Η Microsoft είχε εντυπωσιάσει στο παρελθόν με το Metro UI, το γραφικό περιβάλλον των Windows Phone που αποτελούσε κάτι διαφορετικό μεταξύ των κυρίαρχων Android και iOS.

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που υπήρξαν στις αρχές του χρόνου σχετικά με το Project Neon, η εταιρεία προχώρησε στη Build 2017 στα αποκαλυπτήρια της νέας σχεδιαστικής γλώσσας που δημιούργησε, αυτή τη φορά για τα Windows 10 και την επερχόμενη Φθινοπωρινή τους αναβάθμιση. Στόχος της Microsoft και κεντρικό σύνθημα του Fluent Design System είναι ο χρήστης να εστιάζει στο σωστό πράγμα την κατάλληλη στιγμή.

 

Κεντρικά σημεία της νέας σχεδιαστικής γλώσσας και των εμπειριών που προσφέρει είναι η αίσθηση βάθους που αποκτούν αρκετές εφαρμογές όπως το Windows Store όπως επίσης και η μεγάλη χρήση διαφανειών στα παράθυρα που φέρνουν μνήμες από τα Windows Vista. Σε ότι αφορά το βάθος, στο βίντεο που έχει δημοσιεύσει η Microsoft βλέπουμε μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα εφαρμογών (πιθανόν Universal) που διαφέρουν σημαντικά από την επίπεδη εικόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα από τις εφαρμογές των Windows.

 

 

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει την ανανεωμένη εμφάνιση των Windows 10 είναι η κίνηση σε διάφορα σημεία των μενού και των εφαρμογών, κάτι που δίνει μεγαλύτερη «ζωντάνια» κατά την πλοήγηση και το χειρισμό των εφαρμογών. Το φως είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της νέας σχεδιαστικής γλώσσας και το οποίο έχει να κάνει με την επιλογή μενού ή ρυθμίσεων στο λειτουργικό σύστημα, με το δείκτη του ποντικιού να φωτίζει ανάλογα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το που οδηγεί το κλικ.

 

Το Fluent Design System θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι όσοι συμμετέχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα των Windows 10 με την ονομασία Windows Insiders. Η ευρεία διάθεση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο με την κυκλοφορία του Windows 10 Fall Creators Update.