Είναι γνωστό πως η Qualcomm αναπτύσσει ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, με την επωνυμία Halo.

Τώρα, φαίνεται πως προχώρησε την ιδέα ένα βήμα πιο μπροστά, δημιουργώντας ένα σύστημα δυναμικής φόρτισης οχημάτων (DEVC), το οποίο αναλαμβάνει να “φουλάρει” την μπαταρία των αυτοκινήτων καθώς αυτά κινούνται πάνω σε αυτό.

 

Το Halo DEVC, όπως το ονομάζει, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Η Qualcomm δημιούργησε μια μικρή πίστα 100 μέτρων στις Βερσαλίες στη Γαλλία, την οποία δοκίμασε με δύο Renault Kangoo EV, αφού πρώτα είχε προσθέσει σε αυτά τον εξοπλισμό ασύρματης φόρτισης.

 

Η δοκιμή έδειξε πως τα αυτοκίνητα μπορούν να φορτισθούν έως και 20 kW όταν κινούνται με ταχύτητες εθνικής οδού, όπως επίσης και ότι μπορούν να φορτισθούν παράλληλα. Το σύστημα φόρτισης που ενσωματώνεται στο οδόστρωμα FABRIC και αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία VEDECOM.

 

Προφανώς η ιδέα δεν είναι να μετατραπούν όλοι οι δρόμοι σε ασύρματους φορτιστές. Αντίθετα, το πιο πιθανό είναι το FABRIC να ενσωματωθεί σε ορισμένα στρατηγικά σημεία των οδών των αστικ κέντρων, ώστε να επεκτείνει την αυτονομία των διερχόμενων αυτοκινήτων, χωρίς να χρειάζεται αυτά να παραμείνουν ακίνητα σε κάποιον σταθμό φόρτισης.