Τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη διαδικασίας Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ΑΛΣ) στο Δίκτυο των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, αποφάσισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες), κ. Γ. Θωμόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 6 Μαρτίου, «το έργο της επιτροπής θα είναι η σύνταξη σχεδίου διαδικασίας, για την κυκλοφορία συρμών στις Γραμμές 2 & 3, µε ενεργοποιημένο το σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ΑΛΣ), καθώς και η σύνταξη σχεδίων οδηγιών εργασίας, που ενδεχομένως α̟παιτηθούν, σε συνεργασία µε τις αρμόδιες – εμπλεκόμενες οργανωτικές μονάδες».

 

Οι συρμοί «3ης γενιάς» του Μετρό, που δόθηκαν στην κυκλοφορία από το καλοκαίρι του 2013, διαθέτουν σύστημα αυτόματης λειτουργίας για κίνηση χωρίς οδηγό. Χάρις σε αυτό το σύστημα, μπορούν να διατηρούν σταθερή ταχύτητα, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από προπορευόμενους συρμούς, να επιβραδύνουν από τον έναν σταθμό στον άλλον, και να ξεκινούν χωρίς καμία παρέμβαση.

 

Μάλιστα, οι συρμοί διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος. Έτσι, μπορούν να αγγίζουν ταχύτητα έως και 80 χλμ/ώρα, όσο δηλαδή είναι και το μέγιστο όριο που επιτρέπεται στο υπόγειο τμήμα του Μετρό.

 

Στην απόφαση αναφέρεται πως τα σχέδια της επιτροπής θα κατατεθούν έως τις 24 Μαρτίου στο Τµήµα Διαχείρισης Ποιότητας και Πιστο̟ποίησης, του Τομέα Ποιότητας, Πιστο̟ποίησης και Περιβάλλοντος, για ̟περαιτέρω ενέργειες έκδοσης της διαδικασίας και των οδηγιών έως τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία νύξη για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια αυτόματης λειτουργίας.