Η AMD αποκάλυψε τη νέα σειρά επεξεργαστών Threadripper που αναμένεται να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στους Core i9 της Intel στην αγορά HEDT (High-End DeskTop).

Η Advanced Micro Devices, φαίνεται πως ήθελε να λανσάρει την δική της high-end πλατφόρμα νωρίτερα από την Intel, που φημολογείται ότι πρόκειται σύντομα να αποκαλύψει τη σειρά Core i9 που θα περιλαμβάνει για αρχή τέσσερα μοντέλα, με έξι, οκτώ, δέκα και δώδεκα πυρήνες.

 

Η AMD ανακοίνωσε ότι η νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen Threadripper όπως είναι η πλήρης ονομασίας, θα κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι. Αν και η εταιρεία δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τους νέους επεξεργαστές της, από μία διαρροή γνωρίζουμε ήδη αρκετά για τα νέα της μοντέλα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την απόδοση τους, και μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Έτσι, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά μοντέλα Ryzen έναντι των Core i7, περιμένουμε και τα high-end desktop μοντέλα της AMD να είναι αποδοτικότερα σε multi-threaded intensive περιβάλλοντα (video editing, motion graphics κ.ά) και της Intel αλλά όχι το ίδιο αποδοτικά στο gaming όπως τα chips της Intel. Περιμένουμε επίσης να είναι περισσότερο προσιτά, αν λάβουμε υπόψη ότι ο δεκαπύρηνος Intel Core i7-6950X Extreme Edition αυτή τη στιγμή στοιχίζει πάνω από €1750.

 

Τα κορυφαία Ryzen Threadripper chips θα κατασκευάζονται με βάση τη σημερινή αρχιτεκτονική Zen στα 14nm και πως θα κυκλοφορήσουν ως μέρος μίας νέας πλατφόρμας HEDT με διευρυμένες δυνατότητες στους τομείς της μνήμης και τους bandwidth. “Ο Ryzen Threadripper έχει στόχο όσους επιθυμούν την απόλυτα υπερ-υψηλή απόδοση στο desktop” είπε ο Senior Vice President της AMD, Jim Anderson. Η εταιρεία σκοπεύει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν στη νέα της πλατφόρμα στην έκθεση Computex.

 

Χάρη σε μία διαρροή πάντως, γνωρίζουμε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μοντέλα 12-core, 14-core και 16-core και με συνολικά 24-threads, 28-threads και 32-threads με συχνότητες λειτουργίας που θα ξεκινούν από τα 3,0GHz και θα αγγίζουν τα 3,6GHz με TDP που θα φτάνει τα 155W.

 

 

Link.png Site: Engadget