Άδοξο τέλος είχε τελικά η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Schiaparelli όπου πλέον χωρίς καμία αμφιβολία, συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη κατά τη διαδικασία προσεδάφισης όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Αυτή αποτελεί τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα προσεδάφισης διαστημικής συσκευής στον Άρη της ESA, 13 χρόνια μετά το Beagle 2, και με την επικοινωνία στην περίπτωση αυτή να χάνεται κατά τη διαδικασία καθόδου.

 

Το Schiaparelli -με όνομα που προέρχεται από τον Ιταλό αστρονόμο Τζοβάνι Σκιαπαρέλι-, αποτελούσε μέρος του επιστημονικού δορυφόρου ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) με αποστολή να εξερευνήσει την ίδια περιοχή την οποία το Opportunity της NASA εξερεύνησε το 2004. Η αποστολή του περιλάμβανε τη μελέτη των ηλεκτρικών πεδίων που ενεργοποιούν τις θύελλες σκόνης αλλά και τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στον Άρη.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ESA που στηρίζεται και σε φωτογραφίες του Mars Reconnaissance Orbiter, η διαστημοσυσκευή έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της και πιθανόν να υπήρξε και έκρηξη κατά την πρόσκρουση εξαιτίας των δεξαμενών καυσίμου. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια άσπρη κηλίδα που όλα δείχνουν ότι είναι το αλεξίπτωτο της διαστημοσυσκευής ενώ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται μια μεγάλη μαύρη κηλίδα που όλα συνηγορούν ότι είναι διάφορα κομμάτια του Schiaparelli.

 

Schiaparelli_landing_site_large.jpg

 

Η αποστολή της ESA εξακολουθεί να θεωρείται πάντως επιτυχημένη εφόσον το TGO παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Άρη τουλάχιστον έως το 2022, συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα που προκύπτουν μετά από ανάλυση της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη και κυρίως της ύπαρξης μεθανίου που υποδηλώνει την παρουσία ενεργών γεωλογικών η βιολογικών διαδικασιών.

 

Link.png Site: ESA