Ο πλανήτης Άρης, κάποτε είχε μία ατμόσφαιρα που έμοιαζε πολύ με την Γήινη και ήταν πλούσιος σε οξυγόνο σύμφωνα με την ομάδα Curiosity του JPL (Jet Propulsion Laboratory).

Χρησιμοποιώντας το όργανο λέιζερ που διαθέτει στον Κρατήρα Gale, το ατρόμητο rover εντόπισε πέτρες με οξείδιο του μαγγανίου, για τον σχηματισμό του οποίου απαιτείται οξυγόνο. Στην Γη, τέτοιου είδους ορυκτά σηματοδοτούν μία περίοδο κατά την οποία η ατμόσφαιρα στον πλανήτη μας ήταν πολύ πιο πλούσια σε οξυγόνο, κυρίως εξαιτίας των μικροβίων. “Τώρα, παρατηρούμε οξείδια του μαγγανίου στον Άρη, και αναρωτιόμαστε πως στο καλό θα μπορούσαν να είχαν σχηματιστεί” λέει η επιστήμονας Nina Lanza.

 

Οι επιστήμονες δεν έχουν την παραμικρή απόδειξη για την ύπαρξη ζωής σε κάποια περίοδο στο μακρινό παρελθόν του Άρη. Γνωρίζουμε πάντως ότι για μία χρονική περίοδο ο Άρης διέθετε τόσο νερό όσο και ένα προστατευτικό μαγνητικό πεδίο, παρόμοιο με αυτό που διαθέτει η Γη.

 

Παρόλα αυτά, όταν ο Άρης για κάποιο λόγο έχασε το μαγνητικό πεδίο του (με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα μόνο απομεινάρια) αναπόφευκτα το νερό διαχωρίστηκε σε οξυγόνο και υδρογόνο λόγω της ακτινοβολίας και του ηλιακού ανέμου. Μεγάλο μέρος του οξυγόνου απορρόφησαν τα γνωστά κόκκινα πετρώματα οξειδίου του σιδήρου που διαθέτει ο πλανήτης, ωστόσο το οξείδιο του μαγγανίου απαιτεί πολύ περισσότερο οξυγόνο για να σχηματιστεί. Αυτό ακριβώς είναι που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι στην πρώιμη ιστορία του, ο Άρης διέθετε πολύ περισσότερο οξυγόνο από όσο πίστευαν.

 

Link.png Site: Engadget