Νοτιοκορεατικό δικαστήριο καταδίκασε σε 5ετή φυλάκιση για διαφθορά τον Lee Jae-yong, μεγαλύτερο γιο του προέδρου της Samsung Group και στην πράξη ήδη διάδοχό του στην κορυφή της ιεραρχίας του επιχειρηματικού ομίλου.

Ο Lee ο οποίος τυπικά κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου, κατηγορείτο για δωροδοκία σε ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

 

Στο δικαστήριο, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες επέσυραν ποινή φυλάκισης έως 12 χρόνια.

 

Ο Lee είναι ο ντε φάκτο επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphone τον κόσμο, καθώς ο πατέρας του έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από το 2014, όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προχώρησε σε δωρεές ύψους 42 δισ. γουόν (36 εκατ. δολαρίων) σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που ελέγχονταν από τον Choi Soon-sil, φίλο του πρώην νοτιοκορεατικού προέδρου, για να “εισπράξει” πολιτικά ανταλλάγματα.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι δωρεές στον φίλο του πρώην προέδρου φέρονταν να αποσκοπούν σε "διευκολύνσεις" της κυβέρνησης σε μία ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου, με σκοπό την ενίσχυση των δικαιοδοσιών του Lee στη Samsung Electronics.

 

Ήδη μέλος της νομικής του ομάδας δήλωσε πως θα ασκηθεί έφεση εναντίον της απόφασης. “Είμαστε βέβαιοι πως η ετυμηγορία θα ανατραπεί”, ανέφερε στο Reuters. Η καταδίκη, ωστόσο, αποτελεί πλήγμα τη Samsung, η οποία από τη δημοσιοποίησή της είδε τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση 1%.

 

Link.png Site: BBC