπνικό προϊόν και ως εκ τούτου η χρήση του θα οφείλει να απαγορευτεί σε όλους τους κλειστούς χώρους.

 

Η αντίδραση του ΣΕΕΗΤ δεν άργησε να έρθει, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας.

 

"Στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα, όμως, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου" αναφέρουν τα μέλη του ΣΕΕΗΤ.

 

Παρόλα αυτά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αλλά και η αμερικανική, υπογραμμίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος, ενώ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθει στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το «σκαλοπάτι» για να περάσουν οι έφηβοι στο συμβατικό τσιγάρο.

 

Κερασάκι στην τούρτα, μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και έδειξε ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την πνευμονική λειτουργία των ατμιστών.

 

Link.png Site: Healthingr