Σύμφωνα με το YouTube, οι παρόχοι υπηρεσιών Διαδικτύου είναι υπαίτιοι όταν ένα βίντεο παρουσίαζει "κοψίματα", είναι χαμηλής ανάλυσης, καθυστερεί να φορτώσει ή γενικά δε παίζει.

Αυτό λέει ξεκάθαρα η εταιρεία με σχετικό μήνυμά της που εμφανίζεται κάτω από βίντεο του YouTube το οποίο παραπέμπει σε ένα νέο website της Google. Σε αυτό το website, η Google παρουσιάζει με απλό τρόπο το "ταξίδι" ενός βίντεο από τους servers της εταιρείας, στους ISPs και στην οθόνη του υπολογιστή μας.

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σκέφτεται νέους κανονισμούς που αφορούν στο "Net Neutrality" και που θα μπορούσαν να επηρρεάσουν το τρόπο που οι πληροφορίες (ιδιαίτερα το streaming των βίντεο) ρέουν μέσω του διαδικτύου.

 

Από τη πλευρά τους οι πάροχοι θα ήθελαν η ευθύνη να βαραίνει τις υπηρεσίες βίντεο όπως το YouTube και το Netflix, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη μερίδα της κίνησης στο Διαδίκτυο.

 

gallery_286955_1179_145466.png

 

Η ειδοποίηση στο YouTube είναι παρόμοια αλλά πιο διακριτική σε σχέση με το μήνυμα που εμφανίζεται στο Netflix το τελευταίο καιρό. Για παράδειγμα, όταν η αναπαραγωγή ενός βίντεο στο Netflix είναι αργή τότε εμφανίζεται το εξής μήνυμα: " Το δίκτυο της Verizon είναι πλήρες αυτή τη στιγμή."

 

Η Verizon χαρακτήρισε το βίντεο "σκόπιμα παραπλανητικό" και απείλησε με νομικές κυρώσεις το Netflix, ενώ το τελευταίο υπερασπίστηκε τη κίνηση του, αν και τον προηγούμενο μήνα είχε σταματήσει τη προβολή του εν λόγω μηνύματος.

 

gallery_286955_1179_10859.png

 

Σύμφωνα με τη Google, οι ISPs είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της bandwidth προκειμένου να γίνει streaming ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης. Οι διαδικτυακοί πάροχοι υποστηρίζουν πως είναι αναπόφευκτο να είναι γεμάτα τα δίκτυα τους και πως οι υπηρεσίες video streaming θα πρέπει να βρουν διόδους με λιγότερη κίνηση για τα δεδομένα τους, συμπεριλαμβανομένων άμεσων συνδέσεων, που οι ISPs χρεώνουν περισσότερα χρήματα για τη δημιουργία τους.

 

Οι εταιρείες έχουν καταδικάσει και χλευάσει αυτό το τρόπο διανομής βίντεο ακόμα και αν έχουν πληρώσει παραπάνω προκειμένου να αυξήσουν τη ποιότητα των υπηρεσιών τους. Όμως η Google και άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος καθώς η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Επικοινωνιών (US Federal Communications Commission) έχει δρομολογήσει κανόνες που θα επιτρέπουν τη χρήση "fast lanes" σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν η Google είχε "παίξει" το ρόλο του -αμφιλεγόμενου για πολλούς- μεσάζοντα μεταξύ της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Επικοινωνιών και των τεχνολογικών εταιριών επεξεργαζόμενοι αυτούς τους κανονισμούς.

 

Αντί να πιέσουν εντόνως την κυβέρνηση, οι Google και Netflix επικεντρώνονται σε μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων. Έτσι λοιπόν, μας ενημερώνουν πως το Netflix συνεργάζεται με ISPs σε 20 χώρες, ενώ η ειδοποίηση σχετικά με τη ποιότητα των βίντεο του YouTube εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, με την Google να χαρακτηρίζει ορισμένους ISPs ως "YouTube HD Verified" κατονομάζοντάς τους σαν ιδανικούς παρόχους για video streaming.

 

gallery_286955_1179_19239.png

 

Η Google σε νέα σελίδα της μέσα στην ενότητα υποστήριξης του YouTube εξηγεί πως η προβολή της εν λόγω ειδοποίησης εμφανίζεται όταν η αναπαραγωγή του βίντεο είναι κακή, χωρίς να είναι γνωστή η πρώτη ημερομηνία εμφάνισης του μηνύματος.

 

Link.png Site: Quartz