Τους “τίτλους τέλους” της αποστολής Cassini έβαλε η NASA, με την προγραμματισμένη είσοδο του διαστημοπλοίου στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της “βουτιάς” του σκάφους, διακόπηκε η επικοινωνία του NASA, μία απόδειξη πως το Cassini αποσυντέθηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν από την ατμοσφαιρική τριβή.

 

Η καταστροφή του Cassini σηματοδοτεί την αυλαία της παραμονής του στο διάστημα για 20 χρόνια, από τα οποία το σκάφος τα 13 βρισκόταν στον Κρόνο. Οι επιστήμονες σχεδίαζαν εδώ και καιρό τη “βουτιά” του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, με στόχο να προστατεύσουν τον Κρόνο και τους δορυφόρους του που εξερεύνησε.

 

Ο λόγος είναι πως δύο “φεγγάρια” του Κρόνου, ο Εγκέλαδος και ο Τιτάνας, θεωρούνται από τους πιο πιθανούς προορισμούς στο ηλιακό μας σύστημα, για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής. Επομένως, η NASA δεν ήθελε το σκάφος λόγω κάποιου ατύχημα να προσκρούσει σε κάποιον από τους δορυφόρους, και έτσι ενδεχομένως να τον μολύνει με γήινα μικρόβια.

 

Επομένως, για να παραμείνουν οι δύο δορυφόροι άθικτοι για επόμενες αποστολές εξερεύνησης, η ομάδα αποφάσισε να φέρει το Cassini στη μικρότερη από ποτέ απόσταση από τον Κρόνο, για κάποιες τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Στη συνέχεια, όπως προέβλεπε το πλάνο, το σκάφος μπήκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη για να αποσυντεθεί.

 

7792_PIA21895_ImpactSite_FigA_FINALIMAGE_2.png


Η τελευταία φωτογραφία που έστειλε το Cassini

 

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 1997 και κάλυψε μία απόσταση 3,5 εκατ. χιλιομέτρων στο διάστημα, μέχρι να φτάσει στον Κρόνο. Παραμένοντας σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, αλλά και με τις κοντινές διελεύσεις του από τους δορυφόρους, συγκέντρωσε δεδομένα που “έφεραν στο φως” ανακαλύψεις τις οποίες πολλοί επιστήμονες της NASA δεν περίμεναν.

 

Ίσως η μεγαλύτερη είναι το γεγονός ότι κάτω από τον φλοιό του Εγκέλαδου υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός, στον οποίο μάλιστα ενδεχομένως επικρατούν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Το σκάφος πρόσφερε επίσης στους επιστήμονες αρκετά στοιχεία αναφορικά με τη μοναδική φύση του Τιτάνα, φανερώνοντας ότι στην επιφάνεια του δορυφόρου υπάρχουν λίμνες και ποτάμια από μεθάνιο.

 

Link.png Site: Verge
Link.png Site: https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/images/[/url]']NASA: Cassini Grand Finale