Ο Charles Townes, ο Φυσικός που με την εργασία του βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας λέϊζερ πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Η καριέρα του επεκτάθηκε πέρα από το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία λέϊζερ, στην αστρονομία αλλά και στην πνευματικότητα.

Ο Δρ. Townes είχε μία εκπληκτική καριέρα ως επιστήμονας, με αποκορύφωμα τον Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1964 αλλά είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο “εφευρέτης” του λέϊζερ. Ο Townes επίσης ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της υπέρυθρης αστρονομίας ενώ επιπλέον ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε με τις παρατηρήσεις του νερό στο διάστημα. Τα εισαγωγικά στο “εφευρέτης” δεν βρίσκονται εκεί για να μειώσουμε το έργο του στον τομέα της τεχνολογίας των λέϊζερ, αλλά για να θυμίσουμε ότι ο Townes κατασκεύασε το πρώτο μέϊζερ στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, που χρησιμοποιούσε ενίσχυση μικροκυμάτων αντί για ενίσχυση φωτός.

 

Οι Gordon Gould του ARPA (σήμερα DARPA) και Ted Maiman στο Hughes Labs εργάστηκαν πάνω σε μία παρόμοια τεχνολογία στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρώτο πρακτικό λέϊζερ κατασκευάστηκε από τον Ted Maiman το 1960, εργαζόμενος κατά μέρος και πάνω στην δημοσιευμένη έρευνα του Townes.

 

O Charles Townes, μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1964 με του Ρώσους επιστήμονες N.G. Basov και Aleksandr Prokhorov επειδή και εκείνοι εργάζονταν παράλληλα πάνω στην τεχνολογία λέϊζερ στην Σοβιετική Ένωση αν και ανεξάρτητα.

 

Αργότερα, ο Townes έγινε γνωστός επειδή υποστήριξε την ιδέα ότι η επιστήμη και η θρησκεία κάποια μέρα θα συγχωνευθούν αποκαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας. "Βλέπω την επιστήμη και την θρησκεία ως δύο αρκετά παράλληλα πράγματα, πολύ περισσότερο παρόμοια από όσο οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται και ότι μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να συγκλίνουν" θα πει ο Townes σε κοινό στο Χάρβαρντ το 2005. “Είναι ένα φανταστικά εξειδικευμένο σύμπαν, αλλά πώς δημιουργήθηκε;"

 

 

 

Link.png Site: Gizmodo