Τη τελευταία φορά που οι μηχανές του ISEE-3 τέθηκαν σε λειτουργία, ήταν όταν η Madonna μόλις είχε ξεκινήσει την αναρρίχηση της στα charts, το χρηματιστήριο ήταν σε ανοδική πορεία και ο πρόεδρος Reagan προσπαθούσε επίμονα να αρνηθεί πως είχε πουλήσει κρυφά όπλα στο Ιράν.

Ο ISEE-3, προϊόν συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ευρώπης εκτοξεύθηκε με στόχο τη μελέτη της αλληλεπίδρασης του ηλιακού ανέμου με το γήινο μαγνητικό πεδίο. Το διαστημικό σκάφος στα μέσα της δεκαετίας του '80 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, ενώ κατάφερε να περάσει μέσα από τις ουρές των κομητών Χάλεϊ και Τζιακομπίνι-Τσίνερ (είχε μετονομαστεί σε ICE, International Comet Explorer).

 

Το Φεβρουάριο του 1987 ήταν που οι μηχανές του ISEE-3 λειτούργησαν για τελευταία φορά. Ο International Sun-Earth Explorer (ISEE) θα "σιωπούσε" για πάντα, αν ένα project της τελευταίας στιγμής και αξίας $150.000 δε τον "ξυπνούσε από τον λήθαργο".

 

Το project κατέγραψε ήδη τη πρώτη μεγάλη του επιτυχία, επαναφέροντας σε λειτουργία τις μηχανές του 36 ετών διαστημικού σκάφους και αλλάζοντας του πορεία ώστε η επικοινωνία μαζί του να είναι ευκολότερη. Σε ανάρτησή του στο blog του, o Keith Cowing, ένας από τους πρωτεργάτες της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την επαναφορά, ανέφερε για τις πρώτες προσπάθειες επικοινωνίας με το σκάφος "σήμερα, ήταν μια καλή μέρα" δείχνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

 

Αν τα επόμενα βήματα είναι εξίσου ικανοποιητικά τότε η επόμενη ιδέα είναι ο επαναπρογραμματισμός των υπολογιστών και των αισθητήρων του ISEE-3, για να επιτραπεί στους υπεύθυνους-ιδιώτες του project να πραγματοποιήσουν δοκιμές και επιστημονικά πειράματα, για τουλάχιστον δύο μήνες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει το ταξίδι των τεσσάρων εκατομμυρίων μιλίων, προτού επιστρέψει στη Γη.

 

Link.png Site: Engadget