Η εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος τηλεματικής στα λεωφορεία της Αθήνας είναι πλέον γεγονός, τρία χρόνια μετά την εξαγγελία διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου.

Η πρώτη γραμμή που εντάσσεται στο σύστημα είναι η γραμμή 224 (Kαισαριανή-Eυελπίδων-Πολύγωνο) και σταδιακά, ειδικά μέσα στην επόμενη χρονιά, θα πρέπει να περιμένουμε επέκταση σε περισσότερες γραμμές.

 

Σε δηλώσεις του στο insomnia.gr, ο υπεύθυνος του έργου κ. Πολυδωρόπουλος μας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ανάδοχου, ο τηλεματικός εξοπλισμός θα πρέπει έως και την 1 Ιανουαρίου 2016 να βρίσκεται εγκατεστημένος σε 1000 στάσεις στην πρωτεύουσα καθώς και σε 2.000 οχήματα, από τα οποία τα 1750 είναι λεωφορεία και τα 250, τρόλεϊ.

 

Ειδικά για τα λεωφορεία, το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού πίνακα ο οποίος, όπως και στο Μετρό, θα αναφέρει την επόμενη στάση και το χρόνο που απομένει να φθάσει το λεωφορείο σ’ αυτή ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας που επικρατούν. Στις στάσεις, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία, ηλεκτρονικός πίνακας ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την έλευση του επόμενου λεωφορείου, με ένδειξη στα δεξιά του αριθμού της γραμμής και με το στίγμα να ανανεώνεται ανά 20 δευτερόλεπτα. Αρχικά και εξαιτίας της μιας γραμμής που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο πίνακας εμφανίζει το χρόνο άφιξης των επόμενων 4 δρομολογίων ενώ μελλοντικά, και ανάλογα με τη στάση, θα μπορούν να αναγράφονται οι αφίξεις έως 4 διαφορετικών γραμμών.

 

oasathlematiki.JPG

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται όχι μόνο από τις ηλεκτρονικές στάσεις ή την επίσημη ιστοσελίδα η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη, αλλά και από mobile εφαρμογές που θα κυκλοφορήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά, με την έκδοση για Android να βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο. Η εφαρμογή θα εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έλευση του επόμενου λεωφορείου στη στάση που ενδιαφέρει το χρήστη επιλέγοντας μέσα από σχετική λίστα αλλά και με βάση τη θέση του, κάνοντας χρήση του δέκτη GPS της συσκευής.

 

Σε ερώτηση μας για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κυκλοφορία API που θα δίνει τη δυνατότητα σε προγραμματιστές να ενσωματώσουν τα δεδομένα της τηλεματικής στις εφαρμογές τους, ο κ. Πολυδωρόπουλος μας ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα.

 

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της εταιρείας Advanced Transport Telematics στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση και υποστήριξη λειτουργίας, η βασική υποδομή του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30/6/2015, με το σύστημα να παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία την 1/1/2016. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να γίνουν γνωστές σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.